Ενημέρωση για το έργο ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου

Εξελίξεις μετά τη θερινή σεζόν

Σε εξέλιξη είναι οι διαδικασίες προώθησης του έργου της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Δημήτρη Κοσμά κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, οπότε και ζητήθηκε σχετική ενημέρωση επί του θέματος των άμεσα ενδιαφερόμενων δημοτών - μέσω ερώτησης – εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου.

Ένα εκ των σοβαρότερων ζητημάτων που απασχολούν τους κατοίκους του χωριού τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα μέλη της Τοπικής Κοινότητας του Φοίνικα και το οποίο συνδέεται με τη γενικότερη απαίτηση αναβάθμισης του παραλιακού μετώπου, φαίνεται να δρομολογείται και βάσει των σημερινών εκτιμήσεων, η δημοπράτηση του σχετικού έργου και η έναρξη των εργασιών δεν αποκλείεται να προσδιορισθεί εντός του διμήνου Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου.

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως, η ανάπλαση της πλατείας ως θέμα, είχε τεθεί έντονα στο προσκήνιο των δημοτικών πραγμάτων ήδη από την προηγούμενη θητεία, οπότε και είχε εκπονηθεί μία μελέτη, ενώ κατά την τρέχουσα περίοδο, η νέα Δημοτική Αρχή είχε πραγματοποιήσει λαϊκή συνέλευση στο χωριό με τους κατοίκους της περιοχής στις αρχές του προηγούμενου έτους, συζητώντας αναλυτικά τα κύρια ζητήματα του Φοίνικα, ανάμεσα στα οποία και το προαναφερόμενο.

Συμπληρωματικά με το θέμα της ανάπλασης, ο κ. Γιαλόγλου έκανε μνεία και στο ζήτημα της αξιοποίησης αγάλματος που είχε περάσει στον Δήμο με τη μορφή αποδοχής δωρεάς εκ μέρους του Κώστα Ιωαννίδη.

Εκκρεμεί η δημοπράτηση. Έναρξη εργασιών μετά το καλοκαίρι

Μετά από ένα μεγάλο διάστημα κατά το οποίο εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής δεν είχε υπάρξει ενημέρωση για το κεφάλαιο της ανάπλασης της πλατείας του Φοίνικα, ο κ. Γιαλόγλου με νέα παρέμβασή του, αιτήθηκε να ενημερωθεί το σώμα και κατ΄ επέκτασιν οι δημότες, σχετικά με το τί μέλλει γενέσθαι στο παραλιακό τμήμα του χωριού, αφού το συγκεκριμένο έργο – όπως τόνισε – θα μπορούσε να έχει δημοπρατηθεί εδώ και πολλούς μήνες. “Αυτό το έργο προβλεπόταν να έχει δημοπρατηθεί από τον περασμένο Οκτώβριο. Δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης ακόμη και πολύ φοβάμαι ότι ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, δεν θα μπορέσει ούτε τώρα να δημοπρατηθεί προκειμένου φαντάζομαι να μην εκτελούνται έργα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου” ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στη Δημοτική Αρχή, προσθέτοντας πως, “Θέλω να μάθω ποιός είναι ο προγραμματισμός για την υλοποίησή του”.

Αναφορικά με το χρονικό διάστημα που έχει μείνει ανενεργό και δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία της δημοπράτησης εκ μέρους του Λιμενικού Ταμείου, ενημέρωσε ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος μίλησε για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου, το οποίο είναι σε στάδιο λήψης των απαιτούμενων εγκρίσεων από το αρμόδιο Υπουργείο. “Όσον αφορά για την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα, πρέπει να γνωρίζετε ότι το αρχικό σχέδιο της πλατείας έχει αλλάξει εντελώς. Έγινε μία νέα μελέτη από την Τεχνική Υπηρεσία, έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Ναυτιλίας και είναι υπό έγκριση. Η πληροφορία που έχουμε στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο είναι ότι έχει φθάσει πλέον για υπογραφή στον γενικό γραμματέα των λιμενικών εγκαταστάσεων και νομίζω ότι είναι θέμα ημερών να μας σταλεί πίσω με τη έγκρισή του” σημείωσε παρακάτω, διευκρινίζοντας σε δεύτερο χρόνο μιλώντας στην εφημερίδα, πως, αυτή η αλλαγή του σχεδίου, εστιάζεται στο να μπορέσει η πλατεία “να αποκτήσει ένα πιο σύγχρονο και φιλικό πρόσωπο προς τον επισκέπτη” καθώς επίσης και να έχει μία ταυτότητα, που “θα την καθιστά σημείο αναφοράς” του χωριού.

Σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησης των απαιτούμενων εργασιών αναβάθμισης του χώρου, που μέχρι πρόσφατα λειτουργούσε σαν χώρος στάθμευσης οχημάτων και δικύκλων (παρά την ύπαρξη κατάλληλου χώρου πλησίον του παραλιακού μετώπου), ο κ. Κοσμάς ενημέρωσε επιγραμματικά το σώμα, λέγοντας πως, το Λιμενικό Ταμείο στοχεύει στην ένταξη του έργου σε πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. “Προσπαθούμε αυτό το έργο να το εντάξουμε στα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων του 2016. Έχουμε επαφές με το Υπουργείο, γίνεται μία προσπάθεια και νομίζω ότι θα είναι ό,τι καλύτερο αν ενταχθεί” πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας στο πλαίσιο της τηλεφωνικής επικοινωνίας με την εφημερίδα, πως, ούτως ή άλλως, το Λιμενικό Ταμείο έχει προϋπολογίσει για το 2016 ένα ποσό την τάξεως περίπου των 80.000 ευρώ για την υλοποίηση της ανάπλασης. “Όπως φαίνεται, αυτό το έργο μπορεί να δημοπρατηθεί, αλλά οι εργασίες θα αρχίσουν μετά το καλοκαίρι. Είναι αδύνατον εντός της καλοκαιρινής περιόδου να γίνουν αυτές οι εργασίες. Οπότε υπολογίζω ότι, Σεπτέμβριο με Οκτώβριο θα έχουμε έναρξη των εργασιών για την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα”.

Δεν έχει οριστικοποιηθεί το σημείο τοποθέτησης του αγάλματος “το παιδί και το δελφίνι”

Σε δεύτερο επίπεδο, η παρέμβαση του κ. Γιαλόγλου εστιάστηκε και στο θέμα της τοποθέτησης ή μη του αγάλματος με θέμα “το παιδί και το δελφίνι” στην πλατεία του Φοίνικα. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “Υπάρχει μία δωρεά του κ. Ιωαννίδη για ένα άγαλμα στην περιοχή, το οποίο θα συναρτηθεί ανάλογα με τον προγραμματισμό κατασκευής του έργου. Θα ήθελα να μάθω αν έχετε έρθει σε επαφή με τον δωρητή, καθώς όπως γνωρίζετε έχει ένα σημαντικό έξοδο η κατασκευή αυτού του αγάλματος, προκειμένου να προγραμματισθεί η τοποθέτησή του τον κατάλληλο χρόνο σε σχέση με την κατασκευή του έργου”.

Ο κ. Κοσμάς αφού γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τον κ. Ιωαννίδη, ανέφερε πως, το σημείο τοποθέτησής του, θα αποφασισθεί και θα οριστικοποιηθεί κατόπιν νέου ραντεβού με τον ίδιο. “Προσωπικά έχω μιλήσει με τον κ. Ιωαννίδη. Περιμένω να έρθει κι έχουμε κλείσει ραντεβού όταν φθάσει στη Σύρο ώστε να δούμε πού ακριβώς θα τοποθετηθεί το άγαλμα”. Πρόσθεσε δε, πως, “Υπάρχουν και κάποιες άλλες εναλλακτικές προτάσεις από την πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και θα έρθουμε σε συνεννόηση με τον καλλιτέχνη” εκτιμώντας ταυτόχρονα πως, “Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε στο μέρος που θα πρέπει να τοποθετηθεί το άγαλμα”.

Ολοκληρώνοντας την αναφορά του κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τη γράφουσα, ο κ. Κοσμάς ερωτηθείς να απαντήσει αν οι εναλλακτικές προτάσεις περιορίζονται στο χωριό του Φοίνικα και δη στο παραλιακό μέτωπο, απάντησε καταφατικά, χωρίς ωστόσο, να επιθυμεί να πει περισσότερα, προτού έρθει σε νέα επικοινωνία με τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού το άγαλμα έχει φιλοτεχνήσει ο γλύπτης Αριστείδης Πατσόγλου και η αξία του υπολογίζεται σε 50.000 ευρώ.