Πρόσθετο υλικό αυθαιρεσιών με εναποθέσεις υλικών σε μη σύννομα σημεία σε ολόκληρη τη Σύρο

Συνεχιζόμενη ασυδοσία

  • Παρασκευή, 4 Αυγούστου, 2017 - 06:20
  • /   Eνημέρωση: 4 Αυγ. 2017 - 21:00
  • /   Συντάκτης: Τέτα Βαρλάμη

Πιστές στην τακτική της αυθαίρετης εναπόθεσης υλικών σε διάφορες περιοχές του νησιού παραμένουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, που εμμένουν να παραβλέπουν τα εκ του νόμου προβλεπόμενα.

Διασπασμένες εμφανίζονται οι σχέσεις των υπευθύνων αιρετών με τη νομιμότητα, καθώς όχι μόνο δεν έκαναν καμία προσπάθεια απομάκρυνσης των μπαζών και κάθε είδους υλικού που παρανόμως έχουν εναποθέσει σε διάφορες περιοχές του νησιού, αλλά αντιθέτως συνεχίζεται η καταπάτηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Ανύπαρκτοι έλεγχοι, υπηρεσίες που αγνοούν επιδεικτικά τους περιβαλλοντικούς νόμους και υπεύθυνοι που δρουν με πλήρη ανευθυνότητα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τον τρόπο λειτουργίας των τοπικών αρχών. 

Ενέργειες που εγείρουν ερωτήματα

Σε συνέχεια προηγούμενου δημοσιεύματος της «Κοινής Γνώμης»

Για την μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, νέα φωτογραφική καταγραφή της κατάστασης, αποτυπώνει το μέγεθος της αυθαιρεσίας των υπευθύνων, που τείνουν να μετατρέψουν ολόκληρο το νησί σε έναν απέραντο σκουπιδότοπο.

Εκτός των περιοχών που ήδη αναφέρθηκαν σε προηγούμενο άρθρο της εφημερίδας (27/7/2017), στις οποίες αυθαίρετα και κατά παράβαση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εναποτέθηκαν πάσης φύσεως υλικά, το όργιο της ανεξέλεγκτης απόρριψης καταγράφεται και σε άλλα σημεία του νησιού.

Με ποιά νομιμοποίηση έχουν σωρευθεί μπάζα, οικιακά απορρίμματα, μπαταρίες και ελαστικά οχημάτων, χόρτα από τον καθαρισμό της Παρακοπής κ.λ.π. στο Τορέτο στον Βήσσα;

Αναλόγως, πως εναποτέθηκαν στο Πεδίο Βολής της Βάρης τα υπολείμματα από εργασίες κλαδέματος;

Με ποια αιτιολογία υπόλοιπο πίσσας εναποτέθηκε σε ιδιωτικό χώρο εκγύμνασης κυνηγετικών σκύλων στις Δεντράρες στο Μέγα Γιαλό;

Πως βρέθηκαν τα μάρμαρα της πρώην πιάτσας των ταξί, μαζί με άλλα απορρίμματα στη Ντελαγκράτσα;

Καθώς η ασυδοσία και η κατάφορη καταπάτηση κάθε νομιμότητας πλέον είναι εμφανής, οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές οφείλουν  πλέον να επιληφθούν της κατάστασης.

Απαντήσεις από το Συλλογικό Σύστημα Ανακύκλωσης

Για την κατάσταση που επικρατεί στη Σύρο, σε ότι αφορά στην ευθύνη των αρμοδίων τοπικών φορέων για τη διαχείριση των αδρανών υλικών, ζητήθηκε από την εφημερίδα η άποψη και τα στατιστικά στοιχεία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών, Κατεδαφίσεων.

Συγκεκριμένα, απαντήσεις έδωσε ο Γενικός Διευθυντής, Χάρης Μουρκάκος, ο οποίος ενημερώνει με ακριβή στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση ιδιωτών, Δήμου, Περιφέρειας, Αποκεντρωμένης Διοίκησης, στην ανακύκλωση των αδρανών υλικών, οι θέσεις του οποίου παρατίθενται επακριβώς.

Θετική η ανακύκλωση στους ιδιώτες

«Αρχικά θα ήθελα να δώσω μια διαφορετική διάσταση, την θετική εικόνα της ανακύκλωσης ΑΕΚΚ στην Σύρο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία τηρεί το ΣΣΕΔ ΑΕΚΚ ΑΑΝΕΛ, από την αρχή εφαρμογής της εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ στην Σύρο (Ιούνιος 2015) έως σήμερα (2/8/2017), έχουν εισέλθει προς ανάκτηση (ανακύκλωση) στις Μονάδες Ανάκτησης ΑΕΚΚ του νησιού, οι παρακάτω ποσότητες ΑΕΚΚ:

Απόβλητα εκσκαφών: 198.482,16 τόνοι

Απόβλητα κατασκευών: 15.399,08 τόνοι

Απόβλητα κατεδαφίσεων: 2.780,36 τόνοι

Απόβλητα ασφάλτου: 464,41 τόνοι

Σύνολο: 217.126,01 τόνοι

Τα παραπάνω απόβλητα εισήλθαν στις 2 Μονάδες Ανάκτησης ΑΕΚΚ με 10.814 εισόδους φορτηγών και προήλθαν από 351 παραγωγούς.

Το ίδιο χρονικό διάστημα (6/2015-2/8/2017) εξήλθαν των Μονάδων Ανάκτησης ΑΕΚΚ 65.488,13 τόνοι προϊόντων, προερχόμενων από την επεξεργασία των εισερχομένων ΑΕΚΚ. Από αυτά, οι 14.695,25 τόνοι παραχωρήθηκαν δωρεάν στον ΦΟΔΣΑ νήσου Σύρου για να καλυφθούν ανάγκες ημερήσιας επικάλυψης του απορριμματικού αναγλύφου στον ΧΥΤΑ. Επίσης, 479,06 τόνοι προϊόντων ανακύκλωσης (Σκύρα, χαλίκι, 3Α, δομικοί λίθοι) παραχωρήθηκαν δωρεάν στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για κάλυψη αναγκών του. Οι υπόλοιποι 50.313,82 τόνοι προϊόντων ((Σκύρα, χαλίκι, 3Α, δομικοί λίθοι, άμμος, γαρμπίλι, κηπευτικό χώμα, μέταλλα, πλαστικό, χαρτί, ξύλο, γυαλί, απόβλητα προς επαναχρησιμοποίηση, μάρμαρα, τούβλα, τσιμεντόλιθοι, κλπ)  πωλήθηκαν ή δωρίσθηκαν σε διάφορα φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα εντός και εκτός νήσου Σύρου, κάνοντας  πράξη τον όρο «Κυκλική Οικονομία».

Αυτές είναι, περιληπτικά, οι επιδόσεις της Σύρου στην Ανακύκλωση ΑΕΚΚ και ευρισκόμενος σε θέση να γνωρίζω τι συμβαίνει σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, σας πληροφορώ ότι η Σύρος είναι (μακράν) πρώτη σε κατά κεφαλή ανάκτηση ΑΕΚΚ για το υπόψη χρονικό διάστημα, σε όλη την Ελλάδα [10,09 τόνοι ΑΕΚΚ ανά κάτοικο (απογραφή 2011)]».

Ο Δήμος αρνήθηκε να συνεργαστεί

«Σε ότι αφορά τις επιδόσεις του οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης «Δήμος Σύρου – Ερμούπολης», όσο και εάν ερευνήσαμε τα αρχεία μας, δεν καταφέραμε να εντοπίσουμε ούτε μια είσοδο φορτίου ΑΕΚΚ, από το συγκεκριμένο νομικό πρόσωπο, στις συνεργαζόμενες μονάδες ανάκτησης ΑΕΚΚ του νησιού. Αναρωτιέμαι για την κατεύθυνση που οδηγούνται τα ΑΕΚΚ που συλλέγει και μεταφέρει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε καθημερινή βάση, από τις μικροποσότητες ΑΕΚΚ που απορρίπτουν (παρανόμως) διάφοροι πολίτες, δίπλα από τους κάδους των αστικών αποβλήτων αλλά και τις ποσότητες που προέρχονται από τα έργα αυτεπιστασίας που εκτελεί.

Τα ΑΕΚΚ που προήλθαν από το έργο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΠΑΡΑΚΤΙΑΣ ΖΩΝΗΣ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ» σε εφαρμογή της υπ’ αριθμόν 8841/15-4-2015 Σύμβασης Εκτέλεσης Έργου, μεταξύ των νόμιμων εκπροσώπων του ΔΗΜΟΥ ΣΥΡΟΥ - ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (Κύριος του Έργου) και της εταιρείας ΚΤΗΡΙΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΠΕ (Ανάδοχος) (ΑΔΑ: 79ΓΤΩΗΟ-Μ20) (6.743,18 τόνοι), εισήλθαν στις Μονάδες Ανάκτησης ΑΕΚΚ με εντολή του Συστήματος στο πλαίσιο του Π.Δ. 148/2009 (ΦΕΚ190Α/2009)  «Περιβαλλοντική ευθύνη για την πρόληψη και την αποκατάσταση των ζημιών στο περιβάλλον – Εναρμόνιση με την οδηγία 2004/35/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Απριλίου 2004, όπως ισχύει», καθώς ο ανάδοχος του έργου αρνήθηκε να συμβληθεί με το Σύστημα και ο Κύριος του Έργου (Δήμος Σύρου – Ερμούπολης) αρνήθηκε να συνεργασθεί με το Σύστημα και να επιβάλλει ως όφειλε στον Ανάδοχο αυτήν την υποχρέωση, κατά παράβαση του Ν. 3854/2010. Το Σύστημα έχει δηλώσει την επιφύλαξή του για την τελική έκβαση της συγκεκριμένης περίπτωσης με την επιστολή υπ. αρ. πρωτ. οικ 137/25-5-2015 προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Το ουσιαστικό είναι ότι τα συγκεκριμένα απόβλητα οδηγήθηκαν στις Μονάδες Ανάκτησης ΑΕΚΚ».

Η Περιφέρεια ερευνά τις καταγγελίες αλλά δυσκολεύεται να επιβάλει το θεσμικό πλαίσιο

Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί Κύριο του Έργου (αρχικός παραγωγός) σε πολλά τεχνικά έργα και οφείλει να μεριμνά για την σύννομη διαχείριση των ΑΕΚΚ που παράγονται στα συγκεκριμένα έργα. Εντούτοις, δυσκολεύεται να επιβάλει σαφώς το θεσμικό πλαίσιο κινούμενη (στην καλύτερη περίπτωση) με γενικόλογες αναφορές του θεσμικού πλαισίου έως (στην χειρότερη περίπτωση) στην παντελή έλλειψη αναφοράς του θεσμικού πλαισίου. Οφείλω να τονίσω ότι οι υπηρεσίες της περιφέρειας (Τμήμα Περιβάλλοντος) έχουν ανταποκριθεί πλήρως στις αναφορές του Συστήματος για διερεύνηση καταγγελιών που αφορούν παράνομες απορρίψεις ΑΕΚΚ, έχοντας καθυστερήσει μόνο στην τελευταία καταγγελία που κατατέθηκε με αρ. πρωτ. Οικ. 241/2017/13-2-2017 και αφορούσε παράνομες απορρίψεις σε διάφορες θέσεις στα νησιά Θήρα, Αμοργό, Σίφνο και Σύρο. Η καθυστέρηση αφορά 2 θέσεις στην Σύρο (θέση «Βούλιας», όπως προέκυψε και από την έρευνά σας και θέση «Λαζαρέτα» εντός του αιγιαλού, απέναντι από το έργο της ΔΕΗ ). Σε επικοινωνία που είχαμε με την υπηρεσία, μας απάντησε ότι η διαδικασία διερεύνησης της υπόθεσης και της ενδεχόμενης απόδοσης ευθυνών βρίσκεται σε εξέλιξη».

Πλήρης ανταπόκριση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης

«Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (διοίκηση και στελέχη) έχει ανταποκριθεί πλήρως στα αιτήματα του Συστήματος, σε ότι αφορά τις θεσμικές διευκρινήσεις επί θεμάτων περιβαλλοντικής αδειοδότησης που προκύπτουν και η συνεργασία είναι άριστη. Η ανταπόκριση δε σε αιτήματα συλλεκτών – μεταφορέων για έκδοση αδειών συλλογής – μεταφοράς είναι ταχύτατη, παρ’ όλο το φόρτο εργασίας που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια λόγω της εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας, ενώ έχει υλοποιήσει και σημαντικό έργο σε θέματα ενημέρωσης πολεοδομιών».