Ένα χρόνο έπειτα τις διθυραμβικές εξαγγελίες της δημοτικής αρχής παραλαμβάνεται η χρηματοδότηση για το έργο της επέκτασης και επισκευής του Δημοτικού Σχολείου Βάρης

«Ανάγκη της παράταξης για δημοσιότητα»

Την έγκριση παραλαβής της χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει στο άμεσο μέλλον - παρά την πρώιμη ανακοίνωσή του προ 13 μηνών από τη δημοτική αρχή - η διαδικασία δημοπράτησης του έργου της Επισκευής-Επέκτασης Δημοτικού Σχολείου Βάρης Ν. Σύρου και Ανέγερση Νηπιαγωγείου.

Το θέμα ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, με συγκαλυμμένο τίτλο, ως «Έγκριση ή μη αποδοχής χρηματοδότησης», γεγονός που στηλίτευσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μιχάλης Ζουλουφός, κατά την τοποθέτησή του, στην οποία μάλιστα, σημείωσε, πως «θα έπρεπε να αναγράφεται στον τίτλο, ότι αφορά στο Δημοτικό Σχολείο της Βάρης».

Παράλληλα, ο δημοτικός σύμβουλος επέκρινε και τις βιαστικές «τυμπανοκρουσίες» από πλευράς της δημοτικής αρχής, σε ό,τι αφορά στην δημοπράτηση του έργου, ένα σημείο, στο οποίο είχε σταθεί και η εφημερίδα σε σχετικά δημοσιεύματά της, λαμβάνοντας τότε τα πυρά, τόσο του δημάρχου, όσο και των μελών της Δ.Α., οι οποίοι υποστήριζαν πριν από περίπου ένα χρόνο, πως το έργο θα δημοπρατούνταν άμεσα, χωρίς όμως να υπολογίζουν και τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, η οποία είναι υπεύθυνη για την ένταξη των έργων στα Επιχειρησιακά Προγράμματα.

Παρά τους βεβιασμένους πανηγυρισμούς της δημοτικής αρχής, ήδη από το φθινόπωρο του 2015 για εξελίξεις στο ζήτημα του “πολύπαθου” Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, κ. Γιώργος Χατζημάρκος, υπέγραψε μόλις τον Ιούνιο του 2016 την απόφαση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ.

Ο κ. Ζουλουφός στην τοποθέτησή του, εκτός του παραπάνω ζητήματος, έθεσε και την συνέχιση των καθυστερήσεων, αφού μόλις πριν λίγες εβδομάδες οι δημοτικοί σύμβουλοι κλήθηκαν να αποφασίσουν την τροποποίηση της μελέτης, γεγονός, που συνεπάγεται επιπλέον διαδικασίες, δεδομένου, ότι με την αλλαγή του νομικού πλαισίου, που αφορά στις δημοπρατήσεις έργων, οι υπηρεσίες, αλλά και οι ανάδοχοι, βρίσκονται ακόμη στο «σκοτάδι» σε σχέση με τις νέες ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα έργα που έχουν εγκριθεί να καθυστερούν συστηματικά να περάσουν σε ανάδοχο, για την υλοποίησή τους.

Όπως σημείωσε ο σύμβουλος της μειοψηφίας, το θέμα του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης «είναι μία κλασική περίπτωση, της τάσης, ή μάλλον της ανάγκης της δημοτικής σας παράταξης, για δημοσιότητα, για Facebook και μέσα. Πριν ένα χρόνο, τον Σεπτέμβριο, βγαίνατε και λέγατε, ότι δημοπρατείται το σχολείο της Βάρης. Λέγατε ότι δημοπρατείται, με ενέργειες της παρούσας δημοτικής αρχής. Ένα χρόνο μετά, συγκεκριμένα 13 μήνες, ερχόμαστε και συζητάμε την τροποποίηση μίας μελέτης, σε προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, περίπου πριν ένα μήνα, κατόπιν υποδείξεων της Διαχειριστικής Αρχής, που ήταν στα συρτάρια σας μερικούς μήνες και με δική σας υπαιτιότητα – αυτό το βάρος είναι δικό σας, ξεκάθαρα – ερχόμαστε αργά, να αποδεχτούμε τη χρηματοδότηση, για να εκπονήσουμε όλες τις διαδικασίες του διαγωνισμού και της εργολαβίας, στο άμεσο μέλλον».

Στη συνέχεια απηύθυνε το ερώτημα, αν «θα αναλάβετε το βάρος της ευθύνης, που σας αναλογεί, για το γεγονός, ότι εδώ και ένα χρόνο βγαίνετε με “ντουντούκα” στα μέσα και στους δρόμους και ανακοινώνετε, ενώ δεν έχετε κάνει τίποτα για να προλάβετε τη διαδικασία της αλλαγής του νόμου, με αποτέλεσμα σήμερα να μη γνωρίζουμε πότε θα ολοκληρωθεί το έργο, αν ολοκληρωθεί και με ποιου υπαιτιότητα;», ένα ερώτημα που απαξιώθηκε, κατά το διάλογο, καθώς ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπαμανώλης αρνήθηκε να απαντήσει ή να σχολιάσει περαιτέρω.