Συνέντευξη του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Νικόλα Καΐλη

“Κόκκινη γραμμή η εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών”

Να αναδεικνύει τα καθημερινά προβλήματα και να επιδιώκει τη λύση τους από κοινού με τους πολίτες, θέτοντας παράλληλα την προοπτική της οριστικής αντιμετώπισής τους σε επίπεδο εξουσίας, επιχειρεί η δημοτική παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση” στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο επικεφαλής της, Νικόλας Καΐλης, κατέστησε με σαφήνεια τις θέσεις της παράταξης για ζητήματα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα οποία αφορούν συνολικά τους δημότες.

Συνολικά η συνέντευξη προβάλλεται στο web tv.

· Συμμετέχετε πρώτη φορά ως αιρετός στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αν και η παράταξη της “Λαϊκής Συσπείρωσης” εκπροσωπείται από την προηγούμενη θητεία. Μέχρι στιγμής ποια εικόνα έχετε εισπράξει;

“Η “Λαϊκή Συσπείρωση” είχε παρουσία και στην προηγούμενη δημοτική θητεία, της οποίας υπήρξα ως υποψήφιος στο ψηφοδέλτιο. Ως δημοτικός σύμβουλος όμως πράγματι είναι η πρώτη θητεία μου. Σε διαδικαστικά ζητήματα έχουμε να μάθουμε ακόμη πολλά πράγματα. Όσον αφορά όμως, στο πολιτικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης κάποια πράγματα ήταν αναμενόμενα. Αυτά που βλέπουμε να γίνονται εντός του δημοτικού συμβουλίου είναι λίγο πολύ όσα περιμέναμε στην ουσία των πραγμάτων και δεν διαφέρουν από όσα υποστηρίζαμε και προεκλογικά ότι θα αντιμετωπίσουμε”.

· Για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει συντελεστεί μία τεράστια αλλαγή και κυρίως για την Ερμούπολη, όπου μετά από 25 χρόνια έχει αναλάβει τη διοίκηση μία νέα Δημοτική Αρχή. Θεωρείτε ότι έχουν αλλάξει πράγματα σε επίπεδο πράξης;

“Δεν τους βάζουμε όλους στο ίδιο καζάνι, καθώς προφανώς και οι δύο “μεγάλες” παρατάξεις, του κ. Γιαλόγλου και του κ. Μαραγκού έχουν κάποιες διαφορές. Οι ομοιότητες που καταγράφουμε αφορούν στην πολιτική που ακολουθείται δυστυχώς ή ευτυχώς με τον “Καλλικράτη” και το θεσμικό πλαίσιο που αυτός ορίζει, αφού πολλές φορές δεν αποφασίζει ο δήμαρχος για το τί θέλει να κάνει, αλλά ορίζει κεντρικά το κράτος. Υπάρχουν σαφώς κάποιες διαφορές, αλλά την παράταξή μας την απασχολεί η ουσία. Και στην ουσία λίγο πολύ τα πράγματα δεν είναι διαφορετικά. Σε ελάσσονος σημασίας ζητήματα μπορεί να έχουν κάποιες διαφορές, αλλά στα βασικά όχι”.

· Το ζήτημα της τουριστικής ανάπτυξης απασχολεί έντονα την ατζέντα της νέας Δημοτικής Αρχής. Πραγματοποίησε ήδη την πρώτη ημερίδα Τουρισμού και συμμετείχε κατά γενική ομολογία οργανωμένα στην τουριστική έκθεση “Greek Tourism Expo 2014” στην Αθήνα. Συμμερίζεστε αυτές τις προσπάθειες;

“Δεν δαιμονοποιούμε τον Τουρισμό. Το ξεκαθαρίζουμε. Έχουμε διαφορετική αντίληψη σχετικά με το τί θεωρείται αναψυχή. Πιστεύουμε ότι είναι μία ανάγκη του κόσμου για ξεκούραση από την εργασία του, μία ανάγκη να ανανεώσει τις δυνάμεις του, να αλλάξει και να βελτιώσει και την προσωπικότητά του. Με αυτό που διαφωνούμε είναι να βλέπουμε τον Τουρισμό ως τη βαριά βιομηχανία της χώρας. Ο Τουρισμός είναι μία υπηρεσία κι ως υπηρεσία δεν μπορεί να παράξει πλούτο. Είναι ένα ευαίσθητο προϊόν, το οποίο πολλές φορές διάφοροι παράμετροι το επηρεάζουν αφού δεν είναι στο χέρι του καθενός να τους εξασφαλίσει. Παρατηρούμε και τί γίνεται διεθνώς, Είναι 200 – 300 πράκτορες οι οποίοι καθορίζουν όλη την κίνηση. Προφανώς και θέλουμε την ανάπτυξη του Τουρισμού, σίγουρα όμως όχι ως μονοκαλλιέργεια. Θέλουμε να αναπτύσσεται ταυτόχρονα με τους υπόλοιπους τομείς, τον πρωτογενή και τον δευτερογενή τομέα.

· Πανελλαδικά η παράταξή σας διατηρεί τις ίδιες θέσεις υπό την “ομπρέλα” του Κομμουνιστικού Κόμματος. Πώς εξειδικεύει η “Λαϊκή Συσπείρωση” αυτές τις θέσεις σε κάθε τόπο; Πρόσφατα συζητήθηκε το θέμα των δημοτικών τελών στη συνεδρίαση και εκθέσατε τις δικές σας θέσεις.

“Δεν κρύψαμε ποτέ και δε θα το κάνουμε, το γεγονός πως η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι ο συνδυασμός που πανελλαδικά στηρίζεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Αυτό δεν σημαίνει πως είναι όλοι μέλη του κόμματος, αφού υπάρχουν φίλοι και οπαδοί. Υπάρχει μία συγκεκριμένη κοσμοθεωρία του Κομμουνιστικού Κόμματος, την οποία προφανώς και την ενστερνιζόμαστε αλλά αυτό δε σημαίνει ότι σε όλους τους Δήμους υποστηρίζουμε τα ίδια πράγματα. Ο πυρήνας της ιδεολογία μας δεν μπορεί να αλλάξει αλλά το πώς εξειδικεύει ο κάθε ένας στον τόπο του, τις θέσεις, σχετίζεται με τις συνθήκες που αντιμετωπίζει. Σαφώς δεν μπορούμε να υποστηρίζουμε τα ίδια στο Δήμο Αθηνέων και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης”.

· Στην παράταξή σας καταλογίζουν στείρα αντιπολίτευση άρνησης. Θεωρείτε ότι με τη δική σας στάση εξυπηρετείτε τους δημότες;

“Ακόμη και στα δημοτικά τέλη εξηγήσαμε τις θέσεις μας. Καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις για κατηγορίες τελών αλλά και για το πώς πρέπει να διαμορφωθούν. Υποστηρίξαμε εξ αρχής ότι δεν ήρθαμε με την προοπτική να διαχειριστούμε μία κατάσταση. Σκοπός μας είναι να την ανατρέψουμε. Αυτό δε σημαίνει ότι μέχρι να γίνει, θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Βάζουμε τις κόκκινες γραμμές μας, στην εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Θέλουμε ο απλός ο άνθρωπος να μπορεί να ζει αξιοπρεπώς. Σε αυτήν τη λογική εξυπηρετούμε τα συμφέροντα του κόσμου, δίνοντάς του παράλληλα μία προοπτική. Δε μένουμε αμέτοχοι στα καθημερινά προβλήματα. Όμως προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα φέρουν την αλλαγή”.

· Η παράταξή σας εκπροσωπείται στην επιτροπή κοινωνικών θεμάτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αν και παράταξη της ελάσσονος μειοψηφίας. Εκ του “Καλλικράτη” οι παρατάξεις της μειοψηφίας είναι αδικημένες στην εκπροσώπησή τους. Πώς αξιοποιεί η “Λαϊκή Συσπείρωση” τη συγκεκριμένη συμμετοχή της;

“Διαφωνούμε με τη λογική που επιβάλλει ο “Καλλικράτης” σε μείζονα και ελάσσονα μειοψηφία. Θεωρούμε ότι η κάθε παράταξη έχει τα χαρακτηριστικά της, τα πιστεύω της και θα πρέπει να λογίζεται ως ξεχωριστή οντότητα. Με αυτή τη λογική αντιμετωπίζουμε και τη συμμετοχή μας σε διάφορες επιτροπές καταθέτοντας τις απόψεις μας. Η συμμετοχή μας δεν διαφέρει από τη συνολική δράση μας. Δεν ήρθαμε για να πούμε στον κόσμο ότι θα τον σώσουμε. Προσπαθούμε με τον κόσμο δίπλα μας, να αναδείξουμε ζητήματα, ώστε να συμμετέχει κι εκείνος από κοινού στη λύση των προβλημάτων του. Αυτό μέχρι στιγμής δεν έχει κατορθωθεί στη συγκεκριμένη επιτροπή καθώς υπάρχουν ζητήματα λειτουργίας. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν ανενεργή και πριν από μία εβδομάδα συνεδρίασε εκ νέου ενόψει των Χριστουγέννων. Ο τρόπος που λειτουργεί η συγκεκριμένη επιτροπή δε μας καλύπτει. Έχει πολλά βήματα να κάνει κι εμείς πιέζουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή να αρχίσει να λειτουργεί και να παίρνει αποφάσεις σαν συλλογικό όργανο και αυτές, να προωθεί και στο δημοτικό συμβούλιο”.

· Το δημοτικό συμβούλιο θα απασχολήσει προσεχώς και το θέμα του ναυπηγείου με αφορμή την τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων. Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι μία συζήτηση των δημοτικών παρατάξεων, μπορεί να βοηθήσει και προς ποιά κατεύθυνση;

“Ως παράταξη δεν έχουμε καμία διάθεση να κλείσει το Νεώριο που ούτως ή άλλως είναι στις θέσεις μας, τέτοιες επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα για τη χώρα να παραμείνουν ανοικτές. Όμως, είναι μία επιχείρηση που βρίσκεται μέσα στον αστικό χώρο της Ερμούπολης είναι βαριά βιομηχανία και πρέπει όντως να δούμε κατά πόσον τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, αλλά κι αν δεν τους τηρεί, να εξετάσουμε πώς γίνεται να τους τηρήσει. Πιστεύω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον των εργαζομένων. Δηλαδή να υπάρχουν οι στοιχειώδεις όροι για την ασφάλειά τους αλλά και για τους κατοίκους πρώτα και κύρια της Ερμούπολης. Δεν μπορούμε να εστιάζουμε μόνο στο ότι μας “χαλάει” τον Τουρισμό η αμμοβολή. Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι επιπτώσεις στους μόνιμους κατοίκους. Αν υπάρχουν όντως ατασθαλίες περιβαλλοντικές θα πρέπει να συμμορφωθεί η επιχείρηση με τους όρους που πρέπει”.

· Ποιοι είναι οι στόχοι της “Λαϊκής Συσπείρωσης” για τη συγκεκριμένη θητεία;

“Είναι σημαντικό που είμαστε στο δημοτικό συμβούλιο ακόμη και με έναν σύμβουλο και βάσει αυτού, θέτουμε και τις προσδοκίες μας. Από την παρουσία μας με έναν και μόνο εκπρόσωπο δεν μπορούμε να πούμε ότι αναμένουμε να έρθουν τα πάνω κάτω. Το σκεπτικό μας είναι συγκεκριμένο. Με όρους κινήματος προσπαθούμε να αναδείξουμε τα τοπικά προβλήματα μαζί με τον κόσμο. Στόχος είναι να ασχοληθεί ο κόσμος με τα προβλήματα που τον αφορούν. Θέλουμε να γίνει κατανοητό ότι προφανώς και θα παλέψουμε για τα καθημερινά προβλήματά μας καθώς ζούμε όλοι σε αυτήν την κοινωνία αλλά όλα τα προβλήματα για να λυθούν οριστικά, θα πρέπει να λύσουμε τον δεσμό που υπάρχει στη βάση τους. Τα προβλήματα έχουν συγκεκριμένες αιτίες που πηγάζουν από συγκεκριμένες πολιτικές. Αν δεν υπάρξει αλλαγή της τάξης που βρίσκεται στην εξουσία, μπορεί να έρθουν κάποιες μικρές βελτιώσεις, που όμως δε θα είναι μόνιμες. Παλεύουμε για να φτάσουμε ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή εξουσίας”.

Ετικέτες: