Σταθερά στο προσκήνιο τα προβλήματα εισροής νερού στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης του ΑΚΔΕ, κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων στη Σύρο

“Ζωντανό νερό” στην Κλειστή Α΄ Αίθουσα

Άμεσα οι εργασίες μόνωσης της οροφής κι εντός Φεβρουαρίου η ολοκλήρωση της συνολικής μελέτης αποκατάστασης του αθλητικού χώρου

Εικόνες που προκαλούν νέα αγωνία κι ανησυχία αναφορικά με την ασφάλεια των αθλητών και του επισκέψιμου κοινού καταγράφηκαν ξανά στο γήπεδο καλαθοσφαίρισης (Κλειστή Α΄ Αίθουσα) του Αθλητικού Κέντρου της Ερμούπολης, αφού η εισροή νερού εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης του περασμένου Σαββάτου, έφερε εκ νέου στο προσκήνιο την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο συγκεκριμένος αθλητικός χώρος.

Τόσο τα προβλήματα μόνωσης της οροφής, όσο όμως και οι φθορές στα κουφώματα του κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης “ευνοούν” την εισροή νερού σε τακτικά διαστήματα και μάλιστα όταν οι έντονες καιρικές συνθήκες και οι βροχοπτώσεις κάνουν την εμφάνισή τους, “γεννώντας” εύλογη ανησυχία και αμφιβολίες στην πλευρά των αθλητών, αλλά και των γονέων των παιδιών που πραγματοποιούν τις καθημερινές προπονήσεις τους, ως προς το ζήτημα πρωτίστως της ασφαλούς παραμονής τους.

Η διαπίστωση του προβλήματος ξανά και μάλιστα σε χρόνο διεξαγωγής αγώνα μπάσκετ το απόγευμα του Σαββάτου, προκάλεσε δημόσια παρέμβαση εκ μέρους του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέα Γιαλόγλου κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου, με τον ίδιο να περιγράφει γλαφυρά την κατάσταση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως στην Κλειστή Α΄ Αίθουσα έτρεχε “ζωντανό νερό” και ζητώντας εν συνεχεία, σαφείς απαντήσεις από τη Δημοτική Αρχή για τις ενέργειές της, στην κατεύθυνση αντιμετώπισης του σοβαρού προβλήματος.

Παρά το γεγονός πως εντός της συνεδρίασης του συλλογικού οργάνου δεν δόθηκε καμία απάντηση στο σχετικό ερώτημα του κ. Γιαλόγλου, ωστόσο η εφημερίδα επανέρχεται στο θέμα, ζητώντας τις δηλώσεις τόσο του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον Αθλητισμό, Γουλιέλμου Πρίντεζη, όσο όμως και του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκου Βακόνδιου.

Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν παρακάτω οι δύο αιρετοί, η Δημοτική Αρχή προχωρά τελικώς άμεσα σε εργασίες υγρομόνωσης της οροφής για να εξασφαλίσει κατάλληλο περιβάλλον στους αθλητές που προπονούνται και αγωνίζονται καθημερινά, αναμένοντας ταυτόχρονα και συγκεκριμένα, εντός του επόμενου μήνα, να έχει στη διάθεσή της τη μελέτη για τη συνολική αποκατάσταση του εν λόγω κτιρίου.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφοράς και καθώς μέσω των δηλώσεων των δύο αυτοδιοικητικών αναδεικνύεται έντονα ξανά το τεράστιο οικονομικό κόστος που οφείλει να εξασφαλίσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τις ιδιαιτέρως “πληγωμένες” αθλητικές υποδομές του και τη βελτίωσή τους, άξιο απορίας παραμένει το γεγονός πως καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών έχουν δαπανηθεί αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για υποστήριξη αθλητικών σωματείων.

Ήπια παρέμβαση στην οροφή, αλλά σημαντική

Δεδομένης της συστηματικής καταγραφής των γεγονότων εισροής νερού από αρκετά σημεία μέσα στον αγωνιστικό χώρο αλλά και στα υπόλοιπα τμήματα της αθλητικής υποδομής, ο κ. Γιαλόγλου αναφερόμενος στα πρόσφατα περιστατικά, γνωστοποίησε μάλιστα και την ύπαρξη δύο σύντομων βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η κατάσταση που περιέγραψε.

Επί αυτού του θέματος, σε δηλώσεις του προς την εφημερίδα ο κ. Πρίντεζης σχολίασε πως, “To γνωρίζουμε όλοι το πρόβλημα και ξέρουμε πως αυτή η Αίθουσα χρειάζεται συνολική αποκατάσταση”. Υποστήριξε μάλιστα πως, “Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση” εξηγώντας αμέσως πως, η Δημοτική Αρχή και ειδικότερα η Τεχνική Υπηρεσία σε συνεργασία και συνεννόηση με το Τμήμα Αθλητισμού, αποφάσισαν να παρέμβουν επουλωτικά σε πρώτο επίπεδο, απέναντι στα ανοικτά θέματα της οροφής.

“Αυτό που προς το παρόν έχουμε κάνει είναι να προχωρήσουμε σε ήπια παρέμβαση στην οροφή της Κλειστής Α΄ Αίθουσας” σημείωσε σχετικά, λέγοντας επίσης πως ήδη “έχουμε κάνει την προμήθεια των υλικών κι έχουμε ένα κόστος 7.500 ευρώ”.

Όπως θέλησε να υπογραμμίσει μάλιστα παρακάτω, αν και πρόκειται για “μία μικρή παρέμβαση” ωστόσο, σχολίασε πως “είναι όμως πολύ βασική” αφού εστιάζει στο θέμα της μόνωσης.

“Ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες για τη στέγη και αφορούν στο χρόνιο πρόβλημα της εισροής του νερού της βροχής και όλης της κατάστασης που δημιουργείται μετά από έντονες καιρικές συνθήκες” πρόσθεσε, αναφερόμενος παράλληλα και στο θέμα των κουφωμάτων, από τα οποία επίσης εισέρχεται το νερό της βροχής. “Σχετικά με τα κουφώματα κλπ γνωρίζουμε ότι είναι σε άθλια κατάσταση. Αυτό όμως συνολικά θα το δείξει η μελέτη που θα έχουμε στα χέρια μας. Θα γνωρίζουμε και το κόστος για το συνολικό έργο” δήλωσε προς την εφημερίδα ο εντεταλμένος Αθλητισμού, επισημαίνοντας πως η πρώτη μικρή παρέμβαση θα διευκολύνει τις προπονήσεις και τους αγώνες καλαθοσφαίρισης ώστε να διεξάγονται χωρίς προβλήματα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων.

Στόχος να μην ακυρώνονται “παιχνίδια”

Όπως σχολίασε άλλωστε και είναι γνωστό, μέχρι σήμερα “έχουν ακυρωθεί παιχνίδια, αλλά πιστεύω θα το διορθώσουμε στο 100% αυτό το θέμα (σσ. εισροή νερού)”.

Συμπλήρωσε δε πως, “Στόχος είναι να μην αλλάζει το πρόγραμμα, να μην ακυρώνονται αγώνες και προπονήσεις και οι ομάδες που έρχονται από τα νησιά να μην ξοδεύουν τόσα χρήματα και να μην γίνονται οι αγωνιστικές αναμετρήσεις”.

Κληθείς να αναφέρει τον χρόνο ολοκλήρωσης αυτής της μικρής παρέμβασης, ο κ. Πρίντεζης επεσήμανε ότι απαιτείται πρώτα να το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, όπως επιβεβαίωσε άλλωστε και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος αναφερόμενος στον χαρακτήρα των εργασιών, υπογράμμισε πως, “Θα προσπαθήσουμε να κλείσουμε τα μπαλώματα και τις όποιες φθορές υπάρχουν πάνω στην υπάρχουσα μόνωση της στέγης”, υπενθυμίζοντας μάλιστα πως, “υπάρχει μία μεμβράνη που με τον καιρό έχει φθαρεί κι έχουν προκληθεί τοπικές βλάβες”.

“Αυτές προσπαθήσαμε να τις καλύψουμε και μετά με μία συνολική προμήθεια υγρομονωτικών υλικών, θα προσπαθήσουμε να μονώσουμε την οροφή του γηπέδου”.

Ανεκμετάλλευτη η καλοκαιρινή περίοδος. Ούτε ένα ευρώ τα τελευταία χρόνια

Με δεδομένο ότι οι εν λόγω ανάγκες για το συγκεκριμένο γήπεδο και τα προβλήματά του ήταν δημοσίως γνωστά, ο κ. Πρίντεζης ρωτήθηκε σχετικά με τη μη υλοποίηση της ήπιας παρέμβασης σε κατάλληλο χρόνο, όπως το καλοκαίρι του 2017, προκειμένου η νέα αθλητική – αγωνιστική περίοδος να ξεκινούσε χωρίς την πολυδιατυπωμένη κι εύλογη αγωνία αθλητών και κοινού.

“Σίγουρα για οικονομικούς λόγους” δήλωσε κατηγορηματικά, απαντώντας στην ερώτηση για τον λόγο που δεν υλοποιήθηκαν οι εργασίες μόνωσης της οροφής εντός της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές.

“Τώρα όμως, προχωρήσαμε παρά τη μελέτη για να μην χάσουμε άλλον έναν χειμώνα χωρίς παρέμβαση. Αυτό το πρόβλημα γνωρίζουμε ότι υπάρχει πάνω από 15 χρόνια” πρόσθεσε παρακάτω, σχολιάζοντας μάλιστα σε έντονο ύφος πως, “Δεν το “άγγιζε” κανείς και δεν ξέρω και τους λόγους”.

Από την πλευρά του δε σημείωσε πως, πλέον “Βρήκαμε αυτά τα χρήματα τώρα και θα κάνουμε την παρέμβαση στο μισό τμήμα της οροφής που υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα” επαναλαμβάνοντας πως, “Θα εστιάσουμε στο κομμάτι του γηπέδου και το κομμάτι που υπάρχει έντονο το πρόβλημα που είναι σίγουρα ο μισός αγωνιστικός χώρος και προς την πλευρά της καντίνας”.

Σύμφωνα με όσα θέλησε να επισημάνει μάλιστα με φόντο τη μελέτη που εκπονείται, “στο συγκεκριμένο γήπεδο δεν είχε γίνει καμία παρέμβαση τα τελευταία χρόνια. Στην Α΄ Κλειστή Αίθουσα δεν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ. Δεν ξέρω τους λόγους που γινόταν αυτό, σε αντίθεση με την Β΄ Κλειστή Αίθουσα που έπεφταν χρήματα και θα συνεχίσουν βέβαια, αλλά και σε όλες τις άλλες αθλητικές υποδομές έχουν “πέσει” χρηματοδοτήσεις”.

Η ΕΣΚ Κυκλάδων υπεύθυνη για διεξαγωγή ή ακύρωση αγώνων”

Πέραν των ανωτέρω, ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να διευκρινίσει αν η δημοτική πλευρά με δεδομένη την κακή κατάσταση του γηπέδου έχει την ευθύνη της απόφασης ακύρωσης αγώνων σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω προκειμένου να είναι ασφαλείς οι αθλητές.

“Έχουμε κάνει συνάντηση για όλα τα προβλήματα της Αίθουσας με τον Άρη Σύρου καθώς ο ΑΟ Ερμούπολης δεν μας έχει ενοχλήσει ποτέ. Έχουν επισημανθεί και από τους γονείς και από εμάς κάποια προβλήματα. Κάποια από αυτά όπως προβλήματα σε υδραυλικά τα έχουμε μαζέψει. Όσα μπορούσαμε. Το βασικό πρόβλημα που είναι η οροφή έχει δρομολογηθεί και θα φτιαχτεί άμεσα” σημείωσε ο κ. Πρίντεζης γνωστοποιώντας τις επαφές με την αθλητική πλευρά, σημειώνοντας κατηγορηματικά δε, πως, για τη διεξαγωγή αγώνων τις αποφάσεις λαμβάνει η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων (ΕΣΚ Κυκλάδων).

“Το κτίριο είναι δημοτικό ακίνητο. Την απόφαση όμως την έχει η ΕΣΚ. Αυτή κανονίζει τους αγώνες κι εμείς ως Δήμος παραχωρούμε τα ακίνητά μας, τα γήπεδά μας για να διεξάγονται οι αγώνες. Αυτός που αποφασίζει για την ακύρωση κάποιων αγώνων, για τη μη διεξαγωγή τους είναι η Ένωση Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων” δήλωσε κατηγορηματικά ο εντεταλμένος Αθλητισμού.

Τον Φεβρουάριο η μελέτη. Μετά αναζήτηση χρηματοδότησης

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης της μελέτης για το κτίριο της Κλειστής Α΄ Αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου, οι δύο αρμόδιοι αιρετοί ενημέρωσαν για το στάδιο των σχετικών ενεργειών, ώστε αυτή ως “εργαλείο” να αποτελέσει την βάση αναζήτησης χρηματοδότησης για την υλοποίηση ενός μεγάλου έργου που θα “κλείνει” σοβαρά θέματα του γηπέδου.

“Έχει δρομολογηθεί η μελέτη για τη συνολική αποκατάσταση. Περιμένουμε την ολοκλήρωσή της για να δούμε πώς θα προχωρήσει πραγματικά το έργο. Πρέπει να γνωρίζουμε και το κόστος για να αναζητήσουμε χρηματοδότηση” ανέφερε ο Γουλιέλμος Πρίντεζης, προσθέτοντας ακόμη πως, “μέχρι σήμερα ποτέ δεν είχε γίνει κάτι τέτοιο”.

Μάλιστα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος υπενθύμισε από την πλευρά του πως, η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο για την εκπόνησή της είχε υπογραφεί μετά τις 20 Οκτωβρίου του 2017 και περιλαμβάνει τρία στάδια. “Το πρώτο είναι η αποτύπωση της υπάρχουσας κατάστασης στατικά. Το δεύτερο είναι οι εργασίες που πρέπει να γίνουν βάσει της μελέτης ώστε να είναι στατικά επαρκές το κτίριο σύμφωνα με τους κανονισμούς και τις προδιαγραφές και το τρίτο κομμάτι θα είναι το οικονομοτεχνικό. Δηλαδή οικονομικά πώς πρέπει να κινηθούμε” περιέγραψε εν συντομία, αναφέροντας πως καθώς ο ανάδοχος είχε στη διάθεσή του διάστημα τεσσάρων μηνών, εντός του επόμενου μήνα ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα έχει στη διάθεσή του τη μελέτη.

“Η συνολική διάρκεια είναι τέσσερις μήνες. Επομένως, πιστεύω ότι τέλος Φεβρουαρίου, δηλαδή σε έναν - ενάμιση μήνα θα την έχουμε στα χέρια μας” σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, εξηγώντας πως, “μετά θα αναζητήσουμε χρηματοδότηση”.

Αφού μάλιστα δήλωσε πως, “Επομένως, γι αυτό τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε μεγαλύτερες παρεμβάσεις, αλλά θα καλύψουμε τα κομμάτια της οροφής που στάζουν”, έκλεισε την αναφορά του στο θέμα της Κλειστής Α΄ Αίθουσας επισημαίνοντας πως σίγουρα θα προκύψει ένα σημαντικό κόστος και δεν θα είναι εύκολη η κατοχύρωση χρηματοδότησης.

Βελτίωση ενός ανοικτού γηπέδου μπάσκετ κι ενός εκ των τεσσάρων του τένις

Δεδομένων των αυξημένων αναγκών των αθλητών σε επίπεδο υποδομών στο νησί, ο κ. Πρίντεζης θέλησε να γνωστοποιήσει πως η Δημοτική Αρχή εξετάζει τη βελτίωση και αναβάθμιση δύο χώρων εντός των ορίων του Αθλητικού Κέντρου. “Είμαστε σε επικοινωνία με τις Τεχνικές Υπηρεσίες ώστε να αποκαταστήσουμε κι ένα εξωτερικό γήπεδο μπάσκετ. Αυτό που βρίσκεται δίπλα στην Α΄ Κλειστή. Στόχος είναι να καταφέρουμε να χαρίσουμε καλύτερη καθημερινότητα στις ζωές των ανθρώπων που έρχονται και προπονούνται εδώ. Χρειάζεται αναβάθμιση και αλλαγή στον τάπητα” σχολίασε ο εντεταλμένος αιρετός, κάνοντας παράλληλα αναφορά και στους αθλητικούς χώρους του τένις. “Επίσης, συζητάμε και για ένα γήπεδο του τένις από τα τέσσερα. Θέλουμε να υπάρχει ένα από αυτά σε καλή κατάσταση για να μπορούμε να φιλοξενούμε αγώνες” πρόσθεσε σχετικά, με τον κ. Βακόνδιο, συμπληρώνοντάς τον να διευκρινίζει τις ενέργειες που θα πρέπει πρωτίστως να πραγματοποιηθούν.

“Έχουμε κοιτάξει με πιστοποιημένα υλικά την αποκατάσταση δύο γηπέδων και περιμένουμε να δούμε το ακριβές συνολικό κόστος γι αυτά και να τα εντάξουμε στο Τεχνικό Πρόγραμμα και στον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2018. Με την πρώτη αναμόρφωση θα πρέπει να το δρομολογήσουμε. Αν τα προβλέψουμε, θα μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε” σχολίασε παρακάτω, διευκρινίζοντας ακόμη πως, “Πρέπει να έχουμε και μελέτη γι αυτά, οπότε να δούμε αναλυτικά τί θα κάνουμε. Να έχουμε μία τεχνική περιγραφή και το κομμάτι της οικονομικής δαπάνης και της κατασκευής ώστε να μπορούν να δημοπρατηθούν”. Προβαίνοντας σε μία εκτίμηση για το κόστος των παρεμβάσεων στα δύο γήπεδα, ο κ. Πρίντεζης σχολίασε πως κατά πάσα πιθανότητα δεν θα υπερβεί το κάθε έργο το ποσό των 8.000 ευρώ, κόστος που σύμφωνα με όσα διευκρίνισε και ο κ. Βακόνδιος, “αντέχει” να καλύψει ο Δήμος.

Οι ανάγκες παραμένουν μεγάλες”

Με φόντο τις δημόσιες παρεμβάσεις και αναφορές επανειλημμένως στα προβλήματα των αθλητικών υποδομών και στην κάκιστη κατάσταση των περισσότερων χώρων του νησιού, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος προέβη σε ένα συνολικότερο σχόλιο.

“Οι ανάγκες των αθλητικών υποδομών ήταν πολύ μεγάλες και παραμένουν πολύ μεγάλες” δήλωσε ο Αντιδήμαρχος, αναφέροντας όμως, τέλος, πως, “Υπάρχει μέριμνα και καλή συνεργασία με το Τμήμα Αθλητισμού από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας και προσπαθούμε κομμάτι - κομμάτι και κάθε υποδομή να τα αναβαθμίζουμε, να τα βελτιώνουμε και να τα φτιάχνουμε”.