Ο Γ.Γ. της ΓΣΕΕ στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων

«Το συνδικαλιστικό κίνημα έκανε λάθη»

Ενημέρωση για τα εργασιακά προβλήματα από εκπροσώπους των τοπικών εργατικών σωματείων

Να εκθέσουν τον προβληματισμό τους, σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα του νησιού και όχι μόνο, προς τον Γενικό Γραμματέα της ΓΣΕΕ, είχαν την ευκαιρία οι εκπρόσωποι των εργατικών σωματείων, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Κυκλάδων.

Τη Σύρο επισκέφτηκε ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), κ. Νίκος Κιουτσούκης, έπειτα από πρόσκληση του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, προκειμένου να συζητήσει δια ζώσης τα προβλήματα, που επικρατούν στο νησιωτικό χώρο, στον τομέα των εργασιακών, με τους εκπροσώπους των τοπικών Σωματείων.

Προλογίζοντας τον κ. Κιουτσούκη, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, κ. Μάρκος Βουτσίνος, αναφέρθηκε στη στενή σχέση και συνεργασία του ΕΚΚ με τον κ. Κιουτσούκη, τονίζοντας, πως υπήρξε πάντοτε αρωγός στα αιτήματα των εργαζομένων.

Ο κ. Κιουτσούκης τοποθετήθηκε σχετικά με το συνδικαλιστικό κίνημα, τις προσπάθειες αλλά και τα λάθη, που γίνονται, κατά την διεκδίκηση των απολεσθέντων πλέον εργασιακών δικαιωμάτων, ενώ άκουσε τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων, τις οποίες δεσμεύτηκε, πως θα μεταφέρει στα κεντρικά της Συνομοσπονδίας.

Όπως ήταν φυσικό, το ζήτημα του Νεωρίου και των επί σειρά μηνών απλήρωτων εργαζομένων, μονοπώλησε τη συζήτηση.

Κάλεσμα για συσπείρωση στο συνδικαλιστικό κίνημα

Στα αδιέξοδα των μνημονιακών πολιτικών αναφέρθηκε ο κ. Κιουτσούκης λέγοντας ότι «ο δρόμος αυτός είναι αδιέξοδος, δεν έχει να οδηγήσει πουθενά την πατρίδα μας, δεν έχει να οδηγήσει πουθενά σε καλύτερα μονοπάτια τους εργαζόμενους αυτής της έρμης χώρας, σε όλους τους τομείς και κλάδους της οικονομίας. Το γεγονός αυτό το βλέπουμε, το ζείτε εσείς εδώ στο νησί ακόμη πιο έντονα, παρ’ ότι οι ρυθμοί σας μπορεί να είναι – ας μου επιτραπεί η έκφραση – λίγο πιο χαλαροί, απ’ ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα. Παρ’ όλα αυτά τα ζείτε και αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε πλέον έτσι».

Απεργία διαρκείας ήταν η λύση κατά τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ από ενάρξεως των μνημονίων,  ως ένδειξη μη αποδοχής των μνημονιακών κελευσμάτων περί εθνικών παραχωρήσεων. Όπως είπε «Αυτό που έπρεπε, κατά την ταπεινή μου άποψη, να κάνει το συνδικαλιστικό κίνημα από το 2010 ήταν ένα πράγμα, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα μνημόνια και τους εμπνευστές τους, οι οποίοι είναι κάποιοι έξω από τη χώρα, αυτοί οι περίφημοι εταίροι-δανειστές, έπρεπε από τότε το συνδικαλιστικό κίνημα, με μία απεργία διαρκείας να αντιδράσει ώστε να μην παραχωρήσουμε στους δανειστές την πατρίδα μας. Γιατί την πατρίδα μας έχουν παραχωρήσει οι πολιτικοί που κυβερνούν τη χώρα. Λυπάμαι που το λέω».

Στις παραχωρήσεις των εθνικών περιουσιακών στοιχείων, οι οποίες ετέθησαν ως προαπαιτούμενο από το πρώτο ακόμα μνημόνιο και υπέρ των οποίων τάχθηκαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις που άσκησαν διακυβέρνηση, αναφέρθηκε ο κ Κιουτσούκης, ο οποίος εστίασε στην υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων από την παρούσα κυβέρνησης, λέγοντας πως «Ακόμη και πρόσφατα, αυτό που υπέγραψε αυτή η κυβέρνηση, η οποία είχε δώσει και μία ελπίδα αλλαγής στους Έλληνες, η παραχώρηση δηλαδή του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων της χώρας για 99 χρόνια, ακόμη κι αυτό δείχνει τη νοοτροπία της σκέψης. Σε 99 χρόνια, ούτε ο κ. Τσίπρας θα υπάρχει ούτε κι εμείς και παρ’ όλα αυτά, το μέλλον των παιδιών μας και των επόμενων γενεών, το έχουν ήδη υποκλέψει, τάχα για την καλύτερη αξιοποίηση».

«Τα δύσκολα είναι μπροστά. Είμαι πεπεισμένος. Η πενταετία που έρχεται δεν θα είναι καθόλου καλή και κυρίως για εμάς τους εργαζόμενους», τόνισε, αναφερόμενος στο «πακέτο» μέτρων της 2ης αξιολόγησης, η οποία θα περιλαμβάνει τις νέες ρυθμίσεις των εργασιακών, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος, η απελευθέρωση των απολύσεων, «το ζήτημα των συλλογικών συμβάσεων, γιατί από το 2017 θα πρέπει να βρει νέο τρόπο υπολογισμού του κατώτατου μισθού η κυβέρνηση και φυσικά, ζητήματα που αφορούν στο σύνολο των εργασιακών σχέσεων, για την περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας», όπως εξήγησε. «Τον Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα αντιμετωπίσουμε και τις περιβόητες Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, ένα σχέδιο το οποίο έχει πετύχει στην Πολωνία – κι έτσι οι Γερμανοί κάνουν τη δουλειά τους με πολύ λιγότερα χρήματα – ένα σχέδιο το οποίο ζήτησαν κι εδώ», συμπλήρωσε.

Περνώντας σε μία αυτοκριτική, απέναντι στη συνδικαλιστική δράση, ο κ. Κιουτσούκης τόνισε, πως «το συνδικαλιστικό κίνημα, έχει κάνει πάρα πολλά λάθη. Και πρώτα απ’ όλα εμείς που θεωρούμαστε κεφαλές του κινήματος. Αυτά τα λάθη έγιναν κατά κύριο λόγο, γιατί κανείς από εμάς δεν ήταν έτοιμος να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση».

Πέρα από τα λάθη του παρελθόντος και προκειμένου να αντιμετωπιστεί η νέα λαίλαπα σκληρών μέτρων, ο Γενικός Γραμματέας υπογράμμισε, πως «η έκκληση και η παράκληση η δική μου – το λέω συνεχώς και μέσα στη ΓΣΕΕ – είναι να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε ως κίνημα, ως εργαζόμενοι. Διότι η δύναμη η δική μας, είναι μόνο η ενότητά μας».

Το ζήτημα δεν είναι να βγάλουμε ο ένας το μάτι του άλλου για τα λάθη που έχουν γίνει. Το ζήτημα είναι να μάθουμε από τα λάθη που κάναμε και να δούμε μπροστά, την επόμενη ημέρα, το σήμερα και το αύριο του συνόλου των εργαζομένων, των συναδέλφων μας απόμαχων της εργασίας», σημείωσε, ενώ ζήτησε «να σταματήσει αυτή η περιβόητη «λογική» του κοινωνικού αυτοματισμού, που προωθούν όλες οι κυβερνήσεις. Είναι κι αυτό ένα αίτιο για την αποτυχία του συνδικαλιστικού κινήματος».

Προβληματισμός για το μέλλον του Νεωρίου

Κριτική προς την δράση της ΓΣΕΕ, εξέφρασαν τόσο ο γενικός γραμματέας του ΕΚΚ, κ. Γεράρδης, όσο και ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Σύρου και δημοτικός σύμβουλος, κ. Χαρίτος, απαιτώντας περισσότερη ενεργή στήριξη των εργαζομένων, αλλά και καλύτερα οργανωμένη πάλη ενάντια στις υφεσιακές πολιτικές.

Ο πρώην πρόεδρος του ΕΚΚ, κ. Θοδωρής Μήτσικας, τόνισε την ανάγκη, πέρα από την απαιτούμενη κριτική και τις διαφωνίες, οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές, να παραμείνουν συσπειρωμένοι γύρω από τους θεσμούς, προκειμένου το κίνημα να μη διασπάται και να μην αποσυντονίζεται. Παράλληλα, κατηγόρησε ευθέως τη ΓΣΕΕ για «χάιδεμα» της παρούσας κυβέρνησης, σε αντίθεση με τις προηγούμενες, ζητώντας αυτή η στάση να ανατραπεί.

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κυκλάδων, Μάρκος Βουτσίνος, ενημέρωσε τον γ.γ. της ΓΣΕΕ σχετικά με τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι 600 απλήρωτοι εργαζόμενοι στο ναυπηγείο του Νεωρίου, αναλύοντας τους προβληματισμούς του, αλλά και τον σκεπτικισμό του, απέναντι στις πολιτικές υποσχέσεις, για εξεύρεση επενδυτή ή για μεταφορά στη Σύρο δεξαμενής του Πολεμικού Ναυτικού.

Επίσης, ο κ. Βουτσίνος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προγραμματισμού συναντήσεων για το Νεώριο, εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Άμυνας, χωρίς τη συμμετοχή του Εργασιακού Σωματείου, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του υπουργού, ενώ δήλωσε κάθετα αντίθετος, με την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διαφορετικού είδους αξιοποίηση του ναυπηγείου, όπως είναι αυτή για τουριστικούς σκοπούς, τασσόμενος ενάντια σε όσους επιχειρούν κάτι τέτοιο.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ενημερώσεις προς τον εκπρόσωπο της ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν επίσης ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Αλιέων Σύρου, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Τεχνιτών και Συναφών Επαγγελμάτων, καθώς επίσης και ο συντονιστής Κυκλάδων, του Συνδέσμου των Ομολογιούχων Ελλάδας. 

Ετικέτες: