Εκ νέου παράταση για την εκκαθάριση της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου Σύρου-Ερμούπολης

Σε «ακαθάριστο» τοπίο οι εκκαθαρίσεις

Νέα παράταση της διαδικασίας εκκαθάρισης της Δημοτικής Επιχείρησης Κοινωφελούς Έργου Σύρου-Ερμούπολης (ΔΕΚΕΣΕ) αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, παρατείνοντας την ασάφεια σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία της καταργημένης δημοτικής δομής.

Σε μάκρος φαίνεται να τραβά η διαδικασία εκκαθάρισης της ΔΕΚΕΣΕ, καθώς τον Αύγουστο συμπληρώνονται πέντε έτη από της λύσεως της δημοτικής επιχείρησης (ΦΕΚ 1922Β/21-8-2011) και του ορισμού του ορκωτού εκκαθαριστή (απ. 313/2011), καθώς όχι μόνο δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αντιθέτως λαμβάνοντας από το Δημοτικό Συμβούλιο νέα παράταση για τη συνέχιση της.

Το αίτημα νέας παράτασης της εκκαθάρισης έως τις 31-8-2016, έρχεται παρά τα σαφώς οριζόμενα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, περί ολοκλήρωσης του έργου της εκκαθάρισης εντός τριετίας από την ημερομηνία έναρξης της και πως για την έγκριση της παράτασης απαιτείται απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας.

Σχετικό ερώτημα, για το κατά πόσον το Δημοτικό Συμβούλιο έχει την αρμοδιότητα απόφασης για την παράταση, τέθηκε από τον Δημοτικό Σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνό Στρογγύλη, ο οποίος επεσήμανε πως η απόφαση βαρύνει τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης και όχι το δημοτικό όργανο.

Εκ μέρους του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών, Γιώργου Παπαμανώλη, αιτιολογήθηκε η συζήτηση του θέματος και η σχετική απόφαση με την προσωπική του ερμηνεία, πως το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει για την παράταση και καταθέτει αυτή την απόφαση ως αίτημα στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης, λέγοντας συγκεκριμένα πως «το Δημοτικό Συμβούλιο ουσιαστικά ζητά την παράταση της εκκαθάρισης και αυτό επικυρώνεται με πράξη του Αποκεντρωμένου Διοικητή».

Ερώτημα αιτιολόγησης της παράτασης

Την αιτιολόγηση της παράτασης, η οποία ζητήθηκε να εγκριθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ζήτησε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ο κ. Στρογγύλης, ενώ από τον επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλο Χρυσαφίδη τέθηκε το ερώτημα για το ποιο τελικά είναι το πρόβλημα της συγκεκριμένης δημοτικής επιχείρησης που τελεί υπό εκκαθάριση, οποία χρονοτριβεί και δεν ολοκληρώνεται από το 2011 μέχρι σήμερα.

Όπως είπε ο κ. Χρυσαφίδης «θέλουμε να ξέρουμε κατανοητά τι συμβαίνει και ερχόμαστε αυτή τη στιγμή να πάρουμε αυτή την παράταση και γιατί μέχρι τώρα δεν έχει γίνει η εκκαθάριση».

Στην απάντηση του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών έκανε μία ιστορική αναδρομή για το πώς προέκυψε η εκκαθάριση της ΔΕΚΕΣΕ, ξεκινώντας την ενημέρωση από την ύπαρξη των κοινωφελών επιχειρήσεων που διέθεταν οι τρεις πρώην δήμοι της Σύρου και οι οποίες την άνοιξη του 2011 συνενώθηκαν σε μία με την επωνυμία ΔΕΚΕΣΕ.

Οι δράσεις της ενιαίας πλέον κοινωφελούς επιχείρησης, όπως και το προσωπικό της, μεταφέρθηκαν στα δύο νομικά πρόσωπα του ενιαίου Δήμου ΟΠΑΣ και ΟΠΚΑ, με αποτέλεσμα η ΔΕΚΕΣΕ, αφού αποψιλώθηκε από τις δράσεις της τέθηκε σε εκκαθάριση ως μία επιχείρηση.

Η ενιαία εκκαθάριση έγινε για λόγους οικονομίας, προκειμένου να γλιτώσει το τριπλάσιο κόστος που θα απαιτούσαν οι εκκαθαρίσεις των τριών πρώην κοινωφελών επιχειρήσεων.

Στις 31 Αυγούστου του 2011 ξεκίνησε η εκκαθάριση, με τον εκκαθαριστή να παραδίδει στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία του Δήμου, την αναφορά εκκαθάρισης την άνοιξη του 2015, περίπου 4 χρόνια μετά την έναρξη της.

Σύμφωνα με τις ημερομηνίες, ο ίδιος ο εκκαθαριστής θα έπρεπε να είχε ζητήσει παράταση τον Αύγουστο του 2014, χωρίς όμως να το πράξει.

Όταν το 2015 παραδόθηκε από τον εκκαθαριστή η έκθεση του, ζητήθηκαν τα βιβλία και τα παραστατικά που σχετίζονταν με την εκκαθάριση, τα οποία προσκομίστηκαν λίγο μετά, με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών να ζητά την ταξινόμηση τους σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που αναφέρει η εκκαθάριση, δηλαδή οι καρτέλες των προμηθευτών μαζί με τα παραστατικά που θα αιτιολογούν τις οφειλές ή τα πρόστιμα της εφορίας.

Αυτά τα παραστατικά ταξινομήθηκαν τον Αύγουστο του 2015 και εξ αρχής έγινε αντιληπτό, χωρίς να γίνει ενδελεχής έλεγχος, πως δεν αντιστοιχούν τα τιμολόγια στις καρτέλες προμηθευτών, καθώς διαπιστώθηκε να λείπουν παραστατικά.

Επανήλθε η οικονομική υπηρεσία με νέο έγγραφο προς τον εκκαθαριστή για συμπλήρωση των ελλιπών στοιχείων, με αποτέλεσμα να καταλήξει στις 30 Νοεμβρίου του 2015 να συνταχθεί αναφορά του εκκαθαριστή για το ποια παραστατικά δεν του παραδόθηκαν ποτέ και γι’ αυτό απουσιάζουν από το τελικό υλικό.

Από εκείνη την χρονική στιγμή ανέλαβε τον προέλεγχο των στοιχείων της εκκαθάρισης η οικονομική υπηρεσία, καταλήγοντας τον Απρίλιο του 2016 στη σύνταξη μίας 4σέλιδης έκθεσης, στην οποία γίνεται αναλυτική καταγραφή των τιμολογίων που δεν βρέθηκαν, ποια παρουσιάζουν διαφορές, που αφορούν άλλη δημοτική επιχείρηση, εάν υπάρχουν επιπλέον αποφάσεις αναθέσεων, δεσμεύσεις πιστώσεων για τη νόμιμη ανάληψη των οφειλών χωρίς να υπάρχουν οι σχετικές αποφάσεις κ.λ.π.

Πρόκειται για στοιχεία τα οποία δεν βρέθηκαν και αναζητήθηκαν στο προσωπικό που απασχολείτο τότε στη ΔΕΚΕΣΕ, με αποτέλεσμα την κατάληξη του τελικού πορίσματος.

Δεν έπεισαν οι απαντήσεις

Ο κ. Παπαμανώλης διευκρίνισε πως «το ότι πήρε πολύ μεγάλο διάστημα η εκκαθάριση με ευθύνη του εκκαθαριστή είναι γεγονός».

Το μεγάλο χρονικό διάστημα που αιτήθηκε δεν τεκμηριώνεται ούτε από τον ίδιο τον εκκαθαριστή, με την πλευρά της ελάσσονος αντιπολίτευσης να επιμένει στο εάν «υπήρχαν αιτιολογημένοι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση», συμπληρώνοντας πως «δεν δικαιολογείται σήμερα να δώσουμε την έγκριση μας για αποποίηση τυχόν ευθυνών των εκκαθαριστών».

Συμμεριζόμενος την απορία για την παρατηρούμενη καθυστέρηση ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ενημέρωσε πως ο εκκαθαριστής είχε οχληθεί και προφορικώς και εγγράφως, ενώ είχε κληθεί και για να παραβρεθεί στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παραδέχθηκε δε πως από την τελευταία οικονομική πράξη της ΔΕΚΕΣΕ τον Σεπτέμβριο του 2013, γεγονός που δεν αιτιολογεί την μεγάλη καθυστέρηση της εκκαθάρισης.

«Έπρεπε ως υπεύθυνη δημοτική αρχή να αποδείξετε ότι είστε ικανή να διαχειριστείτε τα ζητήματα που κληρονομήσατε» σχολίασε ο κ. Στρογγύλης, όσον αφορά στις ενέργειες λήξης της υπόθεσης και ολοκλήρωσης της διαδικασίας, χωρίς να απαιτείται νέα παράταση.

Τελικά η νέα παράταση πέρασε κατά πλειοψηφία, με την συζήτηση για ουσία της υπόθεσης να μετατίθεται για το μέλλον.