Συνολική παρουσίαση των παρεμβάσεων της ΔΕΥΑ Σύρου κατά το τελευταίο 12μηνο στο σύνολο της έκτασης του νησιού

“Ακτινογραφία” έργων ύδρευσης κι αποχέτευσης

Παρά τις ανοικτές ανάγκες που καταγράφονται στα υφιστάμενα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης της ΔΕΥΑ Σύρου, ωστόσο, η δημοτική επιχείρηση προχώρησε κατά το τελευταίο έτος, σε αρκετές μικρότερες, καθώς και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, μέσω της υλοποίησης προγραμματισμένων έργων, τα οποία συμβάλλουν στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του δημότες, αλλά και τους επισκέπτες της Σύρου.

Η προσφάτως ολοκληρωθείσα 12μηνη περίοδος του περυσινού έτους, ανέδειξε απολογιστικά ένα άξιο λόγου έργο στο κομμάτι των συστημάτων και δικτύων ύδρευσης, αλλά και αποχέτευσης στο νησί, καθώς και στο εργοστάσιο της αφαλάτωσης, το οποίο εν συνόλω, βελτιώνει σταδιακά την καθημερινότητα των πολιτών σε αρκετές περιοχές της έκτασης της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Η ΔΕΥΑ Σύρου ως αρμόδια για τη μελέτη, κατασκευή, εκμετάλλευση, διοίκηση και λειτουργία των προαναφερθέντων δικτύων, καθώς και των μονάδων επεξεργασίας νερού και λυμάτων, παρουσίασε επίσημα τον απολογισμό της, καθιστώντας με σαφήνεια τις παρεμβάσεις που προγραμμάτισε, ορισμένες από τις οποίες, είτε απομένει άμεσα να ολοκληρωθούν αφού προγραμματίσθηκαν εντός του 2016, είτε σταδιακά και σε εύλογο χρονικό διάστημα, θα περαιωθούν.

Επέκταση συστήματος ύδρευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού

Εκ των σημαντικότερων έργων που ολοκληρώθηκαν και παραλήφθηκαν από τη ΔΕΥΑ Σύρου εντός του περασμένου έτους αποτέλεσε η παρέμβαση “Βελτίωση και επέκταση συστήματος ύδρευσης Βάρης και Μέγα Γιαλού Σύρου”, που κόστισε περί τις 929.834,89 ευρώ. Σύμφωνα με όσα τονίζονται στην απολογιστική ενημέρωση, “με το έργο κατασκευάστηκε τόσο δίκτυο διανομής στα Δημοτικά διαμερίσματα Βάρης και Μέγα Γιαλού Βάρης του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης όσο και δίκτυο υπό πίεση για τη μεταφορά μεταξύ των δεξαμενών”. Επίσης, “κατασκευάστηκαν δύο νέες δεξαμενές νερού 500μ3, μία πλησίον της παραλίας Βάρης και μία στη περιοχή Βρυχάκια, έκαστη με τα αντίστοιχα αντλιοστάσια”. Τονίζεται δε, πως, “με την περαίωσή του, λύθηκαν χρόνια και ουσιώδη προβλήματα που είχαν να κάνουν τόσο με την ποιότητα του νερού και το υψηλό κόστος συντήρησης του παλαιού δικτύου όσο και της επέκτασης του”.

Αντλιοστάσιο λυμάτων και αφαλάτωση

Επιπρόσθετα, αναφέρεται πως, υπό κατασκευή βρίσκεται το έργο της ανακατασκευής του παλαιού αντλιοστασίου λυμάτων στη θέση “Πηδάλι” Λαζαρέττων, το οποίο κόστισε περίπου 7.500 ευρώ και αφορά “στην καθαίρεση της υπερκατασκευής του αντλιοστασίου στη θέση «Πηδάλι Λαζαρέττων» και στην κατασκευή νέας οροφής στο επίπεδο του φυσικού εδάφους από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος”. Το έργο έχει ως σκοπό “την εξάλειψη του φαινομένου των οσμών στην ευρύτερη περιοχή του αντλιοστασίου”. Επιπρόσθετα, εκ μέρους της δημοτικής επιχείρησης με το ποσό των 58.280 ευρώ ακολούθησε η προμήθεια μεμβρανών μονάδων εργοστασίου αφαλάτωσης, αλλά και με δαπάνη 48.826 ευρώ, ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο το έργο αντικατάστασης κι επέκτασης του δικτύου ύδρευσης στους οικισμούς Παρακοπής, Γαλησσά, Πάγου και Φοίνικα. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως, το εν λόγω έργο, εστίασε “στην αντικατάσταση τμημάτων παλαιών ή επιφανειακών δικτύων στους αναφερόμενους οικισμούς” αλλά “και στην επέκτασή τους με νέα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα του παρεχόμενου νερού”. Για το εργοστάσιο της αφαλάτωσης, δαπανήθηκε το ποσό των 58.407 ευρώ με σκοπό την επισκευή δομικών στοιχείων, με τις προγραμματισμένες εργασίες να αφορούν “στην εκτεταμένη εξωτερική επισκευή του εργοστασίου αφαλάτωσης στη θέση «Αμπελάκι» που περιλαμβάνει την καθαίρεση τμημάτων σαθρών επιχρισμάτων, σαθρών τμημάτων σκυροδέματος, καθαρισμό οξειδωμένου οπλισμού και αποκατάσταση του υλικού επικάλυψης με ειδικές ρητίνες, αποκατάσταση των καθαιρεμένων επιχρισμάτων, συνολική βαφή και εξωτερικά των κτισμάτων”. Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε “συνολική απόξεση της κατεστραμμένης υγρομόνωσης στην οροφή των κτισμάτων, καθαρισμός και νέα υγρομόνωση”.

Εκτός των προαναφερθέντων, ενισχυτικά για τη βελτίωση λειτουργίας της μονάδας αφαλάτωσης, έγινε προμήθεια μεμβρανοδοχείων και υδραυλικών εξαρτημάτων.

Στα ανωτέρω, πρέπει να προστεθεί και το υπό εκτέλεση έργο αντικατάστασης του δικτύου αποχέτευσης στην οδό Φερεκύδους στην Άνω Σύρο. Αξίζει να διευκρινισθεί πως, το συγκεκριμένο έργο εστιάζει ειδικότερα, στην αντικατάσταση τμήματος αποχετευτικού δικτύου στην οδό Άνω Σύρου, προκειμένου να επιλυθεί πρόβλημα διαρροής λυμάτων λόγω παλαιότητας του δικτύου.

Η ΔΕΥΑ σε αρκετά χωριά μέσω παρεμβάσεων

Η ΔΕΥΑ Σύρου αξιοποίησε αρκετά χρηματικά ποσά για σημαντικές παρεμβάσεις και σε άλλες περιοχές της Σύρου, εκτός πόλης. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε το περυσινό έτος και προωθείται η αντικατάσταση και επέκταση δικτύου ύδρευσης οικισμών Αζολίμνου και Γαλησσά που αφορά “στην αντικατάσταση σε τμήματα του υπάρχοντος δικτύου ύδρευσης στα δύο χωριά, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα προβλήματα υδροδότησης, λόγω παλαιότητας του δικτύου όσο και στην επέκταση του, ούτως ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες στις ανωτέρω περιοχές”. Επιπλέον, περαιώθηκε η μελέτη με τίτλο “Βελτίωση και επέκταση Συστήματος Ύδρευσης οικισμών πρώην Δήμου Ποσειδωνίας (Β΄ φάση)”, με το φυσικό αντικείμενό της να περιλαμβάνει την κατασκευή εσωτερικών και εξωτερικών δικτύων ύδρευσης με στόχο την αναβάθμιση των υπαρχόντων δικτύων ύδρευσης στους οικισμούς Φοίνικα, Βήσσα Αδειάτων, Ποσειδωνίας και Μέγα Γιαλού”. Επιπλέον, προβλέπεται στο περιεχόμενό της, “η αναβάθμιση και επέκταση του εξωτερικού δικτύου διανομής νερού ολόκληρου του τ. Δήμου Ποσειδωνίας που εκτείνεται στο νότιο τμήμα του νησιού, καθώς οι υφιστάμενες υποδομές ύδρευσης δεν επαρκούν για τη πλήρη κάλυψη των αναγκών της περιοχής ενώ δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των υδατικών διαθεσίμων” ενώ ακόμη, “περιλαμβάνονται, επίσης, τα εσωτερικά δίκτυα ύδρευσης όλων των οικισμών του τ. Δήμου Ποσειδωνίας”.

Συμπληρωματικά, στον απολογισμό για το συγκεκριμένο έργο, τονίζεται πως, “υπάρχει πρόβλεψη ώστε τα δίκτυα ύδρευσης να κατασκευαστούν από πλαστικούς σωλήνες πολυαιθυλενίου που σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα δίκτυα θα εξυπηρετούν τους αναφερόμενους οικισμούς”. Αξίζει να υπογραμμισθεί πως, “το οικονομικό αντικείμενο για την υλοποίηση του φυσικού αντικειμένου του έργου ανέρχεται στο ύψος του 1.980.000 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και ως ημερομηνία λήξης της Πράξης ορίζεται η 31-3-2019”.

Τέλος, θα αποτελούσε παράλειψη η μη αναφορά και στη μελέτη με τίτλο “Έργα αποχέτευσης και διάθεσης λυμάτων Δήμου Ποσειδωνίας Σύρου” με κόστος συνολικό περί τα 428.837 ευρώ πλέον Φ.Π.Α. Όπως σημειώθηκε σχετικά στην παρούσα φάση υλοποιείται τμήμα της ανωτέρω μελέτης στα χωριά Βάρης, Μέγα Γιαλού και σε τμήμα της Αζολίμνου ποσού ύψους 149.216,01 ευρώ πλέον Φ.Π.Α..