Απόφαση που θα καλύπτει υπηρεσιακές ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με δεδομένη την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας

Παράλληλα καθήκοντα σε δημοτικούς υπαλλήλους

Η ανάγκη διεκπεραίωσης αρμοδιοτήτων - εκ μέρους δημοτικών υπαλλήλων - με τις οποίες ήταν επιφορτισμένη η κατηργημένη εδώ και καιρό Δημοτική Αστυνομία έρχεται στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων, με αφορμή το προγραμματισμένο θέμα έγκρισης παράλληλων καθηκόντων, στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Κατόπιν των αποφάσεων σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, που κατέστησαν παρελθόν για τους Δήμους μία απαραίτητη υπηρεσία, αλλά και μετέπειτα, αν και δινόταν η δυνατότητα επανασύστασης της Δημοτικής Αστυνομίας, το δημοτικό συμβούλιο με απόφασή του, την απέρριψε, παρουσιάζεται σήμερα η ανάγκη κάλυψης σοβαρών εργασιών από δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίες και σχετίζονται με τα καθήκοντα που είχε στην ευθύνη της η Δημοτική Αστυνομία.

Ως εκ τούτου, σήμερα το δημοτικό συμβούλιο καλείται να ανακαλέσει σχετικές αποφάσεις που απέτρεπαν την άσκηση παράλληλων καθηκόντων για υπαλλήλους, μερικοί εκ των οποίων “επέστρεψαν” στις προσωποπαγείς θέσεις τους, ώστε να καλυφθούν υπηρεσιακά ζητήματα.

Διεκπεραίωση εργασιών και διασφάλιση χρημάτων

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής, πως, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, αν και σήμανε τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στο σώμα της - ήδη επιφορτισμένης με σοβαρό έργο - Ελληνικής Αστυνομίας, ωστόσο, δε σήμανε τη μη είσπραξη των εσόδων που προορίζονταν για τα συγκεκριμένα καθήκοντα από την πλευρά των Δήμων. Ως εκ τούτου, αφενός τα έσοδα συνέχιζαν να βεβαιώνονται και να εισπράττονται κι αφετέρου, τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία των Δήμων που συνδέονται με αυτές τις αρμοδιότητες - συμπεριλαμβανομένων και των οχημάτων – εξακολουθούν να παραμένουν στην κυριότητά τους.

Βάσει των ανωτέρω και καθώς ο Δήμος επιθυμεί να διαφυλάξει επιπλέον, τα έσοδά του, σύμφωνα με τις δυνατότητες που παρέχει η σχετική νομοθεσία, θα προβεί στη λήψη νέων αποφάσεων και μεταξύ άλλων, θα αναθέσει τη διεκπεραίωση παράλληλων καθηκόντων σε υπαλλήλους έως και το τέλος της θητείας.

Αυτές οι αρμοδιότητες έχουν ως εξής: Έλεγχος κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, έλεγχος της υπαίθριας διαφήμισης, έλεγχος παράβασης του κανονισμού καθαριότητας, έλεγχος κατάληψης χώρων που παραχωρούνται από την Κτηματική Υπηρεσία στους Δήμους για μίσθωση (π.χ. Παραλίες), γνωμοδότηση για την άδεια χρήσης δημοτικού κοινόχρηστου χώρου για την ασφάλεια κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων, διαδικασία απομάκρυνσης εγκαταλελειμμένων οχημάτων και γνωμοδότηση για την άδεια χρήσης δημοτικού κοινοχρήστου χώρου για την ασφάλεια κυκλοφορίας πεζών ή τροχοφόρων.