Κατά πλειοψηφία η έγκριση της εισήγησης του Γ. Μαραγκού από το δημοτικό συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης

Επανασύσταση και διεύρυνση Τουριστικής Επιτροπής

Εκπροσώπηση και των φορέων του ευρύτερου τουριστικού κλάδου

Την προσθήκη έξι ακόμη μελών – εκπροσώπων φορέων που ανήκουν στον ευρύτερο τουριστικό κλάδο του νησιού ενέκριναν κατά πλειοψηφία τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με τη νέα σύνθεση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της συζήτησης του θέματος της επανασύστασης της.

Την εν λόγω απόφαση εισηγήθηκε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός εξηγώντας πως πλέον, το σώμα της Τουριστικής Επιτροπής θα απαρτίζεται από 13 μέλη, ενώ μέχρι πρότινος σε αυτήν συμμετείχαν 7, αλλά παράλληλα και χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα αποτελεί μέλος της και ο Εμπορικός Διευθυντής της ακτοπλοϊκής εταιρείας Blue Star Ferries Διονύσης Θεοδωράτος.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατόπιν της παραίτησης του π. Αντιδημάρχου Τουρισμού, Θάνου Φώσκολου, αφού προέκυψε η ανάγκη αντικατάστασής του σε μία σειρά από Επιτροπές που συμμετείχε ή προήδρευε, με μία εξ αυτών να είναι η Τουριστική Επιτροπή, τα “ηνία” της οποίας πλέον αναλαμβάνει ο ίδιος ο δήμαρχος.

Με δικαίωμα ψήφου οι εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου

Η διεύρυνση της σύνθεσης της Τουριστικής Επιτροπής σύμφωνα με τον Γιώργο Μαραγκό αποφασίσθηκε μετά από επικοινωνία και αποδοχή της πρότασης από τους φορείς που θα προστεθούν στο σώμα αυτής, με σκοπό να έχουν το δικαίωμα διατύπωσης των θέσεών τους, αφού είναι οι άμεσα εμπλεκόμενοι στο θέμα της τουριστικής ανάπτυξης της Σύρου. Στον άξονα που αυτή η στόχευση της Δημοτικής Αρχής, η οποία είχε εξαγγελθεί προεκλογικά, πρέπει να επιτευχθεί προς όφελος του τόπου, ο δήμαρχος κατέστησε σαφές, πως στη νέα διευρυμένη σύνθεση της Επιτροπής, κρίνεται αναγκαίο να υπάρχει εκπροσώπηση Συλλόγων ή τουριστικών πρακτόρων που κινούνται στον τουριστικό κλάδο καθώς μέχρι σήμερα, αυτό δεν γινόταν. Ως εκ τούτου και μετά από τη θετική ανταπόκρισή τους, στην Τουριστική Επιτροπή θα δίνουν το “παρών” με δικαίωμα ψήφου εκπρόσωποι της Ένωσης Ξενοδόχων Σύρου, της Ένωσης Τουριστικών Καταλυμάτων Σύρου, των τουριστικών πρακτόρων του νησιού, του Συλλόγου Εστίασης “Τερψιχόρη”, του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, καθώς επίσης και του Συλλόγου “Ερμής” που αφορά στις επιχειρήσεις του ιστορικού κέντρου.

Ο δήμαρχος διευκρίνισε μάλιστα, πως η προσθήκη μελών πραγματοποιείται γιατί εκτιμήθηκε πως είναι αναγκαία η παρουσία τους, μέχρι και τη σύσταση και λειτουργία του Συνδέσμου “Σύρα”, ο οποίος θα επιφορτιστεί με την ευθύνη της προώθησης και προβολής του νησιού, αφού θα έχει μεγαλύτερη ευελιξία στις ενέργειές του από το δύσκαμπτο – εκ φύσεως – όργανο της Τουριστικής Επιτροπής.

Κριτική για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής

Παρά το γεγονός πως υπερψήφισε την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Βρούτσης εκπροσωπώντας την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας, τόνισε προς τον δήμαρχο πως, η σκέψη διεύρυνσης της Τουριστικής Επιτροπής προήλθε από την προηγούμενη θητεία, οπότε και συμμετείχαν μέλη της νυν μείζονος μειοψηφίας σε αυτήν, ενώ και ο ίδιος για ένα μικρό χρονικό διάστημα προήδρευε, με το σκεπτικό να μπορούν να παρευρίσκονται σε εκθέσεις εκπρόσωποι των προαναφερθέντων φορέων υπό την “ομπρέλα” του Δήμου. Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης “Σύρος, ένα βήμα μπροστά” άσκησε κριτική όσον αφορά στη στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, με φόντο τα λεγόμενα του δημάρχου περί αύξησης της επισκεψιμότητας το καλοκαίρι του 2015 σύμφωνα με στοιχεία των πρακτόρων και της ακτοπλοϊκής εταιρείας Blue Star Ferries, καθώς και επιχειρηματιών που διατηρούν καταλύματα, υποστηρίζοντας πως, πρόκειται για εκτιμήσεις, που μένει να επιβεβαιωθούν και οφείλονται σε ενέργειες της π. Δημοτικής Αρχής. Μάλιστα, ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι ο δήμαρχος αποκρύπτει – παρουσία δημοσιογράφων - τις δηλώσεις του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού, περί “χαμένης σεζόν” όσον αφορά στο 2015, υποστηρίζοντας τέλος ότι ο Γιώργος Μαραγκός επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την τοπική κοινωνία αφού η Δημοτική Αρχή δεν έχει ενεργήσει κατάλληλα μέχρι σήμερα.

Γ. Μαραγκός: “Δεν έχουμε υποστείλει τη σημαία της τουριστικής ανάπτυξης”

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μαραγκός αντέκρουσε την κριτική της μείζονος μειοψηφίας, απαντώντας με σαφήνεια στον κ. Βρούτση και λέγοντας συγκεκριμένα πως, διαστρεβλώνει όσα λέει ο ίδιος, απομονώνοντας φράσεις προκειμένου να κάνει σπέκουλα στη Δημοτική Αρχή. Σε πρώτο επίπεδο ο δήμαρχος υπογράμμισε κατηγορηματικά πως, η παράταξή του δεν έχει υποστείλει τη σημαία της τουριστικής ανάπτυξης γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανάληψη των υποθέσεων του Τουρισμού από τον ίδιο, σημειώνοντας ταυτόχρονα, πως, η αναφορά του περί “χαμένης σεζόν” αφορούσε αποκλειστικά και μόνο στην μη δυνατότητα άμεσης εκπόνησης κι εφαρμογής του marketing plan για τον Τουρισμό. Παρόλα αυτά, επανέλαβε ότι οι εκτιμήσεις αυξητικών τάσεων της επισκεψιμότητας, βασίζονται σε στοιχεία που δείχνουν πως, “ο φετινός Ιούνιος του 2015 θα είναι 40% επάνω από τον αντίστοιχο περυσινό Ιούνιο και το πεντάμηνο Μαΐου – Σεπτεμβρίου μεσοσταθμικά θα κινηθεί κατά 20 – 25% επάνω συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2014”.

Έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και υποβάθμιση του αρμόδιου οργάνου

Την κάθετη διαφωνία του ως προς την εισήγηση της Δημοτικής Αρχής εξέφρασε ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, Παύλος Χρυσαφίδης υπογραμμίζοντας πως, η νέα σύνθεση της Τουριστικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έρχεται να αποτελέσει έναν “προθάλαμο” για το σύνδεσμο “Σύρα”, με το σενάριο μελλοντικής υποβάθμισης του αρμόδιου οργάνου του Δήμου που είναι υπεύθυνο για να χαράζει την τουριστική στρατηγική του νησιού, να αρχίζει να διαφαίνεται. Εξήγησε δε, πως, η παράταξή του στο προσχέδιο της παρουσίασης του συνδέσμου “Σύρα” “είχε αντιληφθεί πως θα είχε γνωμοδοτικό ρόλο”, ωστόσο, αυτό, σήμερα φαίνεται να αλλάζει, εκτίμηση που συνηγορεί στην καταψήφιση της εισήγησης της Δημοτικής Αρχής σχετικά με τη διεύρυνση της Επιτροπής. Καυστικός στο σχολιασμό του υπήρξε και ο δημοτικός σύμβουλος, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος υποστήριξε ότι η Δημοτική Αρχή μέσω της διεύρυνσης της σύνθεσης της Τουριστικής Επιτροπής, επιχειρεί να ρίξει τις ευθύνες στους φορείς για πιθανή μελλοντική αστοχία στις ενέργειές της, αφού υποστήριξε πως, ο δήμαρχος έχει ήδη αντιληφθεί ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταγραφεί κάποιο απτό αποτέλεσμα, αφού δεν υπάρχει στρατηγικός σχεδιασμός.