Υπέρ της τουριστικής και ενεργειακής εκμετάλλευσης της Γυάρου ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης

Τουρισμός, περιβάλλον και ανεμογεννήτριες

Δια στόματος Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, υπήρξαν οι επιβεβαιώσεις περί τουριστικής αξιοποίησης του ιστορικού τόπου της Γυάρου και της εκμετάλλευσης του αιολικού του δυναμικού της, με την εγκατάσταση μεγάλων αιολικών πάρκων στο νησί.

Ερώτηση εκ μέρους της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, η οποία τέθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, σχετικά με τα λεγόμενα του Δημάρχου, Γ. Μαραγκού, σε τηλεοπτική εκπομπή περί τουριστικής αξιοποίησης της Γυάρου, έφερε εκ νέου στην επικαιρότητα και το θέμα της αιολικής εκμετάλλευσης της, υπέρ της οποίας τάχθηκε και η παρούσα Δημοτική Αρχή.

Οι μέχρι σήμερα ενέργειες

Κατόπιν προσπαθειών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχή, άλλαξαν τα δεδομένα του χαρακτηρισμού ολόκληρου του νησιού της Γυάρου ως ιστορικός τόπος, με την οριοθέτηση της ιστορικότητας μόνο μιας περιορισμένης έκτασης, που περιλαμβάνει τις φυλακές, σύμφωνα με απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

Επρόκειτο για μία απόφαση η οποία ουσιαστικά άνοιξε το δρόμο στις ανεμογεννητρίες και την εκμετάλλευση της αιολικής ενέργειας του νησιού.

Σχετική εργασία με τίτλο «Τεχνική και χωροταξική αξιολόγηση της διείσδυσης αιολικής ενέργειας στην Σύρο – Γυάρο», των επιστημόνων εκ Σύρου, Θάνου Φώσκολου και Νίκου Καραντώνη, αξιολογήθηκε και βραβεύθηκε στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Ενέργειας και του επιστημονικού κύκλου που πραγματοποίησε.

Αυτή αφορούσε στην αξιολόγηση των δυαντοτήτων και του βαθμού εκμετάλλευσης της αιολικής ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από ανεμογεννήτριες στη Σύρο και τη Γυάρο, η οποία διαθέτει μεγάλο αριθμό κατάλληλων επιφανειών υψηλού δυναμικού, που παραμένουν ανεκμετάλλευτες.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αποφάσισε την χορήγηση αδειών για εγκατάσταση 233 ανεμογεννητριών, ύψους 150 μέτρων, με ετήσια παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη από 2 εκατομμύρια mwh.

Συγκεκριμένα, χορηγήθηκαν άδειες στην εταιρεία «Ενεργειακό Κέντρο ΑΠΕ Κυκλάδων ΑΕ» για παραγωγή 147 MW και στην εταιρεία «Ελάκτωρ» για την παραγωγή 56 MW από τα αιολικά πάρκα που θα εγκαταστήσουν, τα οποία θα διασυνδεθούν με σύστημα μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας.

Μία επένδυση που επανειλημμένως έχει χαρακτηριστεί ως προβολή της ιστορικής μνήμης, καθώς πέραν των αιολικών πάρκων θα γίνουν κατασκευές οδικών και λιμενικών υποδομών, ακόμα και ελικοδρομίου, που θα αλλοιώσουν την συνολική φυσιογνωμία του νησιού.

Πέραν αυτού, σε ότι αφορά την περιβαλλοντική προστασία του νησιού, η Γυάρος έχει ενταχθεί και στο πρόγραμμα Κυκλάδες Life, το οποίο στηρίζεται χρηματοδοτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από το Ίδρυμα Αλβέρτου ΙΙ του Μονακό, για την «Ολοκληρωμένη προστασία της Μεσογειακής φώκιας στις Βόρειες Κυκλάδες», προκειμένου να δημιουργηθεί μια πρότυπη θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή γύρω από την περιοχή Natura του νησιού.

Βλέψεις αξιοποίησης της Γυάρου

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, Παύλος Χρυσαφίδης, έθεσε ερώτημα προς τον Δήμαρχο σχετικά με τα όσα δήλωσε σε εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή, λέγοντας επί λέξει ότι «στα πλαίσια επιδίωξης θεματικού τουρισμού υπάρχουν διάφορα σενάρια αξιοποίησης της Γυάρου».

Εκ μέρους του κ. Χρυσαφίδη διατυπώθηκε η απαίτηση να γνωστοποιηθούν τα συγκεκριμένα σενάρια.

Ο Δήμαρχος, απαντώντας είπε πως η σχετική αναφορά έγινε στην εκπομπή 360ο του Alpha για την Γυάρο και η δυνατότητα αξιοποίησης της με θεματικές εφαρμογές τουρισμού.

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του προγράμματος «Κυκλάδες life», στο οποίο μεταξύ άλλων φορέων συμμετέχει και η wwf και υπενθύμισε πως «πριν από ορισμένους μήνες είχαμε κληθεί να πάρουμε μία απόφαση ως Δημοτικό Συμβούλιο για την άδεια τοποθέτησης μίας κεραίας στη νήσο Γυάρο, για την μακροσκοπική παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων του νησιού σε συνέχεια του προγράμματος».

Συμπληρωματικά δε υπενθύμισε πως «Σύμφωνα με το πρόγραμμα αυτό, το οποίο μόλις ολοκληρώθηκε, αλλά και με την επιτροπή συνδιαχείρισης του προγράμματος, στην οποία συμμετέχουν δύο μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, πριν από περίπου 2 μήνες είχαμε τη συζήτηση σχετικού θέματος για τον ορισμό μελών στην επιτροπή συνδιαχείρισης, προβλέπεται μεταξύ άλλων, πέραν της ανάδειξης και αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος της Γυάρου, της χλωρίδας και της πανίδας της, προβλέπεται και η στόχευση προς την αξιοποίηση του νησιού όσον αφορά ορισμένα στοιχεία ενδιαφέροντος, τα οποία διαθέτει».

Έθεσε τους τομείς επί των οποίων θα υπάρξει δραστηριοποίηση, λέγοντας συγκεκριμένα πως «Αναφερόμαστε στον υποθαλλάσιο τουρισμό, διότι έχει καταγραφεί ένας σημαντικός αριθμός αξιόλογων ναυαγίων στην γύρω περιοχή της Γυάρου, η αποκατάσταση των ιστορικών φυλακών και η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης, η οποία έχει τεθεί ως προτεραιότητα και από το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και εμάς όλους μας βρίσκει σύμφωνους, καθώς επίσης και η ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος με διάφορους τρόπους. Έχουν ήδη γίνει κάποιες προτάσεις, ανεπίσημα, από τη wwf κι αναμένουμε να συζητηθούν και στην επιτροπή συνδιαχείρισης, η οποία αποτελεί μία μικρή επιτροπή διαβούλευσης».

Πέραν όμως των προαναφερόμενων αξιοποιήσεων, ο Δήμαρχος έθεσε και το θέμα, το οποίο κατά το παρελθόν είχε προκαλέσει πληθώρα αντιδράσεων, της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί.

Είπε επ’ αυτού ότι «Εν αναμονή όλων αυτών δεν μπορούμε να δεσμευθούμε συγκεκριμένα για το πώς με ακρίβεια θα αξιοποιήσουμε τη νήσο Γυάρο, όμως η νήσος Γυάρος, είτε όσον αφορά αυτά τα οποία προανέφερα είτε όσον αφορά στο πλούσιο αιολικό δυναμικό της, ενδεχομένως να γνωρίζετε ότι ήδη έχουν εγκριθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δύο άδειες κατασκευής και αξιοποίησης συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή πάρκων ανεμογεννητριών.Με όλα αυτά η νήσος Γυάρος έχει ένα πλούσιο απόθεμα το οποίο μπορούμε με διαφόρους τρόπους να συζητήσουμε, σε όρους ανοιχτής διαβούλευσης, το πώς θα μπορούσε η Σύρος να το αξιοποιήσει».

 

Ετικέτες: