Στήριξη από τη Δημοτική Αρχή ζητούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Σύρου

  • Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου, 2019 - 06:19

Την πολιτική στήριξη της Δημοτικής Αρχής επιζητούν οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Σύρου, μεταφέροντας τα αιτήματα τους στο Δημοτικό Συμβούλιο, από την πλευρά του οποίου ζητούν να υποστηρίξει τον αγώνα τους.

Οργανωμένοι πλέον, από τα μέσα Ιανουαρίου, οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, καθώς συγκρότησαν επιτροπή προκειμένου να συντονίσουν τις ενέργειες τους ως προς την οργανωμένη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

«Στο πλαίσιο αυτό αιτούμαστε την πολιτική στήριξη της Δημοτικής Αρχής στα αιτήματα μας», όπως αναφέρουν, ζητώντας την εισαγωγή του θέματος προς συζήτηση στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.

Ένα πρόσφατο ατύχημα

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι μόλις στις αρχές του μήνα, (Πέμπτη 7/2/2019), σημειώθηκε εργατικό ατύχημα στη Σύρο σε εργαζόμενη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, με σοβαρό τραυματισμό στο πόδι.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι σημειώνουν ότι το παρόν περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά εργατικών ατυχημάτων πανελλαδικά, με κύρια αιτία την εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και των επικινδύνων συνθηκών κάτω από τις οποίες εργάζονται αρκετοί εργαζόμενοι στα προγράμματα αυτά, σε όλη την Ελλάδα, καθώς ανάλογα περιστατικά έχουν συμβεί και σε άλλες περιοχές της χώρας.

Γεγονότα που φέρνουν στην επιφάνεια τα ελλιπή μέτρα προστασίας και εξοπλισμού, κατά την εκτέλεση της εργασίας, ενώ σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αναφέρουν «αποδεικνύεται πως τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας είναι πρόχειρα στημένα, προκειμένου να καλύψουν άμεσα τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό χωρίς σωστό σχεδιασμό και με ανεπαρκή εκπαίδευση».

Σε ότι αφορά στην περιορισμένη επάρκεια κατάλληλου εξοπλισμού, αλλά και των μέτρων ασφαλείας, υπήρξαν καίρια θέματα τα οποία αναδείχθηκαν από την επιτροπή εργαζομένων κοινωφελούς προγραμμάτων Σύρου, απαιτώντας «να παρθούν και άμεσα μέτρα για την αποφυγή παρόμοιων συμβάντων».

Βάσει αυτών έθεσαν και τη διεκδίκηση της «άμεσης λήψης μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό».

Τα κύρια αιτήματα

Με συγκεκριμένη ατζέντα αιτημάτων προσέρχεται στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο η επιτροπή εργαζομένων κοινωφελούς προγραμμάτων Σύρου, αιτούμενη να λάβει από τη Δημοτική Αρχή πολιτική στήριξη και ανάλογη υποστήριξη, με σχετική απόφαση, από το σύνολο των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι εργαζόμενοι, πέραν των προαναφερόμενων αιτημάτων σχετικά με την λήψη μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, κάνουν επίσης λόγο για καταπάτηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, λόγω του τρόπου απασχόλησης τους, ως ωφελούμενοι, ενώ χαρακτηρίζουν το εργασιακό καθεστώς «ομηρία», παρά του γεγονότος ότι με την εργασία τους καλύπτουν πάγιες ανάγκες.

Η εργασιακή τους απασχόληση στερείται κάθε εργασιακού δικαιώματος και υποτυπωδών αμοιβών, απουσία εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ενιαίου μισθολογίου.

Στοιχειωδώς ζητούν «ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας με ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας», δηλαδή να αμείβονται αναλόγως με τους μονίμους, αναλόγως με τον κλάδο και την ειδικότητα, με κατώτατη αμοιβή τα 751€.

Παράλληλα, με το πέρας των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, ζητούν την κάλυψη ανεργίας για το σύνολο των εργαζόμενων σε αυτά.

Ανακοίνωση επιτροπής εργαζομένων στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας Σύρου

«Συναδέλφισσες, συνάδελφοι, το μόνιμο προσωπικό των δήμων και όλων των δόμων στο ευρύ δημόσιο, σταδιακά και μεθοδικά, μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας. Ενώ ουσιαστικά είμαστε εργαζόμενοι που καλύπτουν πάγιες ανάγκες, μας αντιμετωπίζουν ως ωφελούμενους για να καταπατούν τα εργασιακά και μισθολογικά μας δικαιώματα. Κάτω από την πίεση της ανεργίας, αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε, για 495,25€ και 431,75 € όσοι είναι κάτω των 25 ετών, ως φτηνό εργατικό δυναμικό. Χωρίς να εφαρμόζεται η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι προσφέρουμε την ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι ελαστικές μορφές εργασίας διευρύνονται συνεχώς, ώστε αυτή τη στιγμή να αποτελούν την κύρια μορφή εργασίας όσων βρίσκουν δουλειά. Μισθοί πείνας και εργασιακή ανασφάλεια για τους εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας με καθολικότητα και υποχρεωτικότητα. Η επίθεση τους έχει στόχο το σύνολο των εργαζομένων. Έχουμε τη δύναμη για να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, μόνιμοι και συμβασιούχοι, για το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας) χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.

Σήμερα είναι ανάγκη να πάμε ένα ακόμα βήμα παραπέρα. Ανατρέποντας τις συμβάσεις εκμετάλλευσης και ομηρίας, να απαιτήσουμε ενιαίους όρους αμοιβής και εργασίας με ίσα δικαιώματα για όλους ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας.

Με την οργάνωση και τον αγώνα μας μπορούμε να διεκδικήσουμε:

 Παράταση του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέχρι την ολοκλήρωση των προγραμματισμένων έργων και την απρόσκοπτη λειτουργία των υπηρεσιών.

 Ταμείο ανεργίας για όλους χωρίς προϋποθέσεις όταν τελειώσει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και τη συνέχιση της καταβολής του για όλο το διάστημα της ανεργίας.

 Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους.

 Μισθό ανάλογο με τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των μόνιμων εργαζομένων ανά ειδικότητα. Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751€ το μήνα.

 Ίσος μισθός για όλους. Να σταματήσει ο απαράδεκτος διαχωρισμός στο μεροκάματο με βάσει την ηλικία.

 Πλήρης ασφαλιστική κάλυψη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα της εργασίας.

 Άμεση λήψη μέτρων για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζόμενων ανάλογα με το χώρο, το επάγγελμα, τα καθήκοντα, με τον απαραίτητο κάθε φορά εξοπλισμό.

 Διόρθωση των κωδικών των ενσήμων για τους συναδέλφους που απασχολούνται ως δασεργάτες.

 Ο χρόνος ανεργίας να προσμετράται ως συντάξιμος χρόνος».