Στη Σύρο το πρώτο υδατοδρόμιο στο Νότιο Αιγαίο εντός του 2016

Προσθαλάσσωση προσπαθειών

Ενημέρωση του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δ. Κοσμά

Σε εξέλιξη είναι οι προσπάθειες δημιουργίας υδατοδρομίου στη Σύρο, με τις πρώτες συναντήσεις ανάμεσα σε Λιμενικό Ταμείο Σύρου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και εκπροσώπους της εταιρείας που έχει αναλάβει την προώθησή του, να έχουν ολοκληρωθεί και να υπάρχει πλέον σαφής προσανατολισμός στη χωροθέτησή του, εντός του λιμένα της Ερμούπολης.

Η αναπτυξιακή πρωτοβουλία της νέας Περιφερειακής Αρχής για τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου “σχηματοποιείται” σταδιακά ώστε εντός του 2016 να λειτουργήσουν αρκετά εξ αυτών τόσο στις Κυκλάδες, όσο και στα Δωδεκάνησα, με το υδατοδρόμιο της Σύρου να εκτιμάται πως θα “κόψει” πρώτο το νήμα.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς προέβη σε αναλυτική ενημέρωση προς την εφημερίδα, καθιστώντας σαφές, πως, κατόπιν της τελευταίας συνάντησης προ ημερών με τον Περιφερειάρχη, Γιώργο Χατζημάρκο, το ειδικό κλιμάκιο της εταιρείας με την οποία έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση, έχει επιλέξει ως καταλληλότερο χώρο για τη δημιουργία του, το σημείο στη θέση “Νησάκι” που οριοθετείται από την εσωτερική πλευρά του προσήνεμου μόλου, με την προβλήτα των κρουαζιεροπλοίων να μένει ανεπηρέαστη.

Καθυστέρηση λόγω πολιτικών εξελίξεων κι έλεγχος για τη χωροθέτηση

“Θα είμαστε το πρώτο υδατοδρόμιο στο Νότιο Αιγαίο. Είχε ξεκινήσει αυτόνομα μία προσπάθεια η Τήνος, αλλά δεν φαίνεται να προχωρά. Οπότε το πρώτο υδατοδρόμιο στο Νότιο Αιγαίο θα είναι της Σύρου” σημείωσε ο κ. Κοσμάς, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως, η συνολική προσπάθεια για τη δημιουργία σχετικού δικτύου στο Νότιο Αιγαίο έχει περιέλθει εδώ και πολλούς μήνες στην Περιφέρεια, η οποία με πρότασή της, που έγινε αποδεκτή από τα Λιμενικά Ταμεία σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, επιδιώκει να παρέχει οργανωμένα και συντονισμένα μία ακόμη δυνατότητα μετακίνησης στους νησιώτες αλλά και τους επισκέπτες, κυρίως εντός των νησιώτικων συμπλεγμάτων. “Ξεκίνησε η διαδικασία πριν από τουλάχιστον έναν χρόνο. Είχαμε εκκινήσει τις προσπάθειες αυτόνομα σαν Λιμενικό Ταμείο Σύρου. Είχαν επισκεφθεί το νησί εκπρόσωποι δύο εταιρειών και είχαμε συζητήσει, στο τέλος της προηγούμενης θητείας σχετικά με την ανάπτυξη ενός υδατοδρομίου”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, παρά τις πρώτες συναντήσεις, το νέο ΔΣ του Λιμενικού Ταμείου αποφάσισε να ακολουθήσει την Περιφέρεια στην πρωτοβουλία της, με αποτέλεσμα όπως τόνισε ο κ. Κοσμάς, “να προχωρήσουμε μετά από διαβουλεύσεις στην υπογραφή μίας σύμβασης”. Βάσει του περιεχομένου της, “η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προωθεί όλες τις απαραίτητες ενέργειες που σχετίζονται με θέματα αδειοδοτήσεων του υδατοδρομίου, τις εγκαταστάσεις και ό,τι άλλο απαιτείται για τη λειτουργία του”, με τον ίδιο να προσθέτει πως, μετά από τις έντονες πολιτικές εξελίξεις στη χώρα που προκάλεσαν μοιραία καθυστέρηση σε επίπεδο ενεργειών, σήμερα ήδη για τη Σύρο έχει επιλεγεί το σημείο δημιουργίας του. “Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, με τα capital controls και όλες οι αλλαγές σε κεντρικό επίπεδο εντός του 2015, μας καθυστέρησαν” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, όμως, όπως τόνισε παρακάτω, “Πριν από ενάμιση μήνα, επισκέφθηκαν το Λιμενικό Ταμείο Σύρου εκπρόσωποι της εταιρείας που έχουν αναλάβει την αδειοδότηση του υδατοδρομίου για τη Σύρο, οι οποίοι προέβησαν στον επιτόπιο έλεγχο των πιθανών χώρων που θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα υδατοδρόμιο”.

Πλωτή εξέδρα στη θέση “Νησάκι”

Ως επικρατέστερο σενάριο για τη δημιουργία και λειτουργία του, επελέγη η θέση “Νησάκι” και μάλιστα στο χώρο που δε θα επηρεάζει την προσέγγιση κρουαζιεροπλοίων, δηλαδή στο εσωτερικό του λιμένα και πλησίον του προσήνεμου μόλου, όπου και θα προσδιοριστεί ακριβώς ο τρόπος τοποθέτησης πλωτής εξέδρας. “Εξετάσαμε τους χώρους στους οποίους θα μπορούσε να δημιουργηθεί το υδατοδρόμιο. Πρώτος χώρος, ο οποίος ήταν και στα δικά μας σχέδια, αλλά νομίζω ότι αποτελεί και τον καταλληλότερο, βάσει των ειδικών της εταιρείας, είναι η περιοχή στο Νησάκι και συγκεκριμένα όχι στον χώρο των κρουαζιεροπλοίων, αλλά από την εσωτερική πλευρά. Εκεί, δύναται εύκολα να τοποθετηθεί μία πλωτή εξέδρα” προκειμένου να προσεγγίζουν τα υδροπλάνα, όπως συμπλήρωσε, εξηγώντας δε, πως, αυτήν την πρόταση, την ενισχύει και το καθεστώς ελέγχου που ήδη υπάρχει στο λιμάνι και πρέπει να εξασφαλίζεται για την αποβίβαση κι επιβίβαση επιβατών. “Υπάρχει υπηρεσία security που φυλάσσει τον λιμένα Ερμούπολης. Με αυτόν τον τρόπο, έχουμε όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές για την ασφάλεια των επιβατών” ανέφερε, λέγοντας ταυτόχρονα, πως, “είναι ένα σημείο που θεωρείται κατάλληλο για τις αφιξοαναχωρήσεις και την παραμονή των υδροπλάνων”. Ανοίγοντας μία σημαντική παρένθεση στην αναφορά του, ο κ. Κοσμάς, τόνισε πως, λόγω της αυξημένης δραστηριότητας συνολικά στον λιμένα της Ερμούπολης (αφιξοαναχωρήσεις πλοίων, ναυπηγείο, κρουαζιερόπλοια κλπ) η προσθαλάσσωση των υδροπλάνων θα πραγματοποιείται εκτός λιμένα. “Να τονίσουμε ότι έχουμε κάνει συμφωνία ώστε το υδροπλάνο να προσθαλασσώνεται έξω από τον προσήνεμο μόλο και να εισέρχεται σαν πλεούμενο μέσα ώστε να αποφευχθούν άλλα προβλήματα που θα μπορούσαν να προκύψουν” δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως, αυτή η παρατήρηση είναι ιδιαίτερα σοβαρή λόγω της επιβάρυνσης που παρατηρείται γενικώς στο λιμάνι της Σύρου.

Σταθμός επιβατών σε χώρο του ΝΟΣ

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναφέρθηκε και σε μία ακόμη βασική προϋπόθεση για την ομαλή λειτουργία του υδατοδρομίου, που αφορά στην ύπαρξη σταθμού ελέγχου κι εξυπηρέτησης των επιβατών. Προτεινόμενος χώρος όπως σημείωσε, αποτελεί το μικρό ακίνητο πλησίον του ξενοδοχείου “Νησάκι” το οποίο αποτελεί χώρο που χρησιμοποιεί ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου (ΝΟΣ). “Υπάρχει η σκέψη να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής των επιβατών στο κτίριο του ΝΟΣ, που βρίσκεται κοντά το ξενοδοχείο “Νησάκι”, αν συμφωνήσει ο Σύλλογος” σημείωσε ειδικότερα, επισημαίνοντας πως, μέχρι στιγμής, η προσπάθεια κατοχύρωσης του χώρου είναι σε εξέλιξη, με τη σχετική επικοινωνία να έχει επωμιστεί η ίδια εταιρεία, που έχει αναλάβει τη δημιουργία του υδατοδρομίου. “Αυτή ήταν και η ιδέα των ειδικών της εταιρείας, οι οποίοι και θα κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες και διαβουλεύσεις με τους αρμοδίους. Αξιολογούν τον χώρο ως τον πλέον κατάλληλο” συμπλήρωσε ο ίδιος, επαναλαμβάνοντας πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει εξέλιξη.

Δύο εναλλακτικές θέσεις σε Καρνάγιο και Φοίνικα

Παρά το γεγονός πως, “όλα συνηγορούν στη δημιουργία και λειτουργία του υδατοδρομίου στο λιμάνι της Ερμούπολης” όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε ο κ. Κοσμάς, ωστόσο γνωστοποίησε πως, στο πλαίσιο των συναντήσεων τέθηκαν επί τάπητος δύο ακόμη πιθανά σενάρια προς εξέταση. “Σαν δεύτερη λύση προτάθηκε και η περιοχή στο Καρνάγιο και συγκεκριμένα στο σημείο που πραγματοποίησε εργασίες το Λιμενικό Ταμείο και βελτιώθηκε ο χώρος (πλησίον χώρου parking, έναντι Εμπορικού Κέντρου)”, αλλά και στον Φοίνικα. “Αφού λειτουργήσει το πρώτο υδατοδρόμιο κι εξετάσουμε τί ζήτηση θα υπάρξει, αν όλα πάνε καλά και διαπιστώσουμε πως εξυπηρετεί, ίσως να μπορούμε να προχωρήσουμε και στη δημιουργία ενός νέου, μικρότερου στον Φοίνικα”. Παρόλα τα θεωρητικά σενάρια που μπορούν να εξετασθούν, ωστόσο ο ίδιος, περιόρισε την αναφορά του όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, εξηγώντας πως, “Εντός του λιμένα της Ερμούπολης υπάρχει ένα πακέτο πλεονεκτημάτων που επιτρέπει την εγκατάσταση. Μπορεί αυτό να μην λειτουργεί απαγορευτικά για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια και στον Φοίνικα, αλλά στεκόμαστε αρχικά σε αυτή την επιλογή της Ερμούπολης”.

Ανοικτό το θέμα διαχείρισης και λειτουργίας

Αν και η σύμβαση δεν περιορίζει τη δυνατότητα διαχείρισης του υδατοδρομίου μόνον στην Περιφέρεια ή στα Λιμενικά Ταμεία, ωστόσο, αυτό το ζήτημα μέχρι σήμερα δεν έχει απασχολήσει έντονα και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να ληφθεί τίποτα ως δεδομένο. Επιβεβαιώνοντας ο κ. Κοσμάς πως, “Η συνεργασία με την Περιφέρεια κινείται σε πολύ καλό επίπεδο προκειμένου να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα”, ερωτηθείς να αναφέρει ποιός θα είναι ο φορέας λειτουργίας του υδατοδρομίου στη Σύρο, σημείωσε, τα ακόλουθα, “Μετά τη δημιουργία του υδατοδρομίου, υπάρχει η δυνατότητα να γίνει μία σύμπραξη ανάμεσα στην Περιφέρεια και το Λιμενικό Ταμείο ή ακόμη και να υπάρξει κάποιος τρίτος ενδιαφερόμενος. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά και θα εξετασθούν. Αν υπάρξει και κάποιος ιδιώτης, ανάλογα θα υπάρξει καταμερισμός και στα ποσοστά από τη λειτουργία του. Σε πρώτο επίπεδο παραμένουν το Λιμενικό Ταμείο και η Περιφέρεια, αλλά βάσει και των δυνατοτήτων της σύμβασης, δεν αποκλείεται να υπάρξει και κάποιος ιδιώτης”.

Έως και οκτώ θέσεις εργασίας

Σε συνάρτηση με το προαναφερθέν θέμα, ο κ. Κοσμάς βάζοντας μία άνω τελεία, διευκρίνισε πως, από τη λειτουργία του υδατοδρομίου στη Σύρο θα “ανοίξουν” και κάποιες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με όσα ανέφερε βάσει της συνεργασίας με τους ειδικούς της εταιρείας “Από τις πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει, προκύπτει πως πιθανότατα να απασχοληθούν από πέντε έως οκτώ άτομα”. Ο αριθμός των ανθρώπων που θα απαιτηθούν ωστόσο, θα είναι ανάλογος της κίνησης που θα υπάρξει, της ζήτησης, αλλά και της σεζόν. “Είναι κατανοητό πως, τη θερινή περίοδο θα είναι σε έξαρση η κίνηση, οπότε τότε θα απαιτούνται αυτά τα άτομα. Τον χειμώνα ανάλογα με τα δρομολόγια και τις καιρικές συνθήκες – καθώς με περισσότερα από τα 6-7 μποφόρ δεν μπορεί να προσθαλασσωθεί υδροπλάνο – προφανώς θα είναι λιγότερα”.

Αναγκαία η λειτουργία κι άλλων υδατοδρομίων

Με φόντο την πρόσφατη και ειδικότερα προ ημερών συνάντηση των δύο πλευρών (Λιμενικού Ταμείου και Περιφέρειας) για το περιεχόμενο της οποίας ο κ. Κοσμάς παρουσιάσθηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος, ερωτηθείς να προσδιορίσει τον χρόνο ολοκλήρωσης αλλά και λειτουργίας του υδατοδρομίου στη Σύρο, σημείωσε πως, “Θεωρώ ότι η προσπάθεια είναι σε πολύ καλή εξέλιξη και νομίζω πως το πρώτο εξάμηνο του 2016 μπορεί να έχουμε κάποια θετικά αποτελέσματα”. Υπογράμμισε δε, πως, “Αυτό το αναφέρω με κάθε επιφύλαξη, καθώς δεν ξέρουμε τί θα μας ξημερώσει και τί απρόβλεπτο μπορεί να αντιμετωπίσουμε”.

Ωστόσο, εκφράζοντας την πεποίθηση πως, βάσει των σημερινών δεδομένων δε θα προκύψει κάποια χρονική καθυστέρηση στις προσπάθειες, ολοκλήρωσε την αναφορά του, εξηγώντας πως, τα οφέλη για τη Σύρο θα καταγραφούν αν λειτουργήσουν υδατοδρόμια και σε άλλα νησιά.

Σημαντικό κέρδος θα υπάρξει αν δημιουργηθούν υδατοδρόμια σε όλα τα νησιά. Πιστεύω ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν ενδοεπικοινωνιακό μεταφορικό μέσον και να λύσει τεράστια και σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά” υποστήριξε, προσθέτοντας ότι, πέραν την ενδοκυκλαδικής μετακίνησης, μπορεί να ωφελήσει και στο πεδίο της κρουαζιέρας. “Η λειτουργία υδατοδρομίου θα συμβάλλει πάρα πολύ στο θέμα της κρουαζιέρας. Σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε, όσοι ασχολούνται με την κρουαζιέρα μπορούν να “πουλήσουν” ταξίδια, προσφέροντας για ορισμένα άτομα που επιθυμούν και αυθημερόν μετακινήσεις σε άλλο νησί. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύω ότι η δημιουργία του θα ενισχύσει γενικά στο θέμα των μετακινήσεων, αν και οι εταιρείες μεριμνήσουν για το ύψος του εισιτηρίου”.