Σημαντικά προβλήματα στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων

Βιομηχανική περιουσία σε κίνδυνο

Τα σοβαρά προβλήματα των κτιριακών εγκαταστάσεων του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, που επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου εξαιτίας των ισχυρών καιρικών φαινομένων, τέθηκαν προς συζήτηση στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Το θέμα ανέσυρε στην επιφάνεια ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέας Γιαλόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκάλεσαν στο νησί οι πρόσφατες βροχοπτώσεις. Θέτοντας ως παράδειγμα την εισροή υδάτων από την οροφή του Βιομηχανικού Μουσείου, που προξένησε και βραχυκύκλωμα, ο κ. Γιαλόγου ζήτησε να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο Δήμος για τη θεραπεία αυτού του φαινομένου.

Εισροή υδάτων και κίνδυνος βραχυκύκλωσης

Επί του θέματος τοποθετήθηκε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σταύρος Γουσγουνέλης, καθιστώντας σαφές ότι τόσο η υπηρεσία καθαριότητας, όσο και το Τμήμα Μικρών Έργων έχουν ήδη αναλάβει την αποκατάσταση των φθορών που προκλήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Σύρο.

Όπως ο ίδιος τόνισε «τα έντονα φαινόμενα βροχόπτωσης που είχαμε τελευταία στο νησί προκάλεσαν αρκετά προβλήματα και σε δρόμους και σε κάποια κτίρια. Τόσο η υπηρεσία καθαριότητας, όσο και η τεχνική υπηρεσία έχουν επιληφθεί να αποκαταστήσουν άμεσα οτιδήποτε είχε γίνει με τη βροχή. Ήδη υπάρχει ο ανάδοχος του έργου «επισκευή δημοτικής οδοποιίας», ο οποίος επισκευάζει κάποιους τοίχους αντιστήριξης σε δρόμους, έχουν γίνει καθαρισμοί από τα μηχανήματα του δήμου και πραγματικά προσπαθούμε να τα αποκαταστήσουμε όλα». Αναφερόμενος στην περίπτωση του Βιομηχανικού Μουσείου, ο κ. Γουσγουνέλης σημείωσε πως ο Δήμος έχει γνώση του συγκεκριμένου προβλήματος που εντοπίζεται στην οροφή του κτιρίου Κατσιμαντή. «Γίνονται συνεχείς επεμβάσεις από το Τμήμα Μικρών Έργων και προσπαθούμε όσο μπορούμε να το επισκευάσουμε. Στην περίπτωση που δεν κρατήσει μόνιμα αυτή η επισκευή, υπολογίζουμε να το εντάξουμε μαζί με άλλα δημοτικά κτίρια και ο ανάδοχος του αντίστοιχου έργου να προβεί σε μια πιο μεγάλη επισκευή», κατέληξε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Μ. Καλουτά: «Φθορές που διαιωνίζονται»

Σε δηλώσεις της στην «Κοινή Γνώμη», η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Μαργαρίτα Καλουτά αναφέρθηκε στις επανειλημμένες επιστολές του διοικητικού συμβουλίου προς το Δήμο με τις οποίες καθιστούσε γνωστά τα κτιριακά προβλήματα του Βιομηχανικού Μουσείου. «Όταν βρέχει, μπαίνουν νερά και υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής βλάβης στον πίνακα ρεύματος. Σβήνουν τα φώτα και δεν ξέρουμε τι άλλο μπορεί να ακολουθήσει» τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι μεταξύ άλλων, σαπίζει η ξύλινη οροφή και φθείρονται τα δοκάρια που τη στηρίζουν. Παράλληλα, εξήγησε ότι ανάλογα θέματα αντιμετωπίζει και το κτίριο Κορνηλάκη, όπου στεγάζεται η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η ίδια έκανε λόγο για χρόνια προβλήματα, τα οποία έχει επιχειρήσει στο παρελθόν να επιλύσει η τεχνική υπηρεσία του Δήμου, πραγματοποιώντας μικρές επεμβάσεις. «Μεταξύ άλλων, είχαν δημιουργηθεί και κάποιες τρύπες στο υπόγειο, οι οποίες τακτοποιήθηκαν κατόπιν αιτήματός μας. Ίσως η λύση να ήταν μια μεγαλύτερη επέμβαση, πάντως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι», υπογράμμισε η κ. Καλουτά κρίνοντας απαραίτητη μία χρυσή τομή ώστε να μη διαιωνίζονται τα προβλήματα. «Το Μουσείο δεν κινδυνεύει, αλλά κάθε χρόνο με τις βροχές προστίθεται και μία καινούρια ζημιά. Η Τεχνική Υπηρεσία πρέπει να το δει. Είχαν πέσει πολλά εκατομμύρια στην κατασκευή αυτού του Μουσείου, που φαινόταν γερή και καλή. Από κει και πέρα, δεν ξέρω τι έχει συμβεί, σε συγκεκριμένα σημεία στάζει συνέχεια και κάθε χρόνο με τις καινούριες βροχές, αυτό επιδεινώνεται. Θέλουμε να διορθωθούν ώστε να μη συσσωρεύονται, γιατί με τον καιρό η μικρή τρύπα γίνεται μεγαλύτερη», επεσήμανε η πρόεδρος.

Αχ. Δημητρόπουλος: «Επιτακτική ανάγκη μια συνολική παρέμβαση»

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κεντρικό κτίριο του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, αναφέρθηκε και ο υπεύθυνος λειτουργίας του, Αχιλλέας Δημητρόπουλος. Γνωρίζοντας καλά τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του χώρου, έκρινε απαραίτητη μία συνολική παρέμβαση σε αυτόν προκειμένου να εξαλειφθούν φαινόμενα, τα οποία δεν είναι καινούρια. «Το πρόβλημα που υπάρχει εδώ και πολύ καιρό, είναι γνωστό σε όλους. Έχουν γίνει επανειλημμένες ενημερώσεις τόσο από μένα όσο και από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη». Όπως τόνισε, η Τεχνική Υπηρεσία έχει πραγματοποιήσει στο παρελθόν επισκευές στην ταράτσα. «Έχουν γίνει κάποιες παρεμβάσεις, πλην όμως το νερό βρίσκει δίοδο από άλλους αρμούς ανάμεσα στις πλάκες και πρέπει να γίνει μια συνολική παρέμβαση, η οποία είναι υψηλού κόστους, έχουμε όμως τη διαβεβαίωση ότι θα γίνει». Σημείωσε μάλιστα πως, το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού η οποία ενημερώθηκε για το σύνολο των προβλημάτων τόσο από τον ίδιο, όσο και από τον αντιπρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, Αλέξη Μαραντζίδη. «Δεν υπάρχει καμία άγνοια γύρω από το θέμα. Από κει και πέρα, μας έχει δοθεί η διαβεβαίωση πως στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει κάποιο κονδύλι από την υπηρεσία συντήρησης των δημοτικών κτιρίων και θα γίνει μια καινούρια εργολαβία, η οποία θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα στο σύνολό του» τόνισε, εξηγώντας πως η συντήρηση και διατήρηση αυτού του ιστορικού χώρου, αποτελεί κοινός στόχος όλων. «Παρόλο που στο παρελθόν είχαν γίνει κάποιες παρεμβάσεις ανάμεσα στους αρμούς των πλακών, το νερό βρίσκει τρόπο να περνάει. Ακόμα και το λούκι της παροχέτευσης του νερού να είναι ανοιχτό, δεν αρκεί. Το νερό είναι πολύ και λιμνάζει σε ορισμένα σημεία και σε αυτά θα πρέπει να εστιάσουμε».

Αλλαγή στη θέση των εκθεμάτων

Κατέστη δε σαφές ότι τα συγκεκριμένα προβλήματα προϋπήρχαν της άφιξής του στο Βιομηχανικό Μουσείο. «Όταν ήρθα το 2011, βρέθηκα αντιμέτωπος με αυτή την κατάσταση. Είναι ένα πρόβλημα σε βάθος χρόνου, χωρίς βέβαια να είμαι μηχανικός ή αρχιτέκτονας για να το αξιολογήσω. Αλλά αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει είναι μια συνολική παρέμβαση για να μπορούμε να μιλάμε για μια λήξη αυτού του προβλήματος». Ωστόσο, ο κ. Δημητρόπουλος διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος για τα εκθέματα, δεδομένου ότι έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την προστασία τους. «Έχουμε αλλάξει τη θέση σε ορισμένα από αυτά, ώστε να μην έχουμε πρόβλημα στην περίπτωση εισροής νερού. Δεν έχουν κινδυνέψει εκθέματα, προς Θεού, αλλά είναι κάτι που χρειάζεται πρόνοια. Όποτε μπαίνει το φθινόπωρο, κάποια από τα εκθέματα που υπάρχουν στη γωνία, κάτω από το σημείο που λιμνάζει το νερό στην ταράτσα, τα απομακρύνουμε», τόνισε.

Θ. Μενδρινού: «Μεγάλο εμπόδιο ο οικονομικός παράγοντας»

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να εξαλείψει αυτά τα φαινόμενα. Σημείωσε δε ότι τα προβλήματα του Βιομηχανικού Μουσείου είναι κοινά με αυτά που αντιμετωπίζουν κι άλλα δημοτικά κτίρια όπως το Δημαρχείο και το Αθλητικό Κέντρο. Στο πλαίσιο της συνάντησής της με τον εκπρόσωπο του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης κ. Μαραντζίδη, είχε την ευκαιρία να δει και η ίδια τις φθορές που προκάλεσαν οι έντονες βροχοπτώσεις των προηγούμενων ημερών. «Κάποια ξύλα της οροφής έχουν σαπίσει, αλλά δεν είναι τόσο επιφανειακό το πρόβλημα, όπως με ενημέρωσε η Τεχνική Υπηρεσία». Όπως υπογράμμισε, η συνολική επισκευή και συντήρηση του κτιρίου προσκρούει αποκλειστικά στον οικονομικό παράγοντα.  «Ήρθαμε αμέσως σε επαφή με τον κ. Γουσγουνέλη, με τον οποίο συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει και κατά πόσο είναι εφικτό ένα ποσό από τον κωδικό που αφορά στην επισκευή δημοτικών κτιρίων να διατεθεί στη συντήρηση του Βιομηχανικού Μουσείου».

Μεταφορά μηχανημάτων στην αποθήκη του Μουσείου

Εκτός από το κεντρικό κτίριο του Μουσείου, η Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στους υπόλοιπους χώρους του, τους οποίους επισκέφτηκε μαζί με τον κ. Μαραντζίδη. Ανακοίνωσε μάλιστα πως την προσεχή Τρίτη, θα μεταφερθούν στην αποθήκη του Βιομηχανικού Μουσείου, πλησίον του Σούπερ Μάρκετ Νεωρίου, μηχανήματα τα οποία βρίσκονται εκτεθειμένα όλο αυτό χρονικό διάστημα. «Σε μια προσπάθεια να τα προστατεύσουμε αλλά και να καταγράψουμε εκ νέου την περιουσία του Βιομηχανικού Μουσείου ώστε να υπάρχει ένας πιο πλήρης έλεγχος, θα μεταφερθούν κάποια μηχανήματα στον συγκεκριμένο χώρο, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού, προσθέτοντας ότι στόχος τόσο του Δήμου, όσο και των υπευθύνων του Μουσείου είναι ο χώρος αυτός να καταστεί μελλοντικά επισκέψιμος και να δεχτεί τα σχολεία που θα έρθουν στο νησί μας, τους επόμενους μήνες. «Δεν ξέρουμε αν θα τα καταφέρουμε χρονικά, αλλά τουλάχιστον θα διαφυλάξουμε όλα αυτά τα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες με αποτέλεσμα να μην έχει τον πλήρη έλεγχο ο Δήμος». Όπως τόνισε, στα σχέδια του Δήμου είναι η σταδιακή διαμόρφωση αυτού του βιομηχανικού χώρου, ο οποίος πέρα από ορισμένα σπασμένα τζάμια, δεν παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα.

Ζητήματα επικινδυνότητας

Ωστόσο δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι το κυριότερο πρόβλημα για την αποκατάσταση των φθορών στους χώρους του Μουσείου είναι το οικονομικό, το οποίο «δένει» τα χέρια του Δήμου. «Απλά είναι θέμα προτεραιοτήτων και επικινδυνότητας. Σίγουρα είναι πολύ σοβαρό το γεγονός ότι το νερό έπεσε στον πίνακα ρεύματος, με αποτέλεσμα να γίνει βραχυκύκλωμα. Ως εκ τούτου, το Τμήμα Πολιτισμού συνεργάζεται με την Τεχνική Υπηρεσία προκειμένου να βρεθεί μία λύση. Αυτή θα κρίνει, με βάση τους μηχανικούς και όλους όσοι έχουν μια πλήρη εικόνα για το ποια η σοβαρότητα που έχει το κάθε δημοτικό κτίριο, ποιες είναι οι προτεραιότητες που πρέπει να τεθούν» τόνισε, εξηγώντας πως είναι πολύ συγκεκριμένος ο κωδικός που αφορά στην εργολαβία για τις επισκευές των δημοτικών κτιρίων. «Τα χρήματα είναι λίγα με βάση τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν», υποστήριξε.

Καταλήγοντας, η αρμόδια αντιδήμαρχος ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συναντηθεί με τη διοίκηση του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης, προκειμένου να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία και οργάνωση του μουσείου.