Την πρόθεση να χρηματοδοτήσουν την εγκατάσταση χάλκινου αγάλματος 7 μέτρων του θεού Ερμή στην είσοδο του λιμένα της Ερμούπολης, εξέφρασαν οι κ.κ. Στ. Νιώτης και Αθ. Μαρτίνος

Ιστορική τιμή και “κόσμημα” στο λιμάνι

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου αναλαμβάνει την εκπόνηση στατικής μελέτης

Ένα χάλκινο άγαλμα περίπου επτά μέτρων συνολικού ύψους, του Κερδώου και Λογίου Ερμή αναμένεται σε λίγο καιρό, να στολίζει την είσοδο του λιμένα της Ερμούπολης, μετά από κινήσεις των μελών του Δ.Σ. του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, καθώς και την ευγενική χορηγία των κ.κ. Στέλιου Νιώτη και Αθανάσιου Μαρτίνου.

Η πρόθεση των δύο, εκ των μεγαλύτερων ευεργετών του νησιού της Σύρου, οι οποίοι έχουν μάλιστα τιμηθεί για την προσφορά τους, να χρηματοδοτήσουν ένα έργο – σταθμό για το νησί και το ιστορικό λιμάνι του, γνωστοποιήθηκε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου, από τον πρόεδρο του Δ.Σ., κ. Δημήτρη Κοσμά.

Το θέμα ήλθε ως εκτός ημερησίας διατάξεως, αφού μόλις την ημέρα της συνεδρίασης, παρελήφθει από το ΔΛΤ Σύρου η επιστολή του κ. Στέλιου Νιώτη, αναφορικά με την αποδοχή του ίδιου και του κ. Μαρτίνου, του αιτήματος, από πλευράς των μελών του Δ.Σ. του Ταμείου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την τοποθέτηση αγάλματος του θεού Ερμή, στη θέση του παλαιού πράσινου φάρου, στο άκρο του προσήνεμου μόλου του λιμένα της Ερμούπολης.

Χρόνια βούληση και ευχή πολλών

Ξεκινώντας την εισήγησή του προς τα μέλη του Δ.Σ., ο κ. Κοσμάς, τόνισε, πως “πρόκειται για ένα θέμα που το συζητούσαμε ευρέως τα τελευταία χρόνια”, σημειώνοντας, ότι “για τη Σύρο, έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές, ότι λείπει ένα άγαλμα, το οποίο να είναι αφιερωμένο στο θεό Ερμή, προς τιμήν του οποίου πήρε και το όνομά της η πόλη μας, που 19ο αιώνα αποτέλεσε ένα «θαύμα» για το νεοσύστατο, τότε, Ελληνικό κράτος”.

Ο πρόεδρος εξήγησε μάλιστα, πως μετά από χρόνια συζητήσεων, ανταλλαγής απόψεων, ενδελεχούς μελέτης του ζητήματος, σε σφαιρικό επίπεδο, “καταλήξαμε, πως αυτό το άγαλμα θα πρέπει να τοποθετηθεί στην αρχή του προσήνεμου μόλου, στο σημείο, που ήταν τοποθετημένος ο παλιός φάρος”.

“Η ιδέα ξεκίνησε να συζητείται πιο τεκμηριωμένα και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να δούμε, πώς θα εξευρεθεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για ένα τέτοιο εγχείρημα”, ανέφερε, επισημαίνοντας, πως με ευθύνη ενός εκ των μελών του Δ.Σ., κ. Κανάκη, το όραμα του Λιμενικού Ταμείου μεταφέρθηκε προς τον κ. Στέλιο Νιώτη, έναν άνθρωπο, που έχει πολλαπλώς υποστηρίξει σημαντικές πολιτιστικές δράσεις στο νησί και ο οποίος στο άκουσμα της ιδέας του ΔΛΤ Σύρου, σύμφωνα με τον κ. Κοσμά, ενθουσιάστηκε.

Απόδοση ιστορικής τιμής στην Ερμούπολη και το νησί”

Ο πρόεδρος ανέγνωσε την επιστολή του κ. Νιώτη προς το Δ.Σ., στην οποία σημειώνει, αναφερόμενος στις συζητήσεις του προηγούμενου διαστήματος, πως “εκφράστηκε η ιδέα και πρωτοβουλία για την κατασκευή και τοποθέτηση χάλκινου αγάλματος του θεού Ερμή στην Ερμούπολη. Μία ευφυής επιλογή ονόματος, ως σύμβολο, τόσο του Λογίου, όσο και του Κερδώου Ερμή, σε κάθε περίπτωση, κάτι, που έλειπε αδικαιολόγητα. Ιδανική τοποθεσία για το άγαλμα δεν είναι, παρά το άκρο του χωρίου προσήνεμου ακρομολίου και συγκεκριμένα, στη βάση του προϋπάρχοντος πράσινου φανού, η οποία παραμένει σήμερα κενή, προστατευόμενη από κυκλικό προστατευτικό κιγκλίδωμα. Το καλωσόρισμα στην Ερμούπολη, για όλους τους από θαλάσσης επισκέπτες”.

Όπως επισημαίνει ο κ. Νιώτης, την πρόθεση αυτή γνωστοποίησε κι εκείνος με τη σειρά του, στον “πανταχού παρόντα”, όπως τον χαρακτήρισε ο ίδιος στην επιστολή του, κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, ο οποίος “όχι μόνο βρήκε την ιδέα εξαιρετική, αλλά συνέστησε και το γλύπτη, κ. Νίκο Γεωργίου, ως τον πλέον κατάλληλο για ένα τέτοιο έργο”.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ. Νιώτη, “ο κ. Γεωργίου ήδη εξέφρασε την αποδοχή μίας τέτοιας ανάθεσης. Επισκέφτηκε το νησί και τον προτεινόμενο χώρο, τον οποίο και βρήκε ιδανικό”.

Οι πρώτες σκέψεις, όπως εκφράστηκαν μέσα από την επιστολή, είναι “για το άγαλμα να έχει ύψος περί τα 4 μέτρα, με βάση τριών μέτρων”, ενώ ο κ. Κοσμάς ανέφερε, πως “έχω κάθε λόγο να πιστεύω, ότι το συνολικό κόστος της κατασκευής θα καλυφθεί, ως και τα απαιτούμενα έξοδα τοποθέτησής του, από τον κ. Νιώτη και τον κ. Μαρτίνο”.

Από το Λιμενικό Ταμείο ζητήθηκε να αναληφθεί η ευθύνη εκπόνησης στατικής μελέτης του χώρου, καθώς επίσης και η έκδοση οποιασδήποτε άδειας απαιτηθεί, από εμπλεκόμενους φορείς.

“Αντιλαμβάνεστε, πως το όλο εγχείρημα θα κοσμήσει την είσοδο του λιμένα και θα αποδώσει την ιστορική τιμή την οφειλόμενη στην Ερμούπολη και το νησί γενικότερα”, σημειώνει κλείνοντας ο κ. Νιώτης.

Ευθύνη του Δ.Λ.Τ. Σύρου η εκπόνηση στατικής μελέτης

Όπως σχολίασε ο κ. Κοσμάς, “βλέπετε, ότι πήρε σάρκα και οστά αυτό το όραμα”, ενώ ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ., πως πριν από περίπου 10 ημέρες, ο καλλιτέχνης βρέθηκε στη Σύρο, μαζί με τον κ. Νιώτη και συνοδευόμενοι από τον Προϊστάμενο της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Ζερβό και άλλα στελέχη του ΔΛΤ Σύρου, όπου πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο σημείο, ενώ εξηγήθηκαν στον γλύπτη και οι καιρικές συνθήκες που επηρεάζουν το σημείο, προκειμένου να ληφθούν και αυτές υπόψιν.

Ταυτόχρονα εξήγησε, πως η μελέτη στατικότητας είναι απαραίτητη, για την εκπόνηση του έργου, αφού το συνολικό βάρος του αγάλματος, συμπεριλαμβανομένης της βάσης, εκτιμάται σε περίπου 8-10 τόνους.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το συνολικό ύψος του χάλκινου αγάλματος, εκτιμάται στα περίπου 7 μέτρα, ενώ η βάση του, είτε θα αποτελείται εξολοκλήρου από μάρμαρο, είτε θα επενδυθεί με μάρμαρο, αναλόγως των αποτελεσμάτων της στατικής μελέτης, καθώς και των προτάσεων του καλλιτέχνη, ενώ η ολοκλήρωσή του αναμένεται, εκτός απροόπτου, σε διάστημα ενός έτους.

Αφού ο κ. Κοσμάς διατύπωσε την εισήγησή του, επισημαίνοντας, ότι θα πρέπει να γίνει αποδοχή της πρότασης των κ.κ. Νιώτη και Μαρτίνου και συνεπακόλουθα η εκπόνηση της στατικής μελέτης από τις υπηρεσίες του ΔΛΤ Σύρου, υπογράμμισε, πως “ήταν κάτι που χρειαζόταν εδώ και χρόνια η Ερμούπολη. Είναι κάτι που θα γίνει σύμβολο, για την είσοδο της πόλης και την είσοδο του λιμανιού ειδικότερα και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος, που επί της διοίκησης και των υπηρσιακών παραγόντων, που συνεργαζόμαστε, θα γίνει ένα τέτοιο έργο πράξη.

Διευκρίνισε δε, κλείνοντας, πως σε επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Ταμείου και αφού έχει παραδοθεί και η μελέτη στατικότητας, θα έλθει πλέον προς έγκριση η αποτύπωση του συνόλου του έργου, με λεπτομερή περιγραφή του.