“Στον πάγο” μέχρι σήμερα η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης

Λείπει ο μουσειολογικός εξοπλισμός

Εντός της εβδομάδας η απόφαση οριστικής παραλαβής του έργου από το δημοτικό συμβούλιο

Σε εκκρεμότητα παραμένει η δυνατότητα λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης, καθώς αν κι εντός της τρέχουσας εβδομάδας αποφασίζεται η οριστική παραλαβή του έργου από το δημοτικό συμβούλιο, ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει η διαδικασία για την προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού.

Ως φαίνεται, το παλαιό αρχοντικό Ρεθύμνη το οποίο περιήλθε στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου (ΛΕΣ) κατόπιν δωρεάς στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και ακολούθως επισκευάστηκε, αναστηλώθηκε και συντηρήθηκε προκειμένου να αποτελέσει έναν κατάλληλο μουσειακό χώρο, δεν θα ανοίξει τις “πύλες” του σε άμεσο χρόνο, καθώς εκκρεμεί η διαδικασία της προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού.

Ως εκ τούτου, το διατηρητέο κτίριο που θα φιλοξενήσει πολύτιμο υλικό κι εκθέματα του Λυκείου, τα οποία πέρασαν στη διάθεσή του μετά από δωρεές παλαιών οικογενειών προς τη διοίκησή του, θα παραμείνει σφραγισμένο, με τον Δήμο κατά τη φετινή καλοκαιρινή σεζόν να καθίσταται σαφές πως αδυνατεί να “αξιοποιήσει” ένα ακόμη πολύτιμο “εφόδιο” που έρχεται να ενισχύσει την πολιτιστική και πολιτισμική ταυτότητα του τόπου.

Αναφορικά με τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και τις καθυστερήσεις σε επίπεδο διενέργειας διαγωνισμού για την προμήθεια του εξοπλισμού κλήθηκε να τοποθετηθεί ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, με φόντο δε και την κριτική που κατά καιρούς έχει ασκηθεί εκ μέρους της μείζονος αντιπολίτευσης για το εν λόγω θέμα.

Την Τετάρτη η απόφαση για την προμήθεια. Προϋπολογισμός ποσού άνω των 350 χιλ. ευρώ

Ειδικότερα, η έγκριση της οριστικής παραλαβής του έργου “Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ερμούπολης” αναμένεται να αποφασισθεί στην προσεχή προγραμματισμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τετάρτη, οπότε και οι αιρετοί εκπρόσωποι των δημοτών θα κληθούν να ψηφίσουν το σχετικό πρακτικό της αρμόδιας Επιτροπής.

Σημειώνεται πως, η αυτοψία για τη σύνταξη του πρακτικού πραγματοποιήθηκε στις 2 Ιουνίου, ενώ το θέμα έρχεται προς έγκριση με καθυστέρηση ενός μήνα, αφού “συνοδεύεται” και από τη διαδικασία έγκρισης της πρότασης διενέργειας διαγωνισμού. Συγκεκριμένα, η προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού, που θα αφορά σε εξοπλισμό τοποθέτησης και φωτισμού των εκθεμάτων για τον εσωτερικό χώρο του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης προϋπολογίζεται σε 359.762, 44 ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και δεδομένου του ύψους του ποσού, θα ακολουθηθεί η διαδικασία του διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού.

Καυτηριάζεται η απώλεια χρόνου με ευθύνη της Δημ. Αρχής

Το θέμα της σοβαρής καθυστέρησης της λειτουργίας του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης έχει απασχολήσει κατά καιρούς δημόσιους διαλόγους, με την πλευρά κυρίως της μείζονος αντιπολίτευσης να έχει καυτηριάσει τις “άστοχες” ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, οι οποίες όπως έχει υποστηρίξει ο επικεφαλής της Ανδρέας Γιαλόγλου, έχουν προκαλέσει τη σημερινή κατάσταση.

Κρίνεται επιβεβλημένο να υπενθυμιστεί πως η πρώτη παρέμβαση για τη λειτουργία του συγκεκριμένου μουσείου είχε πραγματοποιηθεί στο μέσον Φεβρουαρίου του 2017 σε ανοικτή δημόσια συνεδρίαση, οπότε και είχε σημειωθεί μεταξύ άλλων πως η δαπάνη για τον μουσειολογικό εξοπλισμό “δεν είχε συμπεριληφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα” με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, για την οποία είχε προσθέσει ακόμη πως, “ξέχασε να συμπεριλάβει τη σχετική προμήθεια” παρά το γεγονός πως “είχαν ληφθεί όλες οι εγκρίσεις από τον περασμένο Δεκέμβριο”.

Μάλιστα της συγκεκριμένης παρέμβασης, είχε ακολουθήσει νέα και συγκεκριμένα πρόσφατη παρατήρηση από τον ίδιο τον κ. Γιαλόγλου, στο πλαίσιο της έγκρισης μίας ακόμη τροποποίησης του Τεχνικού Προγράμματος. Στο περιεχόμενο της κριτικής του είχε σχολιάσει εκ νέου το γεγονός πως, “φθάνουμε Ιούνιο για να προχωρήσουμε στον διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού” αναφέροντας επιγραμματικά πως, η κύρια αιτία της μη δυνατότητας πραγματοποίησης εγκαίρως του απαιτούμενου διαγωνισμού, οφείλεται στο ότι “δεν καταρτίσαμε σωστά τον προϋπολογισμό μας ώστε να έχουμε από το 2016 τη δυνατότητα να βάλουμε αυτά τα λεφτά που χρειάζονται”.

Ενεργούμε βάσει των κατευθύνσεων της ΑΔΑ

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης προέβη σε λιτές απαντήσεις επί του θέματος, στο περιεχόμενο των οποίων, τόνισε με σαφήνεια πως, η κωλυσιεργία οφείλεται σε πιστή τήρηση των οδηγιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ) σχετικά με τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και πάντα βάσει της νομοθεσίας, όπως οφείλει να πράττει ο Δήμος.

“Το πρόβλημα ξεκίνησε από τη διατύπωση της Αποκεντρωμένης με βάσει την νομοθεσία σχετικά με το ότι στον κωδικό του Λαογραφικού Μουσείου δεν μπορούμε να βάλουμε χρήματα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, προτρέποντας την κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά να ανατρέξει στα λεγόμενά του στη συζήτηση κατάρτισης του προϋπολογισμού για το έτος 2017.

Εξήγησε δε, πως αμέσως μετά, “Προσπαθήσαμε να βάλουμε το ποσό τον Μάρτιο και τον Απρίλιο και η ΑΔΑ μας απαγόρευσε να το εντάξουμε προτού βγει η απόφαση κατανομής των πιστώσεων για το τρέχον έτος, η οποία εκδόθηκε τον Μάιο”. Σημείωσε μάλιστα πως, μετά την αναμόρφωση, πλέον ο Δήμος θα “τρέξει” οποιαδήποτε διαδικασία απαιτείται για την προμήθεια του μουσειολογικού εξοπλισμού. “Κάναμε την αναμόρφωση και ακολουθεί η συνέχεια. Επ΄ ουδενί πάντως δεν υπάρχει λάθος από την Οικονομική Υπηρεσία” θέλησε να διευκρινίσει, εξηγώντας πως, “Ήταν η ΑΔΑ που εφαρμόζοντας τον νόμο, έναν παράλογο νόμο κι έναν συγκεκριμένο μαθηματικό τύπο, μας υπαγόρευσε τί θα κάνουμε”.

Σκιαγραφώντας μάλιστα τον χρόνο που θα έρθει να προστεθεί στους ήδη έξι “χαμένους” μήνες, από την έναρξη του νέου έτους έως και σήμερα, οπότε και η αντιπολίτευση είχε επισημάνει πως θα μπορούσε να έχει προωθηθεί το θέμα καταρτίζοντας ορθά τον προϋπολογισμό, ο κ. Παπαμανώλης τόνισε, πως, “επειδή θα είναι ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός, πρέπει να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο. Αν ήταν μικρότερο το ποσό θα μπορούσε να έχει περάσει από Οικονομική Επιτροπή”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, σε γενικές γραμμές η διαδικασία θα απαιτήσει “εξάμηνο σίγουρα, για να μπορέσει να λειτουργήσει (σσ. το Λαογραφικό Μουσείο)”, με τη σχετική υποχρέωση κι ευθύνη να αναλαμβάνει βάσει σύμβασης το ΛΕΣ. “Δεν είναι προμήθειες που μπορούν να γίνουν σε 20 μέρες μέσα” συμπλήρωσε, λέγοντας τέλος πως, “η λειτουργία είναι ευθύνη του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, όπως προβλέπεται από τη σύμβαση χρησιδανείου που είχε περάσει από το δημοτικό συμβούλιο του πρώην Δήμου Ερμούπολης προ δεκαετίας”.