Αποτελέσματα του προγράμματος διάγνωσης ΧΑΠ

  • Τετάρτη, 20 Μαΐου, 2015 - 15:16

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 18/5 το πρόγραμμα πρώιμης διάγνωσης της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ) σε κατοίκους της Σύρου, που διοργάνωσε ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων - Προαγωγής Υγείας.

Στο πρόγραμμα, το οποίο εφαρμόστηκε πιλοτικά στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και 11 ακόμη Δήμους της χώρας, συμμετείχαν περισσότεροι από 80 κάτοικοι του νησιού, οι οποίοι/ες εξετάστηκαν δωρεάν -κατόπιν ραντεβού- από τους ιδιώτες ιατρούς πνευμονολόγους της Σύρου, κ.κ. Ιωάννη Μαραγκό και Ηλία Μανιαδάκη.

Οι εξετάσεις διενεργήθηκαν από το Σάββατο 16/5 έως τη Δευτέρα 18/5 στις Δημοτικές Κοινότητες Άνω Σύρου, Ποσειδωνίας (Φοίνικα) και Ερμούπολης και οι εξεταζόμενοι/ες έλαβαν από τους γιατρούς την απαραίτητη ιατρική καθοδήγηση.

Στο πρόγραμμα, στόχος του οποίου ήταν ο έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας με σπιρομέτρηση, συμμετείχαν άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών, άτομα που είναι καπνιστές, άτομα που εκτίθενται σε ρυπογόνους παράγοντες, άτομα με δυσκολία στην αναπνοή ή με πρωινό βήχα και γενικώς άτομα που ήθελαν να ελέγξουν τη λειτουργία των πνευμόνων τους.