Συναντήσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης με τον πρέσβη της Βραζιλίας στην Ελλάδα, αλλά και με δωδεκαμελή αποστολή δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την Κίνα

Κινήσεις εξωστρέφειας και προσέλκυσης επενδύσεων

Ανοίγει ο δρόμος για τις πρωτοβουλίες των συριανών ιδιωτών

Back-to-back συναντήσεις, με αποστολή δημοσιογράφων, travel bloggers και εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου από την Κίνα, καθώς επίσης και με τον Βραζιλιάνο πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Cesario Melantonio Neto, είχε το πρωί της Δευτέρας, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Γιώργος Μαραγκός.

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν οι δύο συναντήσεις, καθώς τόσο η κινεζική αποστολή, όσο και ο εκπρόσωπος της Βραζιλίας στην Ελλάδα, αναζητούν προοπτικές ανάπτυξης συνεργιών, αφενός στον τουριστικό τομέα, με τη Σύρο να αποτελεί ιδανικό off-season προορισμό και αφετέρου επιχειρηματικών “ανοιγμάτων”, δεδομένου, ότι το νησί αποτελεί μη διαδεδομένο διεθνώς προορισμό, ο οποίος διαθέτει σε μεγάλο βαθμό υπόβαθρο, αλλά και δυνατότητες, για εν δυνάμει επενδυτές.

Τουρισμός και επενδύσεις στην “ατζέντα” των Κινέζων

Στο γραφείο του Δημάρχου βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας η δωδεκαμελής κινεζική αποστολή, αποτελούμενη από ανθρώπους του επιχειρείν, τουριστικούς δημοσιογράφους, instagramers με μεγάλη απήχηση και influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη χώρα.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός, η αποστολή πραγματοποίησε τετραήμερη επίσκεψη στο νησί, δείχνοντας ενδιαφέρον “να εντοπίσουν επενδυτικές ευκαιρίες και παράλληλα να αυξήσουν τη ζήτηση και την αναγνωρισιμότητα του νησιού μας στην Κινεζική αγορά”.

Διευκρίνισε, πως “ορισμένοι ήταν κορυφαίοι bloggers, instagramers, άνθρωποι που ασχολούνται – και είναι πολύ γνωστοί στην Κίνα – με τα social media, ώστε να προβάλλουν την μοναδικότητα, την ταυτότητα και τις ομορφιές του νησιού, σε συνάρτηση, με τα πλεονεκτήματα, τα οποία δίνει η Σύρος, αν λάβει κανείς το προφίλ του Κινέζου επισκέπτη, ο οποίος αρέσκεται σε διαφορετικές δραστηριότητες, σε σχέση με τους επισκέπτες από δυτικότερες χώρες. Αναζητούν να επισκεφτούν τους προορισμούς της επιλογής τους όχι μέσα στο καλοκαίρι, αλλά κυρίως στις υπόλοιπες περιόδους του χρόνου, όπου η Σύρος έχει ζωή και μπορεί να υποστηρίξει την επισκεψιμότητα. Θέλουν ένα νησί, το οποίο να έχει ιδιαίτερη ταυτότητα, με στίγμα έντονο στον πολιτισμό, να έχει ζωή 12 μήνες το χρόνο”.

Αναφορικά με τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, ο κ. Μαραγκός σημείωσε, πως εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για επενδύσεις, δεδομένου, ότι όλοι δήλωσαν εντυπωσιασμένοι από το προφίλ του νησιού.

Επαναφέροντας το ζήτημα της τουριστικής προβολής της Σύρου, από τα μέλη της αποστολής, ο Δήμαρχος επεσήμανε, ότι “αξιολογούν ως πολύ ενδιαφέρον και πολύ εντυπωσιακό το νησί της Σύρου, με βάση τα γούστα και τις προτιμήσεις του Κινέζου επισκέπτη. Εντυπωσιάστηκαν πάρα πολύ από τα φεστιβάλ και τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο νησί μας όλο το χρόνο, ενώ επίσης έδειξαν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την προοπτική που δημιουργείται με την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου μας”.

Εξήγησε δε, πως “δεδομένου, ότι η θάλασσα του Αιγαίου, είναι ένας τόπος πολύ δημοφιλής και ένας τόπος, για τον οποίο νιώθουν θαυμασμό οι Κινέζοι, τόσο λόγω του πολιτισμού, όσο και του φυσικού κάλλους, θέλουν να έρθουν να επενδύσουν. Υπ’ αυτή την έννοια, αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις τους. Εμείς εξηγήσαμε, ότι στο γενικό πνεύμα εξωστρέφειας, είμαστε ανοιχτοί στις προτάσεις της κινεζικής αγοράς”.

Από την αποστολή ζητήθηκε όλο το διαθέσιμο υλικό προβολής, για την προώθηση της Σύρου, από τουλάχιστον 30 ηλεκτρονικά, έντυπα και τηλεοπτικά μέσα της Κίνας, ενώ οι ίδιοι άνθρωποι αναμένεται να επανέλθουν στο νησί, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με την επίσκεψή τους να έχει προγραμματισμένη διάρκεια μίας εβδομάδας.

Σημειώνεται, πως ο Δήμαρχος συνόδευσε την κινεζική αποστολή σε μία βόλτα στο κέντρο της Ερμούπολης, ενημερώνοντάς τους μεταξύ άλλων, για το Θέατρο Απόλλων, το λιμάνι, την ιστορία και την αρχιτεκτονική του νησιού.

Έντονος πόλος έλξης το καθολικό στοιχείο

Αμέσως μετά την επίσκεψη των Κινέζων, σειρά είχε η συνάντηση του Δημάρχου με τον Πρέσβη της Βραζιλίας στην Ελλάδα, κ. Melantonio Neto, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, ήρθε στο νησί, ώστε “να μπορέσει να διαπιστώσει ιδίοις όμασι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, τα οποία είναι δηλωτικά της ταυτότητας του νησιού και τα οποία ενδεχομένως να ενδιαφέρουν την τουριστική αγορά, αλλά και τους επιχειρηματίες της Βραζιλίας”.

Εν προκειμένω, όπως σημείωσε, “η τουριστική αγορά της Βραζιλίας είναι μία τεράστια αγορά. Πρόκειται για μία χώρα με 200.000.000 κατοίκους και βέβαια, είναι η μεγαλύτερη καθολική χώρα στον κόσμο. Οι επισκέπτες από τη Βραζιλία, αρέσκονται να ταξιδεύουν σε προορισμούς, οι οποίοι έχουν στοιχεία πολυπολιτισμικά, πολιτιστικά και που μπορούν, πέρα από το κλασσικό μοντέλο διακοπών – ήλιος, θάλασσα, παραλίες – να συνδυάζουν και άλλες δραστηριότητες”.

Από την πλευρά των στελεχών του Δήμου, πραγματοποιήθηκε “μία εκτενή ενημέρωση, μέσω μίας πολύ συγκεκριμένης και προσεγμένης παρουσίασης, προσανατολισμένης ακριβώς στα στοιχεία της Σύρου, τα οποία διαφέρουν και μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους Βραζιλιάνους. Η παρουσίαση αφορούσε και στο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητας του νησιού, συμπεριλαμβανομένου του αρχιτεκτονικού αποθέματος, αλλά και στο κομμάτι του νησιού, που έχει να κάνει με τον ήλιο και τη θάλασσα”.

Επενδυτικό ενδιαφέρον για αρκετούς τομείς

Επιπλέον, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος, “ο πρέσβης έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, όσον αφορά στο πώς είναι δομημένη η οικονομική δραστηριότητα του νησιού και η τοπική οικονομία, για τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας, οι οποίοι συμβάλλουν στη λειτουργία και ανάπτυξη του νησιού, όπως ο πρωτογενής τομέας, η γεωργία και η τοπική γαστρονομία, ο δημόσιος τομέας, δεδομένου, ότι η Σύρος είναι διοικητικό κέντρο, ως έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Αυτό το σκέλος, που αφορά στην τοπική οικονομία, είχε να κάνει με επενδύσεις, τις οποίες μπορεί να προσελκύσει η Σύρος από τη Βραζιλία και η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μηχανισμού προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων, για τον οποίο έχουμε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα”.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο κ. Melantonio Neto και για το ναυπηγείο, ενώ ενημερώθηκε για την ύπαρξη του δευτεροβάθμιου νοσοκομείου στο νησί, καθώς και τη βάση αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, με το δήμαρχο να ενημερώνει και για τις προοπτικές που δίνει η επέκταση του διαδρόμου προσαπογείωσης στο αεροδρόμιο της Σύρου.

Ο Πρέσβης, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Μαραγκός, έδειξε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος από την καθαριότητα στο νησί. “Μάλιστα, πολύ εμφατικά είπε, ότι ενώ έχει επισκεφτεί αρκετά ελληνικά νησιά, πρώτη φορά βλέπει τόσο υψηλό επίπεδο καθαριότητας”.

“Δεδομένου, ότι η Βραζιλία είναι μία καθολική χώρα, ο πρέσβης ενδιαφέρθηκε και για την προοπτική δημιουργίας συνεργιών, με άξονα το καθολικό στοιχείο. Οι βραζιλιάνοι είναι βαθιά θρησκευόμενος λαός και άρα, το γεγονός, ότι υπάρχει μία καθολική κοινότητα εδώ στο νησί, είναι εξαιρετικό στοιχείο για να κερδίσει το ενδιαφέρον και να δημιουργήσει μία επιπλέον συμπάθεια, από τους επισκέπτες της χώρας”, επεσήμανε ο Δήμαρχος.

Παράλληλα, ο κ. Melantonio Neto συζήτησε με τον κ. Μαραγκό και για ενδεχόμενες επενδύσεις, με “δυνατότητες συνεργασίας και σε επιχειρηματικό επίπεδο, σε κλάδους και τομείς, οι οποίοι μπορούν να έχουν ενδιαφέρον, όπως είναι η ενέργεια, ο τουρισμός, ο δημόσιος τομέας κ.α.”.

Τέλος, ο Βραζιλιάνος πρέσβης ενημερώθηκε ενδελεχώς για την πολιτιστική δραστηριότητα του νησιού, ζητώντας έναν πλήρη φάκελο των φεστιβάλ, προκειμένου να προωθηθεί προς τους τουριστικούς πράκτορες της Βραζιλίας, ενώ συζητήθηκε και το θέμα της αξιοποίησης του διεθνούς αεροδρομίου της Μυκόνου, ως πύλης εισόδου, για τους επισκέπτες από τη χώρα.

Απαιτούνται γρήγορα αντανακλαστικά από τους επιχειρηματίες

Κατόπιν των δύο συναντήσεων, ο Δήμαρχος, κ. Μαραγκός, δήλωσε, πως “η υπόθεση της εξωστρέφειας και της προβολής της Σύρου σε αγορές – στόχους, ή ακόμη και η πρόθεση προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων, δεν είναι αποκλειστικά υπόθεση του Δήμου. Ο Δήμος μπορεί να έχει έναν καίρια συντονιστικό ρόλο, αλλά ας μη γελιόμαστε, με κάποιες επαφές του δημάρχου και των στελεχών της δημοτικής αρχής, καταλαβαίνει κανείς, ότι δεν μπορούν να εγκαθιδρυθούν σχέσεις εμπορικής και επιχειρηματικής συνεργασίας. Πρέπει, λοιπόν, να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του εμπορίου και της επιχειρηματικότητας, οι συλλογικοί φορείς. Το ζητούμενο για το Δήμο, είναι να προβάλλει και να δώσει το στίγμα στις αγορές – στόχους, που ενδιαφέρουν τη Σύρο”, τονίζοντας, ότι θα πρέπει να επιχειρηθεί η ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας με τουριστικούς πράκτορες.

Εντούτοις, όπως επεσήμανε ο κ. Μαραγκός, “δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός, ότι έχουμε κι εμείς κάποιες αδυναμίες, οι οποίες είναι διαπιστωμένες και αφορούν κυρίως στο κομμάτι της επάρκειας και της ποιότητας ξενοδοχειακών κλινών, γεγονός, το οποίο στηλιτεύτηκε, τόσο από τον κ. Melantonio, όσο και από την κινεζική αποστολή. Πρόκειται για ένα ζήτημα, που θα πρέπει να δούμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε από κοινού”, ενώ δεν έκρυψε πως “οι Κινέζοι μάλιστα, εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους αναφορικά με την αγορά γης, το real estate κοινώς, προκειμένου να γίνουν οι κατάλληλες επενδύσεις, στον τομέα των τουριστικών μονάδων, ακόμη κι από Κινέζους επενδυτές, ώστε με την απαραίτητη προβολή, μέσω των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, να προωθηθούν στην κινεζική αγορά”.