Αδιαφορία των φορέων και των μελών της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του 2019

“Νεκρό” εργαλείο... η διαβούλευση

Εξ αναβολής και με την μικρότερη δυνατή συμμετοχή, η συνεδρίαση της Παρασκευής

Πλήρως απαξιωμένο είναι το όργανο της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των περισσοτέρων εκ των πενήντα μελών της, δεν παρουσιάστηκαν στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2019, στην εξ αναβολής συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Το σοβαρό πρόβλημα της μη παρουσίας πολλών μελών κι ως εκ τούτου, της μη κατάθεσης προτάσεων εκ μέρους της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με την πορεία και τον προγραμματισμό του Δήμου για το επόμενο έτος, όχι μόνον προβληματίζει ιδιαίτερα σε γενικότερο επίπεδο, αλλά και δεν ευνοεί στην κατεύθυνση του διαλόγου της Δημοτικής Αρχής με την Συριανή κοινωνία για τις ρεαλιστικές ανάγκες του τόπου.

Άκρως απογοητευτική υπήρξε η εικόνα της συνεδρίασης των παρισταμένων μελών της στο γραφείο του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου με μοναδική εκπροσώπηση να έχουν οι υπάλληλοι του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπως και τα μέλη του Συλλόγου “Δικαίωμα” και της θεατρικής ομάδας “Μπαστιάς”, αφού παρόντες ήταν μόνον ο Γιάννης Αλεξανδρής και η Άννα Βαμβακάρη, όπως επίσης η Ζωγραφιά Δόγου και ο Λάμπρος Κατσαρός.

Δεν προχώρησε η Επιτροπή όπως ο νομοθέτης την φαντάστηκε”

Τη μη συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων της τοπικής κοινωνίας σχολίασε και ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος εξ αρχής ανέφερε πως, η Επιτροπή Διαβούλευσης, δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να λειτουργήσει, ώστε να απαντήσει στο σκοπό της.

“Ίσως αυτό το όργανο να είναι και το πιο απαξιωμένο όργανο του “Καλλικράτη”. Δεν προχώρησε όπως ίσως ο νομοθέτης το είχε φανταστεί. Και αυτή τη στιγμή παρόντες είναι μόνον το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και εκπρόσωποι του Συλλόγου “Δικαίωμα” και της θεατρικής ομάδας “Μπαστιάς”” σημείωσε σχετικά ο κ. Αθανασίου, τονίζοντας επιπλέον πως, “Η λογική της διαβούλευσης, αν οι φορείς ερχόντουσαν – έστω οι μισοί, αλλά και λιγότεροι – είναι να διατυπωθεί πού πιστεύει η τοπική κοινωνία και οι τοπικοί φορείς ότι θα πρέπει να δώσει βάρος ο επόμενος προϋπολογισμός του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης”.

Ο κ. Αθανασίου προχώρησε στη συνεδρίαση ακούγοντας τους παριστάμενους και δίνοντας απαντήσεις στα θέματα που έθεσαν επί τάπητος κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους.

Εκτός του ίδιου όμως, το σοβαρό θέμα της μη λειτουργίας της Επιτροπής Διαβούλευσης παρατήρησε και ο εκπρόσωπος του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Αλεξανδρής, ο οποίος αναγνώρισε και την “ευθύνη” της Δημοτικής Αρχής σε επίπεδο αναζήτησης τρόπων, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό “όργανο”.

“Και ο ίδιος ο φορέας που το διοργανώνει κι έχει την ευθύνη για τη διαβούλευση, θα πρέπει να προβεί σε κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα διασφαλίσουν ότι θα γίνει μία ουσιαστική διαβούλευση” ανέφερε προλογικά, υπογραμμίζοντας εμμέσως τη σημασία της συμμετοχής και της ουσιαστικής απόδοσης της Επιτροπής.

Μας απασχολεί η οικονομική πορεία. Απαραίτητα τα μέτρα για την προστασία των εργατών”

Επί της ουσίας, ο κ. Αλεξανδρής τοποθετήθηκε γενικόλογα για τα οικονομικά του Δήμου, όπως και για θέματα που απασχολούν τους εργάτες του Δήμου, όπως και συνολικά των Δήμων της χώρας.

Αρχικά για τα μέσα ατομικής προστασίας των εργατών, τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός ότι φέτος δρομολογήθηκε λύση σε αντίθεση με όσα διαπιστώθηκαν τα προηγούμενα τρία χρόνια, με τον κ. Αθανασίου δε, να γνωστοποιεί πως προχωρά ομαλά και η διαγωνιστική διαδικασία.

Αμέσως μετά, ο κ. Αλεξανδρής επεσήμανε την ανάγκη να λάβει ο Δήμος όλα εκείνα τα μέτρα που διασφαλίζουν την ασφάλεια των εργατών και υπαλλήλων του Δήμου κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. “Φέτος είναι και η χρονιά υγιεινής και ασφάλειας από την ΠΟΕ – ΟΤΑ και αναφορικά με το τραγικό γεγονός για την Τήνο, θέλουμε να πούμε πως πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις ώστε ο κάθε εργαζόμενος να επιστρέφει αρτιμελής στο σπίτι του” δήλωσε ο ίδιος, κάνοντας μνεία και στο πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και ζητώντας από τον Δήμο να ακολουθήσει τον “μπούσουλα” που έχει καταγραφεί.

“Θα θέλαμε να δούμε ένα κομμάτι του προϋπολογισμού να αφορά τις βελτιώσεις, τουλάχιστον κάποιες βελτιώσεις από όσες προβλέπει η έκθεση των Ελεγκτών” πρόσθεσε, μιλώντας ακολούθως για τα οικονομικά.

“Λέμε τόσον καιρό για το επιχειρησιακό σχέδιο. Θέλουμε να ξέρουμε που κινείται ο Δήμος τις επόμενες χρονιές” ανέφερε σχετικά, εξηγώντας παράλληλα πως, “Αυτό που σίγουρα μας προβληματίζει πάρα πολύ είναι η βιωσιμότητα του Δήμου. Η φερεγγυότητα, η αποπληρωμή των υποχρεώσεων, το χρονικό διάστημα που γίνονται αυτές κι γενικότερα το ότι δεν υπάρχουν χρήματα και δεν έχει ο Δήμος τη δυνατότητα να εφαρμόσει μία δική του πολιτική”.

Ο ίδιος δε, συμπλήρωσε πως, “Δεν θα θέλαμε κάποια στιγμή να δούμε τον Δήμο να έχει τεράστια ανοίγματα και να είναι ένας “κόκκινος” Δήμος” αφού όπως υπογράμμισε, “ένας εύρωστος Δήμος μπορεί επίσης να διασφαλίσει πολύ καλύτερα και τη λειτουργία και τον χαρακτήρα των δημόσιων υπηρεσιών”.

AMEA και πολιτισμός

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε η πρόεδρος του Συλλόγου “Δικαίωμα”, Ζωγραφιά Δόγου, η οποία επεσήμανε πως, τα αιτήματα για τους συμπολίτες μας με αρκετά προβλήματα και αναπηρίες επαναλαμβάνονται στο σύνολό τους προς τη Δημοτική Αρχή.

Η ίδια, μάλιστα έκανε αναφορά σε θέματα προσβασιμότητας στην πόλη και σε ευρύτερες περιοχές αυτής, ενώ θέλησε να υπογραμμίσει και με σαφήνεια κάποια αιτήματα που αφορούν σε συγκεκριμένους συμπολίτες μας αναφορικά με τη δυνατότητα... μετακίνησής τους.

Εκτός των ανωτέρω, ζήτησε να πληροφορηθεί σχετικά με το αν η ΔΕΥΑ Σύρου έχει μέριμνα για τιμολόγια με οικονομικές ελαφρύνσεις για ΑΜΕΑ, προκειμένου να υπάρχει έμπρακτη στήριξη των συμπολιτών μας.

Συμπληρωματικά στη δική της τοποθέτηση, ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Κατσαρού, ο οποίος εκτός της ατζέντας των αιτημάτων για τα ΑΜΕΑ, εκπροσωπώντας και τη θεατρική ομάδα “Μπαστιάς”, ζήτησε την ουσιαστική στήριξη του ερασιτεχνικού θεάτρου, όπως επίσης θέλησε να πληροφορηθεί για το όφελος – οικονομικό και όχι μόνον – του Δήμου, από τη διεξαγωγή μεγάλων και ακριβοπληρωμένων αθλητικών διοργανώσεων όπως το LG AEGEAN BALL FESTIVAL.