Μηδαμινή χρηματοδότηση του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την άρση επικινδυνότητας των διατηρητέων κτιρίων

«Η Ερμούπολη είναι μία πόλη που καταρρέει»

Περιορισμένα τα κονδύλια του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης για την άρση επικινδυνότητας αξιόλογων και διατηρητέων κτιρίων, μη αφήνοντας εύλογα περιθώρια ουσιαστικών τεχνικών παρεμβάσεων, παρά περιορίζοντας τες σε επιδερμικές εργασίες ελάχιστης αποτελεσματικότητας.

Η Ερμούπολη, με τα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αλλά πλήρους παραμέλησης, εμφανίζει σημάδια φθοράς λόγω της εγκατάλειψης πληθώρας κτισμάτων, η άρση της επικινδυνότητας των οποίων χρήζει άμεσης παρέμβασης.

Στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου ετέθη προς συζήτηση η χρηματοδότηση του έργου, με ιδιαιτέρως όμως πενιχρό προϋπολογισμό, καθώς το κόστος του έργου περιορίζεται σε μόλις 35.537,65 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Το έργο

Το έργο, διάρκειας 6 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης με τον εργολάβο, αφορά στην δομική ή στατική επικινδυνότητα κτισμάτων, τα οποία δεν τυγχάνουν της επιμέλειας των ιδιοκτητών τους, που επιδεικνύουν αδιαφορία, ενώ για πολλά εξ αυτών δεν είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες.

Όπως επισημαίνεται και στην τεχνική έκθεση του έργου, εκτός των προαναφερόμενων, οι εργασίες αφορούν και περιπτώσεις εκτάκτων περιστατικών, όπως απρόοπτες καταπτώσεις δομικών στοιχείων των κτιρίων, ασχέτως εάν για αυτά έχει συνταχθεί από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου έκθεση επικινδύνου.

Επίσης, στις εργασίες περιλαμβάνεται και η απομάκρυνση δομικών υλικών από κοινόχρηστους χώρους και δρόμους, όπως και επικίνδυνων και ετοιμόρροπων στοιχείων για την ασφάλεια διερχόμενων πεζών και οχημάτων.

Στο έργο περιλαμβάνονται εργασίες εφαρμογής άμεσων μέτρων ασφαλείας με τοποθέτηση ικριωμάτων με δίχτυ ασφαλείας, κατασκευή κυτίου ασφαλείας για την συλλογή δομικών στοιχείων, υποστηλώσεις και αντιστηρίξεις δομικών στοιχείων και απομάκρυνση των επικίνδυνων εξ αυτών, στερέωση ανοιγμάτων και σφράγιση με κόντρα πλακέ, σφράγιση στεγών και δωμάτων για την αποφυγή ομβρίων υδάτων, καθαίρεση και επανακατασκευή επιχρισμάτων, αρμολογήματα, στερέωση δομικών στοιχείων όπως κεραμίδια, αρχιτεκτονικές προεξοχές κ.λ.π. και σφράγιση στέψης λιθοδομών με κατάλληλο κονίαμα.

Τα κτίρια στα οποία θα γίνουν οι επεμβάσεις θα επιλεγούν κατά προτεραιότητα, αναλόγως των κατεπειγόντων περιστατικών κατά πτώσεων, το βαθμό επικινδυνότητας των κτιρίων με έκθεση επικινδύνου, την κατάταξη στο σύστημα «ΕΡΜΗΣ», που αφορά μόνο στα αξιόλογα ιστορικά κτίρια της Ερμούπολης και το ιδιοκτησιακό του καθεστώς.

Η διαφωνία

Κατά την συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή, προκειμένου να καταρτιστούν οι όροι του διαγωνισμού, να εγκριθούν τα τεύχη δημοπράτησης και να συγκροτηθεί η επιτροπή για τη δημοπράτηση του έργου, την αντίδραση του εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, επικαλούμενος την αναγκαία αύξηση του προϋπολογισμένου ποσού, κρίνοντας το ως ιδιαιτέρως χαμηλό για το ύψος του έργου και των υπαρχουσών αναγκών που αυτό θα καλύψει, ζητώντας την αναθεώρηση του προϋπολογισμού του, γεγονός που αιτιολόγησε και την καταψήφιση των δύο εκπροσώπων της μειοψηφίας επί του θέματος.

Στοιχείο δε άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω επισήμανση είχε προηγηθεί εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα από την πρόσφατη διαφωνία, με τον κ. Γιαλόγλου να επαναλαμβάνει συνεχώς την αναγκαιότητα αύξησης του προϋπολογισθέντος ποσού και την άμεση δρομολόγηση εργασιών, εξαιτίας της συνεχώς αυξανόμενης επικινδυνότητας των κτιρίων.

Περισσότερη υπευθυνότητα από τους ιδιοκτήτες

Με συμφωνία επί του σκεπτικού της μειοψηφίας, αλλά με διαφωνία, λόγω απουσίας της οικονομικής δυνατότητας για μία αποτελεσματική παρέμβαση στο σύνολο του προβλήματος, αντιμετωπίζει την καταψήφιση εκ μέρους της μειοψηφίας και την απαίτηση αύξησης του ποσού ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» επέρριψε μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την επικρατούσα κατάσταση στους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

Όπως ο ίδιος είπε «συμφωνώ ότι καταρρέει η πόλη, τα επιχειρήματα είναι σωστά, όμως αυτό που πρέπει να επιδειχθεί λίγη υπευθυνότητα και από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων. Δεν γίνεται συνεχώς να τρέχει ο Δήμος για να άρει την επικινδυνότητα, γιατί δεν το φτιάχνει το κτίριο».

Καθώς για τις εκτελούμενες εργασίες στα συγκεκριμένα κτίρια γίνεται καταλογισμός της δαπάνης στους ιδιοκτήτες, ο κ. Αθανασίου εξήγησε ότι «φυσικά και γίνεται ο καταλογισμός, αλλά αυτά δεν εισπράττονται ποτέ και ουσιαστικά «φουσκώνουν» το σύνολο των ανείσπρακτων».

Εκφράζοντας το σημείο διαφωνίας του με το αίτημα της μειοψηφίας για αύξηση του ποσού του έργου έγκειται στο ότι δεν φτιάχνονται τα κτίρια που είναι υπό κατάρρευση, απλά γίνονται εμβαλωματικές εργασίες, τόσες όσες απαιτούνται για να αρθεί η επικινδυνότητας τους.

Επ’ αυτού ο Αντιδήμαρχος σημείωσε «Σαφώς και δεν μπορείς να καλύψεις όλη την πόλη, όμως τα κτίρια της Ερμούπολης, για σωστή αποκατάσταση, με πλήρη άρση της επικινδυνότητας σε όλα τα κτίρια, μπορεί να θέλουν και 2-3 εκ. ευρώ. Όχι ότι έχουν άδικο, γιατί η πόλη δυστυχώς καταρρέει, οπότε ναι μεν έχουν δίκιο όμως επιμένω να επιδειχθεί λίγη υπευθυνότητα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, τα οποία είναι πλέον επικίνδυνα για όλους μας».

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ποσοστό ανταπόκρισης των ιδιοκτητών εξήγησε ότι «είναι λίγοι αυτοί που ανταποκρίθηκαν. Η οχλήσεις είναι αρχικά από την πολεοδομία και όταν δημιουργηθεί το πρόβλημα και υπάρξει κατάρρευση τότε επεμβαίνει ο Δήμος»

Ειδικά για το προϋπολογιζόμενο ποσό είπε ότι «Είναι δύσκολο σε αυτές τις εποχές και με 390.000 ευρώ τεχνικό πρόγραμμα κάθε χρόνο για το πόσα θα δώσεις γι’ αυτό το έργο. Ετησίως ο Δήμος δαπανά γι’ αυτό τον σκοπό από 80.000 ευρώ το ανώτερο έως 35.000 ευρώ το ελάχιστο. Από έργα του τεχνικού προγράμματος παρελθόντων ετών που δεν έχουν εκτελεστεί υπάρχει ένα υπόλοιπο που θα μπορούσε να αυξήσει αυτό το κονδύλι. Είναι μία νεοκλασική καταρρέουσα πόλη».