Συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για τις σχολικές εκδρομές στη Σύρο κατά τη φετινή περίοδο

Με εκτιμήσεις “επενδύουν” στο μαθητικό τουρισμό

Στην περυσινή πεπατημένη της παθητικής λογικής όσον αφορά στην ανάπτυξη του μαθητικού τουρισμού φαίνεται να βαδίζει η Δημοτική Αρχή και τη φετινή χρονιά, χωρίς να γνωρίζει εκ των προτέρων τις προγραμματισμένες αφίξεις σχολείων από διάφορα μέρη της χώρας, αφού δεν πραγματοποίησε καμία ενέργεια προσέλκυσής τους.

Τα ανωτέρω επιβεβαίωσε εμμέσως και μέσω της τοποθέτησής του ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν διαθέτει σήμερα η Δημοτική Αρχή στοιχεία για τις πραγματοποιηθείσες ή και επικείμενες επισκέψεις σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, στηριζόμενος μόνον σε πρώτες εκτιμήσεις, προκειμένου να εκφράσει τη αόριστη αισιοδοξία του.

Αν και ο μαθητικός τουρισμός αποτελεί μία πτυχή του θεματικού τουρισμού που δύναται να ενισχύσει την τοπική οικονομία σε ήπια περίοδο, αλλά και να μεταδώσει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού, μέσω των μαθητών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν πρωτίστως τη Σύρο, το παρελθόν και το παρόν της, ωστόσο, η νυν Δημοτική Αρχή δείχνει να μην επενδύει στο μέγιστο δυνατό βαθμό για την ανάπτυξή του, καθώς απουσιάζει παντελώς οποιαδήποτε πρωτοβουλία επικοινωνίας με τις σχολικές κοινότητες.

Από τις οργανωμένες προσπάθειες, στην τύχη...

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τα τελευταία δύο χρόνια στην πλευρά των δημοτικών ενεργειών για τον μαθητικό τουρισμό, κρίνεται αναγκαίο να υπενθυμιστεί, πως, κατά τα προηγούμενα έτη, το εν λόγω είδος θεματικού τουρισμού συμπεριλαμβανόταν ουσιαστικά στην ατζέντα του Δήμου, με την ιδιαιτέρα του τότε δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα, Αλίκη Λεονταρίτη να επικοινωνεί συστηματικά με τις σχολικές μονάδες ανά την Ελλάδα, ενημερώνοντας οργανωμένα για τις επιλογές επισκεψιμότητας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σήμερα, δεν υπάρχει καμία εξειδικευμένη ατζέντα για το συγκεκριμένο τουριστικό κομμάτι, γεγονός που εύλογα οδηγεί στο συμπέρασμα πως, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα που θα καταγραφούν απολογιστικά – πλέον - για τον μαθητικό τουρισμό στη Σύρο, αυτά θα οφείλονται σε ενέργειες τρίτων ή εμπλεκόμενων επαγγελματιών με το σημαντικό πεδίο κι όχι σε κινήσεις και προσπάθειες του Δήμου.

Ωστόσο, δεδομένου ότι, οι μαθητικές εκδρομές οφείλουν να διατηρούν τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους, θα πρέπει να αναφερθεί επιπλέον, ότι η Σύρος αποτελεί έναν τόπο με πλούσια ιστορία, που διαθέτει κι έναν σημαντικό αριθμό μουσείων, χώρων ή και πολιτιστικών και μη, κτιρίων, άξιων λόγου προς επίσκεψη για τις μαθητικές κοινότητες, που θα μπορούσε να αξιοποιήσει η Δημοτική Αρχή προσεχώς, για να προσελκύσει μεγάλο αριθμό σχολείων.

Εκ των έσω πραγματική(;) πρόθεση αντιπολίτευσης

Πέραν των ανωτέρω, κρίνεται αναγκαίο να επισημανθεί δε, πως για τη συγκέντρωση στοιχείων πέρυσι, η “Κοινή Γνώμη” είχε επικοινωνήσει με πρακτορεία κι εκπροσώπους τουριστικών Συλλόγων κι Ενώσεων προκειμένου να μιλήσει με αριθμούς για την επισκεψιμότητα των σχολείων στο νησί, με τη Δημοτική Αρχή να αναφέρεται εκ των υστέρων στο θέμα και κανένα εκ των μελών της, να μην κόπτεται έγκαιρα – τουλάχιστον με δημόσια τοποθέτησή του – για τις αφίξεις των σχολείων.

Βάσει των προαναφερθέντων, αλλά και με δεδομένο ότι ακόμη απομένει ένας γεμάτος μήνας, κατά τον οποίο θα πραγματοποιούνται μαθητικές εκδρομές, αφήνεται στον κάθε αναγνώστη να εξάγει τα συμπεράσματά του για τις πραγματικές προθέσεις της ερώτησης του μέλους της Δημοτικής Αρχής και πρώην προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, Μαρίας Καζαντζάκη προς τον δήμαρχο. Χαρακτηριστικά η ερώτησή της είχε ως εξής: “Η πρώτη ερώτηση αφορά τα στοιχεία για τον μαθητικό τουρισμό για φέτος. Αν έχουμε τέτοια. Από τα περυσινά, βλέπουμε ότι επισκέφθηκαν το νησί μας 54 σχολεία και 2.744 μαθητές, 186 καθηγητές και 22 συνοδοί. Επειδή είναι η περίοδος τέτοια κι έρχεται Απρίλιος, αν υπάρχουν κάποια τέτοια στοιχεία, κάποιες προγραμματισμένες αφίξεις μαθητών και θα μπορούσαμε να τις γνωρίζουμε”.

Γ. Μαραγκός: “Οι ενδείξεις είναι πάρα πολύ καλές”

Απαντώντας στο ερώτημα του μέλους της παράταξής του, ο Γιώργος Μαραγκός γνωστοποίησε πως, δεν διαθέτει προς το παρόν αναλυτικά στοιχεία, παρά μόνον ενδείξεις που “εκπέμπουν” αισιόδοξα μηνύματα, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αριθμούς που προέρχονται μόνον από το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης.

“Επίσημα στοιχεία αυτή τη στιγμή δεν έχουμε, διότι τώρα ξεκινά η περίοδος που περιμένουμε τις εκδρομές και τον μαθητικό τουρισμό. Θέλω όμως να πω ότι σε συνέχεια επικοινωνίας δικής μου με επαγγελματίες του κλάδου, με ξενοδόχους, καθώς επίσης και με ανθρώπους οι οποίοι πραγματοποιούν μαθητικές εκδρομές, τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για φέτος είναι πάρα πολύ αισιόδοξες” σχολίασε αρχικά ο κ. Μαραγκός, προσθέτοντας πως, “Φέτος λοιπόν μέχρι στιγμής (30 Μαρτίου) και τουλάχιστον αυτό είναι μία ένδειξη ότι πάμε καλά στο κομμάτι του μαθητικού τουρισμού, από τον αρμόδιο στο Βιομηχανικό Μουσείο κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο γνωρίζουμε ότι έχουν κλειστεί επισκέψεις στο συγκεκριμένο μουσείο από 40 σχολεία. Ο ίδιος μας ενημέρωσε ότι κάθε ημέρα δέχεται περίπου 4 με 5 τηλεφωνήματα για προγραμματισμό επισκέψεων σχολείων στο Βιομηχανικό μουσείο”. Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε ο δήμαρχος παρακάτω, “Εκτιμά δε, ο ίδιος, ότι τα σχολεία που θα επισκεφθούν φέτος το μουσείο θα είναι περί τα 60 και φυσικά να σας πω ότι προφανώς θα υπάρχουν και σχολεία που δεν θα επισκεφθούν το Βιομηχανικό Μουσείο”, επαναλαμβάνοντας τέλος, πως, “Άρα, οι ενδείξεις βάσει των στοιχείων που σας προανέφερα για τον μαθητικό τουρισμό φέτος είναι πάρα πολύ καλές κι ευελπιστώ ότι στον απολογισμό μας, όταν τελειώσει και ο Απρίλιος και ουσιαστικά ολοκληρωθεί ο κύκλος αυτών των μαθητικών εκδρομών, θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε επισήμως πλέον, στοιχεία καλύτερα από πέρυσι”.