Περιορίζει τη δημοσιοποίηση των διαγωνισμών,κατά παρέκκλιση του νόμου, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου

Μη σύννομες ενέργειες

Αδιαφανείς ενέργειες της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, που προξενούν αλγεινή εντύπωση και προκαλούν ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα τους

Αδιαφανείς ενέργειες της διοίκησης του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, που προξενούν αλγεινή εντύπωση και προκαλούν ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητα τους.

Παρακάμπτοντας επανειλημμένα την υπάρχουσα νομοθεσία σχετικά με τον τρόπο γνωστοποίησης της διενέργειας διαγωνισμών, το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου ακολουθεί και εφαρμόζει μία δική του μεθοδολογία ως προς αυτό, η οποία όμως χρήζει αιτιολόγησης.

Όταν το Λιμενικό Ταμείο αποφασίζει να προχωρήσει στη δημοσιοποίηση των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για ανάληψη έργων, αγνοώντας τον υπάρχοντα νόμο, που ρητά ορίζει την δημοσίευση των διαγωνισμών στον ημερήσιο τύπο, χωρίς όμως αυτό να ακολουθείται, καθιστώντας αμφίβολο το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Το θέμα επισημάνθηκε από τον Σύνδεσμο Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων, από τον οποίο έγιναν σχετικές επισημάνσεις για την υποχρέωση σύννομων ενεργειών, τόσο προς τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, όσο και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά, οι οποίες όμως δεν φαίνεται ότι εισακούστηκαν.

Τελικά στο θέμα ενεπλάκη και το Αυτοτελές Τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, το οποίο πλέον είναι και το αρμόδιο για την απόφαση εκτέλεσης ή ακύρωσης των συγκεκριμένων διαγωνισμών.

Περιορισμένη γνωστοποίηση διαγωνισμών

Εκ μέρους του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου επελέγη η μη δημοσίευση στον ημερήσιο τύπο των προκηρύξεων διαγωνισμών, για έργα της αρμοδιότητας του, παρά τη ρητή υποχρέωση του νόμου.

Η τακτική αυτή ακολουθήθηκε από τους πρώτους μήνες ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης, για τις οποίες όποτε ερωτήθηκε σχετικά ο πρόεδρος του την αιτιολογούσε ως αβλεψία ή παρανόηση.

Μετά την πάροδο 8 μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων του συνεχίζεται η ίδια τακτική, με πιο πρόσφατα παραδείγματα δύο προκηρύξεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος της 5ης Μαΐου 2015 (με αρ. πρωτ. 1593 και 1594), για τι οποίες όταν εκ νέου ερωτήθηκε ο πρόεδρος το αιτιολόγησε λέγοντας ότι έγινε για περιορισμό του κόστους.

Μόνο που ούτε αυτή η αιτιολόγηση έστεκε καθώς επρόκειτο για έργα τα οποία θα αναλάμβανε ανάδοχος, ο οποίος και είναι αυτός που τελικά επιβαρύνεται με το κόστος της δημοσίευσης.

Κατόπιν των επαναλαμβανόμενων αυτών ενεργειών από το Λιμενικό Ταμείο, υπήρξε παρέμβαση του ΣΗΠΕ, που εφιστά την προσοχή και του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου, αλλά και του Δημάρχου για εφαρμογή του νόμου όσον αφορά στις συγκεκριμένες διαδικασίες.

Παρ’ όλα αυτά, το Λιμενικό Ταμείο παραμένει πιστό στις μη σύννομες ενέργειες και επαναλαμβάνει να αγνοεί τον υπάρχοντα νόμο και στη νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος της 19ης Μαΐου 2015 (με αρ. πρωτ. 1805).

Πλέον για τις συγκεκριμένες ενέργειες μη δημοσιοποίησης των διαγωνισμών του Λιμενικού Ταμείου στον ημερήσιο τύπο, οι αιτιολογίες της αβλεψίας ή της άγνοιας δεν μπορούν να αποτελέσουν άλλοθι, κατόπιν των επισημάνσεων και των παρεμβάσεων που υπήρξαν.

Μήπως τελικά εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου επιχειρείται μία παραχώρηση έργων προς τους φίλα προσκείμενους και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων;

Γιατί πώς αλλιώς να εξηγηθεί η επιλογή περιορισμένης γνωστοποίησης της διενέργειας των διαγωνισμών;

Αναμένεται να δοθούν πειστικές εξηγήσεις εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου προς τα αρμόδια όργανα, που πλέον έχουν επιληφθεί του θέματος.

Ο νόμος ορίζει

Με έγγραφο του, στις 8-5-2015 ο ΣΗΠΕ, μετά τις επαναλαμβανόμενες μη σύννομες ενέργειες του Λιμενικού Ταμείου, επισημαίνει στον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό, πως «Αυτές οι υποχρεωτικές δημοσιεύσεις των Δήμων σας, όσον αφορά τον ημερήσιο περιφερειακό Τύπο, δεν μπορούν παρά να καταχωρίζονται ΜΟΝΟΝ στις ημερήσιες εφημερίδες του νομού που έχουν αυτό το δικαίωμα με βάση το άρθρο 2 παρ.1 του Ν3548/07, δηλαδή όσες περιλαμβάνονται στην σχετική Υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση της διάταξης αυτής. Η Υπουργική αυτή Απόφαση ισχύει σήμερα είναι η είναι η υπ. Αριθμ. 12179/2.7.14 (ΦΕΚ 1893Β/14) όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 14815/11.8.14 (ΦΕΚ 2207Β/14). Τυχόν καταχώριση σε άλλες εφημερίδες οποιασδήποτε περιοδικότητας που δεν συμπεριλαμβάνονται στη Υ.Α, δεν είναι νόμιμη και όπως ορίζει ο Ν3548/07 (άρθρο 5 παρ. 1) επιβάλλονται κυρώσεις (χρηματικά πρόστιμα) σε βάρος του φορέα του δημοσίου που αναθέτει την καταχώριση δημοσιεύσεων σε νομαρχιακή ή τοπική εφημερίδα, η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση.

Επίσης οι σχετικές δαπάνες δεν μπορούν να εγκριθούν από τον αρμόδιο Επίτροπο του ΕΛ.ΣΥΝ αλλά ακόμη κι αν διαλάθουν της προσοχής του και εγκριθούν, ενδεχομένως αργότερα αναζητηθούν και καταλογιστούν στους αιρετούς και υπαλλήλους του Δήμου σας ενώ είναι πιθανόν οι σχετικές διοικητικές πράξεις στις οποίες αφορούν οι δημοσιεύσεις (π.χ. διακηρύξεις δημοπρασιών κλπ) να ακυρωθούν από τις εποπτεύουσες αρχές εν προκειμένω από την Γενική Γραμματεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».

Ανάλογη παρέμβαση υπήρξε και προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δ. Κοσμά, για την ακολουθούμενη διαδικασία πρόσκλησης ενδιαφέροντος, στην οποία αναφέρεται πως «Γνωρίζετε ασφαλώς ότι η βασική προϋπόθεση εγκυρότητας της όλης διαδικασίας είναι η τήρηση των διατυπώσεων δημοσιότητας εκ μέρους των δημοσίων αρχών».

Αφού και σε αυτή την επιστολή γίνεται αναφορά στον σχετικό νόμο, καταλήγει πως «…Ελπίζουμε ότι συμφωνείτε μαζί μας ότι η τήρηση της νομιμότητας στο σοβαρό αυτό ζήτημα δεν έχει να κάνει με (το ελάχιστο άλλωστε) οικονομικό κόστος αλλά συνδέεται με τις βασικές αρχές της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης αλλά και την εξυπηρέτηση του συμφέροντος της υπηρεσίας σας από την ευρύτερη δυνατή πληροφόρηση των ενδιαφερομένων».

Καθώς οι προηγούμενες εντάσεις δεν ελήφθησαν υπόψη, στις 19-5-2015 εστάλη νέο έγγραφο προς το Λιμενικό Ταμείο στο οποίο αναφέρεται ότι «Αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο θέμα που θέσαμε υπόψη σας με την από 8/5/15 (Α.Π 4146) επιστολή μας επειδή διαπιστώσαμε ότι οι ενστάσεις που διατυπώσαμε σχετικά με την παραβίαση των διατυπώσεων δημοσιότητας των προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση διαφόρων εργασιών, δεν ελήφθησαν υπόψη….Σε κάθε περίπτωση, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την συμπεριφορά αυτή που παραβιάζει όχι μόνο τη νομιμότητα αλλά και τις αρχές της διαφάνειας και της χρηστής διοίκησης και ζητάμε να μας αποσταλούν εγγράφως οι απόψεις σας επί του αιτήματός μας, ως έχετε υποχρέωση σύμφωνα με το νόμο, ώστε να πράξουμε τα νόμιμα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μελών μας αλλά και τη νομιμότητα».