Η οπτική των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων για τη δημοτική μέριμνα στα χωριά της Σύρου

Απουσία μεγάλων έργων

Την απουσία προώθησης μέχρι στιγμής έργων υποδομής για τα χωριά της Σύρου επισημαίνουν οι επικεφαλής των παρατάξεων της μειοψηφίας, ως το κύριο ζήτημα που παραμένει επιτακτικά στο προσκήνιο για τους κατοίκους της περιφέρειας του νησιού, στο πλαίσιο του απολογισμού που τους ζητήθηκε με φόντο την συμπλήρωση - προσεχώς – των δύο πρώτων ετών της τρέχουσας δημοτικής θητείας.

Παράλληλα, τη δική του οπτική για την ανταπόκριση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καταθέτει απολογιστικά και ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, κληθείς να επικεντρώσει την αναφορά του, στις περιοχές εκτός πόλης, καθώς οι δημοτικές εξελίξεις και τα έργα στην Ερμούπολη έχουν απασχολήσει πολλάκις την ειδησεογραφία.

Σύρος, ένα βήμα μπροστά: Κωλυσιεργία για τα μεγάλα έργα

Κατηγορηματικός στο θέμα της απουσίας μεγάλων έργων για τα χωριά της Σύρου κατά την πρώτη διετία εμφανίζεται ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου, στηρίζοντας τις δηλώσεις του με συγκεκριμένα παραδείγματα. “Όσον αφορά τα σημαντικά έργα τα οποία χρειάζονται τα χωριά μας δεν φαίνεται ότι έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες και αυτές που προσδοκούσαν οι κάτοικοί τους. Να αναφέρω χαρακτηριστικά την ανάπλαση της παραλίας του Φοίνικα η οποία ακόμη και τώρα, δύο χρόνια μετά, δεν έχει δημοπρατηθεί, παρότι με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή το έργο είχε πάρει μία μορφή. Η παρούσα Δημοτική Αρχή προέβη σε τροποποιήσεις και δύο χρόνια μετά δεν το έχει δημοπρατήσει. Να επισημάνω επίσης, ότι, αντίστοιχες καθυστερήσεις παρατηρήθηκαν και για το σχολείο της Βάρης, το οποίο τώρα φαίνεται να παίρνει τον δρόμο του, ενώ δεν έχουμε κάποιο νεότερο σχετικά με τα έργα αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού. Άρα, τα σημαντικά έργα των χωριών δεν φαίνεται ότι έχουν προχωρήσει” σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας παρακάτω πως, παρεμβάσεις ήπιου χαρακτήρα, διαπιστώνονται όπως άλλωστε και τα προηγούμενα χρόνια. “Μικρότερης κλίμακας έργα ή επιδιορθώσεις κι εξυπηρετήσεις των δημοτών εκτελούνται από ό,τι γνωρίζουμε και σε ικανοποιητικό βαθμό, όπως και τα προηγούμενα χρόνια” σχολίασε επιγραμματικά, επιστρέφοντας εκ νέου στη διαπίστωση πως, από τα χωριά λείπουν έργα υποδομής. “Ενδεικτικά να αναφέρουμε και το θέατρο στην έπαυλη Τσιροπινά, καθώς αντί αυτού, θα κάνουμε τελικά μία απλή εξέδρα, που δεν είναι αυτό που χρειάζεται ο χώρος. Συμπερασματικά, μετά από δύο έτη δεν μπορώ να θυμηθώ ένα μεγάλο έργο που έχει γίνει στα χωριά”.

Κληθείς να προβεί σε αυτοκριτική και να αναφερθεί στην ευθύνη που έχει η παράταξή του σχετικά με τη δική της παρέμβαση και προώθηση ζητημάτων που συνδέονται με την αναβάθμιση και βελτίωση των χωριών, ο κ. Γιαλόγλου υπήρξε συγκεκριμένος, αναφέροντας πρωτίστως πως, “Ήδη στο πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εμείς αναδείξαμε το ζήτημα της κωλυσιεργίας που έχει να κάνει με την ανάπλαση της πλατείας του Φοίνικα, διότι μετά από τόσο καιρό διαπιστώσαμε πως δεν είχε προχωρήσει. Αντίστοιχα, τον περασμένο Σεπτέμβριο είχαμε θίξει το ζήτημα για το σχολείο της Βάρης και είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας ενώ επιπλέον, την εκφράσαμε και σε πρόσφατο δημοτικό συμβούλιο εφιστώντας την προσοχή της Δημοτικής Αρχής ως προς την πληρότητα του φακέλλου, δεδομένου ότι είναι απόλυτα ανταγωνιστική η πρόσκληση που έχει “βγει” για τα σχολεία από το ΕΣΠΑ”. Επικεντρώνοντας την αναφορά του στο συγκεκριμένο έργο, επανέλαβε πως, “Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση καθώς αυτή είναι και η τελευταία μας ευκαιρία”.

Προτού ολοκληρώσει την αναφορά του, έκανε μνεία και στο ζήτημα των συνεδριάσεων του δημοτικού οργάνου στις άλλες δύο ενότητες του νησιού πέραν της Ερμούπολης, θέμα για το οποίο, προ μηνών είχε προκληθεί έντονη αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια δημοτικού συμβουλίου. “Κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε κατηγορηθεί για δημοτικά συμβούλια για το θεαθήναι που προσπαθούσαν να γίνουν στην έπαυλη Τσιροπινά, χωρίς συγκεκριμένη θεματολογία των χωριών και είχαμε πει ότι αυτός είναι εμπαιγμός των κατοίκων των χωριών, αφού δεν υπήρχε θέμα που τους αφορούσε και συνδεόταν με την περιοχή τους”. Στον αντίποδα με τυπικού χαρακτήρα συνεδριάσεις εκτός έδρας, ο κ. Γιαλόγλου, υποστήριξε πως, “Αντί αυτού, εμείς λέμε τώρα που συμπληρώνονται τα 150 χρόνια από την έπαυλη Τσιροπινά ότι αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία να γίνει ένα συμβούλιο εκεί, ώστε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των δημοτών και να θιγούν κι άλλα ζητήματα που τους αφορούν”. Σύμφωνα με όσα δήλωσε καταληκτικά, “Νομίζω με τέτοιο ουσιαστικό τρόπο πρέπει να προσεγγίζουμε τα χωριά”.

Κίνηση Πολιτών Σύρου: Τα χωριά έχουν υπαρκτά προβλήματα

Τις ρεαλιστικές ανάγκες των δημοτών – κατοίκων των χωριών θέτει σε πρώτο πλάνο απολογιστικά για τα δύο τελευταία έτη ο επικεφαλής της Κίνησης Πολιτών Σύρου, οι οποίες όπως αναφέρει δεν έχουν τύχει “απαντήσεων” μέχρι σήμερα και συνδέονται άρρηκτα με την επιβεβλημένη ποιοτική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. “Στην προεκλογική περίοδο πριν δύο χρόνια όλοι θυμόμαστε ότι η νέα Δημοτική Αρχή έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη των εκτός Ερμούπολης Κοινοτήτων γιατί, όπως υπονοούσε, είχαν εγκαταλειφθεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Αμέσως το μυαλό μας όταν το ακούμε αυτό πάει λανθασμένα στην τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών. Τα χωριά της Σύρου έχουν προβλήματα υπαρκτά όπως και η Ερμούπολη εξακολουθεί να έχει. Είναι προβλήματα που διαιωνίζονται και έχουν άμεση σχέση με την ποιότητα ζωής των Συριανών” σημειώνει αρχικά, αναφέροντας παρακάτω πιο συγκεκριμένα πως, “Ποιότητα νερού, ανυπαρξία αποχέτευσης στα χωριά, όχι άριστο οδικό δίκτυο, υποτυπώδες χωροταξικό και πολλά άλλα, ούτε καν οραματικά δεν αναφέρονται στην επίλυση τους”.
Μάλιστα, όπως εξήγησε, “Στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο έγινε λόγος για ένα έργο -ταξιδιώτη ετών- που αφορά την αποχέτευση και ύδρευση του Γαλησσά, 150.000 ευρώ για την μελέτη” για το οποίο όπως υποστήριξε δόθηκαν “διευκρινήσεις που κανείς δεν κατάλαβε”.

Ασκώντας έμμεσα κριτική στη Δημοτική Αρχή σε επίπεδο απουσίας προγραμματισμού νέων μεγάλων έργων εκ μέρους της, υποστήριξε πως, “Έργα που είχε προγραμματίσει η προηγούμενη Δημοτική Αρχή από το ΕΣΠΑ (ανάπλαση παραλίας Ερμούπολης, παιδική χαρά κλπ, Δημοτικό σχολείο Βάρης κλπ) κατάφεραν να διεκπεραιωθούν ή έχουν δρομολογηθεί και είναι σημαντικό και στα υπέρ της Δημοτικής Αρχής” συμπληρώνοντας παράλληλα ωστόσο, πως, έργα μικρότερης εμβέλειας υλοποιούνται. “Μικρά έργα γίνονται αλλά και προγραμματίζονται σε συνάρτηση πάντα με τις οικονομικές δυνατότητες αλλά και τις προτεραιότητες για τη διάθεση κονδυλίων” σχολίασε, εξηγώντας ταυτόχρονα ότι, “Δυστυχώς, άλλα σημαντικά έργα έχουν βαλτώσει και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα (π.χ το Γυμναστήριο στα Πευκάκια)”.

Στη γενικότερη αναφορά του, ο κ. Χρυσαφίδης δεν παρέλειψε να εξάρει την προσπάθεια των συμβούλων στις Δημοτικές και Τοπικές Ενότητες, λέγοντας ειδικότερα πως, “Στα χωριά σημαντικό ρόλο παίζουν οι πρόεδροι και τα μέλη των τοπικών που κάνουν την ανάγκη φιλότιμο και μπράβο τους και προσπαθούν με τα λιγοστά κονδύλια που τους παρέχει ο Δήμος να μαζέψουν τα αμάζευτα που δυστυχώς είναι πολλά”, παρατηρώντας στη συνέχεια όμως, πως, αναφορικά με αυτές τις περιοχές εκτός πόλης, “Παρεμβάσεις που θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος και μάλιστα ανέξοδα (πχ εγκατάσταση ΑΤΜ στο Φοίνικα αλλά και αλλού) καθυστερούν αδικαιολόγητα”. Ωστόσο, αναγνώρισε έργο και στην πλευρά του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως, “είναι προς τιμήν του, που σχεδόν αθόρυβα, παρεμβαίνει κατά τις δυνατότητες του και εκτελεί, αλλά και προγραμματίζει παρεμβάσεις στις παραλίες των χωριών και της Ερμούπολης”.

Πριν ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, θεώρησε επιβεβλημένο να τονίσει πως, “Συνεχώς ακούμε για ανάπτυξη και μάλιστα τουριστική, όμως ανάπτυξη είναι η ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων, άρα ανάπτυξη δεν είναι μόνον οικονομική, είναι και κοινωνική και θεσμική και πολιτισμική/πνευματική. Είναι ολοκληρωμένη ανάπτυξη, αλλιώς δεν υπάρχει κανένα αναπτυξιακό πρόγραμμα”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, “Εν κατακλείδι, θεωρώ ότι παρά τα υπαρκτά προβλήματα είναι ελπιδοφόρο ότι λειτουργούν ικανοποιητικά τα τμήματα παιδείας, κοινωνικής μέριμνας, πολιτισμού κλπ του Δήμου που οι ορισθέντες υπεύθυνοι Αντιδήμαρχοι και άλλοι Δημοτικοί Σύμβουλοι “βάζουν πλάτη” προσωπικά και είναι παρήγορο που πολλές φορές είναι συνεργάσιμοι στις παρατηρήσεις μας”.

“Χρειάζεται όμως πολλή δουλειά ακόμη” συμπλήρωσε κατηγορηματικά, εστιάζοντας τέλος τις δηλώσεις του στις δυσκολίες που θέτει εν γένει στους Δήμους ο αυτοδιοικητικός θεσμός του “Καλλικράτη” αλλά και το σκληρό μνημονιακό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλούνται να αντεπεξέλθουν οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, με το οποίο όπως παρατηρεί η Δημοτική Αρχή δεν έχει πρόθεση να αντιπαρατεθεί. “Θα μου επιτρέψετε να προσθέσω ότι τα τελευταία χρόνια η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δέσμια μνημονιακών πολιτικών και εγκλωβισμένη σε κανόνες ενός τερατουργήματος του “Καλλικράτη”. Θέλει αρετή, θάρρος, έμπνευση και όραμα από όλους τους αιρετούς για να ξεπεραστούν οι παγίδες που βάζει ο “Καλλικράτης”, αλλά και το κεντρικό κράτος στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Στον Δήμο μας δεν βλέπω να υπάρχει η πολιτική βούληση να “κοντράρουν” - επιτρέψτε μου να πω - τις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές διατάξεις του “Καλλικράτη” αλλά και τις μνημονιακές πολιτικές γενικότερα και αυτό είναι το ουσιαστικό πρόβλημα”.

Λαϊκή Συσπείρωση: Φτωχό το πλάνο των έργων

Ξεκινώντας από τη διαπίστωση πως, “Θεωρούμε προβληματικό το γεγονός της ποσόστωσης στον προϋπολογισμό, καθώς τη μερίδα του λέοντος παίρνει η Ερμούπολη, ακολουθεί η Άνω Σύρος και τέλος έρχονται τα χωριά” ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης έθιξε αρχικά “το δομικό πρόβλημα που υπάρχει στον θεσμό του “Καλλικράτη””, που μοιραία διαμορφώνει ένα περιορισμένο πλάνο δυνατοτήτων για την ανάπτυξη της περιφέρειας. “Αυτό που διαπιστώνουμε και από το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι πως το περιεχόμενό του είναι πολύ φτωχό σε ό,τι αφορά τα χωριά. Ο μειωμένος προϋπολογισμός και άρα, η μειωμένη χρηματοδότηση έχει αντίκτυπο και σαφώς αν προσθέσουμε και τον χρόνο που απαιτούν τα έργα ώστε να ωριμάσουν, βλέπουμε πως οδηγούμαστε σε ένα μεγάλο διάστημα σε επίπεδο υλοποίησης έργων στις τοπικές κοινωνίες και κατ΄ επέκταση στα χωριά”.

Από την πλευρά της παράταξής του, εξήγησε πως, “ο Δήμος πρέπει να θέσει σε προτεραιότητα έργα, τα οποία φυσικά θα πατούν στις ανάγκες των τοπικών κοινοτήτων” εστιάζοντας παράλληλα και στην ανάγκη, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων “να διεκδικούν έργα για τις περιοχές τους”.

Βάσει της δεδομένης οικονομικής κατάστασης, η οποία επηρεάζει τις χρηματοδοτήσεις και άρα τα έργα, ο ίδιος επεσήμανε πως, πάγιο αίτημα των Δήμων πρέπει να αποτελεί η οικονομική ενίσχυσή τους, “ώστε να μπορούν οι Δήμοι να προχωρήσουν σε έργα υποδομής”. Κληθείς να αναφερθεί και στις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις μέσω ΕΣΠΑ, ο κ. Καΐλης υποστήριξε τέλος πως, “ακριβώς λόγω της λογικής που διέπει το ΕΣΠΑ και τα κονδύλια που δεν προορίζονται για έργα υποδομής, όπως αυτά που έχουμε ανάγκη, προβάλλει έντονη η ανάγκη διεκδίκησης κρατικής χρηματοδότησης”.

Εν κατακλείδι, χωρίς να ασκεί ιδιαίτερη κριτική στη Δημοτική Αρχή, ο ίδιος περιορίστηκε στο να σχολιάσει πως, “πρέπει να μπει ένα μέτρο αναφορικά με το ότι παρουσιάζουμε έργα υποδομής για το νησί, ως έργα ανάπτυξης. Αυτά τα απαραίτητα έργα για έναν τόπο, δεν μπορούμε να τα διαφημίζουμε”.

Η Σύρος που αξίζουμε: Εντός δημοτικής θητείας τρία σημαντικά έργα

Το περίγραμμα των ενεργειών της Δημοτικής Αρχής κατά τα δύο πρώτα έτη σε επίπεδο παρεμβάσεων σε περιοχές εκτός πόλης σκιαγράφησε ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός στο πλαίσιο ενός λιτού απολογισμού που του ζητήθηκε, θέτοντας παράλληλα και τους στόχους εντός της πρώτης δημοτικής θητείας του.

Στο προηγούμενο διάστημα κάναμε αγώνα ώστε να μην χαθούν χρηματοδοτήσεις από έργα που ήταν ενταγμένα όταν αναλάβαμε ή ήταν αρκετά ώριμα για να μπορέσουν να ενταχθούν” διευκρίνισε αρχικά μιλώντας για έργα της πόλης που απασχόλησαν έντονα την ειδησεογραφία, υποστηρίζοντας ωστόσο πως, “Η ισόρροπη ανάπτυξη της Σύρου αποτελεί προτεραιότητα για εμάς και γι αυτόν το λόγο έχουμε στρέψει το ενδιαφέρον μας σε όλες τις γεωγραφικές ενότητες του νησιού”. Εστιάζοντας την ενημέρωσή του σε δύο κατευθύνσεις, υπογράμμισε εξ αρχής πως,

“Η κάθε περιοχή έχει έργα που συνδέονται με τις ανάγκες της, σχετίζονται με την καθημερινότητα των δημοτών και δεν απαιτούν μελέτες, αδειοδοτήσεις” τονίζοντας πως, σε αυτό το πλαίσιο τόσο η Υπηρεσία Καθαριότητας και η ΔΕΥΑΣ “βρίσκονται κοντά στους δημότες” μεριμνώντας για “εργασίες καθαριότητας, αποκομιδής απορριμμάτων, εργασίες αποψίλωσης αλλά και αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης”.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως, “θα πρέπει να πω ότι πρόσφατα ολοκληρώθηκε ένα μεγάλο έργο αντικατάστασης δικτύων ύδρευσης, κάτι που σαφώς δεν λύνει το πρόβλημα γενικότερα όσον αφορά στην ποιοτική ύδρευση της Νότιας Σύρου”, σημειώνοντας ωστόσο, πως, είναι μία εξέλιξη που ως έναν βαθμό αντιμετωπίζει ορισμένα ζητήματα. Σε ανάλογο τόνο μίλησε και για την παρέμβαση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου στην περιφέρεια του νησιού και δη σε παραλιακά μέτωπα που βρίσκονται στην αρμοδιότητά του, ενώ δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει τις προσπάθειες διεκδίκησης της “γαλάζιας σημαίας” από έξι παραλίες της Σύρου συνολικά.

Κληθείς να επικεντρωθεί ακολούθως στην ατζέντα των έργων υποδομής, δήλωσε πως, “Σε αυτό το επίπεδο θέλω να θυμίσω ότι σε δύο νηπιαγωγεία (Φοίνικας και Ποσειδωνία) πραγματοποιήσαμε παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης” ενώ όπως τόνισε, σχετικά με το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, “ήδη βρισκόμαστε σε διαδικασία οριστικής ένταξης στο νέο ΕΣΠΑ”. Στον κατάλογο με τα μεγάλα έργα, συμπεριέλαβε και το έργο του βιολογικού των χωριών Βάρης – Μέγα Γιαλού, για το οποίο ενημέρωσε πως, “σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΣ, βρισκόμαστε σε διαδικασία ωρίμανσης κατασκευής δικτύων αποχέτευσης και βιολογικού” επισημαίνοντας μάλιστα πως, “η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων έχει ήδη υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης από τον Δεκέμβριο του 2015 και είμαστε σε διαδικασία συνεννόησης με βάσει κάποιες παρατηρήσεις ώστε να συμμορφωθούμε πλήρως και να εξασφαλίσουμε την περιβαλλοντική αδειοδότηση για το έργο”.

Πέραν των δύο τελευταίων έργων υποδομής, ο κ. Μαραγκός επεσήμανε πως για την τρέχουσα δημοτική θητεία, στόχος αποτελεί η υλοποίηση και του έργου μετατροπής του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, “με πρώτο βήμα την εκπόνηση μελέτης ύψους 110.000 ευρώ, ποσόν που έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2016”, ώστε μελλοντικά να ανοίξει η προοπτική ενός β΄ κυττάρου.

Θα είμαστε ευτυχείς δεδομένων των συνθηκών έλλειψης πόρων για έργα υποδομής από το ΕΣΠΑ, αν σε ορίζοντα δημοτικής θητείας καταφέρουμε να χρηματοδοτήσουμε τα τρία βασικά έργα όπως το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, τα δίκτυα αποχέτευσης και τον βιολογικό Βάρης – Μέγα Γιαλού και τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ” σχολίασε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να διευκρινίσει πως, “τα μέλη της Δημοτικής Αρχής θέλουμε να είμαστε πραγματιστές”, δεδομένων των περιορισμένων δυνατοτήτων που παρέχει το νέο ΕΣΠΑ σε επίπεδο χρηματοδοτήσεων, αφού η Περιφέρεια που ανήκει η Σύρος, συγκαταλέγεται στον Στόχο 2 των “πλούσιων Περιφερειών”, κάτι που στην πράξη της στερεί πόρους.

Προτού αναφερθεί στην “προσπάθεια κάλυψης αυτών των ελλείψεων σε χρηματοδοτήσεις με άλλους τρόπους, όπως και μέσω της προσέλκυσης επενδυτών” με χαρακτηριστικό παράδειγμα - όπως ο ίδιος ανέφερε στην τηλεφωνική επικοινωνία - το στρατόπεδο, επεσήμανε πως, η παρούσα Δημοτική Αρχή, δεν επιθυμεί “την εκπόνηση μελετών οι οποίες θα μείνουν στο ράφι”.

Σε αυτό το μήκος κύματος, κατέληξε πως, “στο δημοτικό συμβούλιο ήδη πήραμε την απόφαση να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για επτά προγράμματα που “άνοιξαν” μέσω του Interreg, στο πλαίσιο της πρόθεσής μας να αξιοποιήσουμε όσες χρηματοδοτήσεις μπορούμε”, καταλήγοντας πως, “Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε βάσει των δυνατοτήτων χρηματοδότησης που έχουμε μπροστά μας και μπορούμε να αναζητήσουμε”.