Στο Δημοτικό Συμβούλιο η συζήτηση για το έργο του σχολείου της Βάρης

Δημοτική παραδοχή

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, πέρασε ομόφωνα η τροποποίηση-λύση της σύμβασης του Δήμου με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., σχετικά με το σχολείο της Βάρης, με τον Δήμο να αναλαμβάνει πλέον ως φορέας υλοποίησης και επίβλεψης του έργου.

Με εκτεταμένες αναφορές τόσο στο ιστορικό του έργου, όσο και στην υφιστάμενη κατάσταση ένταξης του, οι οποίες έγιναν και από την πλευρά του Δημάρχου αλλά και από την πλευρά του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκαν περίτρανα όσα καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα ανέφερε, μέσω της σχετικής αρθρογραφίας, η «Κοινή Γνώμη».

Παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής παραποίησης των γραφομένων της εφημερίδας, λοιδορίας και χλευασμού των συντακτών της, ο ίδιος ο Δήμαρχος στην συζήτηση του θέματος στο Δ.Σ. ήρθε να «προδώσει» τα σχόλια, τόσο τα δικά του όσο και των συνεργατών του, προς επίρρωση των δημοσιευμάτων της «Κοινής Γνώμης».

Η σχετική επιβεβαίωση, χωρίς ουδεμία παραποίηση των λεγομένων εντός της συνεδρίασης, παρέχεται από την ενημέρωση που παρείχε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, τα οποία και παρατίθενται για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Η εισήγηση του Δημάρχου

Ο Δήμαρχος, ο οποίος και εισηγήθηκε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στο ιστορικό του έργου ανέγερσης Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου στη Βάρη, που όπως ανέφερε «αποτελούσε, εδώ και αρκετά χρόνια, από το 2010, έναν προγραμματικό στόχο της τότε Δημοτικής Αρχής, του π. Δήμου Ποσειδωνίας».

Υπενθύμισε ότι τότε είχε υπογραφεί με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., η σύμβαση που είχε ως αντικείμενο «την ωρίμανση, την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και την υλοποίηση του έργου του Δημοτικού σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης».

Στράφηκε κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, με ευθείες βολές για κολυσιεργία από μέρους της λέγοντας ότι «υπήρξε μία αξιοσημείωτη ολιγωρία εκ μέρους της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, το έργο, ουσιαστικά απεδείχθη βάσει στοιχείων, ότι δεν ήταν στις βασικές προτεραιότητες της, με αποτέλεσμα να μην ασκηθούν πιέσεις προς την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και το έργο να καθυστερήσει σημαντικά να ωριμάσει».

Ως προς την εξέλιξη του έργου υπενθύμισε ότι «με απόφαση του, ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου (2858/27-7-2015), προένταξε την πράξη στο νέο ΕΣΠΑ, με τίτλο «Επέκταση, διαμόρφωση κτιρίου για τη στέγαση Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Βάρης Σύρου» και άρα το έργο αυτό πλέον βαδίζει προς την δημοπράτηση και την υλοποίηση του».

Για την πράξη επί της οποίας κλήθηκε το Δ.Σ. να αποφασίσει αιτιολόγησε πως «Εμείς, προκειμένου περεταίρω να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για την υλοποίηση αυτού του έργου έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και κατόπιν αυτής καλούμαστε σήμερα να πάρουμε μία απόφαση ως Δ.Σ., με βάση την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να προχωρήσουμε σε τροποποίηση, σε πρώτη φάση, λύση σε δεύτερη φάση, αυτής της σύμβασης, προκειμένου να αλλάξει ο φορέας υλοποίησης του έργου και φορέας υλοποίησης και επίβλεψης του έργου θα είναι ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και διευθύνουσα επιβλέπουσα υπηρεσία, η Τεχνικής μας υπηρεσία, ώστε να μπορέσουμε να το δημοπρατήσουμε ταχύτερα αλλά και να το επιβλέψουμε και να το παρακολουθήσουμε αμεσότερα».

Αξιοσημείωτη, όσον αφορά στην εγκυρότητα των σχετικών άρθρων της «Κοινής Γνώμης», είναι η παραδοχή εκ μέρους του Δημάρχου όσων η εφημερίδα είχε αναφέρει σχετικά πως «Αυτή η απόφαση αποτελεί προαπαιτούμενο ώστε να μπορέσουμε να «τρέξουμε» τις σχετικές διαδικασίες, παρότι το έργο δεν είναι οριστικά, δεν έχει βγει η σχετική πρόσκληση για να ενταχθεί οριστικά στο νέο ΕΣΠΑ, εντούτοις, ακόμη και με την πράξη προένταξης, πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις και εφόσον υποβληθεί σχετικό αίτημα, νομιμοποιείται εφόσον επιθυμεί ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και η αρμόδια υπηρεσία Ν. Αιγαίου, να μας δώσει προέγκριση δημοπράτησης. Άρα αυτή η φάση στην οποία βρισκόμαστε τώρα, αυτό το βήμα, είναι ένα προαπαιτούμενο ώστε να περάσουμε στην τελική ευθεία για την δημοπράτηση του έργου».

Οι επισημάνσεις της αντιπολίτευσης

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επεσήμανε πως ως προς το τυπικό του ζητήματος, η εισήγηση πρέπει να αποσυρθεί, καθώς αναφέρει «για κατ’ αρχήν λήψη απόφασης» και το θέμα να επανέλθει εκ νέου για τη λήψη οριστικής απόφασης, επισημαίνοντας ότι «όπως γνωρίζει πολύ καλά και η πρόεδρος, δεν μπορούμε να λαμβάνουμε εδώ αποφάσεις υπό προϋποθέσεις. Ή θα αποφασίσουμε τη λύση της προγραμματικής σύμβασης ή όχι».

Τελικά έγινε αποδοχή από το Σώμα της πρότασης του για λύση της σύμβασης, προκειμένου να εξοικονομηθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαδικασιών.

Επί της ουσίας του θέματος, ο κ. Γιαλόγλου στάθηκε στην αναφορά του Δημάρχου στο ιστορικό του έργου, κάνοντας και ο ίδιος από την πλευρά του μία ανάλογη αναφορά λέγοντας ότι «το εναρκτήριο λάκτισμα» όπως το χαρακτήρισε για την έναρξη του έργου είναι με τη σύναψη της σύμβασης του τότε Δήμου Ποσειδωνίας με την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., σημειώνοντας πως η συγκεκριμένη σύμβαση είναι πολύ ευάλωτη».

Στάθηκε ιδιαίτερα στα λεγόμενα του Δημάρχου, ότι ευθύνεται η προηγούμενη Δημοτική Αρχή για κωλυσιεργία, θέμα για το οποίο ο κ. Γιαλόγλου ενημέρωσε πως «προγραμματική σύμβαση σημαίνει ότι μεταβιβάζω όλες τις αρμοδιότητες ωρίμανσης του έργου στην ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε., συνεπώς οτιδήποτε έπρεπε να γίνει για το έργο ήταν αντικείμενο και μόνο της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.. Αν θέλουμε να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι και να χρεώσουμε στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή το ζήτημα της ωρίμανσης του έργου, θα πρέπει να χρεώσουμε και στην παρούσα Δημοτική Αρχή αντίστοιχα, το οποίο δεν είναι σωστό, τον 1 χρόνο που έκανε να καλύψει 4 και μόνο παρατηρήσεις που έθεσε η Διαχειριστική Αρχή πέρυσι τον Ιούλιο, μέχρι τώρα, με πλήρη και ώριμη μελέτη. Και στη μία περίπτωση και στην άλλη την αρμοδιότητα την είχε η ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.».

Σημείωσε δε με νόημα ότι «εκείνο που μένει τελικά δεν είναι η παραχάραξη της πραγματικότητας, αλλά η πραγματικότητα η ίδια» και με βάση αυτό επεσήμανε πως πρέπει να προσεχθεί η αλληλουχία των γεγονότων.

Ενημέρωσε ότι «μετά τη σύναψη της προγραμματικής σύμβασης, ξεκίνησε η εκπόνηση και ανατέθηκε η γεωτεχνική μελέτη, τον Μάιο του 2011, η οποία εγκρίθηκε στις 6/6/2012».

Υπενθύμισε ότι πρόκειται για μία δύσκολη περιοχή, «επειδή γειτνιάζει με το υφιστάμενο σχολείο, οπότε η γεωτεχνική μελέτη ήταν ιδιαίτερα απαιτητική και δεν ήταν επαρκής ούτε εκείνη. Τον 10ο του 2012 ανατίθενται 3 μελέτες από την ΕΓΝΑΤΙΑ (η στατική, η ηλεκτρομηχανολογική, το σχέδιο και ο φάκελος ασφάλειας και υγείας και η μελέτη ενεργειακής απόδοσης), με προθεσμία εκπόνησης 6 μηνών. Αυτές οι μελέτες υποβλήθηκαν τον 10ο του 2013 και εκδόθηκε από την Δημοτική Αρχή τότε, που είχε την ευθύνη, η έγκριση της οικοδομικής άδειας, η εξασφάλιση του ιδιοκτησιακού και του οικοπέδου και η εκπόνηση ενός τοπογραφικού. Έτσι λοιπόν φτάνουμε τον Οκτώβριο του 2013, όπου υποβάλλεται στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή ο φάκελος με τις πλήρεις μελέτες, γιατί ειδάλλως δεν θα μπορούσε να ενταχθεί και εντάσσεται τον Δεκέμβριο του 2013. Αφού έχει ενταχθεί, τον Απρίλιο του 2014 υποβάλλεται πλέον για προέγκριση δημοπράτησης στην Διαχειριστική Αρχή και εκεί προέκυψαν κάποια ζητήματα. Το ζήτημα περεταίρω γεωτεχνικής διερεύνησης, λόγω του όμορου κτιρίου, ένα ζήτημα με το κτιριολογικό, όπου υπήρχε μία ασυμφωνία του σχεδίου και δύο άλλες για τα τεύχη δημοπράτηση και τις μελέτες εφαρμογής. Έναντι αυτών των παρατηρήσεων η ΕΓΝΑΤΙΑ εργάστηκε και δεν το χρεώνω στη Δημοτική Αρχή, για 1 χρόνο και τώρα υπέβαλε στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης τον φάκελο και είναι ώριμος».

Για όσα ανέφερε ο Δήμαρχος σε μία δημοσίευση του ότι θα προχωρήσει στη δημοπράτηση του έργου στο τέλος Σεπτεμβρίου, ο κ. Γιαλόγλου ενημέρωσε ότι «αυτή τη στιγμή το έργο είναι προενταγμένο στο νέο ΕΣΠΑ από την ΕΓΝΑΤΙΑ και για να μπορέσει να προχωρήσει αυτό πρέπει να βγει η πρόσκληση από το νέο ΕΣΠΑ, να υποβληθεί φάκελος από τον Δήμο πλέον και να ενταχθεί στο όνομα του Δήμου και παράλληλα όλα τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες να θεωρηθούν από τον Δήμο, τα τεύχη δημοπράτησης σε πάρα πολλά σημεία θα χρειαστούν επεξεργασία, να υποβληθούν προς ένταξη στην Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης και εν συνεχεία να υποβληθεί νέο αίτημα για προέγκριση δημοπράτησης και εφόσον όλα είναι καλά να λάβει την έγκριση. Αυτό αντικειμενικά θέλει κάποιους μήνες».

Κατόπιν όλων των προαναφερόμενων κατέληξε πως «Καλό λοιπόν είναι να είμαστε φειδωλοί και εμείς θα είμαστε δίπλα στην ολοκλήρωση του έργου, αλλά να μιλάμε με πραγματικά γεγονότα και να εξηγούμε στον κόσμο την αλήθεια».