Οι θέσεις του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενόψει της πραγματοποίησης του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Στελέχωση κι εργασιακή αξιοπρέπεια

Υπόμνημα προς την κυβέρνηση και το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης
  • Δευτέρα, 4 Ιουνίου, 2018 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 4 Ιουν. 2018 - 18:00

Την εξασφάλιση του συνόλου των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εργασιακή αξιοπρέπεια των υπαλλήλων των Δήμων, όπως και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σε μία περίοδο παρατεταμένης κρίσης και μνημονιακών περικοπών, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων στο πλαίσιο της διεξαγωγής του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου στη Σύρο, στις 5 και 6 Ιουνίου.

Έχοντας συντάξει ένα σαφές υπόμνημα, στο περιεχόμενο του οποίου καταγράφουν τα μεγάλα “ανοικτά” θέματα των υπαλλήλων των Δήμων, τις αγωνίες αλλά και τις προτάσεις καθώς και τα αιτήματά τους για μία αποδοτικότερη και καλύτερη πορεία των ΟΤΑ προς όφελος των δημοτών, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης διεκδικούν από την κυβέρνηση σημαντικές αλλαγές.

Εκτός από τα αυστηρώς εργασιακά – υπαλληλικά θέματά τους, τα μέλη του Σωματείου επισημαίνουν τέλος, πως συντάσσονται με την προσπάθεια κάθε πλευράς που θίγει και ζητά την αναγνώριση της νησιωτικότητας στην πράξη.

Συνεχής υποβάθμιση και περικοπές

Προλογίζοντας το περιεχόμενο των αιτημάτων τους, σημειώνουν πρωτίστως πως, η διεξαγωγή του Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας “πραγματοποιείται σε μια χρονική περίοδο όπου συνεχίζεται η επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων, των μικρομεσαίων και της κοινωνίας γενικότερα, με νέα επώδυνα μνημονιακά μέτρα, αυξάνοντας δραματικά τη φτώχεια”. Όπως εξηγούν μάλιστα, “Στο κέντρο του στόχου παραμένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που οικονομικά καταρρέει και απειλείται η διάλυση και κατάργηση του Δημόσιου και Κοινωνικού χαρακτήρα των υπηρεσιών της”.

Προς επιβεβαίωση των λεγομένων τους, τονίζουν δε, πως, “Παρά την πρόσφατη προκήρυξη για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων, οι τραγικές ελλείψεις σε υλικοτεχνικά μέσα και υποδομές και η σοβαρή έλλειψη προσωπικού στις υπόλοιπες υπηρεσίες, τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε μαρασμό, ανοίγοντας διάπλατα την κερκόπορτα στις ελαστικές σχέσεις εργασίας και στην ιδιωτικοποίηση κερδοφόρων υπηρεσιών μετακυλίοντας το κόστος για μια ακόμη φορά στις πλάτες των πολιτών”.

Πέραν των ανωτέρω, υπογραμμίζουν επίσης ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που αφορά στην καθημερινότητα των υπαλλήλων και την ασφάλειά τους. “Τα εργατικά ατυχήματα, μικρά ή μεγάλα είναι πια σχεδόν καθημερινό φαινόμενο και έπαψαν να αποτελούν είδηση, ειδικότερα στις εργασίες των εξωτερικών συνεργείων, τόσο λόγω της πλήρους απαξίωσης και σχεδόν ανυπαρξίας του κατάλληλου μηχανολογικού εξοπλισμού, όσο και της μη εφαρμογής της υφιστάμενης νομοθεσίας για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας”.

Καμία πρόβλεψη για τη νησιωτικότητα

Από την πλευρά τους μάλιστα, δίνουν έμφαση στην πολυσυζητημένη υπόθεση της νησιωτικότητας, εξηγώντας πως, έχουν πραγματοποιηθεί αλλαγές και έχει ασκηθεί πολιτική, κόντρα στην αξιοπρέπεια των υπαλλήλων σε γενικότερο επίπεδο, αφού παρά τις συνεχείς περικοπές, δεν υπάρχει πρόβλεψη για παροχή κινήτρων στην πράξη.

“Παρά τη σχετική συνταγματική πρόβλεψη για την αναγνώριση της νησιωτικότητας, παρακολουθούμε τη σταδιακή κατάργηση του συνόλου σχεδόν των ήδη ανεπαρκών κινήτρων στελέχωσης και παραμονής εργαζομένων και γενικότερα κατοίκων στα νησιά” προσθέτουν σχετικά, ασκώντας κριτική και για το θέμα της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ αναφορικά με το τί συνέπειες προκύπτουν σε επίπεδο κόστους διαβίωσης.

“Παράλληλα, η απαράδεκτη αύξηση των έμμεσων φόρων (ΦΠΑ) και το αυξημένο κόστος των θαλάσσιων συγκοινωνιών οδήγησαν σε ένα κόστος διαβίωσης σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πληθυσμιακά αντίστοιχες, μη νησιωτικές περιοχές της χώρας μας” υποστηρίζουν κατηγορηματικά, σημειώνοντας κόμη πως, “Το επίπεδο ζωής, ειδικά για εργαζόμενους με χαμηλά εισοδήματα, είναι συνεχώς επιδεινούμενο ενώ η κοινωνία αιμορραγεί από την πληγή που έχει ανοίξει και ονομάζεται καθημερινή διαβίωση”.

Προτάσεις

Αφού εκφράζουν τους εν λόγω προβληματισμούς, τα μέλη του Σωματείου Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης παραθέτουν τις προτάσεις τους, οι οποίες επιγραμματικά έχουν ως ακολούθως: “Άμεση οικονομική ενίσχυση των Δήμων καθώς και την άμεση καταβολή – επιστροφή όλων των παρακρατηθέντων πόρων. Άμεση αντιμετώπιση της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, ιδιαίτερα των ανταποδοτικών και των δομών που συμβάλλουν στην άμβλυνση των συνεπειών της κοινωνικής εξαθλίωσης. Μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου (πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κλπ). Κατάργηση κάθε μορφής επισφαλούς εργασίας και των ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενιαία μόνιμη (Δημοσίου Δικαίου) σχέση εργασίας. Εργαζόμενοι με πλήρη μισθολογικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και εργασιακά δικαιώματα. Άμεση υπογραφή ΣΣΕ για το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου. Τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 98 του Ν 4483/2017 που επανακαθορίζει τους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Επαναφορά παλαιών και θέσπιση νέων κινήτρων στελέχωσης και παραμονής στις υπηρεσίες των νησιών (ενίσχυση επιδόματος προβληματικών – παραμεθορίων περιοχών, αύξηση αφορολόγητου, καταβολή εξόδων μετακίνησης κλπ).

Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας ώστε να μην προστεθούν και άλλα θύματα στον μακρύ κατάλογο των εργατικών ατυχημάτων. Σύσταση νέων, σύγχρονων Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα απεικονίζουν τις πραγματικές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό για την εξυπηρέτηση και κάλυψη των αναγκών των δημοτών όπου θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις με σαφή περιγραφή και θα λειτουργεί η υπαλληλική ιεραρχία όπου θα επιλέγεται μέσα από αξιοκρατικά κριτήρια και όχι διορισμένοι από αιρετούς. Αξιολόγηση που έχει στόχο την ανάπτυξη και εξέλιξη προσωπικού και όχι συρρίκνωση – κατάργηση δομών και υπηρεσιών των ΟΤΑ και τον έλεγχο της διοικητικής ιεραρχίας. Συνεχής εκπαίδευση και ανάπτυξη για ανθρώπινο δυναμικό, αναβαθμισμένο, με αυτονομία και πρωτοβουλία στο πλαίσιο της συνταγματικής νομιμότητας.

Οργάνωση και διαμόρφωση μιας τοπικής Αυτοδιοίκησης χωρίς περιττή γραφειοκρατία και πολυνομία, σύγχρονη με ριζικά ανασχεδιασμένες διαδικασίες και αυτοματισμούς”.

ΦΠΑ, ακτοπλοϊκό και μεταφορικό ισοδύναμο

Συμπληρωματικά στα παραπάνω, η πλευρά των υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης δημοσίως σημειώνει πως συντάσσεται με βασικά αιτήματα που σχετίζονται με τη νησιωτικότητα. Ειδικότερα, μιλούν για τον ΦΠΑ, το μεταφορικό ισοδύναμο και το ακτοπλοϊκό.

“Ενώνουμε τη φωνή μας με όλους τους εργαζόμενους των Κυκλάδων που διεκδικούν το δικαίωμα να μπορούν να ζουν στον τόπο τους και διεκδικούμε: Την πλήρη κάλυψη των τεράστιων εισοδηματικών απωλειών μας στα χρόνια των μνημονίων, την επαναφορά όλων των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων που κατακρεουργήθηκαν στο βωμό της “σωτηρίας” των τραπεζών και σε όφελος του μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου. Την επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ και τη δραστική μείωση της τιμής των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων καθώς και την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου και τη διαμόρφωση πολιτικής μέσω της εφαρμογής “ρήτρας νησιωτικότητας” ώστε να εξετάζονται τα νομοθετήματα και οι ασκούμενες πολιτικές ως προς τις επιπτώσεις τους στο νησιώτικο χώρο”.