Ευθεία σύγκρουση δημοτικής αρχής και μειοψηφίας, σχετικά με την παράδοση ουσιώδους έργου στον αθλητισμό, με αφορμή το έργο της ανακατασκευής του Δημοτικού Σταδίου Πευκακίων

Διαξιφισμοί για τις αθλητικές εγκαταστάσεις

Αλληλοκατηγορίες για μηδενικό έργο στον αθλητισμό

Σφοδρή αντιπαράθεση, με φόντο τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, αλλά και με “άρωμα” προεκλογικής περιόδου, είχαν, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο Δήμαρχος και μέλη της δημοτικής αρχής, με συμβούλους της μείζονος μειοψηφίας.

Αφορμή για την αντιπαράθεση των δύο πλευρών, υπήρξε η ενημέρωση που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος, κ. Γιώργος Μαραγκός, σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του πολιτικού προϊστάμενου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, Υφυπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, για την πλήρη ανακατασκευή του Δημοτικού Σταδίου Πευκακίων.

Στην ενημέρωσή του ο κ. Μαραγκός γνωστοποίησε το τι μέλλει γενέσθαι με το “πολύπαθο και ιστορικό”, όπως το χαρακτήρισε στάδιο Πευκακίων, σημειώνοντας, πως εντός του επόμενου διαστήματος θα εγκριθούν και οι όροι δημοπράτησης.

Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννης Βρούτσης με την ερώτησή του, αν μέσα από την ανακατασκευή του, θα αναβαθμιστεί σε στάδιο, “πυροδότησε” τη φορτισμένη αντίδραση του Αντιδημάρχου Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Δομένικου Σαγκινέτου, ενώ η, σε ήπιους τόνους, τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας, κ. Γιάννη Κεράνη, σχετικά με την αμφίβολη αποπεράτωση του έργου εντός του έτους, όπως εξήγγειλε ο Δήμαρχος, προκάλεσε την ιδιαίτερα επιθετική αντίδραση του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τον αθλητισμό, κ. Γουλιέλμου Πρίντεζη και στη συνέχεια του Δημάρχου.

Απρόκλητη ένταση

Κατόπιν της ενημέρωσης του κ. Μαραγκού, σχετικά με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης, ο δημοτικός σύμβουλος, κ. Βρούτσης, ζήτησε να ενημερωθεί “αν πρόκειται για πλήρη ανακατασκευή του γηπέδου, ώστε να μπορούν να γίνονται αγώνες, όπως γίνονταν παλιά”, ενώ κατέληξε ρωτώντας “θα κάνετε πλήρη ανακατασκευή για να γίνει ένα γήπεδο, ένα στάδιο ή να γίνει ένα απλό προπονητήριο;”.

Απαντώντας, ο Δήμαρχος απέφυγε να χρησιμοποιήσει σαφή γλώσσα, λέγοντας, ότι “θα γίνει πλήρης ανακατασκευή στις τρέχουσες διαστάσεις. Δηλαδή ούτε θα μεγαλώσει, ούτε θα μικρύνει”, συμπληρώνοντας, ότι “θα γίνει μία υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση και υποδομή”.

Σε τόνους... προεκλογικής περιόδου, αλλά και πάλι ασαφώς, ο κ. Μαραγκός σημείωσε, πως “στο ξεκίνημα της τρέχουσας δημοτικής θητείας τον Σεπτέμβρη του 2014, παραλάβαμε μία υποδομή με κουρασάνι, κοκκινόχωμα αν θυμάστε, ενώ στο τελείωμα της δημοτικής θητείας, το Σεπτέμβριο του 2019 θα παραδώσουμε μία υπερσύγχρονη αθλητική εγκατάσταση, στην οποία θα πραγματοποιούνται αγώνες, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει η σχετική νομοθεσία”.

Χωρίς να έχει προκληθεί, δεδομένου, ότι μέχρι στιγμής η συζήτηση πραγματοποιούνταν σε ήρεμο κλίμα, λαμβάνοντας το λόγο ο Αντιδήμαρχος, κ. Σαγκινέτος, ανέβασε τους τόνους, λέγοντας, ότι “δεν κατάλαβα ο συνάδελφος τι υπονοούσε. Δηλαδή να μη γίνει αυτό και να περιμένουμε να γίνει κάπου αλλού ένα 400άρι, να μπορούν να γίνονται αγώνες; Δηλαδή, προτιμάμε αυτό το πράγμα που είναι εκεί;”.

Παρ' όλα αυτά ήταν ο κ. Σαγκινέτος, που απάντησε ευθέως στην ερώτηση του κ. Βρούτση, σημειώνοντας, πως “θα γίνει επιτέλους ένα στάδιο. Όχι στάδιο, δεν μπορεί να είναι στάδιο. Ένα προπονητήριο στην πραγματικότητα θα είναι, όπου θα μπορούν να γίνονται ορισμένα αγωνίσματα, σίγουρα. Κάποια δεν θα μπορούν να γίνονται, λόγω των διαστάσεων. Αλλά επιτέλους θα δοθεί στο συριανό λαό ένα προπονητήριο”, προσθέτοντας, ότι θα μπορέσουν να “αναστηθούν” και οι αθλητικές συλλογικότητες, για την αναβίωση του κλασικού αθλητισμού στη Σύρο.

“Φτάσαμε στο σημείο να είναι έτοιμο να τελειώσει αυτό το πράγμα και έχουμε πάλι αντιρρήσεις και αμφιβολίες και ερωτήσεις, μόνο και μόνο για να δημιουργήσουμε εντυπώσεις”, κατέληξε.

Ο κ. Βρούτσης, έσπευσε να προλάβει τις αντιδράσεις, τονίζοντας, πως δεν θα έπρεπε να παρερμηνευτεί η ερώτησή του. “Ομόφωνα είχε περάσει η απόφαση, που ψηφίσαμε για τα Πευκάκια και ομόφωνα θέλουμε όλοι να γίνει το έργο, μην το παρεξηγείτε αυτό. Εγώ το μόνο που ρώτησα – και το είπατε και μόνος σας στην απάντησή σας – ήταν για το αν θα γίνει προπονητήριο”, σημείωσε.

Μάλιστα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου επιβεβαίωσε, πως «κατ' ουσίαν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως στάδιο, από τη στιγμή που ο στίβος είναι 200 μέτρα και όχι 400 μέτρα. Αλλά σαν ονομασία έργου, λέγεται “στάδιο Πευκακίων”».

Μη ρεαλιστική η εξαγγελία περί ολοκλήρωσης εντός έτους(;)

Στον κύκλο των τοποθετήσεων, το λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, κ. Κεράνης, υπογραμμίζοντας, πως “είτε λειτουργήσει ως στάδιο, είτε ως προπονητήριο, ήταν πολύ καλή η συγκυρία που βρέθηκε ο κ. Βασιλειάδης, που προσπάθησε ο Δήμος και έγινε αυτή η σύμβαση και φτάσαμε στο τελικό στάδιο. Είναι κάτι πολύ καλό για το νησί μας και άσχετα με αγώνες και λοιπά, θα έχουν μία στέγη έστω τα μικρά παιδιά να ξεκινήσουν να ασχολούνται με τον αθλητισμό”.

Εντούτοις, ο κ. Κεράνης έκρινε πομπώδη την εξαγγελία του Δημάρχου, για ολοκλήρωση του έργου εντός του 2019, εφόσον, όπως εξήγησε, μπορεί η δημοπράτηση του έργου να ξεκινήσει το 2019, ωστόσο “ο Δήμος θα βάλει το 2020 τα υπόλοιπα χρήματα και από κει και πέρα το κράτος μέσω του κ. Βασιλειάδη ή οποιασδήποτε άλλης κυβέρνησης στέλεχος είναι, θα βάλει μετά τα χρήματα για να συνεχιστεί το έργο”, καλώντας το Σώμα, “να είμαστε πραγματιστές”.

Επαναλαμβάνοντας, πως πρόκειται για ένα επωφελές έργο και επιτυχία για τον τόπο, υποστήριξε και πάλι, πως το έργο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα έχει υλοποιηθεί μέσα στο 2019.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο, ωστόσο, “αναμένεται η δημοπράτηση μετά από την έγκριση των όρων από την Οικονομική Επιτροπή εντός των επόμενων εβδομάδων. Εκτιμούμε ότι αν η διαγωνιστική διαδικασία πάει ομαλά, μπορούμε να έχουμε μέχρι τον Μάιο ανάδοχο. Εκτίμηση είναι αυτή, μπορεί να είναι Ιούνιος, μπορεί και τέλος Απριλίου. Από κει και πέρα, με ένα χρονοδιάγραμμα υλοποίησης maximum της τάξεως των 6 μηνών, νομίζω ότι το έργο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί και το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του 2019”, καθώς όπως εξήγησε, πρόκειται για έργο το οποίο κυρίως αφορά προμήθεια και λιγοστές κατασκευαστικές εργασίες.

Στη συνέχεια, ο κ. Μαραγκός ανέφερε, πως σύμφωνα με τον Υφυπουργό Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη, “η Σύρος ήταν και είναι από τις 52 πρωτεύουσες νομών στην Ελλάδα, η μόνη η οποία δεν διαθέτει εγκατάσταση στίβου”, υποστηρίζοντας, πως η δημοτική αρχή θέλησε να αλλάξει την αρνητική αυτή πρωτιά, παραδίδοντας “μία υπερσύγχρονη στιβική αθλητική υποδομή στη νεολαία, και όχι μόνο, του νησιού μας, διότι στόχος μας είναι να δημιουργούμε πυρήνες αθλητισμού στο νησί μας”.

Περνώντας σε μία απαρίθμηση των ενεργειών, στις οποίες έχει προβεί ο Δήμος εντός της τρέχουσας δημοτικής θητείας, σχετικά με τις αθλητικές εγκαταστάσεις, είπε κλείνοντας, πως “άρα βλέπετε, ότι αυτή η δημοτική αρχή προσθέτει σταθερά κάθε φορά από έναν κρίκο, σε αυτό που λέμε αναβάθμιση των αθλητικών υποδομών του νησιού μας, προκειμένου να παραδώσουμε αθλητικές υποδομές ασφαλείς, χρηστικές και λειτουργικές, στη νεολαία και όχι μόνο του νησιού μας”.

Αμφίδρομες αιτιάσεις για απουσία έργου

Παίρνοντας τη “σκυτάλη” από το Δήμαρχο, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον αθλητισμό, κ. Πρίντεζης, ορμώμενος από τη χρήση της λέξης “συγκυρία” από τον κ. Κεράνη, δήλωσε πως “συγκυρίες δεν υπάρχουν” και σε κλίμα επίθεσης, υποστήριξε, ότι “οι εγκαταστάσεις στο Δήμο μας είναι σε “μαύρο χάλι”, τα τελευταία 25-30 χρόνια. Το μόνο που έχει γίνει, είναι να καταστραφούν τα όνειρα των μικρών παιδιών και των νέων αθλητών και να μην υπάρχουν χώροι και υποδομές ώστε να αθληθούν και να κάνουν αυτό που πιστεύουν. Θέλω να θυμίσω, ότι αυτή η δημοτική αρχή, μέσα από “συγκυρίες”, όπως μερικοί θέλουν να λέγονται, είναι η μοναδική, η οποία τα τελευταία 25 χρόνια, υλοποιεί με πρόγραμμα και κάνει πράξη τα λόγια της και αναβαθμίζει όλες τις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού μας”.

Επανέλαβε, πως σε τροχιά αναβάθμισης οσονούπω θα μπει η Α' Κλειστή Αίθουσα “και φυσικά το κολυμβητήριο, με όλο το “βαρύ” ιστορικό που έχει ως αθλητικός χώρος. Να θυμίσω τους θόλους που έχουν πέσει, τους βαθμολογικούς πίνακες που κοστίζουν 190.000 ευρώ και έχουν καταστραφεί, να θυμίσω ότι αναβαθμίστηκε το γήπεδο του ποδοσφαίρου και πηγαίνοντας λίγο πιο πίσω χρονικά, να θυμηθούμε τον χλοοτάπητα που είχε καταστραφεί και γενικά όλο αυτό το χρήμα που έπεφτε όλο αυτό τον καιρό και πήγαινε χαμένο και πεταμένο”.

Μάλιστα υποστήριξε, πως δεν υπάρχουν αθλητικές υποδομές στο νησί, ενώ έκλεισε, λέγοντας, πως “ο ντόρος που έχει γίνει για τα Πευκάκια ανήκει μόνο σε αυτή τη δημοτική αρχή και σε όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει και καθόλου σε συγκυρίες. Οι συγκυρίες δεν ανήκουν σε εμάς, ανήκουν σε κάποιους άλλους που πρέπει να λογοδοτήσουν και να κοιτάξουν στα μάτια τα ίδια τους τα παιδιά και να τους πουν γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, το σημείο μηδέν για τα αθλητικά δρώμενα στη Σύρο”.

Η φορτισμένη απάντηση του κ. Πρίντεζη έφερε την αντίδραση του κ. Κεράνη, ο οποίος είπε, πως “θέλω να υπενθυμίσω και δεν μπορούμε να το αφήσουμε αυτό στον αέρα, ότι όταν παρέλαβε το 2014 όλα είχαν έγκριση να λειτουργούν νόμιμα, με άδειες καταλληλότητας”.

Ζήτησε μάλιστα από τη δημοτική αρχή να αναφερθεί σε αποπερατωμένα έργα, ή μεγάλα έργα που έχουν γίνει για τον αθλητισμό στο νησί. “Μπορεί να μου πει μία παρέμβαση μεγάλη που έγινε σε μία αθλητική εγκατάσταση; Έχει δώσει η Περιφέρεια κάποια χρήματα. Μας τα έδωσε την ίδια εποχή που τα έδωσε και στην Πάρο. Η Πάρος έφτιαξε κλειστό γυμναστήριο μπάσκετ κι εμείς χαιρόμαστε, που πέρσι έγινε η μελέτη για την Α' Κλειστή Αίθουσα. Εκτός από μία μελέτη στα 5 χρόνια που υπάρχει. Τι έχει γίνει σε αυτά τα 5 χρόνια; Που καταφέραμε το κολυμβητήριο, αντί για 5 μήνες το χρόνο κλειστό να είναι 9; Που καταφέραμε αντί για σταγόνες να στάζει κουβάδες ολόκληρους; Τι έχει γίνει για τις εγκαταστάσεις; Πείτε μου ένα μεγάλο έργο που έχει γίνει. Και δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση, δεν είμαι μηδενιστής”, επεσήμανε, προκαλώντας τις αντιδράσεις, τόσο του κ. Πρίντεζη, όσο και του Δημάρχου, οι οποίοι ξεκίνησαν να απαντούν εκτός μικροφώνου, με τον κ. Κεράνη να τους ζητά να θέσουν όποια ερωτήματα έχουν επίσημα και να “μη μιλάτε με όρους καφενείου”.

Συνεχίζοντας, τόνισε, ότι “ξαφνικά έρχεστε και μας κάνετε σεμινάριο, ότι δεν έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις. Ποιος τις έφτιαξε αυτές τις εγκαταστάσεις; Δεν θα απολογηθώ εγώ για 30 χρόνια, εγώ τις διαχειρίστηκα τρία χρόνια. Αλλά δεν μπορεί να βγαίνει ο καθένας και να λέει ότι «δεν κάνατε τίποτα και ότι παραλάβαμε κάρβουνο». Πείτε μου τι έχετε κάνει για τις αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από μία μελέτη που την πλήρωσε η Περιφέρεια”, ενώ πρότεινε να έλθει προς συζήτηση θέμα για τον αθλητισμό, ώστε να συζητηθεί το θέμα εφ' όλης της ύλης.

Στάδιο Πευκακίων, ΑΚΔΕ και τα αθλητικά σωματεία... τα υπόλοιπα

Στην απάντησή του προς τον κ. Κεράνη, ο κ. Μαραγκός, εμφανώς ενοχλημένος και υιοθετώντας ειρωνικό τόνο προς τους συμβούλους της μειοψηφίας, αναφέρθηκε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης “με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, για την ανακατασκευή του δημοτικού σταδίου ποδοσφαίρου, με φορέα χρηματοδότησης το ΥΠΠΟΑ και φορέα υλοποίησης τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Τώρα, όποιος δεν έχει μπει στον κόπο να πάει και να δει την ταμπέλα, η οποία είναι 3x4 μέτρα σε διάσταση, να σας τη φέρω αύριο φωτογραφημένη. Αυτό το έργο και σε επίπεδο αδειοδότησης και σε επίπεδο δημοπράτησης και σε επίπεδο επίβλεψης και παραλαβής έγινε από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, είτε αρέσει είτε όχι”, ξεχνώντας να αναφέρει, ωστόσο, στο πλαίσιο της συζήτησης, τις επισταμένες προσπάθειες, τις επαφές και την πίεση της ΕΠΣ Κυκλάδων, προς τους ιθύνοντες, προκειμένου να εξασφαλίσει ο Δήμος, εφόσον δε νομιμοποιούνταν απευθείας η Ένωση, τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση και η σύμβαση με τη Γ.Γ. Αθλητισμού του ΥΠΠΟΑ.

Περαιτέρω ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εκπόνηση μελέτης, αδειοδότηση και υποβολή φακέλου χρηματοδότησης, για την ανακατασκευή του δημοτικού σταδίου Πευκακίων, “ένα έργο, που σε αυτή τη δημοτική θητεία μελετήθηκε, σε αυτή τη δημοτική θητεία αδειοδοτήθηκε, χρηματοδοτήθηκε και επίσης, σε αυτή τη δημοτική θητεία ξεκινά η υλοποίησή του”.

Όσον αφορά στις κλειστές αίθουσες του ΑΚΔΕ, ανέφερε, ότι μέσω σύναψης προγραμματικών συμβάσεων και εξ ημισείας χρηματοδότηση με την ΠΝΑι εκπονήθηκαν δύο μελέτες για τη βελτίωση της στατικής επάρκειας της Β' Κλειστής Αίθουσας, καθώς και για την πλήρη επισκευή, συντήρηση και αποκατάσταση των προβλημάτων στην Α' κλειστή αίθουσα.

Σχετικά με τη Β' Αίθουσα, σχολίασε, πως “κατά παρέκκλιση και με βάση την παράταση από τη νομοθεσία, η οποία προέβλεπε την κατά συνθήκη αδειοδότηση, εξακολουθούσε και θεωρούνταν ότι είναι μία αδειοδοτημένη αθλητική υποδομή”.

Εξήγγειλε μάλιστα, πως για τη Β' Αίθουσα έχει υποβληθεί φάκελος χρηματοδότησης και στο επόμενο διάστημα αναμένεται η απόφαση χρηματοδότησης του έργου από το Υπ. Εσωτερικών, ενώ για την Α' Αίθουσα, υποβάλλεται σε σύντομο χρονικό διάστημα φάκελος χρηματοδότησης, για το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην πρόθεση για υποβολή προς χρηματοδότηση του έργου για το κολυμβητήριο, τη μελέτη του οποίου αναμένεται να παραδώσει ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου, ένα έργο, που επίσης αποτελεί αποτέλεσμα πρωτοβουλίας και ενεργειών φορέων εκτός Δήμου.

Τελειώνοντας και αφού υποστήριξε, πως γίνεται έργο βασισμένο σε προσεκτικό προγραμματισμό, ο κ. Μαραγκός και πάλι χρησιμοποιώντας προεκλογική ρητορική, τόνισε, πως “δεν μένουμε στα λόγια, μένουμε στις πράξεις, τα έργα και τα αποτελέσματα. Οι μισές αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν ήδη δρομολογηθεί και οι υπόλοιπες είναι σε διαδικασία για την πλήρη επισκευή και συντήρησή τους”.