Τέλος Μαΐου η απόφαση δυνατότητας ή μη, επιχορήγησης της ΡΕΔΗΣΕ από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Αναμονή για τις εξελίξεις επιχορήγησης

Στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά εξετάζεται η αίτηση ακυρώσεως του Δήμου της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152

Τις οριστικές εξελίξεις σχετικά με τη δυνατότητα επιχορήγησης ή μη, της ΡΕΔΗΣΕ (ΑΙΓΑΙΟ ραδιοτηλεόραση) από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης αναμένει η δημοτική πλευρά κατά τα τέλη του επόμενου μήνα, καθώς στις 30 Μαΐου έχει οριστεί η δικάσιμος της υπόθεσης ακύρωσης της απόφασης του άρθρου 152, την οποία και ζητά ο Δήμος.

Ο ορισμός πληρεξούσιων δικηγόρων εκ μέρους της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στην προχθεσινή συνεδρίαση των μελών της, έθεσε εκ νέου στο προσκήνιο το σοβαρό θέμα, η αφετηρία του οποίου εστιάζεται στην προ αρκετών ετών προσφυγή ιδιώτη σχετικά με την επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ από τον Δήμο αναφορικά με το θέμα της νομιμότητας ή μη, σχετικής απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με όσα είχαν προκύψει κατόπιν της προσφυγής ιδιώτη στην Επιτροπή του άρθρου 152, η δημοτική απόφαση είχε ακυρωθεί και άρα, η επιχορήγηση δεν είχε δοθεί, η οποία στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου το 2016 οριζόταν σε 60.000 ευρώ.

Πλέον, μετά από την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά στις 30 Μαΐου, στο οποίο κι έχει παραπεμφθεί η υπόθεση, ο Δήμος θα γνωρίζει αν βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας περί επιχορηγήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών που αποτελούν επιχειρήσεις του Δήμου, μπορεί να αποφασίζει σχετικά με την οικονομική στήριξη ή όχι.

Ωστόσο, με αφορμή τις προσεχείς εξελίξεις, παραμένει αναπάντητο – επί της ουσίας - το ερώτημα, πώς συνεχίζει η λειτουργία της ΡΕΔΗΣΕ νομίμως, αφού πολλάκις σε δημόσιες συνεδριάσεις του αιρετού οργάνου του Δήμου, έχει διατυπωθεί η κάκιστη οικονομική κατάστασή της και έχουν γνωστοποιηθεί γενικόλογα τα οικονομικά προβλήματα που αυτή αντιμετωπίζει.

Ο Δήμος είχε καταθέσει αίτηση ακύρωσης της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 της ΑΔΑ

Ειδικότερα, όσον αφορά στους γενικούς άξονες της υπόθεσης, ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Παπαμανώλης ενημερώνοντας τα παριστάμενα μέλη στη συνεδρίαση, υπενθύμισε πως, “Πρόκειται για μία αρκετά παλαιά προσφυγή την οποία είχε αποφασίσει η Οικονομική Επιτροπή το 2013” και η οποία “είχε συζητηθεί στο ΣτΕ τον Νοέμβριο του 2015 το οποίο και την παρέπεμψε στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά”. Όπως πρόσθεσε μάλιστα, πέραν της χθεσινής απόφασης για ορισμό πληρεξούσιων δικηγόρων, “η υπόθεση η συγκεκριμένη, αφορά την ακύρωση απόφασης του δημοτικού συμβουλίου για επιχορήγηση της ΡΕΔΗΣΕ” αναφορικά με την οποία “ο Δήμος είχε κάνει προσφυγή για να ακυρωθεί η απόφαση της Επιτροπής του άρθρου 152 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (σσ. που ακύρωνε τη δυνατότητα επιχορήγησης της ΡΕΔΗΣΕ με το ποσό των 60.000 ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών)”.

Βάσει των ανωτέρω και καθώς όπως σημείωσε ο κ. Παπαμανώλης, οι διαδικασίες προσβολής της απόφασης της Επιτροπής του άρθρου 152 είχαν εκκινήσει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ο Δήμος οφείλει να προχωρήσει σήμερα τη διαδικασία, για να γνωρίζει στο εξής πώς θα κινηθεί σχετικά με την πολυσυζητημένη υπόθεση της επιχορήγησης της ΡΕΔΗΣΕ. Σύμφωνα με όσα γνωστοποιήθηκαν, η δικάσιμος στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά της αίτησης ακυρώσεων του Δήμου, ορίστηκε για την Τρίτη, 30 Μαΐου, στις 12 το μεσημέρι.

Αν παραμείνει η ακύρωση, τότε η ΡΕΔΗΣΕ δεν μπορεί να επιχορηγηθεί”

Σχετικά με την ουσία του θέματος, κλήθηκε μετά τη συνεδρίαση να προβεί σε δηλώσεις ο κ. Παπαμανώλης, προκειμένου να καταστεί κατανοητό πώς θα προχωρήσει ο Δήμος με την υπόθεση της ΡΕΔΗΣΕ, στην περίπτωση που το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά δεν κάνει αποδεκτή την αίτηση ακύρωσης του Δήμου. “Δεν ξέρουμε αν μετά το Εφετείο θα κλείσει το θέμα ή θα υπάρξει ενδεχομένως συνέχεια. Ουσιαστικά έχουν ακυρωθεί πάνω από μία αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Η πρώτη στην εποχή μετά Καλλικράτη απόφαση είναι αυτή στην οποία είχαν ασκηθεί όλα τα ένδικα μέσα από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή ως υπόθεση “πιλότος”” σχολίασε χαρακτηριστικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Οπότε, αναλόγως του ποια θα είναι η απόφαση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, κατ΄ αναλογία θα ισχύουν τα ίδια για τις επόμενες τυχόν αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που αφορούν τη ΡΕΔΗΣΕ”.

Τόνισε δε, πως, “Αν παραμείνει το Διοικητικό Εφετείο και δεν ακυρώσει την ακύρωση (σσ. της Επιτροπής του άρθρου 152), σημαίνει ότι με τη νομοθεσία όπως ισχύει σήμερα, δεν μπορεί να επιχορηγηθεί η ΡΕΔΗΣΕ στο εξής. Δηλαδή εφόσον η νομοθεσία δεν μεταβληθεί”. Θέλησε μάλιστα να ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, υπενθυμίζοντας πως, “η ΡΕΔΗΣΕ από τον ενιαίο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δεν έχει πάρει ούτε ευρώ” ωστόσο, όπως επιγραμματικά πρόσθεσε, “με προβλήματα, επιβιώνει”.