Προτάσεις της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017

Συντήρηση φυσιογνωμίας και χαρακτήρα περιοχών

Έμφαση στη συντήρηση της ιδιαίτερης ταυτότητας των περιοχών αρμοδιότητας της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου δίνουν τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της στο πλαίσιο της ομόφωνης έγκρισης των προτάσεών τους για το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2017.

Ιεραρχώντας τις ανάγκες τόσο του μεσαιωνικού οικισμού, όσο και των περιοχών της Αληθινής, του Πισκοπειού και του Κινίου, τα αιρετά μέλη προχώρησαν στη σύνταξη των προτάσεών τους με σκοπό την ενημέρωση της Τεχνικής Υπηρεσίας, η οποία και θα ολοκληρώσει το τελικό και προς έγκριση σχέδιο για τα έργα και τις εργασίες που θα προωθηθούν προς υλοποίηση το επόμενο έτος στη Σύρο.

Παρέλκει να αναλυθεί εκ νέου το γεγονός πως, οι καταγεγραμμένες ανάγκες σε επίπεδο νησιού κι εν προκειμένω για τις ζώνες ευθύνης της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου είναι πολλές και σημαντικές, καθώς το οικονομικό πλαίσιο εντός του οποίου καλείται να κινηθεί ο Δήμος, καθορίζει σχεδόν αποκλειστικά τί θα υλοποιηθεί εν τέλει και τί όχι.

Σημειώνεται πως, η απόφαση της Κοινότητας ελήφθη εντός προβλεπόμενων χρονικών ορίων βάσει της απαίτησης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στα γραφεία της οποίας έχουν κατατεθεί όλες οι προτάσεις από την πλευρά των Κοινοτήτων με σκοπό την άμεση κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος της επόμενης χρονιάς.

Δημοτικά ακίνητα, φωτισμός δρόμων, διαμόρφωση πλατειών

Πιο συγκεκριμένα, η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου ιεράρχησε τις προτάσεις της βάσει της ανάγκης βελτίωσης της καθημερινότητας των δημοτών και της εξυπηρέτησής τους, καθώς και με φόντο την “απαίτηση” συντήρησης της δημοτικής περιουσίας στο πλαίσιο και της διατήρησης της φυσιογνωμίας των περιοχών.

Ως εκ τούτου, στην πρώτη γραμμή της λίστας των προτάσεων έχει καταγραφεί η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων που ανήκουν στην Κοινότητα, με αρκετά εξ αυτών να βρίσκονται και στον μεσαιωνικό οικισμό, ενώ ακολουθεί ο εξωραϊσμός του πηγαδιού της Αληθινής και η ανάπλαση του δρόμου (Φρειδερίκης Αλαφούζου). Ως τρίτη πρόταση προς την Τεχνική Υπηρεσία έχει αναφερθεί η αναγκαιότητα ανάπλασης της πλατείας στην περιοχή της Αληθινής, ενώ έχουν κριθεί επιβεβλημένες οι εργασίες τσιμεντόστρωσης σε τμήματα των οδών στις περιοχές του Σύριγγα, της Αληθινής και του Πισκοπειού. Αμέσως μετά, προτείνεται η υλοποίηση ανάλογων εργασιών τσιμεντόστρωσης στο χώρο της παλαιάς δεξαμενής του Κινίου και τονίζεται η ανάγκη φωτισμού του μονοπατιού στη θέση “Περσινός”.

Μία εξίσου σημαντική καταγεγραμμένη ανάγκη δεδομένης και της επικινδυνότητας που παρουσιάζει ο δρόμος για τους διερχόμενους οδηγούς δικύκλων και οχημάτων είναι η κατασκευή προστατευτικού τοιχίου στο δρόμο της Αληθινής.

Όγδοη πρόταση στη σχετική λίστα αποτελεί η ανάπλαση του δημοτικού χώρου και η δημιουργία πλατείας επί της οδού Θουκυδίδου, με τη βελτίωση του δρόμου στα Χαρτιανά της Άνω Σύρου να έπεται αυτής. Ο πρώτος δεκάλογος των προτάσεων ολοκληρώνεται με την πρόταση τσιμεντρόστρωσης τμήματος της δημοτικής οδού στο Πισκοπειό με αφορμή αίτημα δημότισσας της περιοχής (Μ.Γ.).

 

Ασφαλτοστρώσεις, πλακοστρώσεις, διαπλατύνσεις

Οι αιρετοί της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου αξιολόγησαν και ιεράρχησαν τα αιτήματα πολλών δημοτών τα οποία κι έχουν αποσταλεί κατά καιρούς με σκοπό τη βελτίωσης δρόμων, μικρών μονοπατιών και τη συντήρηση πλακόστρωτων τμημάτων.

Στη συγκεκριμένη λίστα για το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2017 το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε στη συνέχεια την αποκατάσταση του καλντεριμιού στο Πισκοπειό (στενό Κρίνου), την τσιμεντόστρωση δρόμου της περιοχής (προς Ζάναρου, Δημάκη και Ζωίδου), καθώς όμως και την ασφαλτόστρωση του δρόμου που οδηγεί από τη Μεσσαριά προς τα Μάλλια και το Πισκοπειό. Μάλιστα για τον ίδιο δρόμο κρίνονται απαραίτητες και οι εργασίες διαπλάτυνσης σε αρκετά σημεία, τα οποία κι έχουν υποδειχθεί.

Έμφαση δίνεται και στη βελτίωση της οδού που κατευθύνεται προς τον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία με δεδομένη και την επισκεψιμότητα στο ναό, ενώ σημειώνεται ως πρόταση και η ασφαλτόστρωση του δρόμου στο Πισκοπειό από την οικία Ματαντού προς Ξενάκη, Φραγκιά, Ζάναρου κλπ ενώ προτείνονται αντίστοιχες παρεμβάσεις και στο δρόμο προς την οικία Κορνηλάκη. Επιπλέον, τα μέλη της Κοινότητας προτείνουν την αποκατάσταση καλντεριμιών από Ματαντού, Κορνηλάκη προς Κρίνου στην περιοχή του Πισκοπειού, την τσιμεντόστρωση του δρόμου έναντι της οικίας Ρεθύμνη προς τη θέση Μάλλια καθώς και την αποκατάσταση πεζουλιών. Τέλος, σημειώνεται ως ανάγκη και η αποκατάσταση μαρμάρινων σκαλοπατιών που έχουν υποστεί φθορές προς τον Ι.Ν. του Προφήτη Ηλία στο Πισκοπειό, καθώς όμως και η πλακόστρωση του δημοτικού πεζόδρομου περιμετρικά της πλατείας, πλησίον του ναού.

Επαναλαμβάνεται πως το σύνολο των προτάσεων εστιάζει στην ανάγκη αναβάθμισης των περιοχών και θα αξιολογηθούν αρμοδίως από την Τεχνική Υπηρεσία, όπως άλλωστε πραγματοποιείται και για τις αντίστοιχες προτάσεις των υπόλοιπων Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων.