Δίχασε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης ο διοργανωτής του «Syros Trimore Triathlon»

Προσβολή και προκλητικότητα

Με παντελή απουσία απολογιστικών στοιχείων και απόλυτα προσβλητικές προς το σύνολο της τοπικής κοινωνίας της Σύρου διαπιστώσεις, ο διοργανωτής του «Syros Trimore Triathlon», απαιτεί άνευ αιτιολόγησης νέα μεγαλύτερη δημοτική επιχορήγηση για την επόμενη 4η διοργάνωση της εκδήλωσης στο νησί.

Πιστός στο ύφος και τη λογική των προσβολών, ο διοργανωτής, μετά τον περυσινό χαρακτηρισμό των Συριανών ως «ηλιθίων» έρχεται φέτος να καταδείξει ως άμεσα υπαίτιους για την αποτυχία, όπως ο ίδιος την χαρακτηρίζει, της περυσινής διοργάνωσης ολόκληρη την τοπική κοινωνία του νησιού.

Χωρίς να αναλάβει το παραμικρό μερίδιο ευθύνης, για το όποιο αποτέλεσμα, ως διοργανωτής, επιρρίπτει το βάρος, της δηλούμενης από τον ίδιο αποτυχίας, στους πολίτες, στα παιδιά, στους συλλόγους και στους τοπικούς επιχειρηματίες, που δεν υποστήριξαν, με τον τρόπο που εκείνος επιθυμούσε, τη διοργάνωση.

Με μία άκρως προκλητική και ακόμα περισσότερο προσβλητική επιστολή προς τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, απαιτεί τριπλασιασμό της οικονομικής συνδρομής του Δήμου στη διοργάνωση, χωρίς καμία αιτιολόγηση του αυξημένου κόστους και των δράσεων και εξόδων που αυτό θα καλύψει, ενώ επικαλούμενος κατ’ ιδίαν συμφωνία με τα στελέχη της Δημοτικής Αρχής, στοχοποιεί κάθε πολίτη ή φορέα που δεν θα ταχθεί υποστηρικτικά στο «Triathlon».

Η αποδοχή ή όχι της διοργάνωσης για 4η χρονιά στο νησί της Σύρου αποτέλεσε θέμα συζήτησης στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο, η οποία διεξήχθη εν μέσω έντονων διαφοροποιήσεων μεταξύ των Δημοτικών Συμβούλων, αλλά και καίριων παρατηρήσεων σχετικά με τη στάση του διοργανωτή.

Παρά τα αρνητικά στοιχεία, που ο ίδιος παράθεσε στο έγγραφο αίτημα του προς το Δήμο και την παραδοχή του ιδίου για την αποτυχία της προηγούμενης διοργάνωσης, υπήρξε μία παθιασμένη εκδήλωση υποστήριξης του από την πλευρά του Δημάρχου και των Δημοτικών Συμβούλων της πλειοψηφίας, αψηφώντας την εμφανή του πρόθεση να μην επαναλάβει τη διοργάνωση για 4η χρονιά στη Σύρο, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για αυτό στην τοπική κοινωνία.

Οι οικονομικές απαιτήσεις

Με αυξημένη την οικονομική της απαίτηση από το Δήμο η διοργανώτρια εταιρεία, έρχεται να την πολλαπλασιάσει, έναντι των 2.500 ευρώ που ζήτησε και έλαβε την πρώτη χρονιά της διοργάνωσης και των 5.000 ευρώ των δύο προηγούμενων χρόνων, φτάνοντας φέτος να έχει εξακοντίσει το κόστος στις 15.000 ευρώ, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματισμό.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Δημάρχου, η μεγάλη αυτή οικονομική  διαφοροποίηση αιτιολογήθηκε από τον διοργανωτή, σε τηλεφωνική μεταξύ τους επικοινωνία, με την απουσία χορηγών, αλλά και την υπαναχώρηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την υπόσχεση της για οικονομική ενίσχυση με 7.500 ευρώ.

Πολύ δε μεγαλύτερη απορία δημιουργεί η ανυπαρξία αιτιολόγησης από την πλευρά της εταιρείας σε τι συνίσταται η πολλαπλάσια αυτή αύξηση και φυσικά σε τι ανταποκρίνεται, δηλαδή τι έξοδα πρόκειται να καλυφθούν με το συγκεκριμένο ποσό ή ποιες θα είναι οι επιπλέον παροχές έναντι των προηγούμενων εκδηλώσεων, οι οποίες αιτιολογούν την αύξηση του κόστους.

Ενώ η διοργανώτρια εταιρεία μόλις πέρυσι ζητούσε δέσμευση του Δήμου για 5ετή διοργάνωση του «Syros Triathlon», με κόστος 25.000 ευρώ για το σύνολο της 5ετίας, που απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, έρχεται φέτος, μία μόλις χρονιά μετά και ζητά 15.000 ευρώ για ένα μόνο έτος διοργάνωσης.

Η επιτυχία των πρώτων εκδηλώσεων, όπως καταγράφηκε με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οδήγησε στη θετική ανταπόκριση του Δημοτικού Συμβουλίου για αποδοχή της αύξησης του ποσού συμμετοχής του Δήμου, σε αντίθεση με την φετινή πραγματικότητα της παραδοχής από τον ίδιο τον διοργανωτή της αποτυχίας της τελευταίας διοργάνωσης, γεγονός που δεν αιτιολογεί όχι μόνο την εκ νέου υποστήριξη της αλλά πολύ περισσότερο τον τριπλασιασμό του κόστους συμμετοχής.

Τη δικαιολόγηση ανέλαβε ο Δήμαρχος, χαρακτηρίζοντας την απόκλιση «απολύτως λογική», καθώς υποστήριξε ότι με ένα πολυετές δεσμευτικό πλάνο ο διοργανωτής προσεγγίζει ευκολότερα τους οικονομικούς χορηγούς, σε αντίθεση με μία ετήσια διοργάνωση που το ενδιαφέρον είναι πιο μειωμένο άρα αυτό αυξάνει και την οικονομική συμμετοχή του Δήμου.

Φυσικά στο ποσό αυτό θα πρέπει να προστεθούν και οι παροχές της υλικοτεχνικής υποδομής και του ανθρώπινου δυναμικού, που παρέχει ο Δήμος και ανέρχονται σε χιλιάδες ευρώ, γεγονός που αυξάνει κατά πολύ το ποσό της δημοτικής επιβάρυνσης.

Όμως στην επιστολή του διοργανωτή γίνεται σαφές πως δεν συναρτάται η οικονομική συμμετοχή του Δήμου με τις οικονομικές χορηγίες, καθώς το ποσό που θα καταβάλλει ο Δήμος είναι επιπλέον των χορηγιών που θα λάβει. Όπως αναφέρει επ’ αυτού «…παρακαλούμε όπως εξασφαλιστεί το ποσό των 15.000 ευρώ ως συνεισφορά του Δήμου στη διοργάνωση, δεδομένου ότι αποτελεί τον μοναδικό σήμερα οικονομικό πόρο πέρα των χορηγών».

Με ζητούμενο λοιπόν το κέρδος, ζητείται από τον Δήμαρχο, στον οποίο απευθύνεται, να εξασφαλίσει στο διοργανωτή το συγκεκριμένο ποσό, καθώς όπως σημειώνεται στην επιστολή «…στο βωμό της επίτευξης κερδοφορίας, παρακαλούμε όπως εξευρεθεί τρόπος να εξασφαλιστεί το παραπάνω ποσό…».

Απορίας άξιο δε είναι και το γεγονός ότι ενώ ο διοργανωτής επικαλείται μηδενικό κέρδος και αντιθέτως οικονομική ζημία ύψους πολλών χιλιάδων ευρώ από τις διοργανώσεις των τριών προηγούμενων χρόνων, παρόλα αυτά επιμένει πιεστικά να διεκδικεί μία νέα 2ετή δέσμευση από το Δήμο για συνέχιση της, κατά αυτόν, ζημιογόνας διοργάνωσης.

Επ’ αυτού η αναφορά στην επιστολή του είναι σαφής, αναφερόμενος στην αποτίμηση της περσινής χρονιάς σημειώνει ότι «…η διοργάνωση για τρίτη χρονιά να καταγράψει ζημιά και σε συνυπολογισμό με τα προηγούμενα έτη σήμερα να λείπουν από τα ταμεία της περισσότερα από 12.000 ευρώ, αντί να έχει δημιουργήσει θετική θέση έστω με ένα μικρό κέρδος».

Παρακάτω επανέρχεται αναφέροντας «…είναι θεμιτό ο συνεργάτης του Δήμου στην εκτέλεση ενός έργου με αποδεδειγμένη προσφορά, να επιδιώκει κέρδος στο τέταρτο έτος ενός έργου, έχοντας παραγράψει τη ζημιά που υπέστη τα 3 πρώτα».

Σε κάθε περίπτωση η σχετική απόφαση επί του ποσού συμμετοχής του Δήμου στη διοργάνωση θα ληφθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο κατόπιν της κατάρτισης, κατάθεσης και έγκρισης του προϋπολογισμού του 2019.

Οι προσυμφωνημένες απαιτήσεις

Με μία εισαγωγική παράγραφο, καθίσταται σαφές εκ μέρους της διοργανώτριας εταιρείας ότι οι απαιτήσεις της από το Δήμο εκπορεύονται από τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του εκπροσώπου της με τον Δήμαρχο και τους Αντιδημάρχους, στο γραφείο Δημάρχου στις 7 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα οι απαιτήσεις της εταιρείας από το Δήμο αφορούν: Α) το να «διεκδικήσει» την συμμετοχή εθελοντών, μέσω συναντήσεων με οργανωμένες ομάδες όπως πρόσκοποι, αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι κ.λ.π., «ως ανταπόδοση (κατά κάποιο τρόπο) της αναγνώρισης και της οικονομικής και υλικοτεχνικής-υποδομών ενίσχυσης που τους προσφέρει».

Ζητούμενο από πλευράς της εταιρείας αποτελεί η συγκέντρωση 80 εθελοντών για 1 ημέρα και 30 ατόμων για τις υπόλοιπες, όταν κατά την περυσινή διοργάνωση ο αριθμός εθελοντών, από 80-90 που ήταν τα δύο πρώτα χρόνια, έπεσε σε μόλις 25 άτομα, γεγονός που προσμετράται στους ανασταλτικούς παράγοντες που δεν επιτρέπουν να καταγραφεί ως θρίαμβος το γεγονός, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του διοργανωτή.

Β) Με ευθείες υποδείξεις συμπεριφοράς και ενεργειών του διοργανωτή προς το Δήμο, του ζητείται να λειτουργήσει ως «προστάτης» της εκδήλωσης έναντι ανάλογων γεγονότων τα οποία κρίνει ως ανταγωνιστικά, ως εκτιμητής (υπό ποια ιδιότητα αλήθεια;) του ήθους ή της ανηθικότητας, ως κριτής και επικριτής οποιουδήποτε αντιτίθεται στο γεγονός.

Συγκεκριμένα να παράσχει ο Δήμος προστασία σε σχέση με «ενέργειες που λειτουργούν ανταγωνιστικά ή και ανήθικα εναντίον της διοργάνωσης του. Θα καταστήσει σαφές με κάθε τρόπο ότι μία διοργάνωση δεν επιτρέπεται να δημιουργεί σκιές στην άλλη, όπως επίσης ότι η διοργάνωση του τριάθλου είναι διοργάνωση του Δήμου και δεν θα επιτρέψει τέτοια περιστατικά στο μέλλον».

Γ) Η απώλεια της περυσινής συμφωνίας για 5ετή δέσμευση μετατρέπεται στη φετινή πρόταση σε 2ετή δέσμευση, καθώς η ανάθεση της διοργάνωσης του 2019 «θα γίνει με σύμβαση συνεργασίας διετούς διάρκειας», με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου «που θα περιλαμβάνει και το οικονομικό σκέλος».

Οι προσβολές προς την τοπική κοινωνία

Με αναφορά στις προκλήσεις-προσβολές που περιλαμβάνονται στην επιστολή του διοργανωτή ήταν η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος ανέφερε ότι «Οι διαπιστώσεις, έτσι όπως τοποθετείται, θέτουν από μόνες τους τη διοργάνωση εκτός του Δήμου».

Συγκεκριμένα στάθηκε στο γεγονός ότι ο διοργανωτής χρεώνει σε όλη την κοινωνία της Σύρου την αποτυχία της προηγούμενης διοργάνωσης, όταν αναφέρει ότι «υπήρξε απουσία του νησιού από τις δραστηριότητες του event…τα παιδιά απουσίασαν από τις παιδικές δραστηριότητες…οι επαγγελματίες της Ερμούπολης εναντιώθηκαν ανοικτά στη διοργάνωση…οι εθελοντές της διοργάνωσης ήταν απόντες».

Κατόπιν αυτών ο κ. Γιαλόγλου εύλογα έθεσε το ερώτημα «εμείς νομιμοποιούμαστε να κάνουμε ένα event που η κοινωνία της Σύρου δεν επιθυμεί;».

Συμπερασματικά από όλα τα αναφερόμενα κατέληξε ότι το γεγονός «δεν φαίνεται και πολύ επιτυχημένο» όταν το ζητούμενο του διοργανωτή είναι τα χρήματα που θα συγκεντρώσει από τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι όπως ο ίδιος αναφέρει του αρνήθηκαν χορηγίες, χωρίς να συγκεντρώνει και χορηγούς εκτός Σύρου.

Χωρίς καμία διάθεση μηδενισμού, καθώς όπως παραδέχθηκε ο κ. Γιαλόγλου «υπήρξαν καλές στιγμές», επεσήμανε ότι «θεωρήσαμε ότι σιγά-σιγά θα μπορέσει να ανδρωθεί και δεν θα κρέμεται ως επαίτης από το Δήμο».

«Αδόκιμο και απαράδεκτο» χαρακτήρισε τον τρόπο έκφρασης του διοργανωτή ο επικεφαλής της ελάσσονος δημοτικής μειοψηφίας, Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικό συμπέρασμα της επιστολής ότι «το 3ο τρίαθλο, με τον τρόπο που έγινε στη Σύρο είναι μία αποτυχία».

Εστίασε στο γεγονός ότι οι διαπιστώσεις και οι προτάσεις του διοργανωτή προέκυψαν κατόπιν των όσων συμφωνήθηκαν στη συνάντηση του με τη Δημοτική Αρχή, γεγονός που καθιστά τις θέσεις που διατυπώθηκαν κοινής αποδοχής εκ μέρους και των δύο πλευρών, καθιστώντας συνυπεύθυνους στην απόδοση των προσβολών όσους συμμετείχαν στη συνάντηση.

Η απόλυτη υπεράσπιση

«Το «Syros Triathlon» έχει δώσει τα μέγιστα στο νησί μας», ανέφερε ξεκινώντας την εισήγηση του θέματος ο εντεταλμένος για θέματα αθλητισμού Δημοτικό Σύμβουλος, Γουλιέλμος Πρίντεζης, ο οποίος μίλησε διθυραμβικά για τη διοργάνωση, μαινόμενος κατά των συναδέλφων του που εντόπισαν τα αρνητικά στοιχεία στην πρόταση του διοργανωτή.

Γενίκευσε την επίθεση του προς όλους του δημοτικούς συμβούλους, επικουρούμενος και από τον Δήμαρχο ως προς αυτό, τους οποίους κατηγόρησε ότι κανείς τους δεν έχει συμμετάσχει στις αθλητικές διοργανώσεις ώστε να γνωρίζει το τι πραγματικά γίνεται και το μέγεθος της σημασίας τους, λέγοντας ότι «πρωτοκλασάτες διοργανώσεις να μειώνονται με τον χειρότερο τρόπο», χωρίς όμως να προσμετρήσει ότι η αποδοχή της αποτυχίας της διοργάνωσης δεν έγινε εκ μέρους των δημοτικών συμβούλων αλλά αναφέρεται ευθαρσώς από τον ίδιο τον διοργανωτή.

Με τον Δήμαρχο και τους Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας, να υπερασπίζονται μανιωδώς την εκ νέου διοργάνωση του «Triathlon», παρά τη γενικευμένη αντίδραση από τους αντιπολιτευόμενους συμβούλους, εκτός ενός, η οποία εδραζόταν στην ευθεία προσβολή σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας εκ μέρους του διοργανωτή. 

Παρά την έκφραση απόλυτης υποστήριξης στη διοργάνωση, διαφοροποίηση υπήρξε στην τοποθέτηση του Αντιδημάρχου Καθαριότητας, Μάριου Βουτσίνου, ο οποίος στηλίτευσε το ύφος του διοργανωτή, που μέσω της επιστολής του «εμφανίζεται ενοχλημένος από τους δημότες…από τους τοπικούς επιχειρηματίες».

Μία στάση για την οποία έδωσε τη δική του ερμηνεία λέγοντας «δεν αποκλείω ότι ο διοργανωτής μπορεί να θέλει να κάνει μία «ηρωική έξοδο» από τη Σύρο και να επιρρίπτει ευθύνες στο σύνολο της τοπικής κοινωνίας και όχι στον ίδιο».

Ως «καθ’ όλα επιτυχημένη διοργάνωση» χαρακτήρισε το «Syros Triathlon» ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, εστιάζοντας στο ότι η αποτυχία που επικαλείται ο διοργανωτής αφορά στη μη υποστήριξη που θα έπρεπε αυτή να έχει από την τοπική κοινωνία, τους φορείς και τους επαγγελματίες και όχι σε αυτό καθ’ εαυτό το αθλητικό γεγονός που πρόβαλε τη Σύρο.

Ο Δήμαρχος έκανε λόγο για εσκεμμένη παραποίηση της αναφορά του διοργανωτή στην αποτυχία, καθώς αυτή εστιάζει στα ανωτέρω, παραβλέποντας όμως ο ίδιος να αναγνωρίσει τα όσα αναφέρει ο διοργανωτής για μη εξεύρεση χορηγών και για ζημίες πολλών χιλιάδων ευρώ, στοιχεία που συνηγορούν υπέρ της αποτυχίας που επικαλείται ο επιχειρηματίας διοργανωτής.

Με αναφορά στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που κατέστησαν τη Σύρο «συνώνυμο του αθλητικού τουρισμού», στηλίτευσε την «προκλητική απουσία της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου από την συμμετοχή και την χρηματοδότηση τέτοιων διοργανώσεων…διότι τέτοιες διοργανώσεις πρέπει να ενθαρρύνονται ομόθυμα και να υποστηρίζονται πρώτα απ’ όλα από τους θεσμικούς αυτοδιοικητικούς φορείς».

Επιχειρήθηκε δε εκ μέρους του Δημάρχου να αιτιολογηθεί το ύφος του διοργανωτή, το οποίο το απέδωσε ως «πικρία» από τα προβλήματα που προέκυψαν στη συνεργασία του με άλλους συνδιοργανωτές, αλλά και από κάποια μέλη συλλόγων που «λειτούργησαν προκλητικά κατά της διοργάνωσης» όπως είπε, προχωρόντας όμως σε επιεικώς απαράδεκτη εκ μέρους του στοχοποίηση και οι ευθείες βολές κατά του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, τον οποίο αποκάλεσε «αχαρακτήριστο και τραγικό», σχετικά με τις δηλώσεις για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, με την αντιπολίτευση να του ζητά να ανακαλέσει, πράγμα το οποίο έπραξε.