Η αναφορά της πραγματικότητας ενόχλησε τη Δημοτική Αρχή

Επίθεση διαστρέβλωσης

Ανεπιτυχώς επιχειρεί να χρεώσει στην εφημερίδα η Δημοτική Αρχή την τακτική της “ευθείας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας” που ως φαίνεται από τη σημερινή απάντησή της στο χθεσινό φωτορεπορτάζ, η ίδια ακολουθεί, αμφισβητώντας ακόμη και τα φωτογραφικά ντοκουμέντα που δείχνουν ότι το Δημοτολόγιο υπήρξε χρονικό διάστημα που παρέμεινε κλειστό και μάλιστα πριν τις 15.00 το μεσημέρι όπως ακριβώς καταγράφηκε κατόπιν επιτόπιου εικοσάλεπτου ρεπορτάζ στον χώρο εκ μέρους της “Κοινής Γνώμης”.

Δεδομένης της ρητής οδηγίας του Υπουργείου Εσωτερικών να παραμείνουν ανοικτά τα Δημοτολόγια των Δήμων πανελλαδικά την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι υποψήφιοι των κομμάτων στις επικείμενες εκλογές, η εφημερίδα πραγματοποίησε σχετικό ρεπορτάζ, αναφέροντας ακριβώς πως το “γραφείο του Δημοτολογίου έκλεισε ως φαίνεται νωρίτερα από τις 15.00 το μεσημέρι”, γεγονός για το οποίο υπάρχουν οι καταγεγραμμένες προσπάθειες τηλεφωνικής όχλησης προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου πριν την προαναφερθείσα ώρα και συγκεκριμένα στις 2.50 μμ και 2.59 μμ (όπως ακριβώς καταγράφονται στην τηλεφωνική συσκευή), ώστε να υπάρξει διευκρίνιση εκ μέρους του σχετικά με το θέμα, με τη γράφουσα μάλιστα, να παραμένει στον εξωτερικό χώρο της υπηρεσίας.

Παρά δε, τις σαφείς αναφορές της εφημερίδας όσον αφορά στο γεγονός πως, πρώτον, δεν υπήρξε πρόβλημα εξυπηρέτησης σε κάποιον πολίτη, αλλά και ούτε κάποιος υποψήφιος βρέθηκε σε αναμονή κι ενώ ουδεμία αναφορά ή μομφή καταγράφηκε για τους αρμόδιους υπαλλήλους, προξενεί ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση η ύπαρξη γραπτής απάντησης από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, στο περιεχόμενο της οποίας μάλιστα, σημειώνεται πως, “υποψήφιοι βουλευτές δύο διαφορετικών κομμάτων εξυπηρετήθηκαν την ημέρα αυτή, ένας δε εξ αυτών στις 15.25 της ίδιας ημέρας” με την ακριβή αναφορά της ώρας να μαρτυρά, πως η εξυπηρέτηση του υποψηφίου προφανώς πραγματοποιήθηκε μετά από τηλεφωνική όχληση για να ανοίξει το γραφείο.

Πέραν των ανωτέρω, αλγεινή εντύπωση προκαλεί ακόμη, η ψευδής αναφορά στην απάντηση του Δήμου, πως το γεγονός της εξυπηρέτησης δύο υποψηφίων γνωστοποιήθηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, ο οποίος επικοινώνησε με τη γράφουσα περί τις 4.49 μμ την Κυριακή, χωρίς να κάνει λόγο για τα συγκεκριμένα περιστατικά, κάτι που επιβεβαίωσε και σε νέα χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία ότι δεν ειπώθηκε εκ μέρους του. Αξίζει να προστεθεί επιπλέον, πως, στο σχετικό φωτορεπορτάζ, η “Κοινή Γνώμη” συμπεριέλαβε πέραν της δικής της αναφοράς και τη γενικόλογη ενημέρωση του ίδιου για το ότι “υπήρξε ανοικτό το Δημοτολόγιο έως το μεσημέρι”, στο πλαίσιο μίας πλήρους ενημέρωσης για το θέμα.

Η άνευ ουσίας απάντηση της Δημοτικής Αρχής σε μία ιδιαίτερα συγκεκριμένη και ξεκάθαρη αναφορά της εφημερίδας για τη λειτουργία του Δημοτολογίου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου, αλλά πολύ περισσότερο η σημείωση εκ μέρους της για το υπαλληλικό προσωπικό, τη στιγμή που δεν υπήρξε καμία μομφή από την εφημερίδα, μόνον ως σπέκουλα μπορεί να εκληφθεί, ενώ παράλληλα, προδίδει την τυφλή προσπάθεια λασπολογίας που καταβάλλει η ίδια έναντι της εφημερίδας, επιβεβαιώνοντας το εύλογο συμπέρασμα στο οποίο οδηγείται ο νηφάλιος αναγνώστης, πως, εκ μέρους της δεν είναι ανεκτή οποιαδήποτε αναφορά ακόμη και απλής κριτικής για ελλείψεις, λάθη ή παραλείψεις. Καταδεικνύει τέλος, την χρησιμοποίηση ως “ασπίδας” του συγκεκριμένου υπαλληλικού προσωπικού, παρέχοντάς του “προστασία” έναντι ανύπαρκτων(!) αναφορών, κάτι που αφήνει ξεκάθαρα περιθώριο να εξάγει ως συμπέρασμα κάποιος, πως επιχειρείται η εκμετάλλευση εκ μέρους της του δημοσιεύματος, ώστε να μειώσει την αρνητική αίσθηση που προκάλεσαν στην κοινή γνώμη και σε συνετούς δημοτικούς υπαλλήλους, δημόσιες αναφορές αιρετών μελών της σε συνεδριάσεις δημοτικών συμβουλίων αναφορικά με ενέργειες μερίδας υπαλλήλων.

Ακολούθως παρατίθεται αυτούσιο το δημοσίευμα της εφημερίδας προς υπενθύμιση στο αναγνωστικό κοινό αλλά και η απάντηση της Δημοτικής Αρχής.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας

“Νωρίτερα από τις τρεις το μεσημέρι φαίνεται πως “έκλεισε” το γραφείο του Δημοτολογίου στο κτίριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, χθες το μεσημέρι, αν και προς όλους τους Δήμους της χώρας είχε αποσταλεί κατεπείγουσα εκλογική εγκύκλιος, η οποία όριζε την 6η Σεπτεμβρίου ως την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των υποψηφιοτήτων ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, προκειμένου να καταγραφούν οι ώρες που λειτούργησε το Δημοτολόγιο χθες, αν και ο ίδιος τόνισε πως το γραφείο παρέμεινε ανοικτό έως το μεσημέρι, ως φάνηκε από το επιτόπιο ρεπορτάζ της εφημερίδας, η αίθουσα που αυτό βρίσκεται ήταν κλειδωμένη πριν τις 15.00, παρά και τη γενικόλογη ανακοίνωση που υπήρχε θυροκολλημένη κι ενημέρωνε τους πολίτες για το ωράριο λειτουργίας της εν λόγω υπηρεσίας (09.00 – 15.00). Σημειώνεται ότι στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται αν αυτό το ωράριο αφορούσε τη χθεσινή ημέρα, ωστόσο είναι σημαντικό πως, δεν υπήρξε κάποιος πολίτης που δεν εξυπηρετήθηκε ή που να βρέθηκε σε αναμονή .

Αξίζει να παραθέσουμε αυτούσιο το περιεχόμενο της εγκυκλίου που είχε γνωστοποιήσει η υπηρεσιακή κυβέρνηση προς τους ΟΤΑ Β΄ Βαθμού ώστε να ενημερώσουν σχετικά τους Δήμους. “Ενόψει των γενικών βουλευτικών εκλογών της 20ης Σεπτεμβρίου 2015 σας γνωρίζουμε ότι την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 λήγει η προθεσμία των 9 ημερών μετά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου για την πρόταση υποψηφίων, (άρθρο 32 παρ. 6 του π.δ.26/2012). Για την εξυπηρέτηση των υποψηφίων θα πρέπει να λειτουργούν οι αρμόδιες υπηρεσίες δημοτολογίων των δήμων την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015. Για το λόγο αυτό, παρακαλούμε να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικές αρχές της περιφέρειας σας”.

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής

“Σε ευθεία διαστρέβλωση της πραγματικότητας προέβη το ρεπορτάζ της εφημερίδας σας, το οποίο δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 7ης Σεπτεμβρίου 2015 με τίτλο "Κλειστό το Δημοτολόγιο παρά το θυροκολλημένο ωράριο λειτουργίας".

Προς αποκατάσταση της αλήθειας, είμαστε υποχρεωμένοι ν' αναφέρουμε τα ακόλουθα: Η οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, σύμφωνα με την οποία τα Δημοτολόγια των Δήμων όφειλαν να εξυπηρετούν, σε μη καθορισμένο ωράριο, τους υποψήφιους βουλευτές των κομμάτων την Κυριακή 6/9/2015 λόγω των επικείμενων εκλογών, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου την Παρασκευή 5/9/2015 μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου. Παραταύτα, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης έλαβε γνώση της ανωτέρω οδηγίας και εκτελώντας την, προς εξυπηρέτηση όλων των υποψηφίων βουλευτών, λειτούργησε το Δημοτολόγιο του Δήμου την Κυριακή 6/9/2015 έως και ώρα 16.00. Την εύρυθμη λειτουργία του Δημοτολογίου υποστήριξαν υπάλληλοι της υπηρεσίας και ο Διευθυντής Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου, η δε πόρτα του γραφείου Δημοτολογίου ήταν ανοιχτή και όχι κλειστή όπως την παρουσιάζει αναληθώς το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Απόδειξη των ανωτέρω περιστατικών αποτελεί το γεγονός ότι, υποψήφιοι βουλευτές δύο διαφορετικών κομμάτων εξυπηρετήθηκαν την ημέρα αυτή, ένας δε εξ αυτών στις 15.25 της ίδιας ημέρας! Τα γεγονότα έλαβαν χώρα όπως ακριβώς περιγράφονται παραπάνω, το Γραφείο Δημοτικής Κατάστασης λειτούργησε κανονικά σύμφωνα με την αριθ. Πρωτ. 30994/2015 οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι ο Διευθυντής της υπηρεσίας αποχώρησε από το Δήμο περί τις 16:00. Επισημαίνουμε τέλος ότι, παρόλο που υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία της συντάκτριας του άρθρου με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, ο οποίος της επιβεβαίωσε τα ανωτέρω αναφερόμενα και παρόλο που δεν υπήρξε παράπονο από κομματικό σχηματισμό, αγνοήθηκε η παράθεση των πραγματικών γεγονότων κι επελέγη η αποτύπωση μιας στρεβλής εικόνας της πραγματικότητας δημιουργώντας συνθήκες παραπληροφόρησης στο αναγνωστικό κοινό.

Παρακαλούμε όπως δημοσιεύσετε αυτούσιο το έγγραφο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης αναφορικά με την παράθεση των πραγματικών γεγονότων τα οποία σχετίζονται με τη λειτουργία του Δημοτολογίου την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015 ενόψει των επικείμενων εκλογών.

Με εκτίμηση, Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γεώργιος Μαραγκός”