Συνεδρίαση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Εγκρίσεις θεμάτων και απόσυρση αιτημάτων

Παραχωρήσεις χώρων σε επιχειρήσεις, σταθμός προσθαλάσσωσης – αποθαλάσσωσης υδροπλάνων και αιτήματα μηχανημάτων παροχής νερού με κερματοδέκτη

Ρεκόρ χρόνου κατέγραψε το διοικητικό συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου στη χθεσινή συνεδρίαση, κατά τη δίωρη διάρκεια της οποίας, συζητήθηκαν 123 θέματα στην ημερήσια διάταξη για το σύνολο των νησιών αρμοδιότητάς του Ταμείου, παρουσία πολλών μελών.

Μεταξύ αυτών, τέθηκαν επί τάπητος και εξετάστηκαν κατά περίπτωση τα αιτήματα παραχώρησης χώρων σε παραλιακά τμήματα της Σύρου, της Κύθνου, της Σερίφου και της Κέας, ορίστηκαν μέλη στην επιτροπή παρακολούθησης και παραλαβής του έργου για την προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού για τη λειτουργία σταθμού προσθαλάσσωσης και αποθαλάσσωσης υδροπλάνων (ΣΠΑΥ) ενώ αποσύρθηκαν δύο αιτήματα τοποθέτησης ντους και μηχανημάτων πώλησης νερού με κερματοδέκτη σε παραθαλάσσιες περιοχές της Σύρου.

“Με γοργούς ρυθμούς η υλοποίηση υδατοδρομίων”

Ειδικότερα, στο θέμα της δημιουργίας Σταθμού Προσθαλάσσωσης – Αποθαλάσσωσης Υδροπλάνων, το διοικητικό συμβούλιο όρισε τον υπάλληλο του Λιμενικού Ταμείου, Ρένο Ζερβό καθώς και τον αντιπρόεδρο, Φραγκίσκο Βακόνδιο ως μέλη της Επιτροπής που παρακολουθεί το θέμα και την εξέλιξή του. Δεδομένου ότι η ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων σε όλο το Νότιο Αιγαίο έχει απασχολήσει έντονα την επικαιρότητα μετά τη σχετική πρωτοβουλία της Περιφέρειας, την παρούσα χρονική φάση δεν μπορεί να διευκρινισθεί οποιαδήποτε λεπτομέρεια σχετικά με τη λειτουργία και χωροθέτηση του εν λόγω Σταθμού, αφού το Λιμενικό Ταμείο δεν έχει κάποια ιδιαίτερη ενημέρωση από την πλευρά της Περιφερειακής Αρχής.

Παρόλα αυτά, αξίζει να αναφερθεί πως, η Περιφέρεια, χθες αργά το μεσημέρι εξέδωσε λιτή ανακοίνωση, στο περιεχόμενο της οποίας τόνισε πως οι διαδικασίες προωθούνται συστηματικά ενώ επιπρόσθετα, υπεγράφησαν αποφάσεις ανάθεσης μελετών και αδειοδότησης για τα υδατοδρόμια έξι νησιών.

Αυτούσια η ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής έχει ως ακολούθως: “Με γοργούς ρυθμούς η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προχωρά στην υλοποίηση του δικτύου υδατοδρομίων, μιας κατεξοχήν αναπτυξιακής πρωτοβουλίας της περιφερειακής αρχής, που θα διαμορφώσει νέα δεδομένα στον τομέα των μεταφορών, κυρίως για τα μικρά νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.

Ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τις αποφάσεις ανάθεσης των μελετών και της αδειοδότησης, για τα υδατοδρόμια της Νάξου, της Αμοργού, της Καλύμνου, της Λέρου, των Λειψών και της Μήλου. Η δημιουργία του δικτύου υδατοδρομίων στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες που ιεράρχησε η νέα περιφερειακή αρχή του κ. Γιώργου Χατζημάρκου, την οποία έθεσε σε τροχιά υλοποίησης, άμεσα, με την ανάληψη των καθηκόντων της τον περασμένο Σεπτέμβριο και, μέχρι σήμερα, οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς. Σκοπός της Περιφέρειας είναι να κατασκευαστούν υδατοδρόμια σε όσο γίνεται περισσότερα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, όπου λόγω του πολυνησιακού χαρακτήρα τους, η χρήση υδροπλάνων είναι απολύτως αναγκαία. Το υδροπλάνο, ως πολυχρηστικό μέσο, συμβάλλει στην ενδοπεριφερειακή σύνδεση και μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στον προφανή τομέα του τουρισμού, αλλά και για να καλύψει πάγιες ανάγκες των μόνιμων κατοίκων των μικρών νησιών”.

Απόσυρση θεμάτων... δημοκρατικά και ισότιμα

Πέραν του ανωτέρω θέματος, αξιοσημείωτη υπήρξε η στάση του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά στο θέμα του αιτήματος της επιχείρησης Water Shop όσον αφορά σε παραχώρηση χρήσης χώρου για την εγκατάσταση ντους παραλίας με κερματοδέκτη στις παραλίες Αζολίμνου, Αστέρια και Κίνι, αλλά και στο αίτημα περί παραχώρησης χρήσης χώρου για εγκατάσταση μηχανήματος αυτόματης διάθεσης νερού και πάγου στο αλιευτικό καταφύγιο του Φοίνικα. Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ανήκει σε συγγενικό πρόσωπο του αντιδημάρχου, Σταύρου Γουσγουνέλη.

Ο πρόεδρος ζήτησε να αποσυρθεί το πρώτο αίτημα προκειμένου να εξετασθεί αν στις εν λόγω περιοχές μία τέτοια απόφαση θα έπληττε άλλες επιχειρήσεις που λειτουργούν ήδη, την ίδια στιγμή μάλιστα που σε ορισμένα σημεία υφίστανται ήδη ντους, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούν δωρεάν οι λουόμενοι τους θερινούς μήνες. “Θέλουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά και ισότιμα προς όλους” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοσμάς, επισημαίνοντας ότι στην παρούσα χρονική στιγμή, αποσύρεται και το δεύτερο αίτημα της Water Shop προκειμένου να ζητηθεί η γνωμοδότηση της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα. Στην περίπτωση που υπάρξει θετική εισήγηση, τότε για την τοποθέτηση μηχανήματος πώλησης νερού και πάγου, προς εξυπηρέτηση των πληρωμάτων των σκαφών και των ιστιοπλοϊκών θα διεξαχθεί σχετική διαγωνιστική διαδικασία από το Λιμενικό Ταμείο.

Εκκένωση της πρώτης πύλης...

Τέλος, εγκρίθηκε η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στα παραλιακά μέτωπα και στις χερσαίες ζώνες των τεσσάρων νησιών αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου με μοναδική εξαίρεση τα αιτήματα που αφορούν σε τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στην προβολή του αγάλματος της πλατείας Κανάρη.

Όπως είχε ειπωθεί σε παλαιότερη συνεδρίαση, πρόκειται για το μαρμάρινο τμήμα στην παραλία της Ερμούπολης, το οποίο κατά το παρελθόν αποτέλεσε την πρώτη πύλη εισόδου προσωπικοτήτων στη Σύρο. Ως εκ τούτου, από τη φετινή σεζόν για ιστορικούς λόγους δεν θα επιτραπεί η δραστηριοποίηση επιχειρήσεων στο συγκεκριμένο χώρο.