Απόψε στο δημοτικό συμβούλιο συνολικά η συζήτηση των δημοτικών τελών για το 2017 στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Στη ζυγαριά... της κρίσης

Αξιοσημείωτη αύξηση σε τιμολόγια ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας και μείωση σε τιμολόγια της ύδρευσης

Στην οριστική έγκριση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών για το έτος 2017 προχωρά το δημοτικό συμβούλιο στην αποψινή συνεδρίασή του, με τα μέλη του να καλούνται να αποφασίσουν για την ψήφιση της αύξησης των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού στις Δημοτικές Ενότητες Άνω Σύρου και Ποσειδωνίας, αλλά και της μείωσης των συντελεστών των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης.

Ήδη, οι προτάσεις της Δημοτικής Αρχής που έρχονται να επιβαρύνουν σημαντικά του δημότες των δύο προαναφερόμενων Δημοτικών Ενοτήτων σε ποσοστό 30% και 19% αντίστοιχα, έχουν γίνει γνωστές από την υπερψήφιση της εισήγησης στην Οικονομική Επιτροπή, με τη μείζονα αντιπολίτευση να έχει επισημάνει σε πρώτο επίπεδο την αντίθεσή της. Ωστόσο, η σημερινή συνεδρίαση προμηνύεται έντονη δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος, αφού η απόφαση της δημοτικής πλειοψηφίας να αυξήσει τα ανταποδοτικά τέλη μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ, έρχεται να τονισθεί έτι περισσότερο, από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΥΑΣ να προβεί σε μειώσεις των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης, με τα μέλη του ΔΣ της, να έχουν στηρίξει την προτεινόμενη μεταβολή ομόφωνα, συνυπολογίζοντας την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει κάθε δημότη και κάθε νοικοκυριό.

Πέραν της ανωτέρω υπενθύμισης για την αύξηση των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού, κρίνεται επιβεβλημένη η αναφορά στη μικρή μείωση των αντίστοιχων δημοτικών τελών στη Δημοτική Ενότητα Ερμούπολης.

Καθώς οι εν λόγω αποφάσεις έχουν γνωστοποιηθεί με σχετικές αναφορές της εφημερίδας, ακολούθως εστιάζεται η ενημέρωση των δημοτών στη διαμόρφωση των νέων μειωμένων συντελεστών των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης για τα κανονικά τιμολόγια, καθώς και για τις ομάδες τριτέκνων, πολυτέκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 75%.

Μικρότερη επιβάρυνση κατά 166.000 ευρώ για τους δημότες

Όπως γνωστοποιήθηκε κατά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ με θέμα τα δημοτικά τέλη ύδρευσης στη Σύρο, αυτά έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα και πρέπει να καλύπτουν τις αναγκαίες δαπάνες προσωπικού, λειτουργίας και συντήρησης των δικτύων, καθώς επίσης μέσω αυτών να καλύπτονται και υποχρεώσεις σε επίπεδο απόσβεσης παγίων εγκαταστάσεων και τοκοχρεολυσίων συναφθέντων δανείων.

Στην εισήγησή του, ο διευθυντής της ΔΕΥΑΣ, Γιώργος Βακόνδιος κατέστησε σαφές πως, “λαμβάνοντας υπόψιν τη βιωσιμότητα της επιχείρησης καθώς επίσης και την οικονομική δυνατότητα των δημοτών λόγω της οικονομικής κρίσης, μερικοί εκ των οποίων δε, αδυνατούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη, προχωρούμε στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων ύδρευσης ως κατωτέρω”. Σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση, για το κανονικό οικιακό τιμολόγιο οι συντελεστές έχουν ως εξής: 0-30 m3 (1,35), 31-45m3 (1,93), 46-75m3 (2,30), 76-175μ3 (2,64) και 176m3 και άνω (3,52). Επιπλέον, οι αντίστοιχοι συντελεστές για το τιμολόγιο πολυτέκνων – τριτέκνων και ατόμων με αναπηρία άνω του 75% είναι οι ακόλουθοι: 0-30m3 (1,00), 31-45m3 (1,35), 46-75m3 (2,30), 76-175m3 (2,64), 176m3 και άνω (3,52).

Ο ίδιος δε, σημείωσε πως, επί του ανωτέρω τιμολογίου υπολογίζεται επί της αξίας καταναλωθέντος νερού ειδικό τέλος ίσο με 30% για το 2016, με την πρόταση για το έτος 2017 να αφορά στη μείωσή του στο 20%, κάτι που θα οδηγήσει εύλογα σε μείωση των τιμολογίων που καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο πρακτικό της συνεδρίασης του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, “Με βασικό στοιχείο την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών – δημοτών μας, η ΔΕΥΑΣ στον παρόντα χρόνο δύναται να προβεί σε μία μείωση του ειδικού τέλους και κατ΄επέκταση του συνόλου του συνόλου του λογαριασμού του νερού ανακουφίζοντας έτσι τους καταναλωτές και ειδικότερα τα χαμηλότερα λαϊκά στρώματα. Πρόταση μας είναι να προχωρήσει η ΔΕΥΑΣ στη μείωση του ειδικού τέλους για την παραγωγή μελετών και έργων υποδομής από 30% σε 20%, δηλαδή μείωση 33,34%”.

Βάσει των οικονομικών στοιχείων, τονίσθηκε πως, τα έσοδα που θα προκύψουν, μετά από τη μείωση, υπολογίζονται σε 332.000 ευρώ ενώ η αξία του νερού παραμένει σε 1.660.000 ευρώ. Η μείωση των εσόδων της ΔΕΥΑΣ από την κατανάλωση σε ποσόν, υπολογίζεται σε 166.000 ευρώ.

Δικαιότερη χρέωση αποχέτευσης”

Μεταβολή θα προκύψει και στις χρεώσεις αποχέτευσης, η οποία αφορά τις περιοχές του πρώην Δήμου Ερμούπολης και Άνω Σύρου που διαθέτουν δίκτυα αποχέτευσης. Όπως υπογραμμίσθηκε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΣ, “Η πρότασή μας για το τέλος χρήσης υπονόμου είναι να μειωθούν οι υπάρχοντες συντελεστές χρέωσης επί των τετραγωνικών μέτρων κατά 15% για όλες τις κατηγορίες ακινήτων και αντίθετα να αυξηθεί το ποσοστό επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού από 20% σε 25%”. Σύμφωνα με όσα προστέθηκαν, “Με την αναπροσαρμογή αυτή γίνεται δικαιότερη η χρέωση της αποχέτευσης (τέλος χρήσης υπονόμου) αφού εκτός της υφιστάμενης χρέωσης που είναι ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα κτιρίων έχει θεσμοθετηθεί δαπάνη εξαρτώμενη από την ποσότητα νερού που καταναλώνεται. Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ποσότητας καταλήγει στην αποχέτευση ως υγρό απόβλητο και εφαρμόζεται έτσι η οδηγία της ΕΕ “Ο ρυπαίνων πληρώνει””.

Βάσει των προαναφερθέντων, μετά την προσαρμογή, οι συντελεστές των τιμολογίων διαμορφώνονται ως εξής: Κατοικίες – γραφεία – καταστήματα (0,39 ευρώ/τμ το έτος), καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (0,85 ευρώ/τμ το έτος), Βιοτεχνίες – βιομηχανίες (0,58 ευρώ/τμ το έτος), Ξενοδοχεία (0,61 ευρώ/τμ το έτος), Ξενώνες – Ενοικιαζόμενα (0,54 ευρώ/τμ το έτος). Στην απόφαση του ΔΣ, σημειώνεται πως, “επιβάλλεται επί πλέον 25% επί του καταναλισκόμενου νερού” ενώ διευκρινίζεται πως, “Τα λοιπά τέλη ύδρευσης και αποχέτευσης (σύνδεσης, τέλος παροχέτευσης, δαπάνες παροχής υπηρεσιών) παραμένουν αμετάβλητα”.

Οικονομικά αποτελέσματα

Σύμφωνα με τις προτάσεις της διοίκησης της ΔΕΥΑΣ, από την αναπροσαρμογή του ειδικού τέλους προκύπτει ότι τα έσοδα από καταναλώσεις νερού θα μειωθούν κατά 166.000 ευρώ ενώ για τις μεταβολές στη χρέωση αποχέτευσης προκύπτουν τα παρακάτω: α. Από τη μείωση κατά 15% του τιμολογίου χρέωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα: Μείωση εσόδων κατά το ποσό 59.774 ευρώ. β. Από την αύξηση από 20% σε 25% η χρέωση (τέλη) επί της αξίας του καταναλισκόμενου νερού. Αύξηση εσόδων κατά το ποσό 52.701 ευρώ. Δηλαδή, προκύπτει μία αρνητική μεταβολή (μείωση) των εσόδων αποχέτευσης κατά 7.073 ευρώ.

Η συνολική μείωση των εσόδων για τη ΔΕΥΑΣ, υπολογίζεται σε 173.073 ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός θα ισοσκελιστεί – με τη διατήρηση της επιχορήγησης ΚΑΠ και Υπ.Εσωτερικών - ή και θα δημιουργήσει μικρό αποθεματικό στους προϋπολογισμούς της. Αυτό όπως εκτιμάται το επιτυγχάνει η ΔΕΥΑΣ από τη συγκράτηση των δαπανών που προκύπτουν από: 1. Τη μείωση ελαστικών δαπανών διοίκησης – διάθεσης. 2. Την καλύτερη αξιοποίηση του υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού και μηχανολογικού εξοπλισμού και 3. Τη μείωση του κόστους λειτουργίας των δικτύων αφού το μεγαλύτερο του μέρος είναι μικρότερο της δεκαπενταετίας.

Τέλος, γίνεται σαφές πως, η αναπροσαρμογή θα εφαρμοστεί από το πρώτο τρίμηνο του 2017.