Νέα συνεδρίαση των μελών του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Διαφωνίες κατατμήσεων και συμφωνίες κυκλοφοριακών αιτημάτων

Με γοργούς ρυθμούς προχώρησε η χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το σώμα να εγκρίνει ομόφωνα τη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων που τέθηκαν επί τάπητος και αφορούσαν σε ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας.

Ανάμεσα στα θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης, τα οποία κατά κύριο λόγο “πρωταγωνίστησαν” στον χθεσινό διάλογο των αιρετών, ήταν τόσο η αντιπαράθεση ανάμεσα σε Δημοτική Αρχή και μείζονα μειοψηφία όσον αφορά στον τρόπο διαχείρισης των χρημάτων σχετικά με κωδικούς πολιτιστικών εκδηλώσεων, όσο όμως και η σύμπνοια να εξετασθούν νέα αιτήματα που άπτονται της εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών μέτρων στην Ερμούπολη.

Αξίζει να αναφερθεί πως, χθες συμμετείχε στη συνεδρίαση για πρώτη φορά στη νέα θητεία, ο Φώτης Ξαγοράρης, ο οποίος αντικατέστησε τον παραιτηθέντα, Γιώργο Πάπιτση.

Εξαντλήθηκαν τα χρήματα στον κωδικό εικαστικών εκθέσεων

Την παραδοχή της αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού ότι δεν υπάρχουν πλέον χρήματα στον κωδικό που αφορά στις εικαστικές εκθέσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκάλεσε η συζήτηση του θέματος της έγκρισης χρηματικού ποσού που θα δοθεί για την υποδοχή και τη φιλοξενία του Συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης στη Σύρο με αφορμή την πολύ σπουδαία έκθεση “ταξιδεύοντας με το πλοίο της ελληνικής ζωγραφικής” με έργα από Συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, σημαντικών εικαστικών.

Κατά τη διάρκεια της εισήγησής της, η κ. Μενδρινού τόνισε ότι “η έκθεση η οποία θα πραγματοποιηθεί αρχές Ιουλίου στην Πινακοθήκη Κυκλάδων είναι το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός που θα λάβει χώρα στο νησί”, προσθέτοντας μάλιστα πως, “γι αυτόν τον λόγο θα παρευρεθούν στη Σύρο το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Πινακοθήκης”. Δεδομένης της εποικοδομητικής συνεργασίας που επιθυμεί να αναπτύξει η Δημοτική Αρχή προς όφελος του τόπου, η ίδια αιτήθηκε την έγκριση του ποσού των 1.950 ευρώ, που όπως τόνισε “θα βαρύνει τον κωδικό ΚΑ “Τιμητικές διακρίσεις, αναμνηστικά δώρα φιλοξενίας φυσικών προσώπων και αντιπροσωπειών””, προκειμένου όπως συμπλήρωσε μετά από ερώτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννη Κεράνη να προσφερθεί ένα δείπνο στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης και σε βασικούς συντελεστές της έκθεσης. Συνολικά ανέφερε πως πρόκειται για 45 άτομα, τα οποία η Δημοτική Αρχή θέλει να ευχαριστήσει για τη διεξαγωγή ενός εξαιρετικά σημαντικού εικαστικού γεγονότος, το οποίο εκτιμάται πως θα προσδώσει ιδιαίτερη αξία στην πολιτιστική “σφραγίδα” του τόπου.

“Γιατί δεν τα βάζουμε στον κωδικό “Δαπάνες εκθέσεων” και τα βάζουμε σε άλλο κωδικό;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, στηλιτεύοντας την τακτική της Δημοτικής Αρχής, που όπως ξεκάθαρα είπε, προχωρά σε κατατμήσεις ποσών για πολιτιστικά γεγονότα, ενώ παράλληλα, δεν έχει προβεί σε ορθολογική διαχείριση συγκεκριμένων χρημάτων. “Θα σας το λέω κάθε φορά αυτό, μόνο και μόνο επειδή είπατε εσείς και ο δήμαρχος ότι οι πολιτιστικές εκδηλώσεις γίνονται με τα μισά λεφτά φέτος. Σπάμε τους κωδικούς γύρω γύρω κι έχουμε δαπάνες για πολιτιστική εκδήλωση από άλλον κωδικό” δήλωσε ο κ. Κεράνης, με την κ. Μενδρινού να γνωστοποιεί πως, “Ο λόγος που χρησιμοποιείται ο συγκεκριμένος κωδικός και δεν χρησιμοποιείται ο κωδικός από τις εκθέσεις είναι ότι δεν υπάρχουν τόσα χρήματα στον κωδικό εκθέσεων”.

Γ. Κεράνης: “Σας στέγνωσε ο κωδικός για δύο, τρεις εκθέσεις”

Την προαναφερθείσα κριτική δε, ο κ. Κεράνης συμπλήρωσε, υποστηρίζοντας πως, η νέα Δημοτική Αρχή έχει πάρει αποφάσεις και έχει δαπανήσει σημαντικά ποσά για εκθέσεις που επιμελείται συγκεκριμένος άνθρωπος, αφήνοντας αιχμές για ενέργειες που δεν κινούνται στο πλαίσιο της αποτελεσματικής και προς όφελος του Δήμου, οικονομικής διαχείρισης. “Δαπανήσατε στα εικαστικά δεκαπέντε, είκοσι χιλιάδες ευρώ για δύο, τρεις εκθέσεις που επιμελείται ο γνωστός φιλότεχνος και φιλοσυριανός κ. Ιωαννίδης, ο οποίος είχε το θράσος να με αποκαλέσει ανόητο επειδή δεν ψήφισα τα πεντοχίλιαρα για κάθε του έκθεση. Σας στέγνωσε ο κωδικός και τώρα βάζετε χρήματα από άλλον κωδικό για να καλύψετε χρήματα σε μία έκθεση” τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, θέτοντας το ερώτημα παράλληλα, αν η εν λόγω απόφαση για δαπάνη 1.950 ευρώ, φέρει την έγκριση της Επιτροπής Πολιτισμού. Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος, εξήγησε πως δεν ήταν εφικτή η συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής, αφού λόγω των πολιτικών εξελίξεων της Ελλάδας, δεν είχε επιβεβαιωθεί η ημερομηνία των εγκαινίων και ως εκ τούτου του δείπνου, αφού παρέμενε “ανοικτή” η πιθανότητα να μην μεταβούν στη Σύρο τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Πινακοθήκης. Τα λεγόμενα της αντιδημάρχου θέλησε να ενισχύσει ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, εστιάζοντας στην ουσία του θέματος και λέγοντας πως, το κόστος της εν λόγω έκθεσης έχει αναλάβει το Ίδρυμα “Αντώνιος Ε. Κομνηνός”, οπότε το συγκεκριμένο δείπνο αποτελεί μία ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης.

Αξίζει να σημειωθεί, πως, τόσο ο κ. Κεράνης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη του δημοτικού συμβουλίου εξήραν την πρωτοβουλία του κ. Κομνηνού, όπως και ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος όμως καταψήφισε το θέμα, υπογραμμίζοντας πως σε μία δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα και τους πολίτες, ο Δήμος θα ήταν φρόνιμο να αναζητήσει έναν διαφορετικό τρόπο να ευχαριστήσει τον άνθρωπο, στον οποίο οφείλεται η παρουσία της Εθνικής Πινακοθήκης στο νησί.

Αίτημα αλλαγής ωραρίου πεζοδρόμησης με φόντο την “πτώση” της επισκεψιμότητας

Κατά τη διάρκεια των ερωτήσεων των δημοτικών συμβούλων μετατέθηκε η συζήτηση από το πεδίο του πολιτισμού, στο πεδίο εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Την ανάγκη εξέτασης νέων αιτημάτων πολιτών κι επιχειρηματιών τόνισε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος γνωστοποίησε πρωτίστως, πως, θα πρέπει να εξευρεθεί τρόπος για την πρόσβαση στο πεζοδρομημένο τμήμα των δικύκλων που κάτοχοί τους είναι μόνιμοι κάτοικοι της Ερμούπολης, ενώ γνωστοποίησε επιπλέον, πως θα ήταν χρήσιμο η Δημοτική Αρχή να προβεί στη συζήτηση του αιτήματος κάποιων επιχειρηματιών του ιστορικού κέντρου, οι οποίοι ζητούν αλλαγή της ώρας έναρξης των μέτρων πεζοδρόμησης. “Θέλουμε να συζητήσουμε δύο τροποποιήσεις επί των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο μόνιμοι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου να μην μπορούν να εισέλθουν με τη μηχανή τους ενώ έχουν κάρτα μόνιμοι κατοίκου για το αυτοκίνητο. Επιδίωξη όλων μας είναι όσο το δυνατόν περισσότερο να μην κινούνται τα αυτοκίνητα” υπογράμμισε ο κ. Γιαλόγλου, τονίζοντας πως σε αυτόν τον άξονα, θα ήταν χρήσιμο να εξετασθεί κι ένας διαφορετικός τρόπος χρήσης της κάρτας που έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι. “Προτείνουμε να γίνει η εξής αλλαγή” πρόσθεσε, “η κάρτα να ισχύει εναλλακτικά, είτε για το ένα όχημα, είτε για το δίκυκλο, ώστε να προωθήσουμε την κίνηση των δικύκλων”.

Πέραν αυτού, συνέχισε, λέγοντας πως, “Η δεύτερη τροποποίηση έχει να κάνει με ένα αίτημα που κατέθεσαν οι καταστηματάρχες του ιστορικού κέντρου, οι οποίοι ζητούν την μετάθεση έναρξης εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων από τις 21.00 στις 22.00 καθώς παρατηρήθηκε μία σημαντικότατη μείωση του τζίρου τους το τελευταίο διάστημα, που οφείλεται κατά την άποψή τους, στη μη δυνατότητα προσέλευσης των εισερχομένων οχημάτων μετά τις 21.00 ενώ η κύρια ώρα καθόδου στο ιστορικό κέντρο κινείται από εκείνη ακριβώς την ώρα έως και τις 22.00”.

Γ. Μαραγκός: “Έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε ανοικτά μάτια κι αυτιά”

Τα ανωτέρω θέματα, από κοινού με άλλα ζητήματα που έχουν καταγραφεί και εντάσσονται στις γενικότερες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις της εφαρμογής των νέων κυκλοφοριακών μέτρων στην “καρδιά” της πόλης, αναμένεται να συζητηθούν πρωτίστως στην Επιτροπή Συγκοινωνιών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ως απάντηση ο δήμαρχος. Ειδικότερα, ο Γιώργος Μαραγκός, υπογράμμισε πως, έχουν περιέλθει στη διάθεση της Δημοτικής Αρχής, μία σειρά από παρατηρήσεις είτε από πολίτες, είτε από μόνιμους κατοίκους, είτε από την πλευρά των επιχειρηματιών, οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης κι εξέτασης. Όπως πρόσθεσε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Μαρία Καζαντζάκη, γίνονται τακτικά οι συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων κι ως εκ τούτου, τα αιτήματα που έχουν προκύψει, θα εξετασθούν το συντομότερο δυνατόν.

“Έχουμε δεσμευθεί ότι θα έχουμε μάτια και αυτιά ανοικτά προκειμένου από την πρώτη φάση της πιλοτικής εφαρμογής του συστήματος των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων να διαπιστώσουμε τυχόν ατέλειες, ή βελτιώσεις που απαιτούνται για να τις πράξουμε” ανέφερε ο κ. Μαραγκός, προσθέτοντας στη συνέχεια ότι, “Θέλω να πω ότι οι συγκεκριμένες δύο προτάσεις που γίνονται εδώ και μάλιστα η μία είναι εκ μέρους των καταστημάτων ιστορικού κέντρου – έχουν συλλεχθεί κάποιες υπογραφές νομίζω – εντάσσονται σε ένα γενικότερο πλαίσιο λειτουργίας των μέτρων και δε σας κρύβω ότι ήδη έχουν φθάσει στην αρμόδια Επιτροπή Συγκοινωνών εγγράφως. Επειδή αυτές οι προτάσεις ενδέχεται να έχουν μεταξύ τους και μία αλληλοσυσχέτιση, θα πρότεινα να τεθούν στο σύνολό τους στην Επιτροπή Συγκοινωνιών και από εκεί και πέρα να εισηγηθούν τα μέλη της στο δημοτικό συμβούλιο, τεκμηριωμένα, ποιές κατά την κρίση τους θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν και να εφαρμοσθούν” σημείωσε, βάζοντας άνω τελεία στο συγκεκριμένο θέμα, το οποίο ως φαίνεται θα απασχολήσει ενδεχομένως και στην επόμενη συνεδρίαση, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.

Απλήρωτες οι σχολικές καθαρίστριες από τον Φεβρουάριο

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, Γιώργος Δούναβης προέβη σε ενημέρωση του σώματος σχετικά με τη μη καταβολή των δεδουλευμένων των καθαριστριών των σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Σύρου.

Βάσει των όσων γνωστοποίησε, δυστυχώς οι εργαζόμενες δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ από τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς τα χρήματα που τους αφορούν προέρχονται από το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ). “Για τη φετινή χρονιά έχουν ήδη πληρωθεί για τους πρώτους πέντε μήνες μέχρι δηλαδή και τον Ιανουάριο. Από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα δεν έχουν πάρει τη μισθοδοσία κανενός από τους υπόλοιπους πέντε μήνες, με αποτέλεσμα να έχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα”, σημείωσε μεταξύ άλλων, καθιστώντας σαφές πως, ως πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, απέστειλε επιστολή με σκοπό να ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή για τον χρόνο καταβολής των δεδουλευμένων τους. “Μόλις προχθές μας ήρθε η απάντηση” τόνισε παρακάτω, γνωστοποιώντας μέρος του γενικόλογου κι αόριστου περιεχομένου της απαντητικής επιστολής εκ μέρους του Ιδρύματος, στο οποίο απλά επισημαίνεται πως, “έχει δρομολογηθεί η διαδικασία χρηματοδότησης από τα υπουργεία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη”. Κατά συνέπεια, όπως εξήγησε ο κ. Δούναβης, “είναι άγνωστο το πότε θα πληρωθούν οι σχολικές καθαρίστριες”.