Επίθεση με σκληρούς χαρακτηρισμούς της Δημοτικής Αρχής κατά της Αστυνομίας

Αποπροσανατολιστική στοχοποίηση

Το «μεγαλείο» και το «υψηλό ανάστημα» της Δημοτικής Αρχής της Σύρου, για ακόμα μία φορά έγιναν εμφανή, μέσω της ευθείας επίθεσης που εξαπέλυσε προς την Αστυνομία, στοχοποιώντας την ως υπαίτια για την δυσλειτουργία των κυκλοφοριακών μέτρων της πεζοδρόμησης.

Με δελτίο τύπου, το οποίο εξέδωσε ο Δήμος και επαξίως θα μπορούσε να φέρει τίτλο του λιβελογραφήματος, επιχειρείται η μετατόπιση των ευθυνών στην Αστυνομία για τα προβλήματα που έχουν προκληθεί από την εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η ανοίκειος επίθεση στην Αστυνομική Υπηρεσία της Δημοτικής Αρχής, σε μία προσπάθεια αποποίησης της ευθύνης που η ίδια φέρει εξ ολοκλήρου, όσον αφορά στο μέγεθος των κωλυμάτων που προκαλούνται στο σύνολο της πόλης, αλλά και στην εξυπηρέτηση δημοτών και επισκεπτών από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ευκαιριακά εφαρμόστηκαν.

Τα προβλήματα των ρυθμίσεων

Καθ’ όλο το διάστημα εφαρμογής των μέτρων και ενώ είχαν προηγηθεί πολλαπλές επισημάνσεις από το σύνολο των φορέων για τις ελλείψεις και τα κενά που θα δυσχέραιναν την εφαρμογή, όπως και η απουσία στοιχειωδών υποστηρικτικών δομών, έγιναν η αιτία πρόκλησης αντιδράσεων και δυσλειτουργίας των ρυθμίσεων.

Ένα κατ’ ουσία θετικό μέτρο, όσον αφορά στην πεζοδρόμηση του κέντρου, με θετικά αποτελέσματα στην εικόνα μιας ανθρώπινης και επισκέψιμης πόλης, τόσο για τους δημότες της Σύρου όσο και για τους επισκέπτες, το οποίο όμως προσέκρουσε στην ανετοιμότητα και την ευκαιριακή αντιμετώπιση εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Πληθώρα διαμαρτυριών υπήρξε καθ’ όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου, οι οποίες σχετίζονταν με τις ελλιπή σήμανση, την ανεπάρκεια χώρων στάθμευσης, την επιβάρυνση των λοιπών περιοχών της πόλης, την δυσκολία εξόδου από τον αστικό ιστό κ.λ.π.

Μέτρα τα οποία επιβάρυναν ιδιαίτερα την περιοχή του Βροντάδου, με την παράκαμψη της κυκλοφορίας από εκεί, την περιοχή του ΙΚΑ, με την πληθώρα των παρκαρισμένων οχημάτων, όλους τους στενούς δρόμους από την Πυροσβεστική έως την Κέας που γίνονται αδιάβατοι, την περιοχή του λιμανιού, όπου τα ακόμα και σε τρεις σειρές σταθμευμένα οχήματα αναγάγουν σε άθλο την πρόσβαση των ταξιδιωτών στο λιμάνι, την περιοχή από το ύψος της Περιφέρειας έως τις απαγορευτικές μπάρες, που με την πληθώρα των μηχανών και τις σιδεριές απαγόρευσης διέλευσης να δημιουργούν μία απογοητευτική εικόνα για την πόλη.

Άλλωστε πόλη είναι και όλες αυτές οι περιοχές και όχι μόνον το πεζοδρομημένο τμήμα, οπότε η οπτική δεν μπορεί να επικεντρώνεται στην Ερμού με το φωταγωγημένο Δημαρχείο, αλλά να απλώνεται στο σύνολο μιας ανθρώπινης και άξιας θαυμασμού πόλης.

Επιθετικό μένος κατά της Αστυνομίας

Εξ αφορμής ενός προβλήματος μίας παράνομης στάθμευσης, ως απόρροια των προαναφερόμενων, που προκάλεσε παρακώλυση της συγκοινωνίας, η Δημοτική Αρχή επέλεξε τον δρόμο της αήθους επίθεσης κατά της Αστυνομίας, κατηγορώντας την για ανεπάρκεια.

Η «ευαισθησία» του Δημάρχου, όπως αναφέρει και στο σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε, περιορίστηκε στο να ζητήσει «συγγνώμη από τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εξ αιτίας του αναφερόμενου συμβάντος», χωρίς όμως να επιδείξει και την ανάλογη ευαισθησία για την ταλαιπωρία που υφίστανται και από τις λοιπές ανεπαρκείς ρυθμίσεις.

Προτίμησε να πλέξει το προσωπικό του εγκώμιο όπως και της λοιπής Δημοτικής Αρχής για την παρουσία τους στο σημείο της παράνομης στάθμευσης, στηλιτεύοντας παράλληλα την καθυστέρηση προσέλευσης στο σημείο της Αστυνομίας, κίνηση απρέπειας κατ’ αυτόν καθώς υπήρξαν, όπως με περισσή αλαζονεία αναφέρει, «επανειλημμένες προσπάθειες και κλήσεις του Δημάρχου».

Όμως ο Δήμαρχος, χωρίς να αρκείται σε αυτές τις αναφορές, εντείνει την επιθετικότητα του έναντι της Αστυνομίας, με βαρείς χαρακτηρισμούς όταν αναφέρει πως «ο Δήμος μας, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την ελλειμματική και σίγουρα πολύ κατώτερη των περιστάσεων συνδρομή της Αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των θερινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και ιδιαίτερα, κατά την τελευταία περίοδο όπου το νησί μας έχει κυριολεκτικά κατακλυστεί από επισκέπτες και οχήματα».

Από την αναφορά του στο θέμα των κυκλοφοριακών μέτρων γίνεται εμφανής η ενόχληση του γιατί δεν έτυχε της συνδρομής της Αστυνομίας, όταν ζήτησε από την έναρξη της εφαρμογής τους να επιτηρείται η εφαρμογή τους από αστυνομική δύναμη, χωρίς όμως να συνυπολογιστεί ο περιορισμένος αριθμός στελεχιακού δυναμικού της υπηρεσίας, γεγονός που δεν επέτρεπε την δέσμευση έστω και ενός αστυνομικού στην επιτήρηση των μέτρων.

Εντείνοντας το μένος του κατά της Αστυνομίας, επιχειρεί να αποδομήσει τον ουσιαστικό της ρόλο, αναφέροντας ότι «Δεν γνωρίζουμε εάν η εκκωφαντική απουσία της Αστυνομίας οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης, στην εξυπηρέτηση άλλων υπηρεσιακών αναγκών ή σε κακή εκτίμηση των πραγματικών αναγκών του νησιού μας, το σίγουρο είναι ότι, η παρουσία της τόσο σε επίπεδο προληπτικής όσο και σε επίπεδο κατασταλτικής αστυνόμευσης είναι αδικαιολόγητα ανεπαρκής».

Σε μία προσπάθεια εξύψωσης του ρόλου των δημοτικών και τοπικών του συμβούλων, γίνεται αναφορά στην εθελοντική τους προσφορά τήρησης των μέτρων, αποσιωπώντας όμως εντέχνως το ότι οι προσφέροντες εργασία για την τήρηση των μέτρων είναι αμειβόμενοι.

Όσον αφορά δε στο «πνεύμα καλής συνεννόησης, προαίρεσης και συνεργασίας» που υποδεικνύει προς όλους στην αντιμετώπιση των όποιων καταστάσεων προκύπτουν από την εφαρμογή των μέτρων, είναι ένας εύσχημος τρόπος στοχοποίησης όσων διατυπώνουν ενστάσεις και καταγράφουν την πραγματική εικόνα που έχει δημιουργηθεί.

Το Δελτίο Τύπου της Δημοτικής Αρχής

Προς πλήρη γνώση των πραγματικών αναφορών της Δημοτικής Αρχής παρατίθεται αυτούσιο το Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, το οποίο αναφέρει:

«Με αφορμή το δυσάρεστο περιστατικό που έλαβε χώρα χθες 19/8/2015, επί της οδού Σταματίου Πρωΐου στο ύψος της Καζίνο Αιγαίου Α.Ε., και αφορούσε την παράνομη στάθμευση αυτοκινήτου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την παρακώλυση συγκοινωνίας και ιδιαίτερα την αδυναμία εκτέλεσης των δρομολογίων της αστικής συγκοινωνίας για περίπου μια ώρα (από ώρα 22:00 έως 23:00), θα θέλαμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τους επισκέπτες και τους κατοίκους του νησιού μας, οι οποίοι ταλαιπωρήθηκαν εξ αιτίας του αναφερόμενου συμβάντος.

Από τη πρώτη στιγμή, στο περιστατικό βρέθηκαν παρόντες, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος καθώς και Δημοτικοί Σύμβουλοι, όπως επίσης και υπηρεσιακό προσωπικό του Δήμου, προκειμένου να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα.

Στο περιστατικό κλήθηκε από τη Δημοτική Αρχή και η Αστυνομία περί ώρα 22:05, η οποία δυστυχώς προσήλθε στο σημείο με μεγάλη καθυστέρηση, περί ώρα 22:35, και τούτο όμως παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες και κλήσεις του Δημάρχου, χωρίς να καταφέρει να δώσει ουσιαστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα.

Το γεγονός αυτό είχε ως αποτέλεσμα, να κληθεί, παρούσης της Αστυνομίας, ειδικό περονοφόρο όχημα, για την μετακίνηση του οχήματος και την απελευθέρωση της κυκλοφορίας.

Με αφορμή το αναφερόμενο περιστατικό, ο Δήμος μας, εκφράζει την δυσαρέσκειά του για την ελλειμματική και σίγουρα πολύ κατώτερη των περιστάσεων συνδρομή της Αστυνομίας, καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής των θερινών κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και ιδιαίτερα, κατά την τελευταία περίοδο όπου το νησί μας έχει κυριολεκτικά κατακλυστεί από επισκέπτες και οχήματα.

Δεν γνωρίζουμε εάν η εκκωφαντική απουσία της Αστυνομίας οφείλεται στην έλλειψη επαρκούς αστυνομικής δύναμης, στην εξυπηρέτηση άλλων υπηρεσιακών αναγκών ή σε κακή εκτίμηση των πραγματικών αναγκών του νησιού μας, το σίγουρο είναι ότι, η παρουσία της τόσο σε επίπεδο προληπτικής όσο και σε επίπεδο κατασταλτικής αστυνόμευσης είναι αδικαιολόγητα ανεπαρκής.

Κατά την διάρκεια εφαρμογής των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ο Δήμος μας έχει ενεργοποιήσει ομάδα εθελοντών, η οποία αποτελείται από εκλεγμένους δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους, προκειμένου να συμβάλλουν αποκλειστικά και μόνον στην ενημέρωση, καθοδήγηση και ευαισθητοποίηση του κόσμου, χωρίς να έχουν, όπως εύλογα εξυπακούεται, καμία αρμοδιότητα ή βούληση αστυνόμευσης ή υποκατάστασης του ρόλου της Αστυνομίας.

Δεδομένου ότι, η αποτελεσματική παρουσία της Αστυνομίας οφείλει να συμβάλλει στο κλίμα εμπέδωσης της ασφάλειας των πολιτών και αποτελεί ελάχιστο προαπαιτούμενο κάθε ευνομούμενης κοινωνίας, πολλώ δε μάλλον σε νησιωτικές - τουριστικές περιοχές όπου την περίοδο του καλοκαιριού κατακλύζονται από επισκέπτες, αποστείλαμε σχετική αναφορά - διαμαρτυρία προς την αρμόδια πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου να καταστήσουμε σαφές ότι, η τάξη και η ασφάλεια των κατοίκων και επισκεπτών του νησιού μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Παρ’ ότι αναγνωρίζουμε την ευρύτερη αποψίλωση των περισσοτέρων δημόσιων Υπηρεσιών της Χώρας, και κατ΄ επέκταση της Αστυνομίας, εν τούτοις αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει για εμάς πειστική δικαιολογία. Το γεγονός δε ότι, στη Σύρο βρίσκεται η έδρα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, η οποία και εξυπηρετεί ανάγκες αρκετών άλλων νησιών επιτείνει ακόμη περισσότερο την ήδη διαπιστωμένη ανεπαρκή παρουσία της Αστυνομίας στους τομείς που οφείλει να ασκεί προληπτικό και κατασταλτικό έλεγχο και Αστυνόμευση.

Η εφαρμογή και η υιοθέτηση των νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αποτελεί πρόκληση και στόχο για μια ελκυστικότερη και φιλικότερη προς τους κατοίκους και επισκέπτες πόλη. Παρά τις όποιες αδυναμίες εφαρμογής, οι οποίες τελούν υπό συνεχή αξιολόγηση και κρίση από τη Δημοτική Αρχή, όλοι μας οφείλουμε σε πνεύμα καλής συνεννόησης, προαίρεσης και συνεργασίας να τις αγκαλιάσουμε και να τις στηρίξουμε. Η ολοκλήρωση, το επόμενο διάστημα, σημαντικών έργων υποδομής, όπως η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου, η δημιουργία επιπρόσθετων χώρων στάθμευσης, η προμήθεια νέων λεωφορείων αστικής συγκοινωνίας, ποδηλάτων κλπ, θα συμβάλλουν στον απαιτούμενο επανασχεδιασμό των ρυθμίσεων και είμαστε βέβαιοι ότι, το επόμενο διάστημα οι βελτιώσεις θα είναι εμφανείς.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα την Ένωση Φορτοεκφορτωτών Λιμένος και Ξηράς Σύρου για την παραχώρηση περονοφόρου οχήματος και την άμεση ανταπόκριση στην αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Στην προσπάθεια εξωραϊσμού της εικόνας και της λειτουργικότητας του πεζοδρομημένου ιστορικού κέντρου αλλά και των γύρω περιοχών της Ερμούπολης, καθοριστική είναι η συμμετοχή και συνεισφορά όλων μας ανεξαιρέτως, προκειμένου επιτέλους η πόλη μας να αποκτήσει την εικόνα που της αξίζει».

Ουσιαστικό αστυνομικό έργο

Σε κάθε περίπτωση οι χαρακτηρισμοί περί «ελλειμματικής», «κατώτερης των περιστάσεων συνδρομή της Αστυνομίας» και αναφορές όπως «η παρουσία της τόσο σε επίπεδο προληπτικής όσο και σε επίπεδο κατασταλτικής αστυνόμευσης είναι αδικαιολόγητα ανεπαρκής» είναι επί το ηπιότερον άδικοι, εάν όχι κακεντρεχείς.

Με δεδομένη, βάσει των στοιχείων και της ακρίβειας των αριθμών, υποστελέχωση της αστυνομικής υπηρεσίας, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την φιλότιμη προσπάθεια εκ μέρους της για την ουσιαστική και αποτελεσματική της παρουσία, τόσο στο νησί της Σύρου, όσο και στο σύνολο των νησιών των Κυκλάδων.

Άλλωστε οι καθημερινές αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για τον αριθμό των συλλήψεων, των κατασταλτικών παρεμβάσεων, αλλά και των τροχονομικών ελέγχων, αποτελούν αυταπόδεικτο στοιχείο τους έργου που επιτελείται υπέρ της ασφάλειας των πολιτών των νησιών.

Ειδικά στο νησί της Σύρου, η αστυνόμευση είναι εμφανής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, με τις συνεχείς περιπολίες τόσο του αστυνομικού οχήματος όσο και των δύο μηχανών της ομάδας ΔΙΑΣ, με τους 6 αστυνομικούς να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο σύνολο του νησιού, ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών.

Σχετικά δε με την αναφορά που επαίρεται η Δημοτική Αρχή ότι απέστειλε «προς την αρμόδια πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας», δεν θα έπρεπε να αποτελεί στοιχείο κομπασμού αλλά ντροπής, το να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες επειδή δεν υπήρξε η εξυπηρετήση των απαιτήσεων του Δημάρχου, όταν το έμψυχο δυναμικό της συγκεκριμένης υπηρεσίας έχει επιδείξει άριστα δείγματα γραφής υπέρ της ασφάλειας των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού.

Η αμφισβήτηση του ρόλου αλλά και του προσφερόμενου αστυνομικού έργου στα νησιά, επί τις παρούσες συνθήκες, αν δεν υποκρύπτει εμπάθεια τότε εκπορεύεται απλώς μία επικίνδυνη άγνοια.

Διαβάστε ολόκληρη την αναφορά του Δήμου Σύρου Ερμούπολης προς το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και το Υπουργείο Εσωτερικών εδώ