Στις σκέψεις της Δημοτικής Αρχής η ανάδειξή της ως ιστορικού τόπου

Ανοίγει ο φάκελλος αξιοποίησης της Γυάρου(;)

“Στο συρτάρι” του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης η παλιά επιχειρηματική πρόταση για ήπια εγκατάσταση ΑΠΕ

Επί τάπητος στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αναμένεται να τεθεί το θέμα της αξιοποίησης του ιστορικού τόπου της Γυάρου, με αφορμή το αίτημα της οργάνωσης “WWF Ελλάς” να προβεί σε μία νέα δράση παρακολούθησης της θαλάσσιας ζώνης του νησιού μέσω λειτουργίας ειδικού ραντάρ.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που ανοίγει σε δημόσια συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου, ο συγκεκριμένος φάκελλος από την έναρξη της νέας δημοτικής θητείας έως και σήμερα, με τους αιρετούς από την πλευρά όλων τα παρατάξεων να έχουν τη δυνατότητα τοποθέτησης σχετικά με τους πιθανούς τρόπους αξιοποίησης ενός εκ των πιο εμβληματικών τόπων μαρτυρίου της χώρας.

Σπερματικές συζητήσεις είχαν απασχολήσει το σώμα του δημοτικού συμβουλίου κατά την προηγούμενη δημοτική θητεία επί δημαρχίας Γιάννη Δεκαβάλλα, καθώς στη διάθεση της π. Δημοτικής Αρχής είχε περιέλθει επιχειρηματική πρόταση για ήπια ανάπτυξη ανανεώσιμων μορφών ενέργειας, με εκτιμώμενο όφελος και για το νησί της Σύρου αλλά και κατ΄ επέκταση της καθημερινότητας των δημοτών.

Αρνητική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής λόγω έλλειψης στοιχείων από την “WWF Ελλάς”

Συμπληρωματικά στην προχθεσινή αναφορά της εφημερίδας, που παρουσιάστηκε το αίτημα της περιβαλλοντικής οργάνωσης, πρέπει να προστεθεί σήμερα, η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης όσον αφορά στην εξέταση του προαναφερθέντος αιτήματος την παρούσα χρονική στιγμή, αφού όπως καθίσταται σαφές στην ομόφωνη απόφαση των μελών της, “Ο Δήμος ήδη μελετά της αξιοποίηση της νήσου Γυάρου” κι ως εκ τούτου, το περιεχόμενο της σκέψης της “WWF Ελλάς”, θα πρέπει “να ληφθεί υπόψιν κατά τη σύνταξη της σχετικής μελέτης”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει η “Κοινή Γνώμη”, εκπρόσωπος της οργάνωσης θα παραστεί στην αποψινή συνεδρίαση στο Δημαρχιακό Μέγαρο ώστε να τοποθετηθεί αναλυτικά επί του αιτήματος της, ωστόσο, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής στην εφημερίδα, Μάριος Βουτσίνος, μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν είχε στη διάθεσή της κάποιον αναλυτικό φάκελλο, οπότε δε θα μπορούσε να προβεί σε θετική γνωμοδότηση αναφορικά με ένα αόριστο και γενικόλογο αίτημα.

“Καταλήξαμε σε αρνητική γνωμοδότηση προς το δημοτικό συμβούλιο καθώς ουσιαστικά το αίτημα της “WWF Ελλάς” ήταν ελλιπές. Δεν είχαμε ολοκληρωμένο φάκελλο που να δείχνει αναλυτικά τον στόχο του εγχειρήματος κλπ. Οπότε, δεν μπορούμε να παίρνουμε θετική απόφαση σε κάτι το οποίο δεν είναι ολοκληρωμένο” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, την τελική απόφαση θα την πάρει το δημοτικό συμβούλιο κατόπιν συζήτησης κι εξέτασης όλων των δεδομένων που θα παρουσιασθούν και σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την ανάδειξη και αξιοποίηση της Γυάρου.

Ζουμ στην ανάδειξή της και στις δυνατότητες αξιοποίησης προς όφελος της Σύρου

Όπως έχει καταγραφεί σε σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας κατά το παρελθόν, επί τελευταίας θητείας Γιάννη Δεκαβάλλα είχε ανοίξει η συζήτηση για την πιθανή μελλοντική αξιοποίηση της Γυάρου προς όφελος της πρωτεύουσας των Κυκλάδων σε δύο επίπεδα. Αρχικά, από ενδιαφερόμενη εταιρεία είχε κατατεθεί πρόταση για εγκατάσταση ΑΠΕ, με μέλη του δημοτικού συμβουλίου, κυρίως από παρατάξεις της μειοψηφίας να είχαν εκφράσει την κάθετη διαφωνία τους, παρά τις αναφορές περί πρόκλησης οφέλους σε θέμα ενέργειας για τη Σύρο. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης δε, είχε καταστεί ξεκάθαρο πως, οποιαδήποτε παρέμβαση, δεδομένου ότι η Γυάρος είναι χαρακτηρισμένος ιστορικός τόπος, θα καταβάλλονταν προσπάθειες να είναι ήπιου χαρακτήρα και να υλοποιηθεί σε τμήμα μόνον του νησιού που κάτι τέτοιο θα είναι εφικτό. Σε δεύτερο επίπεδο, είχε επισημανθεί, πως, αν έδινε τη συγκατάθεσή του ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, θα μπορούσε να θέσει όρους προάσπισης αλλά και ανάδειξης της σπουδαίας ιστορικής κληρονομιάς που παραμένει μέχρι και σήμερα στην αφάνεια.

“Υπάρχει ένα παλιό επιχειρηματικό σχέδιο επί θητείας Δεκαβάλλα για ΑΠΕ, το οποίο δεν έχει προχωρήσει. Στα χαρτιά υπάρχει πάντα και αν επανέλθουν οι ενδιαφερόμενοι, θα το εξετάσουμε” πρόσθεσε ο κ. Βουτσίνος, εστιάζοντας ωστόσο την αναφορά του, στο κέρδος που μπορεί να αποκομίσει η Σύρος, από την προβολή του ιστορικού τόπου, αν μεριμνήσει κατάλληλα και εξασφαλίσει τη δυνατότητα επισκεψιμότητας.

“Υπάρχει όμως το θέμα της αξιοποίησης του ιστορικού τόπου. Αυτός είναι ένας στόχος που τον έχουμε στο πλάνο μας” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, “Δε σημαίνει ότι έχουμε κάποια μελέτη και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σήμερα, αλλά είναι ένας στόχος”.

Καταθέτοντας δε, την προσωπική του θέση, υπογράμμισε πως, η Γυάρος “μπορεί να γίνει ένας χώρος επισκέψιμος στο πλαίσιο της ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού”, γεγονός που επιβάλλει – όπως εξήγησε παρακάτω – την αυξημένη προσοχή σε επίπεδο λήψης οποιασδήποτε απόφασης εκ μέρους του Δήμου που σχετίζεται με την αξιοποίηση του μικρού νησιού. “Αν μιλάμε για αξιοποίηση της περιοχής, εννοούμε πάντα την ήπια ανάπτυξη. Δράση που μπορεί να προσκρούσει σε αυτό που θέλουμε να κάνουμε εμείς, δεν μπορούμε να τη στηρίξουμε” διευκρίνισε, ανανεώνοντας το ραντεβού για την αποψινή συνεδρίαση όπου θα υπάρξει αναλυτική τοποθέτηση από κάθε πλευρά.

“Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Γυάρος είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας και θα ήταν θετικό να μπορέσει να αναδειχθεί” κατέληξε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

Ετικέτες: