Η πορεία του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Τα στοιχεία της αρμόδιας Υπηρεσίας
  • Τετάρτη, 8 Απριλίου, 2015 - 17:14

Ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες η διαδικασία κατάθεσης των ηλεκτρονικών αιτήσεων για ένταξη των δυνητικών ωφελουμένων στο πρόγραμμα «ΕΝΕΡΓΩ – Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα».

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης αποτελεί έναν από τους 13 Δήμους της χώρας στους οποίους το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά για ένα εξάμηνο, από τον Νοέμβριο 2014 έως τον Απρίλιο 2015.

Ο πρώτος πυλώνας του προγράμματος, που προβλέπει την εισοδηματική ενίσχυση ατόμων ή οικογενειών που διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας, βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, αίτηση ένταξης στο πρόγραμμα υπέβαλαν στη Σύρο 647 μεμονωμένα άτομα ή οικογένειες. Από τις αιτήσεις αυτές:

  • 410 έχουν ενταχθεί οριστικά στο πρόγραμμα (μεμονωμένοι δικαιούχοι ή οικογένειες του προγράμματος)

  • 140 έχουν απορριφθεί καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια που είχαν τεθεί από το πρόγραμμα

  • 66 είναι υπό ένταξη (σε διαδικασία ελέγχου και ηλεκτρονικής διασταύρωσης)

  • 31 είναι μη οριστικοποιημένες από τους ίδιους τους χρήστες

Η αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που διαχειρίζεται και παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος, έχει καταθέσει τις προτάσεις της για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του στην αρμόδια Ομάδα Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ), που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Εργασίας. Παρά τις δυσλειτουργίες που έχουν έως σήμερα σημειωθεί στην εφαρμογή του «ΕΝΕΡΓΩ», με τη συνεργασία των 13 Δήμων και του Υπουργείου έχουν γίνει σημαντικά βήματα, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε τεχνικό επίπεδο, τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση για την εφαρμογή του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο.

Μέχρι στιγμής, στους δικαιούχους του προγράμματος έχει καταβληθεί εισοδηματική ενίσχυση για τους μήνες Νοέμβριο, Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αναμένεται η καταβολή της δόσης Μαρτίου προς τους ωφελουμένους.