Τον προβληματισμό τους σχετικά με τη μεγάλη μείωση εσόδων και τη διατήρηση του επιπέδου των δαπανών, εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη συζήτηση των τριμηνιαίων οικονομικών στοιχείων του Δήμου κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Κρούση του κώδωνος κινδύνου

Συγκροτημένος και ισοσκελισμένος ο προϋπολογισμός επέμειναν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών

Το ζήτημα της ορθής διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά και η σημαντικά μειωμένη εισπραξιμότητα των εσόδων, σε συνδυασμό με την απομείωση του αποθεματικού, απασχόλησαν κατά κύριο λόγο τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με τη Δημοτική Αρχή να δέχεται οξύτατα πυρά από την αντιπολίτευση.

Την ανησυχία τους ως προς την εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού του Δήμου, εξέφρασαν αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι – μεταξύ αυτών και της πλειοψηφίας – δεδομένων των συνεχών αναμορφώσεων. Αξίζει να υπενθυμιστεί, πως στο Δημοτικό Συμβούλιο, που πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου, συζητήθηκε η έγκριση της 5ης αναμόρφωσης του π/ϋ, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή, μετά την έγκρισή του από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, μόλις τον Απρίλιο, μετά από αισθητή καθυστέρηση στη σύνταξη, έγκριση και κατάθεσή του.

Χαμηλά έσοδα, χαμηλότερο αποθεματικό

Κατά την εισήγησή του, περί της έγκρισης των αποτελεσμάτων εκτέλεσης προϋπολογισμού για το β’ τρίμηνο του 2016, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπαμανώλης, σημείωσε, ότι «σε επίπεδο εσόδων, στα τακτικά έσοδα, η είσπραξη έκλεισε στο 40% του προϋπολογισμού, ένα σχετικά χαμηλό ποσοστό», όπως σχολίασε. Στο παραπάνω ποσοστό, περιλαμβάνονται και τα έσοδα που αποδίδει η ΔΕΗ από είσπραξη δημοτικών τελών, τα οποία, όπως έσπευσε να δικαιολογήσει ο κ. Παπαμανώλης, εμφανίζονται μειωμένα, λόγω της καθυστέρησης παράδοσης των λογαριασμών στους καταναλωτές από τη ΔΕΚΟ.

«Στο επίπεδο των εσόδων από μισθώματα, η είσπραξη είναι στο 35% του προϋπολογισμού», ανέφερε, ενώ τόνισε, πως η οικονομική υπηρεσία έχει αποφασίσει να κινηθεί δικαστικά εναντίων δύο ενοικιαστών, για την καταβολή των μισθωμάτων, ενώ για τις περιπτώσεις που υπάρχει περίπτωση είσπραξης από τον οφειλέτη, προκύπτει διακανονισμός έπειτα από πρότερη συνεννόηση. Τέλος, οι επιχορηγήσεις για τις επενδυτικές δαπάνες (ΣΑΤΑ), δεν αποδόθηκαν κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Στο σκέλος των εξόδων, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο, οι πληρωμές ανέρχονται στο 39% των προϋπολογιζομένων δαπανών, σε ό,τι αφορά στα λειτουργικά έξοδα, όπως χαμηλότερο ποσοστό από τα προβλεπόμενα, παρουσιάζουν και οι επενδυτικές δαπάνες, λόγω της μη είσπραξης της ΣΑΤΑ, αλλά και εξαιτίας της μη ωριμότητας μερικών εκ των έργων.

«Επειδή, λοιπόν, τα έξοδα, έχουν ελιχθεί σε ένα χαμηλό ποσοστό, της τάξεως του 39%, δηλαδή οι δαπάνες ελέγχονται και παρακολουθούνται, υπάρχει μία αντιστοιχία σε σχέση με την υστέρηση των εσόδων και γι’ αυτό παραμένει ο Δήμος σε ισορροπία. Θετικό στοιχείο αποτελεί η σημαντική μείωση των οφειλών σε προμηθευτές, σε σχέση με το περασμένο τρίμηνο, το οποίο είναι ακόμη πιο έντονο και σε σχέση με τις οφειλές στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, όπου φαίνεται πως εξοφλήθηκαν οφειλές, περίπου 1.100.000 ευρώ σε προμηθευτές, κατά το τελευταίο εξάμηνο», σημείωσε, ενώ κατέληξε, πως η σχέση εσόδων και εξόδων, κινείται στα επίπεδα των περασμένων ετών.

Ένα θέμα, που “σήκωσε” αντιδράσεις, είναι και το χαμηλό ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου, για το οποίο ο κ. Παπαμανώλης υπογράμμισε, πως «το παρακολουθούμε καθημερινά, σήμερα, στο κλείσιμο, ήταν στα 2.970.000 ευρώ περίπου, δηλαδή παραπάνω από το ύψος που φαίνεται στο τέλος του εξαμήνου. Παράλληλα, παρακολουθούμε, σαφώς, και τη στοχοθεσία, που έχει εγκρίνει το δημοτικό συμβούλιο».

Ο κ. Παπαμανώλης επιχείρησε να δικαιολογήσει τη μείωση των εσόδων, τόσο στα τακτικά έσοδα, όσο και στα έσοδα από μισθώματα, προτάσσοντας το επιχείρημα της μείωσης του εισοδήματος των πολιτών, λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης και της φοροεπιδρομής, από την οποία βάλλονται οι δημότες.

Οξεία κριτική για κακοδιαχείριση

Εκ μέρους της μείζονος μειοψηφίας, και απόντος του επικεφαλής της παράταξης, κ. Ανδρέα Γιαλόγλου, τοποθέτηση επί του ζητήματος πραγματοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Νίκος Φωτεινιάς, κατά την οποία επεσήμανε, πως το θέμα έρχεται προς συζήτηση εκπρόθεσμα και χωρίς να υπάρχει σύγκριση με τη στοχοθεσία, που ψήφισε η Δημοτική Αρχή, καθώς «η έλλειψη στοχοθεσίας είναι ουσιαστική, αφού το Δημοτικό Συμβούλιο, αν με τις προβλεπόμενες τριμηνιαίες εκθέσεις του α’ και β’ τριμήνου διαπιστώσει ότι στον π/ϋ έχουν καταγραφεί υπερεκτιμημένα έξοδα ή έσοδα, που δεν πρόκειται να εισπραχθούν έως το τέλος της χρήσης, το ΔΣ προβαίνει υποχρεωτικά σε αναμόρφωση αυτού, εντός προθεσμίας 15 ημερών, μειώνοντας το πραγματικό ύψος στα παραπάνω έσοδα και αντιστοίχως το σκέλος των δαπανών, ώστε να μην καταστεί σε καμία περίπτωση ελλειμματικός ο π/ϋ».

Επιπλέον, όπως τόνισε, το ταμειακό υπόλοιπο, «βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας διετίας, ενώ οι υποχρεώσεις του Δήμου έναντι των προμηθευτών δεν έχουν μειωθεί ιδιαίτερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο», αναφέροντας πως η μείωση των υποχρεώσεων, αντιστοιχεί σε περίπου 100.000 ευρώ, τη στιγμή που τα διαθέσιμα μειώθηκαν κατά 768.000 ευρώ, ενώ παράλληλα οι εισπράξεις είναι κατά περίπου 200.000 ευρώ λιγότερες από το α’ τρίμηνο και οι πληρωμές αυξημένες κατά 200.000 ευρώ.

Ο κ. Φωτεινιάς τόνισε, πως, τόσο οι επενδύσεις, όσο και η εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος, βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο, κάτω του 10%, ενώ ακόμη στο σκέλος της πληρωμής των προμηθευτών, δεν έχουν εξοφληθεί οι προμήθειες του β’ εξαμήνου του 2015, οι οποίες θα έπρεπε να έχουν εξοφληθεί κατά προτεραιότητα.

Εκ μέρους της ελάσσονος μειοψηφίας, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Κομνηνός Στρογγύλης, απευθυνόμενος προς τον κ. Παπαμανώλη, άνοιξε την τοποθέτησή του, λέγοντας, πως «αντί να προβληματιστείτε, προσπαθήσατε να τα μπουρδουκλώσετε, ως “αρχιμάγειρας” που είστε στα οικονομικά», ενώ μίλησε για οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας και το Δήμαρχο, «αντί να διατυμπανίζει διάφορα και να κάνει επικοινωνιακή διαχείριση της παρουσίας σας, να προστρέξει, διότι είναι πάρα πολύ σοβαρό το ζήτημα».

«Έχετε ταμειακό πρόβλημα», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στις προσπάθειες της οικονομικής υπηρεσίας να καταρτίσει ένα ισορροπημένο πίνακα οικονομικών στοιχείων. «Δεν είναι μόνο το ζήτημα, ότι έχετε μία υστέρηση εσόδων επειδή υπάρχει αυτή η οικονομική δυσπραγία, φαίνεται και η ανικανότητά σας, η πολιτική ανικανότητα να χειριστείτε έναν προϋπολογισμό», επισημαίνοντας, ότι «ο π/ϋ δεν είναι μία απλή λογιστική κατάσταση, των προβλέψεων εσόδων και εξόδων μόνο, είναι μια κορυφαία πράξη», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα και τις “περιπέτειες”, όπως τις χαρακτήρισε, του προηγούμενου διαστήματος, σχετικά με το ζήτημα, όπου η Δημοτική Αρχή είχε γίνει αποδέκτης σκληρής κριτικής, για τη διαχείριση του θέματος.

Όσον αφορά στις επενδυτικές δαπάνες, ο κ. Στρογγύλης τόνισε, ότι «είστε ανύπαρκτοι στην επενδυτική πολιτική που θα έπρεπε να έχετε εφαρμόσει, σύμφωνα με τα προγράμματά σας και τις εξαγγελίες σας», ενώ σημείωσε, ότι αντίθετα με τη στέρηση εσόδων, οι δαπάνες έχουν αυξηθεί, κάνοντας λόγο για «άρτον και θεάματα», κατηγορώντας για «μαγείρεμα» των αριθμών.

Στην κριτική που ασκήθηκε στη Δημοτική Αρχή, σε σχέση με τη διαχείριση των οικονομικών ζητημάτων του Δήμου, επισημάνθηκε έντονα το γεγονός, πως η μείωση των εσόδων δεν ακολουθείται από αντίστοιχη μείωση των δαπανών, προκειμένου, να υπάρχει ισορροπία, με αρκετές εξ’ αυτών να χαρακτηρίζονται και ως «σπατάλες», σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση, όπου εμφανώς η εκτέλεση του π/ϋ παρουσιάζεται με αρνητικό πρόσημο.

Παράλληλα, εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι τοποθετήθηκαν αρνητικά ως προς τη διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, εκφράστηκε η πρόθεση να συσταθούν όργανα, αφενός για την παρακολούθηση της εισπραξιμότητας και αφετέρου, για την παρακολούθηση της εκτέλεσης του π/ϋ και τον ορισμό πολιτικών για την εξισορρόπηση εσόδων και εξόδων.

Γ. Μαραγκός: «Συγκροτημένος προϋπολογισμός»

Στη δευτερολογία του, ο κ. Παπαμανώλης επανέλαβε την εκτίμησή του, ότι τα έσοδα βρίσκονται σε αντιστοιχία και ισοζύγιο με τα έξοδα, ενώ διαβεβαίωσε, πως το ταμειακό υπόλοιπο του Δήμου δεν κινδυνεύει, καθώς, ακόμη και η αποτύπωσή του στο κλείσιμο περασμένων ετών, δεν ήταν απόλυτα πραγματική, λόγω των δεσμευμένων ποσών, με τους επικριτές της Δ.Α. να επιμένουν, πως όσο δεν αναγνωρίζεται το πρόβλημα, δεν γίνεται δυνατή η αντιμετώπισή του, ζητώντας τον άμεσο περιορισμό των δαπανών, καθώς και εφαρμόσιμες και εφικτές προτάσεις επ’ αυτού.

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός ως γενική διαπίστωση και παρατήρηση, ανέφερε πως «η εκτέλεση του π/ϋ για το β’ τρίμηνο του 2016 και γενικά για το α’ εξάμηνο είναι αδιαμφισβήτητο, ότι διέπεται από μία ομαλότητα και από μία ισορροπία, τόσο στο σκέλος των εισπράξεων, όσο και στο σκέλος των πληρωμών», υπενθυμίζοντας, πως όλοι οι Δήμοι της χώρας, όπως και η κεντρική κυβέρνηση, αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εισπραξιμότητα, λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Παράλληλα σημείωσε, πως την εκτέλεση του π/ϋ χαρακτηρίζει η εξωστρέφεια, ενώ ο Δήμος δείχνει κοινωνικό πρόσωπο, καθώς με την αποπληρωμή των προμηθευτών, τονώνεται η ρευστότητα της αγοράς, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση και της Αντιδημαρχίας, σχετικά με ισοσκελισμένα σχεδόν έσοδα και έξοδα, κλείνοντας με την επενδυτική πολιτική, όπου τόνισε τη μη καταβολή των κρατικών επιχορηγήσεων.

«Είναι ένας προϋπολογισμός, με κοινωνική, αναπτυξιακή, πολιτική και τουριστική διάσταση, την οποία όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε. Δεν είναι ένας π/ϋ, ο οποίος εξαντλείται σε “άρτους και θεάματα”, είναι συγκροτημένος», ανέφερε τελειώνοντας, ευελπιστώντας, πως αναμένεται αύξηση της εισπραξιμότητας, μετά το τέλος της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, η οποία θα αποφέρει έσοδα.

Τα αποτελέσματα εκτέλεσης προϋπολογισμού για το β’ τρίμηνο του 2016 εγκρίθηκαν από το Σώμα κατά πλειοψηφία, με τους διαφωνούντες δημοτικούς συμβούλους να εμμένουν στην άποψή τους, περί κάκιστης διαχείρισης των οικονομικών και ανησυχίας έως κινδύνου, για την ομαλή εκτέλεση του ετήσιου π/ϋ, με δαμόκλειο σπάθη τη συνεχή μείωση του αποθεματικού.

Ένδειξη παθογένειας οι συνεχείς αναμορφώσεις

Η συζήτηση για την ικανότητα διαχείρισης των οικονομικών του Δήμου, εκ μέρους της Δ.Α. συνεχίστηκε σε επόμενο θέμα, που αφορούσε στην 5η αναμόρφωση του π/ϋ, με τον κ. Παπαμανώλη, να αιτιολογεί την ανάγκη αναπροσαρμογής, λόγω της ψήφισης κατά πλειοψηφία για την τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος, των εισηγήσεων εκ μέρους του Γραφείου Πολιτισμού, που ενσωματώνονται, μίας μεγάλης ανακατανομής στο μισθολόγιο, που προκύπτει από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, της νέας κοστολόγησης, μετά την πρόοδο του νέου διαγωνισμού, για τα καύσιμα, της επιστροφής χρημάτων στον κωδικό της ηλεκτροδότησης, που είχαν απαιτηθεί από προηγούμενη αναμόρφωση, του μηδενισμού του κωδικού, εξαιτίας της μη πρόσληψης Γενικού Γραμματέα, της ανάγκης ανακατανομής των προνοιακών επιδομάτων, και τέλος της συμβασιοποίησης του διαγωνισμού τροφίμων.

Τέλος, υπάρχει πρόβλεψη για την πρόσληψη ενός υπαλλήλου με δίμηνη σύμβαση, την επιστροφή κονδυλίων από τη ΔΕΗ, μετά από εργασίες υπογειοποίησης σταθμού, για επιστροφή στο ΕΣΠΑ, καθώς και δαπάνη, για την εκπόνηση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και το Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, η οποία θα έρθει προς ψήφιση σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Φωτεινιάς, στηλίτευσε το μεγάλο αριθμό αναμορφώσεων εντός μικρού χρονικού διαστήματος, ενώ σχολίασε και το γεγονός, ότι καμία εκ των αποφάσεων αναμόρφωσης δεν έχει λάβει θετική απάντηση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, για να πάρει απάντηση από τον κ. Παπαμανώλη, ότι μετά το πέρας των 30 ημερών χωρίς απαντητικό έγγραφο της ΑΔΑ, οι αποφάσεις τεκμαίρονται ως νόμιμες. Στην απάντησή του ο κ. Φωτεινιάς, τόνισε, πως διαφέρει η γραπτή θετική γνωμοδότηση της ΑΔΑ, από την παρέλευση της προθεσμίας απάντησης.

Επιπλέον, ο κ. Φωτεινιάς, αναφέρθηκε στο γεγονός, της μείωσης των ποσών σε διάφορους κωδικούς, χωρίς αιτιολογία, μιλώντας για προχειρότητα, κάτι που σχολιάστηκε και από τους δημοτικούς συμβούλους της ελάσσονος μειοψηφίας, κ.κ. Χρυσαφίδη και Στρογγύλη, με τον πρώτο να “επιπλήττει” τον κ. Παπαμανώλη, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι «δεν είναι εισήγηση αυτή», με τους συμβούλους της αντιπολίτευσης να ζητούν περισσότερη αιτιολόγηση, στα μείζονα αυτά ζητήματα.

Με τη σειρά του, ο κ. Στρογγύλης, τόνισε, πως οι συνεχείς αναμορφώσεις, αντανακλούν όλο τον προγραμματισμό της ΔΑ, κατηγορώντας και πάλι τον Αντιδήμαρχο, ως «λάτρη των μαγειρεμάτων», ότι προσπαθεί να ωραιοποιήσει τους αριθμούς, με ανακατανομές ποσών, σε κωδικούς διαφορετικού σκοπού, ενώ συμβούλευσε “να είστε προσεκτικότεροι, διότι θα καταλήξουμε σε γειτονικά γραφεία”, αναφερόμενος στις θέσεις των συμβούλων μειοψηφίας και πλειοψηφίας, στο τραπέζι του δημοτικού συμβουλίου. Όπως επανέλαβε, οι συνεχείς αναμορφώσεις καταδεικνύουν παθογένεια και προχειρότητα, στην οικονομική διαχείριση, η οποία θα έπρεπε να προβληματίζει.

Σε συνέχεια του προηγούμενου θέματος, εκφράστηκε η άποψη, ότι οι αναμορφώσεις του π/ϋ θα πρέπει να στοχεύουν στη μείωση των εξόδων, δεδομένης της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, σε αντίθεση με την ενσωμάτωση αιτημάτων για περαιτέρω δαπάνες, γεγονός, που υποδεικνύει, πως δεν υπάρχει διάθεση για “νοικοκύρεμα” των οικονομικών.

Η 5η αναμόρφωση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.