Ανακοίνωση της Κ.Ο. του ΚΚΕ Σύρου για τα αποθεματικά

"Η κυβέρνηση βάζει χέρι σε χρήματα για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων"

  • Πέμπτη, 23 Απριλίου, 2015 - 11:14

Η ΚΟ Σύρου του ΚΚΕ καταδικάζει με τον πιο απερίφραστο τρόπο τη μεταφορά ταμειακών διαθέσιμων Δήμων, Περιφερειών και άλλων δημοσίων Οργανισμών, στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου βάζει "χέρι" σε χρήματα που αντί να διατίθενται για την ανακούφιση των λαϊκών στρωμάτων, τα χρησιμοποιεί για την ικανοποίηση των αναγκών των δανειστών.

Η υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθέσιμων δημόσιων φορέων - που όπως αποδεικνύεται είναι «τροϊκανή» απαίτηση - είναι ένα ακόμα βήμα που αποδεικνύει πως η συγκυβέρνηση υλοποιεί μια πολιτική σε βάρος των εργατικών - λαϊκών οικογενειών. Με λίγα λόγια, με το «χέρι» που βάζει στα ταμεία όλων αυτών των οργανισμών για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των δανειστών και τρέχουσες ανάγκες του κράτους στην πραγματικότητα καταδικάζει ξανά εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα σε νέες θυσίες ενώ μένει ξανά στο απυρόβλητο το κεφάλαιο.

Δεν αποκλείεται η συγκυβέρνηση να επικαλεστεί πως αυτά τα χρήματα που δεσμεύτηκαν υποχρεωτικά θα χρησιμοποιηθούν για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις.

Στην πραγματικότητα, αυτό οδηγεί στα εξής αντιλαϊκά διλήμματα:

«Να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή να μείνει ανοιχτός ο παιδικός σταθμός;»

«Να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ή να λειτουργεί ο τομέας της καθαριότητας;»

«Να πληρωθούν μισθοί ή να λειτουργούν τα προγράμματα Πρόνοιας, το "Βοήθεια στο Σπίτι";»

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ότι θέτει ένα άθλιο δίλημμα αναπαράγοντας τη λογική της έκπτωσης των λαϊκών αναγκών. Ο λαός, οι εργαζόμενοι καλούνται να διαλέξουν λοιπόν τι θα χάσουν! Και όλα αυτά βεβαίως γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, θεωρεί ιερά και όσια τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, από τα οποία όχι μόνο δεν πειράζεται ούτε ευρώ αλλά δίνονται εγγυήσεις ότι θα στηριχθούν και θα ενισχυθούν. Αποδεικνύοντας και έτσι τον ταξικό χαρακτήρα και αυτής της συγκυβέρνησης.

Η συγκυβέρνηση όχι μόνο δεν έφερε αμέσως στη Βουλή νόμο για την κατάργηση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων και των εφαρμοστικών νόμων, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά ακολουθεί την ίδια αντιλαϊκή πολιτική των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε πως οι ίδιες μεθοδεύσεις οδήγησαν την προηγούμενη κυβέρνηση στο κούρεμα των αποθεματικών και σε μειώσεις σε συντάξεις, επιδόματα και παροχές.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προχωράει σε στάση πληρωμών, και μάλιστα αναδρομικά από τις 17/3. Η πρακτική αυτή θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή των εναπομεινασών κοινωνικών δαπανών, και την ακόμη μεγαλύτερη επιδείνωση της θέσης των λαϊκών στρωμάτων.

Κάτω τα χέρια από τα χρήματα των ΟΤΑ, των σχολείων, των νοσοκομείων, των εργαζομένων.

  • Η συγκυβέρνηση να μην προχωρήσει καμιά δέσμευση ταμειακών διαθέσιμων και αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, του ΟΑΕΔ, των ΟΤΑ και των άλλων δημόσιων φορέων.

  • Να επιστραφούν και όσα έχουν ήδη δεσμευτεί, και να αποκατασταθούν οι απώλειες που υπέστησαν τα τελευταία χρόνια, όπως στην περίπτωση του PSI.

Καλούμε τους εργαζόμενους, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, να μη νομιμοποιήσουν στη συνείδησή τους τη νέα αντιλαϊκή πολιτική, να καταδικάσουν αυτές τις πρακτικές, διεκδικώντας την άμεση κάλυψη των απωλειών τους.

Καλούμε τη Δημοτική και Περιφερειακή αρχή, να μην εφαρμόσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, να μην επιτρέψουν τη ληστεία των ταμειακών διαθέσιμων.