Απόφαση 12μηνης παράτασης της ισχύος του υπογεγραμμένου “Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας” για την αξιοποίηση του στρατοπέδου “Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη” και του Πεδίου Βολής Βάρης

Καθυστερήσεις στην αξιοποίηση

Βασικός συνομιλητής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με κύριο ρόλο, το υπερταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων

Πλήρης στασιμότητα καταγράφεται σε επίπεδο εξελίξεων αναφορικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση αξιοποίησης του στρατοπέδου “Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη” και του Πεδίου Βολής Βάρης από την ημέρα υπογραφής του “Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας” ανάμεσα σε Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και ΤΕΘΑ μέχρι και σήμερα, με το δημοτικό συμβούλιο να αποφασίζει τη 12μηνη παράταση ισχύος του Πρωτοκόλλου, λόγω της δημιουργίας υπερταμείου αξιοποίησης της περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πρόκειται για μία εξέλιξη που θέτει πλέον ως βασικό συνομιλητή... της δημοτικής πλευράς, την Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.), ενώ αρχικώς υπήρχε το ΤΕΘΑ και η οποία, παράλληλα, αφήνει περιθώριο έκφρασης των όποιων εύλογων επιφυλάξεων αναφορικά με την τελεσφόρηση των δημόσιων δεσμεύσεων περί αξιοποίησης των εν λόγω χώρων υπέρ της Σύρου.

Το θέμα συζητήθηκε στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Τετάρτης και συγκεκριμένα, αργά το βράδυ κι ως εκ τούτου, ζητήθηκε νωρίτερα η επίσημη θέση του δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού τόσο για τους λόγους παράτασης ισχύος του Πρωτοκόλλου που έχει υπογραφεί από τις 24 Μαΐου του 2016, όσο και για την απόφαση τροποποίησης της Ομάδας Εργασίας – Επιτροπής που είναι επιφορτισμένη με την προετοιμασία του τελικού σχεδίου της Προγραμματικής Συμφωνίας για τον τρόπο αξιοποίησης.

Η σχετική συνεδρίαση και οι τοποθετήσεις των αιρετών από το σύνολο των παρατάξεων προβάλλονται στο web tv της “Κοινής Γνώμης”.

Παράταση έως την 23η Νοεμβρίου 2017

Υποστηρίζοντας πως, ο κύριος λόγος της στασιμότητας σε επίπεδο εξελίξεων είναι η δημιουργία του υπερταμείου με εκπροσώπους και στελέχη του οποίου στο εξής θα επικοινωνεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, εκτός από το ΤΕΘΑ, ο κ. Μαραγκός εισηγήθηκε τη 12μηνη παράταση της ισχύος του Πρωτοκόλλου, δηλαδή έως και την 23η Νοεμβρίου του επόμενου έτους (2017).

Μεταξύ άλλων, στην εισήγησή του, επεσήμανε πως η δημιουργία της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. έχει προχωρήσει, απλώς απομένει “στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, η δημοσίευση σε ΦΕΚ της απόφασης που θα καθορίζει τη στελέχωση και τον κανονισμό της”, προκειμένου να ξεκινήσει ο κύκλος της επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος, αιτήθηκε, “α. την παράταση για χρονικό διάστημα 12 μηνών, από τη λήξη ισχύος του από 24-5-2016 υπογεγραμμένου “Πρωτοκόλλου Συναντίληψης και Συνεργασίας” μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ήτοι έως την 23η Νοεμβρίου 2017, με αντικείμενο την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Ταμείου Εθνικής Άμυνας στη Σύρο και ειδικότερα των υφιστάμενων δύο στρατοπέδων: “Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη” και “Πεδίο Βολής Βάρης”” επισημαίνοντας πως, “Ο λόγος της αιτούμενης παράτασης σχετίζεται με την ψήφιση του Ν. 4407/27-7-2016, αρ. ΦΕΚ 134, τεύχος 1ο, ο οποίος προβλέπει τη σύσταση Υπηρεσίας Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων (ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ) και καθορίζει μεταξύ άλλων τη σύσταση και αποστολή της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ., τον τρόπο αξιοποίησης, τη Διεύθυνση, τη διάρθρωση, τις αρμοδιότητες κλπ”.

Ελπίζουμε να μην εξαντλήσουμε αυτό το διάστημα”

Εκφράζοντας την πεποίθησή του πως η αξιοποίηση των δύο χώρων – ιδιοκτησίας ΤΕΘΑ θα προχωρήσει οπωσδήποτε σε επόμενο χρονικό διάστημα, o κ. Μαραγκός έσπευσε να διευκρινίσει πως, “Αυτή η παράταση τίθεται κατά μέγιστον και ορίζεται”, υπογραμμίζοντας πως, “δεν σημαίνει ότι πάμε να εξαντλήσουμε αυτό το χρονικό διάστημα”. Επανέλαβε δε, πως, “οι λόγοι για τους οποίους εισηγούμαστε την παράταση ισχύος της σύμβασης είναι πολύ συγκεκριμένοι κι εύλογοι” κάνοντας αναλυτική αναφορά στην ψήφιση του νόμου 4407/27-7-2016 για τη δημιουργία υπερταμείου αξιοποίησης της περιουσίας του στρατού”, ο οποίος και “πέρασε” δύο μήνες μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου ανάμεσα σε Δήμο και ΤΕΘΑ.

Ο νόμος αυτός ψηφίστηκε 27/7 ουσιαστικά δύο μήνες μετά από την υπογραφή του Συμφώνου Συναντίληψης και Συνεργασίας και δεδομένου ότι έχει μία αρμοδιότητα πολύ καθοριστική, χωρίς να αναιρείται το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης των δύο στρατοπέδων (στρατόπεδο και Πεδίο Βολής) εν τούτοις, αυτή η υπηρεσία (σσ. Υ.Π.Α.Α.Π.Ε.Δ.) έχει έναν πολύ συγκεκριμένο ρόλο στο κομμάτι αξιοποίησης του στρατοπέδου”.

Ο ίδιος θέλησε να γνωστοποιήσει μάλιστα πως, αν και δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ ο κανονισμός λειτουργίας της Επιτροπής, διευθυντής αυτής έχει οριστεί ο Γιώργος Ζησιμάτος. “Η στελέχωση και ο κανονισμός λειτουργίας της υπηρεσίας, η οποία πραγματοποιείται με απόφαση του Υπουργού Άμυνας, ελήφθη το προηγούμενο διάστημα και ακόμη δεν έχει δημοσιευθεί σε ΦΕΚ. Άρα, ακόμη δεν υπάρχει ορισμένος διευθυντής επίσημα, αν και η απόφαση έχει ληφθεί όπως προείπα από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και ο διευθυντής αυτής της υπηρεσίας θα είναι ο κ. Γιώργος Ζησιμάτος” ανέφερε, προσθέτοντας πως, ο ίδιος “είχε έρθει στο νησί δύο φορές στις συζητήσεις που κάναμε για το στρατόπεδο, γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση, όμως δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα να έχουμε επίσημη αλληλογραφία, επικοινωνία και συνεργασία λόγω του ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ η σχετική απόφαση”.

Στον πάγο” το τελικό σχέδιο της Προγραμματικής Συμφωνίας

Όπως έχει καταστεί σαφές από την ημέρα υπογραφής του σχετικού Πρωτοκόλλου, οι λεπτομέρειες και ο τρόπος αξιοποίησης των χώρων, αποτελεί υποχρέωση διαμόρφωσης – ως πρότασης – της πλευράς του Δήμου και ειδικότερα της αρμόδιας Επιτροπής – Ομάδας Εργασίας. Κληθείς να ενημερώσει ο κ. Μαραγκός για πιθανή εξέλιξη σε αυτό το επίπεδο, υπήρξε σαφής, λέγοντας πως, δεν έχει προκύψει κάποιο σχέδιο μέχρι τώρα. “Εφόσον αλλάζει εντελώς το μοντέλο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των Ενόπλων Δυνάμεων με τη δημιουργία και λειτουργία της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. δεν θα μπορούσαμε να προχωρούσαμε μόνο με το ΤΕΘΑ. Βεβαίως και κάναμε όσα μπορούσαμε σε αυτό το διάστημα, κάποιες συζητήσεις ανεπίσημες με το ΤΕΘΑ, περιμέναμε όμως και τη στελέχωση αυτής της υπηρεσίας, η οποία θα έχει καθοριστικό ρόλο” επανέλαβε, τονίζοντας πως, “Το τελικό σχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας, η οποία θα υπογραφόταν μεταξύ του Ταμείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου” και το οποίο θα τεθεί σε διαβούλευση με φορείς κι εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας, δεν έχει προχωρήσει. “Πάγωσε μία διαδικασία καθώς δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς. Αυτός ήταν ο λόγος και κανένας άλλος” σημείωσε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την εξέλιξη της δημιουργίας του υπερταμείου.

Πάντως, με αφορμή σχετική ερώτηση, ο ίδιος θέλησε να δηλώσει δημόσια πως, η αξιοποίηση θα προκύψει, καθώς όπως ανέφερε στην εφημερίδα, “Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας και στην προηγούμενη επίσκεψή του και κατ΄ επανάληψη σε πολλές συναντήσεις που έχει τύχει κι έχουμε κάνει, εκφράζει ξεκάθαρα τη βούληση και τη διάθεσή του να τρέξει το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία αξιοποίησης. Δεν έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας, από όσα ξέραμε”.

Τροποποίηση της Ομάδας Εργασίας

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ψηφίστηκε και η τροποποίηση της Ομάδας Εργασίας που θα προχωρήσει στο τελικό σχέδιο πριν τη διαβούλευση ώστε να εγκριθεί στη συνέχεια και να υπογραφεί η Προγραμματική Συμφωνία. Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που τροποποιήθηκε έχει αριθμό 560/13-12-2015 και ΑΔΑ 714ΧΩΗΟ-ΕΓΖ και απαρτίζεται από τα εξής αιρετά μέλη και δημοτικούς υπαλλήλους με γνώση πολεοδομικών – τεχνικών θεμάτων αλλά και γνώση του θέματος που απασχολεί τον Δήμο εδώ και πολλά χρόνια: 1. Τον Δήμαρχο, Γ. Μαραγκό με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο, Γ. Παπαμανώλη, 2. Τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, Γ. Δούναβη με αναπληρωτή τον Αντιδήμαρχο, Αλ. Αθανασίου, 3. Τον Δημοτικό Σύμβουλο, Φραγκίσκο Βακόνδιο με Αναπληρωτή τον Δ. Κοσμά, 4. Τον Δημοτικό Σύμβουλο, Ανδρέα Γιαλόγλου με αναπληρωτή τον Φ. Ξαγοράρη, 5. Έναν υπηρεσιακό παράγοντα, ο οποίος θα ορισθεί με απόφαση Δημάρχου και θα έχει γνώσεις πολεοδομικές, τεχνικές καθώς και του αντικειμένου σε σχέση με το ιστορικό της υπόθεσης και στην ανωτέρω ομάδα εργασίας θα ορισθεί επίσης με απόφαση Δημάρχου και ένας υπηρεσιακός παράγοντας, ο οποίος θα εκτελεί χρέη γραμματέα της ομάδας”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο δήμαρχος, η απόφαση σύστασης της Ομάδας Εργασίας “Τροποποιείται καθαρά για λόγους τεχνικούς αλλά και για λόγους θεσμικής εκπροσώπησης”. Κατά συνέπεια, σημείωσε πως, “Αυτή η Επιτροπή προβλέπει τη συμμετοχή ορισμένων μελών με τη θεσμική ιδιότητά τους. Ως εκ τούτου, σε αυτήν πλέον συμμετέχει ως νέος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, ο κ. Δούναβης καθώς η συμμετοχή του προέδρου έχει συμβολική και πραγματική σημασία, υπό την έννοια ότι εκπροσωπεί τρόπον τινά το σύνολο των μελών του δημοτικού συμβουλίου. Επίσης, προστίθεται στην Επιτροπή ο κ. Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός, καθώς θέλαμε να υπάρχει ένα αιρετό μέλος με τεχνικές γνώσεις κι επίσης, το πέμπτο μέλος της Επιτροπής που είναι υπηρεσιακός παράγοντας”.

Να μη συμπέσει η συζήτηση με τις αναφορές στο Νεώριο

Πέραν των ανωτέρω και προτού κλείσει συνολικά την αναφορά του στο θέμα, ο κ. Μαραγκός θέλησε να διατυπώσει κι έναν “δευτερευούσης σημασίας λόγο” όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, που δεν προωθήθηκε το θέμα της αξιοποίησης νωρίτερα και συγκεκριμένα η συζήτηση επ΄ αυτού έως τώρα, κάνοντας αναφορά στο Νεώριο. “Δευτερευόντως, επειδή αυτό το διάστημα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο κι ευαίσθητο δεδομένου ότι με βάση τις επίσημες ανακοινώσεις της μητρικής εταιρείας του Νεωρίου, πραγματοποιούνταν επαφές για την αλλαγή ιδιοκτησίας της επιχείρησης κι επειδή είναι πρώτιστης σημασίας η ευόδωση μίας λύσης η οποία θα εξασφαλίσει και τη βιωσιμότητα του ναυπηγείου, ενδεχομένως και το “σήκωμα” ενός ζητήματος για μία τέτοια επένδυση, - όσον αφορά το είδος και τον τρόπο επενδυτικής αξιοποίησης του στρατοπέδου και του Πεδίου Βολής με μία διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, τους Συλλόγους, το Επιμελητήριο κλπ -, να δημιουργούσε κάποια αναστάτωση και να δημιουργούσε μία απώλεια συγκέντρωσης από το κομμάτι των διαπραγματεύσεων αυτών καθεαυτών για την αλλαγή ιδιοκτησίας του Νεωρίου”.

Επανέλαβε δε, πως, “Θέλαμε λοιπόν παράλληλα, να μην σηκωθεί αυτό το ζήτημα, όμως λέω ξανά ότι αυτός ο λόγος είναι δευτερευούσης σημασίας. Το βασικό ήταν ότι ο κύριος πλέον συνομιλητής με βάση το νέο νόμο είναι η ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. και άρα, οφείλαμε να περιμένουμε τη στελέχωσή της και την έναρξη λειτουργίας της”.

Αισιόδοξος για την αξιοποίηση στρατοπέδου και Πεδίου Βολής

Στην κατακλείδα των δηλώσεών του, ο δήμαρχος εξέφρασε γι ακόμη μία φορά με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο την πεποίθησή του πως η αξιοποίηση θα “τρέξει” άμεσα. “Επ΄ ουδενί και σε τίποτα η δημιουργία της ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ. δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στην αξιοποίηση του στρατοπέδου, διότι το Σύμφωνο Συναντίληψης και Συνεργασίας εκφράζει την κυβερνητική βούληση, τη βούληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και άρα λοιπόν, αυτή η βούληση περνά και γίνεται σεβαστή και από την ΥΠ.Α.Α.Π.Ε.Δ.” ανέφερε, απαντώντας ωστόσο, αόριστα για τον ακριβή χρόνο νεότερης εξέλιξης για το θέμα. “Το ταχύτερο δυνατόν θα θέλαμε. Το δωδεκάμηνο έχει μπει ως μέγιστος χρόνος παράτασης. Είναι σαφές ότι θα θέλαμε πολύ νωρίτερα να υπάρχει αυτό το κείμενο της προγραμματικής σύμβασης και να τρέξει η διαδικασία αξιοποίησης” σημείωσε παρακάτω, λέγοντας τέλος πως, χρήσιμο θα είναι παράλληλα “να επανέλθει η ομαλότητα και η κανονικότητα στο ναυπηγείο, δεδομένου ότι και αυτή είναι μία επιχειρηματική δραστηριότητα πολύ μεγάλη, η οποία για το νησί είναι απαραίτητη κι ενδεχομένως μπορεί να δημιουργηθούν και συνέργειες και συνεργασίες με την όποια επένδυση, είτε στο στρατόπεδο, είτε και σε άλλα σημεία του νησιού”.

 

 

 

Ετικέτες: