Αναμονή για το μέλλον της ΡΕΔΗΣΕ κι εκπόνηση επιχειρησιακού σχεδίου από το νέο Διοικητικό Συμβούλιο

Προϋπόθεση μία βιώσιμη πορεία

Εν αναμονή ενός επιχειρησιακού σχεδίου που θα καταδεικνύει αν δύναται ή όχι, η ΡΕΔΗΣΕ να έχει μέλλον, χωρίς η λειτουργία της να συνοδεύεται από σώρευση νέων χρεών, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, βάσει των δηλώσεων του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν σχετικής ερώτησης του επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι υψηλοί τόνοι που αναπτύχθηκαν και συνόδευσαν από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής την απόφαση παραίτησης του π. Προέδρου της, Γιάννη Ρούσσου, ο οποίος επί της ουσίας δεν θέλησε να “υπογράψει” το τέλος της δημοτικής επιχείρησης, έδωσαν τη θέση τους σε μία - ήπια, μετρημένη αλλά άνευ κατηγορηματικών δεσμεύσεων - ενημέρωση προς το σώμα, εκ μέρους του Γιώργου Μαραγκού και του αντιπροέδρου της, Απόστολου Ρουσσουνέλου όσον αφορά στη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας της.

“Ενέργειες για νέο ΔΣ. Λειτουργία αν δεν υπάρχουν νέα χρέη”

Ειδικότερα, στην επιγραμματική αναφορά της εξέλιξης της παραίτησης του κ. Ρούσσου περιορίστηκε ο κ. Ρουσσουνέλος όπως ακολούθως έπραξε και ο κ. Μαραγκός, γνωστοποιώντας εξ αρχής, πως, “Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες κι έχουμε έρθει σε σώμα το ΔΣ της ΡΕΔΗΣΕ για να προτείνουμε τον νέο πρόεδρο που θα είναι στην διοίκησή της”. Ο αντιπρόεδρός της, ξεκαθαρίζοντας πως, “για να μπορέσει να είναι βιώσιμη και για να σταθεί στα πόδια της, πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον Δήμο, όπως γίνεται και στα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα”, σημείωσε πως, το νέο ΔΣ που αναμένεται να οριστεί, “θα επιδιώξει με κάθε θεμιτό τρόπο τη συνέχισή της” αφού παρόντα είναι τα προβλήματα όχι μόνο του τρόπου επιχορήγησής της, αλλά και των χρεών της.

Αυτά τα χρέη μάλιστα, όπως ανέφερε ο Γιώργος Μαραγκός παρακάτω, πλησιάζουν τα 300.000 ευρώ, ποσό που υποστήριξε πως, “δεν μπορεί να αυξάνεται σε βάρος των δημοτών”, διατυπώνοντας μάλιστα, πως, “εκπεφρασμένη βούληση και της Δημοτικής Αρχής αλλά και όλων των παρατάξεων οι οποίες εκπροσωπούνται στο δημοτικό συμβούλιο, είναι να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η ΡΕΔΗΣΕ να παραμείνει ανοικτή κι εν λειτουργία”.

Ωστόσο, όπως υπογράμμισε στη συνέχεια, υπενθυμίζοντας δε και τις απορριπτικές αποφάσεις της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στο θέμα της επιχορήγησής της από τον Δήμο, “Δεδομένης αυτής της ιδιαιτερότητας (σσ. ακύρωση επιχορηγήσεων), είχαμε πει ότι εάν η επιχείρηση μπορεί να παραμείνει εν λειτουργία εξυπηρετώντας σε ένα ποσοστό τις σωρευμένες υποχρεώσεις τις, ή στην χειρότερη περίπτωση αν η επιχείρηση μπορεί να παραμείνει σε λειτουργία χωρίς να δημιουργήσει πρόσθετες, καινούργιες υποχρεώσεις, τότε θα παραμείνει σε λειτουργία. (...) Στην απευκταία περίπτωση με βάσει την οποία, σύμφωνα με την λειτουργία της επιχείρησης, δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν οι υποχρεώσεις αλλά επιπρόσθετα, σωρεύονταν και νέες, τότε πραγματικά με πόνο ψυχής και με λύπη, θα έπρεπε να πάρουμε την απόφαση η επιχείρηση να κλείσει”.

Προ της λήψης των τελικών αποφάσεων, όπως ανέφερε τέλος, “θα πρέπει να υπάρξει ένα επιχειρησιακό σχέδιο (...) το οποίο θα προβλέπει με μία ανάλυση και με μία τεκμηρίωση τέτοια, που να μπορεί να μας πείσει κι εμάς, το κατά πόσον η επιχείρηση μπορεί να είναι βιώσιμη. Εν αναμονή του επιχειρησιακού σχεδίου, θα περιμένουμε για να πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις” επανέλαβε καταλήγοντας στο θέμα.