Επίθεση με πέτρες σε τζάμια του Δημαρχείου Σύρου-Ερμούπολης κατά την ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου για την φιλοξενία των προσφύγων

Φασιστοειδείς τραμπουκισμοί

Με τραμπουκισμούς διανθίστηκε η ενημέρωση του δημοτικού συμβουλίου σχετικά με την παροχή φιλοξενίας εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης προς τους πρόσφυγες, όταν αντιδράσεις φασιστοειδούς λογικής, είχαν ως αποτέλεσμα την πρόκληση φθορών στην πίσω πλευρά του Δημαρχείου.

Εκπρόσωποι κατοίκων της Σύρου, υποστηρικτές της πρωτοβουλίας «Σύρος-αλληλεγγύη στους πρόσφυγες» παραβρέθηκαν στο χθεσινό συμβούλιο όπου και ανέπτυξαν τις απόψεις τους σχετικά με την φιλοξενία των προσφύγων κατά την παραμονή τους στη Σύρο.

Το θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων τέθηκε ως απλή ενημέρωση του σώματος και όχι ως θέμα προς συζήτηση, όπως είχε από τις 13 Οκτωβρίου αιτηθεί σχετικά η πρωτοβουλία των πολιτών, γεγονός που σχολίασε και ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος ζήτησε να τεθεί εκτός ημερησίας διάταξης ώστε να εκφράσει το δημοτικό συμβούλιο τη βούληση του για το εάν επιθυμεί ή όχι να ικανοποιήσει το αίτημα των πολιτών.

Λίγες μόλις ημέρες μετά την κατάθεση του αιτήματος, ο νομικός σύμβουλος του Δήμου γνωμοδότησε σχετικώς αναφέροντας ότι «Το όλο ζήτημα άπτεται κανόνων δημοσίας τάξεως, ασφάλειας, δημόσιας υγείας, ρυθμίζεται δε αποκλειστικώς από πολιτειακούς κανόνες αναγκαστικού δικαίου από το Κεντρικό κράτος και μόνον. Απαγορευτική η ενασχόληση των Ο.Τ.Α. για τέτοια θέματα, ειμή μόνον μετά από ειδική πολιτειακή εξουσιοδότηση, καθοδήγηση και ευθύνη».

Το αίτημα των κατοίκων

Τοποθετούμενοι σχετικώς οι κάτοικοι που υποστηρίζουν την πρωτοβουλία «Σύρος-αλληλεγγύη στους πρόσφυγες», διά της εκπροσώπου τους, αναφέρθηκαν στην άφιξη, στις 27 Σεπτεμβρίου, των 60 προσφύγων στη Σύρο, μεταξύ των οποίων και πολλά μικρά παιδιά, οι οποίοι «στιβάχτηκαν» στο κτίριο της αστυνομίας, καθώς ο Δήμαρχος αρνήθηκε την παροχή στοιχειώδους φιλοξενίας για τις ώρες διαμονής τους στη Σύρο.

Η άρνηση αυτή του Δημάρχου έγκειται στη μη διάθεση χώρων φιλοξενίας και του αναγκαίου προσωπικού, με αποτέλεσμα τα 15 μικρά παιδιά και οι ενήλικες πρόσφυγες να αντιμετωπίζονται ως κρατούμενοι.

Αναφορά έγινε στην επιστολή που τότε είχε αποστείλει ο Δήμαρχος, με τη διατύπωση των θέσεων του για το γεγονός, όπου εξέφραζε την άποψη περί «ανατροπής της κανονικότητας της ζωής του νησιού και σε βάρος κυρίως της νεολαίας του νησιού, αλλά και με εν δυνάμει αυξημένο κίνδυνο υγείας γι’ αυτά», λόγια τα οποία κρίθηκε από τους κατοίκους ότι «ενδυναμώνουν τις ρατσιστικές φωνές στο νησί».

Όπως επισήμαναν «ο μόνος κίνδυνος υγείας που ελλοχεύει είναι αυτός από τις κακές συνθήκες φιλοξενίας των προσφύγων» και δήλωσαν ότι «η εχθρική στάση του Δήμου στους πρόσφυγες δεν μας εκπροσωπεί».

Όπως αναφέρουν σχετικά στο αίτημα που κατέθεσαν προς το Δήμο «Είναι προκλητικό, όταν διατίθενται κονδύλια για την φιλοξενία επωνύμων να θεωρεί η δημοτική αρχή ότι δεν αντέχει «να πληρώνει το μάρμαρο» για την ολιγόωρη παραμονή εξουθενωμένων προσφύγων σε δημοτικό χώρο».

Κάλεσαν τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης να αναλάβει την φιλοξενία των προσφύγων σε ακίνητα τα οποία διαθέτει, για ενδεχόμενες νέες αφίξεις, αναφέροντας σχετικά ότι πρέπει «να μεριμνήσει ώστε από εδώ και πέρα οι πρόσφυγες που θα έρχονται στο νησί να απολαμβάνουν πραγματική φιλοξενία, άξια της ανθρωπιάς, του πολιτισμού και της ιστορίας μας».

Κατέθεσαν δε και σχετικά ψηφίσματα από 4 συλλόγους, των δικαστικών υπαλλήλων, των δασκάλων Σύρου-Τήνου-Μυκόνου, των καθηγητών μέσης εκπαίδευσης και της ομάδας «Μη μου Άπτου», όπως και υπογραφές περισσότερων από 400 πολιτών της Σύρου.

Επανάληψη της άποψης του Δήμου

Για ακόμα μία φορά ο Δήμαρχος, επαναδιατύπωσε τη γνωστή του θέση, όπως αυτή είχε εκφραστεί μέσω της επιστολής του προς κάθε αρμόδιο, εγκαλώντας τους δημάρχους άλλων νησιών για την απάθεια και την απροθυμία που επέδειξαν, να φιλοξενήσουν, ως καθ’ ύλην, κατ’ ουσία και χωρική δικαιοδοσία να φιλοξενήσουν τους πρόσφυγες.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι σκοπός της επιστολής του ήταν «να αφυπνίσει τους θεσμοθετημένους μηχανισμούς του κράτους ώστε όλοι αυτοί οι άνθρωποι υποχρεούνται να τους παρέχονται υπηρεσίες φιλοξενίας υψηλού επιπέδου από τους Δήμους οι οποίοι έχουν την διοικητική, νομική και πραγματική υποχρέωση».

Υπερασπιζόμενος τη θέση του διευκρίνισε ότι θέλησε να δηλώσει με την επιστολή του ότι «ο Δήμος μας δεν μπορεί να φιλοξενεί όλους τους πρόσφυγες οι οποίοι βγαίνουν στο Αιγαίο και μόνη η Σύρος να φαίνεται ως ο πρόθυμος προορισμός για τη διαχείριση και την ανάληψη ενός τόσο μεγάλου βάρους».

Δήλωσε δε αισθήματα «αγάπης και αλληλεγγύης» με τα οποία η Σύρος θα αναλάβει την υποδοχή των προσφύγων, στην περίπτωση όμως που αυτοί «εμφανιστούν», όπως είπε, στα χωρικά ύδατα της περιοχής, όχι όμως να γίνει ένα κεντρικό hot spot για το Αιγαίο, όταν νησιά για την τουριστική εικόνα τους και προβολή δεν παρέχουν φιλοξενία όπως έχουν υποχρέωση.

Τραμπουκισμοί

Ένα πλέον ανησυχητικό γεγονός συνέβη την ώρα της συζήτησης του θέματος, το οποίο προκαλεί ερωτηματικά και αμφιβολίες ως προς την σκοπιμότητα του.

Άγνωστοι, προέβησαν σε πρόκληση φθορών, πετώντας πέτρες με και σπάζοντας κάποια από τα τζάμια στο πίσω μέρος του Δημαρχείου, χωρίς να γίνουν αντιληπτοί, παρά μόνο αφού τελέστηκε η πράξη.

Πρόκειται για ένα πρωτόγνωρο για την Σύρο περιστατικό, οπότε η σκοπιμότητα ή μη της συγκεκριμένης ενέργειας, αλλά και η μεθόδευση της,  ειδικά κατά την συζήτηση του θέματος των προσφύγων, τίθεται υπό την κρίση των πολιτών, όμως η δημοτική αρχή, ως όφειλε, έπρεπε να σπεύσει να την καταδικάσει.

Καθώς δεν επέδειξε τέτοιου είδους αντανακλαστικά, την πρωτοβουλία ανέλαβε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νικόλας Καΐλης, ο οποίος συνέταξε επί τόπου ένα ψήφισμα στο οποίο ανέφερε ότι «Ως δημοτικό συμβούλιο καταδικάζουμε τη θρασύδειλη επίθεση με πέτρες στο κτίριο του Δημαρχείου την ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου και συγκεκριμένα την στιγμή που ήταν σε εξέλιξη ενημέρωση-συζήτηση «σχετικά με τη φιλοξενία των προσφύγων κατά την παραμονή τους στη Σύρο. Θεωρούμε πως τέτοιες φασιστοειδής πρακτικές δεν συμβαδίζουν με τις αξίες της δημοκρατίας και του πολιτικού διαλόγου».

Παρά του ότι ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου δεν θέλησε να παραδεχθεί σύνδεση των δύο γεγονότων, κρίνοντας ότι μπορεί η εν λόγω πράξη να ήταν «τυχαία», αποδεχόμενος τελικά την πρόταση δηλώνοντας πως «κάθε τέτοιου επίθεση είναι καταδικαστέα».