Σχεδιασμός και αναπτυξιακή προοπτική της Σύρου από το σύνολο των φορέων

Η ανάπτυξη απαιτεί συλλογικότητα

Αναπτυξιακή ευκαιρία της Σύρου, με την συλλογικότητα σχεδιασμού και αποφάσεων να κρίνεται απαραίτητη, μακράν της όποιας εκμετάλλευσης των ενεργειών και των στοχεύσεων προόδου.

Θετικές οι προοπτικές για τη Σύρο, που όμως για την υλοποίηση τους οφείλεται να παραμεριστούν οι προσπάθειες επικοινωνιακής εκμετάλλευσης των κινήσεων που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση και το τελικό αποτέλεσμα να προκύψει από την σύμπραξη όλων των πολιτικών εκπροσώπων, των αυτοδιοικητικών και των φορέων και της κοινωνίας.

Αφορμή αποτέλεσε η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της προεδρίας της κυβέρνησης υπό τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Τέρενς Κουΐκ, με τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές των Κυκλάδων, την Δημοτική Αρχή και τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Το μήνυμα που επιχείρησαν να περάσουν τόσο οι τοπικοί βουλευτές, όσο και η πλευρά του Επιμελητηρίου ήταν η αναγκαιότητα ύπαρξης κλίματος συναίνεσης, χωρίς διαγκωνισμούς στους οποίους επιδίδονται τοπικοί παράγοντες προς οικειοποίηση της πατρότητας των κινήσεων και υπό πλήρη ενημέρωση του κοινωνικού συνόλου, χωρίς την κρυψίνοια που μέχρι στιγμής επιλέγεται ως τακτική προκειμένου να παρουσιάζεται η όποια ενέργεια κατά το δοκούν προς πολιτική εκμετάλλευση και για να μην διαμοιραστούν τα εύσημα του όποιου αποτελέσματος.

Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια. Δεν πρόκειται για υπόθεση ενός ανθρώπου.

Δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στην εξέλιξη σχετικά με το στρατόπεδο αλλά σε ένα γενικό πλαίσιο ανάπτυξης της Σύρου

Αφορμή ήταν η εξέλιξη για το Νεώριο για το οποίο ξεκίνησαν διάφορες συζητήσεις σε κυβερνητικό επίπεδο, ενώ παράλληλα υπήρξαν οι συναντήσεις τοπικών εκπροσώπων με παράγοντες του στρατού και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την υπόθεση του στρατοπέδου.

Η πρόθεση της κυβέρνησης, όπως αυτή εκφράστηκε από τους παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι η εξεύρεση λύσης που θα λειτουργήσει αναπτυξιακά για τη Σύρο, χωρίς να έχει ληφθεί καμία απόφαση, όπως κατηγορηματικά διευκρίνισαν οι ερωτώμενοι συμμετέχοντες στη συνάντηση.

Όπως ανέφερε και ο βουλευτής κ. Συρμαλένιος «η υπόθεση δεν έφτασε έως εδώ τυχαία και προφανώς υπήρξε κυβερνητική βούληση για αυτό».

Οι τοπικοί βουλευτές επέδειξαν ένα πρωτοφανές πνεύμα συνεργασίας μεταξύ τους, χωρίς προσωπικές αντιπαλότητες και υποσκελισμούς.

Ενεργούν περνώντας τα θέματα σε κυβερνητικό επίπεδο για να υπάρξουν άμεσες ενέργειες, όπως οι συναντήσεις που πραγματοποιούνται, με την ενεργό συμμετοχή και παρότρυνση εκ μέρους του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Σημαντικότερη εξέλιξη όλων, μακράν και πέραν των όσων παρουσιάζονται για μικροπολιτικό όφελος, είναι ότι το θέμα της προοπτικής ανάπτυξης της Σύρου έχει γνωστοποιηθεί στο σύνολο των βουλευτών και των κυβερνητικών παραγόντων, οπότε εναποτίθεται η αποτελεσματικότητα πλέον των επόμενων κινήσεων στην αντιμετώπιση που θα τύχει από τους τοπικούς εκπροσώπους και την κοινωνία του νησιού.

Σχέδιο ευρύτερης αποδοχής

Ερωτώμενος σχετικά, ο βουλευτής Αντώνης Συρίγος, διευκρίνισε πως κατά την συνάντηση «Δεν αποφασίστηκε τίποτα συγκεκριμένο παρά να γίνει μία συζήτηση στη Σύρο για όλα τα θέματα συνολικά, με παρόντες όλους τους φορείς».

Σαφής ως προς την αναγκαιότητα ενιαίας παρουσίας στη λήψη αποφάσεων, αλλά και πλήρους ενημέρωσης των πολιτών, είπε πως «Η τοπική κοινωνία πρέπει να διατυπώσει μία κατασταλαγμένη άποψη. Δεν είναι μόνο οι επίσημοι εκπρόσωποι αλλά και οι κοινωνικοί φορείς που θα πρέπει να συμμετέχουν και να έχουν άποψη για τα πράγματα. Αυτοί πρέπει να διεκδικούν. Ο κόσμος πρέπει να έχει πλήρη γνώση του τι γίνεται για να μπορεί να διαμορφώσει άποψη».

Δεν περιορίζεται το ενδιαφέρον στα στενά πλαίσια του στρατοπέδου, αλλά και αυτό όπως και το σύνολο των ανοιχτών θεμάτων που έχει το νησί, όπως Καζίνο, Νεώριο κ.λ.π. να ενταχθούν σε έναν συνολικό αναπτυξιακό για τον τόπο σχεδιασμό, με τον κ. Συρίγο να σημειώνει ότι «Το όποιο σχέδιο πρέπει να είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης αποδοχής. Θα πρέπει να τεθούν όλα όσα αφορούν το μέλλον του τόπου, ώστε ο τρόπος διαχείρισης του να συζητηθεί από όλους».

Διατήρηση των θέσεων απασχόλησης του Νεωρίου

Από την πλευρά του ο βουλευτής Νίκος Συρμαλένιος έθεσε και αυτός το θέμα της κοινωνικής συμμετοχής στις αποφάσεις λέγοντας πως «Το κρίσιμο ζήτημα αφ’ ενός είναι η τοπική κοινωνία να μπορέσει να συμμετάσχει και να συμφωνήσει στο πλαίσιο αυτό».

Επικέντρωσε δε το πρόβλημα στο θέμα του Νεωρίου, καθώς όπως είπε «στο ενδιάμεσο διάστημα θα πρέπει να δούμε πως θα κρατηθούν οι θέσεις απασχόλησης στο Νεώριο. Το ζήτημα είναι να αποφύγουμε την υπαγωγή του ναυπηγείου στην πτώχευση. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα τραβήξει σε τόσο βάθος χρόνου που δεν θα επιτρέψει τις ενέργειες για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο».

Παράλληλα διευκρίνισε πως είναι αναγκαία μία άλλη προοπτική του Νεωρίου με πιο ήπιες χρήσεις και όχι με αμμοβολές που επιβαρύνουν το νησί.

Αυτά όλα θα συζητηθούν σε επόμενη σύσκεψη στη Σύρο, με συμμετοχή όλων των φορέων, προκειμένου όπως ανέφερε «να γίνουν συμμέτοχοι στον αναπτυξιακό σχεδιασμό αλλά και για να αποφευχθεί και η όποια πιθανή αντίδραση όσων δεν μετείχαν μέχρι τώρα στις συζητήσεις που έχουν γίνει».

Όπως επιβεβαίωσε και ο βουλευτής «αυτές οι συζητήσεις θα μεταφερθούν και σε επίπεδο Σύρου και θα κατέβει και κυβερνητικό κλιμάκιο, με ενεργό ρόλο και της υπουργού Ρ. Αντωνοπούλου, ως αρμόδια για τα θέματα απασχόλησης και ανεργίας, που θα είναι σημαντικό να συμβάλλει σε όλο αυτό τον σχεδιασμό».

Εξειδικεύοντας για το θέμα του στρατοπέδου, ενημέρωσε πως «η παραχώρηση του θα έχει να κάνει με τουριστική αξιοποίηση, χωρίς όμως τίποτε να έχει αποφασιστεί».

Πάντως, διευκρίνισε πως πρόκειται για διαδικασία που θα πάρει βάθος χρόνου αρκετούς μήνες.

Αξιοποίηση για την οικονομική ανάπτυξη

Για τα αποτελέσματα της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, αναφερόμενος αρχικά στην ανάγκη ενεργοποίησης όλων τον τομέων της πολυδιάστατης οικονομικής δραστηριότητας του νησιού.

Είπε συγκεκριμένα ότι «Μία επιδίωξη του Επιμελητηρίου ικανοποιείται κατ’ αρχήν. Όπως επανειλημμένως έχουμε εκφράσει, εάν δεν αξιοποιηθούν όλες οι παράμετροι που θα φέρουν την οικονομική ανάπτυξη στη Σύρο, που δεν είναι μονοσήμαντη όπως σε άλλα νησιά, δεν μπορούμε να έχουμε καμία τύχη. Και μόνο ότι πλέον έχει γίνει αντιληπτό ότι το μέλλον της Σύρου και η ανάπτυξη της περνάει από την ανάπτυξη όλων των παραμέτρων, γεγονός που έχει τεθεί και από την κυβέρνηση και από τους τοπικούς φορείς, όπως ομόφωνα αποφασίστηκε και κατά την τελευταία συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο με τους παραγωγικούς φορείς, είναι ένα βήμα προς την θετική κατεύθυνση».

Με αιχμές προς συγκεκριμένους αποδέκτες διεμήνυσε ότι «Εάν μπορέσουμε τώρα και ασχοληθούμε από κοινού, θέτοντας ο κάθε ένας τις δυνάμεις του και με τον θεσμικό του ρόλο, αλλά και όλοι οι πολίτες θα ξεκινήσει μία καλύτερη μέρα για τη Σύρο. Αν μείνουμε απαθείς, με μία κριτική ή με μία ανταγωνιστική διάθεση ή με καταστάσεις οι οποίες δεν αρμόζουν με το νησί, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα».

Για την συνέχιση και επί της ουσίας συνάντηση στη Σύρο αναφέρθηκε ο κ. Ρούσσος, ενώ δεν παρέλειψε να δώσει διευκρινίσεις και για όσα αφορούν τόσο το Νεώριο, όσο και τα σενάρια για το στρατόπεδο.

Όπως είπε «Είναι θετικό ότι ζήτησα και έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, να γίνει αυτή η συνάντηση στη Σύρο παρουσία όλων των φορέων και να αρχίσει η συζήτηση, εφ’ όσον ωρίμασαν οι συνθήκες, γιατί στην κλειστή κοινωνία που ζούμε γίνονται διάφορες υποθέσεις, διάφορα σχόλια και πρέπει αυτό να ξεκαθαρίσει. Δεν τίθεται θέμα ούτε να γίνει το στρατόπεδο προσφυγικό κέντρο, ούτε αυτά που είπαν τα κανάλια της Αθήνας για να γίνουν εδώ βάσεις Αμερικάνικες. Δεν τίθενται τέτοια θέματα. Από καμία πλευρά δεν έχουν τεθεί. Επειδή η ανεργία είναι μεγάλη και αντιμετωπίζουμε ένα σοβαρό θέμα ανεργίας σε σχέση με το Νεώριο, η επόμενη ημέρα, αφού είναι ξεκάθαρο από όλους ότι δεν περιλαμβάνει αυτό το σημερινό σχήμα με τις αμμοβολές και την όχληση στις υπόλοιπες επαγγελματικές και κοινωνικές δραστηριότητες, είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει όλους».

Επεσήμανε δε την αποτελεσματικότητα των κινήσεων που επιβάλλεται να γίνουν για την οικονομική ανάκαμψη του νησιού και την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, λέγοντας ότι «Εμείς ως Επιμελητήριο θα υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις οποιαδήποτε μελλοντική λύση αφορά στη Σύρο αρκεί από την αρχή να γίνει οργανωμένη πρόβλεψη, γιατί δεν έχουμε τη δυνατότητα ως νησί να έχουμε ούτε έναν παραπάνω άνεργο, ούτε να περάσει ελάχιστος χρόνος ώστε να αναστρέψουμε τους δείκτες ανεργίας και να ανατρέψουμε την οικονομική ακινησία στην οποία βρίσκεται η αγορά της Σύρου. Οι απαιτήσεις που έχει η Σύρος από όσους από μας κατέχουμε μία θέση ευθύνης είναι οι αντιδράσεις μας να είναι πιο γρήγορες, πιο αποτελεσματικές και πιο συντονισμένες».

Ετικέτες: