Συνεδρίαση Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης

Ζουμ στην κυκλοφοριακή ανακούφιση

Έγκριση εισηγήσεων που εξυπηρετούν ανάγκες ΑΜΕΑ, πεζών και χρηστών ποδηλάτων

Θέματα που αφορούν στην ευρύτερη κυκλοφοριακή κατάσταση της πόλης τέθηκαν επί τάπητος στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, με τα μέλη της να δίνουν έμφαση στις ανάγκες πεζών, οδηγών ΑΜΕΑ καθώς και στους χρήστες ποδηλάτων.

Ειδικότερα, αποφάσεις της Επιτροπής Συγκοινωνιών αλλά και αιτήματα προς το σώμα της, συζητήθηκαν αναλυτικά από τα συμμετέχοντα μέλη, τα οποία υπερψήφισαν τις σχετικές εισηγήσεις λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις για την ευρύτερη περιοχή της Ερμούπολης.

Προστασία των πεζόδρομων

Η ανάγκη προάσπισης των υφιστάμενων πεζόδρομων στην πόλη απασχόλησε έντονα τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, τα οποία συζήτησαν το θέμα της τοποθέτησης κατάλληλων κινητών μπαρών παρεμπόδισης της διέλευσης των οδηγών οχημάτων και δικύκλων. Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στην εισήγηση της Επιτροπής Συγκοινωνιών, οι μπάρες αυτές σε σχήμα Π θα φέρουν κατάλληλη σήμανση επάνω τους, προκειμένου να ενημερώνονται οι διερχόμενοι οδηγοί για τα τμήματα των δρόμων που λειτουργούν ως πεζόδρομοι και να αποτρέπεται η διέλευσή τους. Όπως σημειώθηκε χαρακτηριστικά, οι εν λόγω μπάρες θα βρίσκονται στις “πύλες” των πεζόδρομων και η αφαίρεσή τους θα επιτρέπεται μόνον για τη διέλευση μεγάλων οχημάτων ή φορτηγών όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο κι επιτρέπεται, όπως για παράδειγμα κατά τις ώρες τροφοδοσίας των καταστημάτων, ενώ διευκρινίζεται πως, η διέλευση των ΑΜΕΑ και των ειδικών οχημάτων επιτρέπεται παρά τις ισχύουσες απαγορεύσεις.

Υπογραμμίζεται πως, σήμερα στο κέντρο της πόλης, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο της ανάπλασης κατά μήκος της παραλιακής ζώνης, οι πεζόδρομοι προσωρινά αποτελούν παρένθεση.

Θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων στην οδό Μπαρμπέτα

Επιπρόσθετα, την τοποθέτηση ενός ακόμη σταθμού ποδηλάτων εξετάζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με τα μέλη της Επιτροπής Συγκοινωνιών να έχουν υπερψηφίσει τη δημιουργία κι εγκατάστασή του, σε συγκεκριμένο τμήμα επί της οδού Μπαρμπέτα, όπισθεν
“Μπαμπαγιώτειου” χώρου στάθμευσης. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη σχετική εισήγηση “ο Δήμος προτίθεται να υλοποιήσει το έργο του ποδηλατόδρομου από την Πυροσβεστική έως και την Ακτή Μ. Δουράτσου και γι αυτό απαιτείται η χωροθέτηση σταθμού ποδηλάτων”. Η συγκεκριμένη απόφαση τέθηκε επί τάπητος μετά από αυτοψία του αρμόδιου τμήματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο σημείο, καθώς “λαμβάνοντας υπόψιν και τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην εν λόγω περιοχή”, η υπηρεσία εκτιμά πως δύναται να υπάρξουν βελτιωτικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη συγκεκριμένη περιοχή. Ως εκ τούτου, προτάθηκε η δημιουργία σταθμού ποδηλάτων επί της οδού Μπαρμπέτα καθώς και η απαιτούμενη σήμανση και διαγράμμιση ώστε να αποτρέπεται η παράνομη στάθμευση οχημάτων ή δικύκλων και να διευκολύνονται οι χρήστες ποδηλάτων.

Μάλιστα, στη σχετική εισήγηση καθίσταται σαφές, πως, στο συγκεκριμένο σημείο δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης, η οποία και προτείνεται να εφαρμοσθεί με την τοποθέτηση και της κατάλληλης σήμανσης. Ο σταθμός ποδηλάτων θα εγκατασταθεί με επίβλεψη της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Χώρος στάθμευσης ΑΜΕΑ στο Θέατρο “Απόλλων”

Πέραν των ανωτέρω, η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης ενέκρινε και την πρόβλεψη μίας θέσης στάθμευσης για ΑΜΕΑ πλησίον του θεάτρου “Απόλλων”, ώστε να εξυπηρετούνται απρόσκοπτα οι πολίτες, γεγονός που θα σημάνει την ανεπαίσθητη “απώλεια” τριών θέσεων στάθμευσης δικύκλων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό αίτημα που προέρχεται από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, γεγονός που οδηγεί αυτονόητα στο ότι δεν θα απαιτηθεί χρηματικό τέλος.

Η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να γνωστοποιηθεί επίσημα στις 3 Δεκεμβρίου, οπότε και έχει καθιερωθεί να τιμάται ως Παγκόσμια Ημέρα ΑΜΕΑ. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της εισήγησης, η απόφαση θα ανακοινωθεί εκείνη την ημερομηνία, καθώς η ομάδα Θέατρο Ατόμων με Αναπηρία (ΘΕ.ΑΜ.Α.) που απαρτίζεται από άτομα τα οποία χρησιμοποιούν αναπηρικά αμαξίδια (μηχανικά ή ηλεκτρικά) θα παρουσιάσει μία παράσταση. Από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει αποφασισθεί να υλοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες διαγράμμισης της θέσης στάθμευσης ΑΜΕΑ καθώς όμως και η τοποθέτηση κατάλληλης σήμανσης, τόσο επίστυλης σε εμφανές σημείο, όσο όμως και επί του δαπέδου, ώστε να μην καταλαμβάνεται από άλλα οχήματα ή δίκυκλα.