Απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου για την οικονομική πορεία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με φόντο το “κλείσιμο” του 9μηνου

Στόχος η “ανάκτηση” του αποθεματικού του Δήμου

Η Πολεοδομία Μυκόνου και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας φέρνουν έσοδα στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Σε έμμεση παραδοχή της μέχρι πρότινος “ανησυχητικής” οικονομικής πορείας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη” τόνισε κατηγορηματικά πως με φόντο τη σταδιακή – πλέον - αύξηση των εσόδων στα δημοτικά ταμεία, στόχος είναι η αύξηση του ιδιαιτέρως χαμηλού σημερινού αποθεματικού του Δήμου.

Παρά την καυστική κριτική που έχει δεχθεί συστηματικά η Δημοτική Αρχή για την οικονομική διαχείρισή της, ο κ. Αθανασίου, κληθείς να απαντήσει για τη σημερινή κατάσταση των δημοτικών ταμείων, δεδομένου του “κλεισίματος” του 9μηνου του τρέχοντος οικονομικού έτους, παρουσιάστηκε καθησυχαστικός, αφού με φόντο σημερινά οικονομικά στοιχεία, ανέδειξε πως διαπιστώνεται σημαντική ροή εσόδων, που θα σημάνουν έναν βελτιωμένο προϋπολογισμό για το 2019.

Η είσπραξη σημαντικών ποσών από τη λειτουργία της Πολεοδομίας Μυκόνου από την αρμόδια Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εξαιτίας της υποστελέχωσης του γειτονικού Δήμου, καθώς και η υποχρεωτική καταβολή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας φαίνεται ξεκάθαρα πως ευνοούν τη Δημοτική Αρχή, αφού συγκυριακά σχεδόν όπως αποδεικνύεται, δέχεται έσοδα, το ύψος των οποίων δεν είχε υπολογίσει κατά τον χρόνο κατάρτισης και ψήφισης του προϋπολογισμού του 2018.

Εκτός των ανωτέρω, ο Αλέξης Αθανασίου δίνει απαντήσεις και για την εικόνα της χαμηλής απορροφητικότητας ποσών για έργα στη Σύρο, για την προσπάθεια συρρίκνωσης του χρόνου αποπληρωμής των τοπικών προμηθευτών, ενώ τοποθετείται και για την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει τελικά, σε επιχορηγήσεις Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων, όχι προς ψηφοθηρική εξυπηρέτηση, όπως ο ίδιος διευκρινίζει εκ των προτέρων, απέναντι σε ενδεχόμενη μελλοντική κριτική.

Πολεοδομικές εισπράξεις και έλεγχος ακίνητης περιουσίας “γεννούν” αισιοδοξία

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία που προκύπτουν με φόντο τον απολογισμό του Σεπτεμβρίου του 2018, ο οποίος έχει αναρτηθεί προ ημερών στην ιστοσελίδα του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών παρουσιάζεται καθησυχαστικός και ικανοποιημένος, αφού όπως τονίζει, διαπιστώνονται σημαντικά έσοδα που ευνοούν τα δημοτικά ταμεία και την οικονομική διαχείριση.

Πρωτίστως, ο ίδιος μιλά για τα έσοδα που προκύπτουν από τη λειτουργία της Πολεοδομίας Μυκόνου που υποστηρίζεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ σημειώνει πως, θετική πορεία παρουσιάζουν ακόμη και οι κωδικοί που αφορούν στο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), όπως και στην κατηγορία των ανταποδοτικών τελών, αφού ο υποχρεωτικός “έλεγχος” των περιουσιακών στοιχείων πυροδοτεί αύξηση στις εισπράξεις.

“Σε διάφορους κωδικούς εσόδων όπως στον 0311, δηλαδή στο τέλος καθαριότητας και φωτισμού από τα προϋπολογισθέντα 2.247.410,50 έχουν βεβαιωθεί 1.431.864, 70 κι έχουν εισπραχθεί 1.431.640,70 ευρώ. Σε αυτόν τον κωδικό πρέπει να προστεθεί και ο 2011 (τακτικά έσοδα από τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού), στον οποίο φαίνεται πως από 489.109,88 ευρώ έχουν βεβαιωθεί 946.177, 05 κι έχουν εισπραχθεί 486.238,39 ευρώ. Άρα, η είσπραξη μας είναι συνολικά 1.917.879 ευρώ που σημαίνει πως για Σεπτέμβριο μήνα πηγαίνουμε υπέρ του δέοντος καλά, αν σκεφθούμε πως παλιά ήμασταν στο 55% της είσπραξης” σχολίασε αρχικά ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας παράλληλα πως, “Παρατηρείται μία αύξηση εσόδων, η οποία είναι σημαντική και θα βοηθήσει τον προϋπολογισμό του χρόνου”. Στα ανωτέρω, θέλησε να προσθέσει και άλλα στοιχεία, που αποδεικνύουν πως ο Δήμος είναι σε θέση να εισπράξει από την υποστήριξή του στην Υπηρεσία Πολεοδομίας του Δήμου Μυκόνου.

“Στον κωδικό 0441 (Τέλος Ακίνητης Περιουσίας – άρθρο 24 Ν 2130/93) έχουμε προϋπολογίσει 181.500 ευρώ και ήδη από τα βεβαιωθέντα 155.078,74 έχουν εισπραχθεί τα 155.027,05 ευρώ” ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως, “Αυτό είναι ποσοστό άνω του 85% σε έσοδα”, όπως επίσης θετική εικόνα παρουσιάζουν και οι κωδικοί ακολούθως: “Στους κωδικούς 0468 (τέλος αδειών οικοδομών) από προϋπολογισμό 20.000 ευρώ έχουν εισπραχθεί 46.969, 66 ευρώ και στον 0471 (λοιπά δυνητικά τέλη, χρήματα για οικοδομικές άδειες), αντιστοίχως από 185.000 ευρώ που προϋπολογίσθηκαν, έχουν εισπραχθεί 388.905,73 ευρώ”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο ίδιος, “είναι τα έσοδα από την Πολεοδομία και δη από το νησί της Μυκόνου”, απαντώντας καταφατικά στο ερώτημα αν η ανάληψη των καθηκόντων αυτών από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει θετικές συνέπειες στην πορεία των οικονομικών.

“Φυσικά θα βοηθήσει αυτό οικονομικά” σχολίασε, εξηγώντας μάλιστα πως, “Το κομμάτι της Πολεοδομίας, αυτή τη στιγμή ως τον Σεπτέμβρη δίνει σχεδόν διπλά έσοδα από ό,τι είχαν προϋπολογισθεί”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα οικονομικά δεδομένα από τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας, που αποτελούν και την αφορμή για περαιτέρω ρυθμίσεις σε ανοικτά θέματα τελών. “Με τις βεβαιώσεις ΤΑΠ που επανήλθαν γιατί τις είχαν καταργήσει για μία διετία και με τον τρόπο που έρχεται να πάρει τη βεβαίωσή του ο κόσμος, προχωρά και ρυθμίζει τα τέλη του. Η αύξηση των τελών προκύπτει και από εκεί, δηλαδή από τους ελέγχους που κάνει η υπηρεσία”.

Υποστηρίζοντας κατηγορηματικά δε, πως, “Το ότι επανήλθαν οι βεβαιώσεις Τέλους Ακίνητης Περιουσίας, σημαίνει ότι γίνονται συνεχείς επανέλεγχοι” προκειμένου ο κάθε πολίτης να έχει δηλώσει τα ορθά και πλήρη στοιχεία των τετραγωνικών για την περιουσία του.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε πως κατά το τρέχον διάστημα ο Δήμος συνάντησε αυξημένα έσοδα και από τα τέλη της χρήσης αιγιαλού, αλλά και από τις εισπράξεις των εισιτηρίων κατά τις επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους.

“Σημαντικά έσοδα καταγράφονται και στον κωδικό 1694 που αφορά σε εισπράξεις από την παραχώρηση της απλής χρήσης αιγιαλού – παραλίας σε τρίτους που από 36.681,40 ευρώ στον προϋπολογισμό φαίνεται ότι έχουν εισπραχθεί 42.124,60 ευρώ”.

Επίσης, συμπληρώνει πως, “Ακόμη και από τα εισιτήρια θεάτρου και μουσείων, ο Δήμος έχει έσοδα”, αφού όπως σχολίασε, “Το να έχεις προϋπολογισθέντα 38.500 ευρώ και να έχεις βεβαιώσει 50.000 ευρώ και να έχεις εισπράξει επίσης 50.000 ευρώ είναι ένα πάρα πολύ θετικό γεγονός.

Με τα ίδια ποσά εισιτηρίων γίνεται καλύτερος έλεγχος και καλή δουλειά. Έχουμε επιπλέον έσοδα”.

Έλεγχος και καλή δουλειά από τις Υπηρεσίες που έχουν “φάει” λάσπη”

Με φόντο την αισιοδοξία που “γεννούν” στον ίδιο και στον Δήμο τα προαναφερθέντα στοιχεία των εσόδων ως σήμερα, ο κ. Αθανασίου επισημαίνει πως, στόχος όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Αντιδήμαρχος Οικονομικών ήταν να μπορέσει να ελέγξει όλα τα “εφικτά” προς είσπραξη, δυνητικά έσοδα. “Γίνεται δουλειά από όλες τις υπηρεσίες” δήλωσε πρωτίστως, για τις οποίες ανέφερε πως “έχουν φάει αρκετή λάσπη και κυρίως η Οικονομική Υπηρεσία”.

Σχετικά με τις κινήσεις του ως πρόσωπο που προΐσταται πολιτικά σε αυτές, ανέφερε πως, “Όταν ανέλαβα τον περασμένο Αύγουστο, αυτό που είχα πει είναι πως καταρχήν μαζεύουμε τα εφικτά έσοδα”.

Συμπλήρωσε δε, πως, “Το Τμήμα Προσόδων και Πόρων δουλεύει πάρα πολύ καλά και στην ανταποδοτική υπηρεσία και σε έσοδα τα οποία καταφέρνει και εισπράττει και από παρελθόντα οικονομικά έτη και στο ΤΑΠ”, για την υποχρεωτική επαναφορά του οποίου υποστήριξε πως, “ήταν επιτυχία της ΚΕΔΕ”.

Ο κ. Αθανασίου υπογράμμισε μάλιστα πως, “στην πορεία του 9μηνου θα φανεί πεντακάθαρα η πορεία αύξησης των εσόδων που υπάρχει” και άρα, κατά τη συζήτηση του θέματος στο δημοτικό συμβούλιο, τονίζοντας μάλιστα πως, ο Δήμος στην κατηγορία των εσόδων, αναμένει τα ποσά και από το Δημόσιο τα οποία αφορούν σε ενοίκια από αξιοποίηση και χρήση δημοτικών ακινήτων. “Στο τέλος του δ΄ τριμήνου θα κλείσουν τα μισθώματα από αστικά ακίνητα, καθώς το Δημόσιο συνήθως μας πληρώνει Δεκέμβριο” σχολίασε, εξηγώντας πως, “γι αυτό φαίνεται στα εισπραχθέντα μας ότι είμαστε στο 50%. Αυτά θα κλείσουν όμως, όπως έκλεισαν και πέρυσι”.

Προβαίνοντας σε συνολικότερο σχόλιο υποστήριξε πως, “Είναι κάποιοι δείκτες που δείχνουν και τη δουλειά που γίνεται και την προσπάθεια και την αύξηση εσόδων”, λέγοντας μάλιστα κατηγορηματικά πως, “ποτέ ακόμη και στα τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας δεν ήμασταν σε τέτοια επίπεδα”.

Χαμηλή απορροφητικότητα στα έργα

Με “καμβά” τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου αναφορικά με τις απορροφήσεις για έργα στη Σύρο, ο Αλέξης Αθανασίου έδωσε τη δική του ερμηνεία ως προς τη διαπίστωση πως ακολουθείται ιδιαιτέρως υποτονική πορεία.

Συγκεκριμένα, στον 1322 κωδικό για Χρηματοδοτήσεις από Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ μέσω ΠΔΕ) από 1.780.420,72 ευρώ, έχουν βεβαιωθεί κι έχουν εισπραχθεί μόλις 213.779,53 ευρώ.

“Είναι το γνωστό θέμα που έχουμε. Αναγκάζεσαι να βάζεις χρηματοδοτούμενα προγράμματα μέσα στον προϋπολογισμό σου” ανέφερε, υποστηρίζοντας πως, αν δεν συμπεριλάβεις τα ποσά, δεν μπορείς να ανακοινώσεις διαγωνιστικές διαδικασίες, όμως οι δαπάνες, δεν θα αποτυπωθούν στο τρέχον έτος.

“Για παράδειγμα τώρα βάλαμε στον προϋπολογισμό τον ποδηλατόδρομο, έργο ύψους 400.000 ευρώ, αλλά θα εισπραχθεί έσοδο φέτος; Τίποτα” υπογράμμισε, όπως παρομοίως υποστήριξε και για τα χρήματα που προωθούνται για το στάδιο Πευκακίων. “Έχουμε συμπεριλάβει το στάδιο Πευκακίων, θα εισπραχθεί κάτι φέτος; Τίποτα. Όλα θα πάνε στην επόμενη χρονιά” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας πως, “στα συγχρηματοδοτούμενα έργα, πραγματικά η γνώμη μου είναι πως επειδή μπαίνουν κατά τη διάρκεια της χρονιάς χρηματοδοτήσεις, δεν θα έπρεπε επ΄ ουδενί να τις έχει σαν κριτήριο στον προϋπολογισμό”.

Συμπλήρωσε μάλιστα, πως, “η Τεχνική Υπηρεσία που είχε στο β΄ τρίμηνο 10% απορροφητικότητα, μόλις εντάξεις δύο μεγάλα ποσά, αυτόματα πέφτεις στο 2%” ενώ διευκρίνισε πως, “Δεν μπορείς όμως χωρίς αυτά τα ποσά να προκηρύξεις. Θεωρώ ότι στα έργα είναι λάθος το “σύστημα””.

Προσπάθεια μικρότερης καθυστέρησης απέναντι στους προμηθευτές

Δεδομένης της πάντοτε δριμείας κριτικής που ασκείται στη Δημοτική Αρχή για την καθυστέρηση με την οποία εξοφλεί τους προμηθευτές του Δήμου, ο Αλέξης Αθανασίου κλήθηκε να ρωτήσει αν γίνεται προσπάθεια, προκειμένου να συρρικνωθεί αυτό το διάστημα των μέχρι προσφάτως 3 – 4 μηνών.

Στην ερώτηση αν ο Δήμος έχει ανακτήσει την εμπιστοσύνη των προμηθευτών και της τοπικής αγοράς, υποστήριξε τα εξής: “Έχει ανακτηθεί γιατί όταν έχεις έσοδο, έχεις ρευστότητα κι όταν έχεις ρευστότητα μπορείς να πληρώνεις πιο εύκολα. Αυτήν τη στιγμή είμαστε στο εφικτό. Μιλάμε για 2,5 μήνες καθυστέρηση”. Σε πρακτικό επίπεδο, γνωστοποίησε πως, “Αυτή τη στιγμή διανύουμε τον Οκτώβρη και τελειώνουμε τον Ιούλιο, ενώ ακόμη, έχουμε ήδη μπει σε τιμολόγια Αυγούστου και πληρώνουμε”.

Μιλώντας συνολικότερα για την πορεία των εσόδων που στον ίδιο και την Οικονομική Υπηρεσία “γεννούν” αισιοδοξία για ένα καλύτερο επόμενο οικονομικό έτος, ανέφερε σε απόλυτο τόνο πως, “Ο προϋπολογισμός του 2019 θα είναι μεγαλύτερος όσον αφορά τα έσοδα, άρα και τα έξοδα προς μεγάλη απογοήτευση των πολέμιών μας”.

Αναπάντεχες... επιχορηγήσεις σε Αθλητικά και Πολιτιστικά Σωματεία

Η οικονομική στενότητα του Δήμου ως σήμερα, είχε καταστεί σαφές πως δεν θα επέτρεπε τις επιχορηγήσεις σε Αθλητικά και Πολιτιστικά Σωματεία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, ο Αλέξης Αθανασίου γνωστοποίησε πως αναμένεται τελικά να εξασφαλιστεί ένα ποσό για την υποστήριξή τους.

Ερωτηθείς να τοποθετηθεί ξεκάθαρα για το πώς προκύπτει αυτή η εξέλιξη, σημείωσε: “Στα τέλη Νοεμβρίου πιστεύω ότι θα μπορούμε να ενισχύσουμε τους κωδικούς για να πάρουν τα Σωματεία επιχορηγήσεις. Είτε αθλητικά, είτε πολιτιστικά. Το θέλουμε, πρέπει να γίνει, προσφέρουν έργο όλοι τους. Βέβαια θα μας επιτρέψουν να δώσουμε αυτό που θα έχουμε δυνατότητα”.

Κληθείς να σημειώσει αν αυτή η απόφαση έρχεται με φόντο την προεκλογική περίοδο, αλλά να διευκρινίζει αν θα υπάρξει αξιολόγηση του έργου του κάθε Σωματείου και Συλλόγου, υπήρξε σύντομος: “Θα γίνει αξιολόγηση. Πάντα γίνεται. Θα γίνει αξιολόγηση από την Επιτροπή Αθλητισμού και από την Επιτροπή Πολιτισμού”. Όσον αφορά στον χρόνο που θα αποφασισθούν οι επιχορηγήσεις και το ύψος αυτών, ανέφερε πως, “Στο τέλος του έτους θα ξέρουμε καλύτερα την εικόνα των τακτικών εσόδων και θα ξέρουμε ποιο ποσό μπορούμε να μοιράσουμε”.

Για την υγεία του δημοτικού προϋπολογισμού να αυξήσουμε το αποθεματικό”

Εμφανώς ικανοποιημένος για την πορεία των εσόδων, ο κ. Αθανασίου υποστήριξε σε ελαφρώς ειρωνικό τόνο πως, “Με τον προϋπολογισμό του 2019 πιστεύω ότι θα στεναχωρήσουμε πάρα πολύ κόσμο” και κυρίως όπως πρόσθεσε, “θα στεναχωρήσουμε εκείνους που έλεγαν ότι πάμε στα βράχια”.

Αν και όπως τόνισε, “Δεν πρέπει να το λέω, όμως κι εγώ έχω ακούσει πάρα πολλά όσους μήνες βρίσκομαι σε αυτήν τη θέση του Αντιδημάρχου Οικονομικών”, σχετικά με την ερώτηση αν πορεύεται υγιώς ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, υπήρξε συγκεκριμένος: “Ο Δήμος στέκεται στα πόδια του, εκτός από τις περιπτώσεις που έρχονται από το παρελθόν και αφορούν σε μεγάλα ποσά άνω των 200.000 ευρώ και αν δεν υπάρξει χρηματοδοτικό εργαλείο, θα έχουμε πρόβλημα”.

Σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε δε, “Η αύξηση των εσόδων στον επόμενο προϋπολογισμό θα αποτυπωθεί συγκεκριμένα και ο στόχος ο δικός μου και της Οικονομικής Υπηρεσίας είναι να έχει ένα αποθεματικό αυτός ο Δήμος, το οποίο του “πρέπει””.

Κληθείς να αναφέρει σε τί ποσό έχει μειωθεί το αποθεματικό σήμερα, ο ίδιος σημείωσε πως αυτό ανέρχεται σε 50.000 ευρώ.

Το ποσό των 50.000 ευρώ στο αποθεματικό δεν είναι αυτό το ποσό που “πρέπει” στον Δήμο. Αυτό το έχω πει από την πρώτη ημέρα. Αυτή τη στιγμή έχει ο Δήμος αποθεματικό 50.000 ευρώ. Θα ήθελα όσο γίνεται αυτή η αύξηση των εσόδων που υπάρχει με την προσπάθεια όλων των υπηρεσιακών παραγόντων των Τμημάτων που έχουν έσοδα, να αποτυπωθεί σωστά, ούτως ώστε να μπορέσει να αυξηθεί το αποθεματικό μας. Όχι επειδή είναι προεκλογική περίοδος να πούμε “βάλε και 300.000 ευρώ” στο αποθεματικό, αλλά γιατί έτσι πρέπει για την υγεία του δημοτικού προϋπολογισμού”.

Ο κ. Αθανασίου ολοκλήρωσε τις απαντήσεις του, δηλώνοντας πως σήμερα η πορεία του Δήμου δείχνει πως δεν τίθεται θέμα για αύξηση των δημοτικών τελών. Ερωτηθείς ξεκάθαρα αν δεν θα επιβαρυνθούν περαιτέρω οι δημότες, σημείωσε πως, “Δεν το συζητάμε. Δεν υπάρχει αύξηση τελών”.