Συνάντηση Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

«Καμία σκιά στην οικονομική διαχείριση του δήμου»

Η υποδειγματική οικονομική διαχείριση και η ορθή εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διαπιστώθηκε από την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, κατά τη συνάντησή της με τον Δήμαρχο Γιώργο Μαραγκό.

Η επίσκεψη της κ. Θεοτοκάτου στον Δήμο πραγματοποιήθηκε, στο πλαίσιο του 41ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Δικονομολόγων, όπου παρέστη μεγάλος αριθμός ανωτάτων δικαστικών από όλη τη χώρα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσία και του αρμόδιου Αντιδημάρχου Γιώργου Παπαμανώλη, τέθηκαν προς συζήτηση ζητήματα που σχετίζονται με την υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου με έδρα το νησί της Σύρου.

«Αγαστή συνεργασία με την υπηρεσία του Επιτρόπου»

«Ενημερώσαμε την κ. Θεοτοκάτου για την εξαιρετική συνεργασία μεταξύ της υπηρεσίας και του δήμου μας, με τη διαβεβαίωση πως δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα» δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» ο κ. Μαραγκός. Μεταξύ άλλων, κατέστη σαφές, ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης διακρίνεται για την χρηστή οικονομική διοίκησή του.

Όπως τόνισε ο Δήμαρχος «συζητήσαμε τα ζητήματα τα οποία θέτει η νομοθεσία και το καινούριο νομικό πλαίσιο το οποίο έχει να κάνει με την οικονομική λειτουργία των ΟΤΑ, την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του δήμου μας και ουσιαστικά καταλήξαμε ότι τόσο η ίδια, όσο και τα στελέχη της υπηρεσίας του Επιτρόπου θα βρίσκονται δίπλα μας, δεδομένου ότι, το Ελεγκτικό Συνέδριο λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί ως συνεργάτης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης και όχι ως ελεγκτής με την έννοια, που ενδεχομένως ίσχυε μέχρι παλαιότερα».

Ενημέρωση για την αποφυγή κωλυμάτων

Με τη σειρά της, η κ. Θεοτοκάτου ενημέρωσε τα στελέχη του Δήμου για τα προβλεπόμενα στο νομικό και κανονικό πλαίσιο, που διέπει τις αναθέσεις των δήμων, αλλά και για τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάσει ο Δήμος για την αποφυγή τυχόν κωλυμάτων.

«Η συζήτηση διήρκησε περισσότερο από μία ώρα και πιστοποίησε τη βούληση και την πρόθεση της ιδίας αλλά και του Ελεγκτικού Συνεδρίου να βρίσκεται κοντά στους φορείς τους οποίους εποπτεύει, ώστε και σε προληπτικό επίπεδο να αποφεύγονται ζητήματα, τα οποία ενδεχομένως στο μέλλον να δημιουργήσουν προβλήματα στους δήμους και στους αιρετούς», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαραγκός.

«Υπόδειγμα Δήμου»

Σημείωσε μάλιστα, πως τη δεδομένη στιγμή ο δήμος δεν έχει κανένα ανοιχτό μέτωπο, διαπίστωση στην οποία κατέληξε και η κ. Θεοτοκάτου. «Η οικονομική λειτουργία του δήμου μας, θα έλεγα πως, είναι υποδειγματική. Δεν έχουμε σκιές ή γκρίζες ζώνες και αυτό πιστοποιεί ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα αυτή την περίοδο, που να μας έχει φέρει σε διαφωνία με την υπηρεσία του Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου». Για το λόγο αυτό, ο κ. Μαραγκός και η κ. Θεοτοκάτου επικεντρώθηκαν κυρίως σε ζητήματα που αφορούν στην καλή συνεργασία των ΟΤΑ με την υπηρεσία Επιτρόπου.

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος διευκρίνισε ότι «η οικονομική διαχείριση του δήμου διέπεται από μία διαφάνεια, εν αντιθέσει με πολλούς άλλους δήμους στην Ελλάδα, οι οποίοι έχουν πολλές και σοβαρές εκκρεμότητες».

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πάρα πολύ καλό κλίμα, με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου να δηλώνει εντυπωσιασμένη από την ολιγοήμερη παραμονή της στη Σύρο.