Στις πρώτες θέσεις του προσωρινού πίνακα κατάταξης προτάσεων, όπως αυτός κοινοποιήθηκε, βρίσκεται η πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για δημιουργία ψηφιακής έκθεσης με θέμα της ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη

“Ένα ψηφιακό «διαμάντι» στην «καρδιά» της Άνω Σύρου

Στις πρώτες θέσεις του προσωρινού πίνακα κατάταξης αξιολογημένων προτάσεων της σχετικής πρόσκλησης, για την ανάπτυξη εφαρμογών στον τομέα του πολιτισμού που θα εμπλουτίσουν τον τουρισμό εμπειρίας, που είχε εκδώσει η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Ε.Π. της ΠΝΑ, που κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες, βρίσκεται η πρόταση για δημιουργία ψηφιακής έκθεσης, με θέμα τη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη στην Άνω Σύρο.

Στην τέταρτη θέση, ανάμεσα σε αξιολογημένες 28 προτάσεις, βρίσκεται η πρόταση, που καταρτίστηκε από το Αυτοτελές Τμήμα Πολιτισμού και Τουρισμού και το Αυτοτελές Τμήμα Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και ΤΠΕ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, περί «Ανάπτυξης ψηφιακών εφαρμογών επαφής με τον κόσμο του Μάρκου Βαμβακάρη», που θα φέρει επικοινωνιακά τον τίτλο «Λες κα μάγια μου ‘χεις κάνει».

Για την κατάθεση του φακέλου του έργου προς χρηματοδότηση στην ΕΥΔ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, δημιουργήθηκε Ομάδα Διαχείρισης Έργου τύπου IPTs (Integrated Project Teams), η οποία έχει ως σκοπό την διοίκηση και παρακολούθηση του έργου, από τη φάση της αρχικής του σύλληψης έως και τη φάση της ένταξής του σε παραγωγική λειτουργία, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, αλλά και η βιωσιμότητά του, ακόμη και μετά το πέρας υλοποίησης της πράξης.

Όπως επεσήμανε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Θωμαή Μενδρινού, η υψηλή θέση στον πίνακα αξιολόγησης, της πρότασης της Σύρου, ουσιαστικά, άνευ απροόπτου, οδηγεί με ασφάλεια στη χρηματοδότηση της πράξης και συνεπαγωγικά στην υλοποίηση του έργου.

Φαντασμαγορική και ψυχαγωγική ανάδειξη πολιτισμού και ιστορίας

Όπως έχει αναφερθεί και σε παλαιότερα δημοσιεύματα της εφημερίδας, η ψηφιακή αυτή έκθεση θα εγκατασταθεί σε δημοτικά ακίνητα, συνολικά 80 τ.μ., στην Πιάτσα της Άνω Σύρου. Στον πρώτο χώρο, θα παρουσιάζεται η πρώτη εκθεσιακή ενότητα με θέμα «Το φαινόμενο του ρεμπετισμού». Στο δεύτερο χώρο, θα εγκατασταθεί η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Ο βίος και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη», βασισμένη στον αυτοβιογραφικό στίχο των τραγουδιών του, όπως επίσης και η τρίτη ενότητα, με τίτλο «Η ψηφιακή πολυμεσική απόδοση σημαντικών έργων του Βαμβακάρη με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και σκηνοθεσία».

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πράξης, θα δημιουργηθούν και συμπληρωματικές δράσεις στο ήδη υπάρχον Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, το οποίο λειτουργεί σε μικρή απόσταση από τη θέση εστίασης του έργου.

Για τους επισκέπτες της Ερμούπολης, θα λειτουργήσει και ένα εμβληματικό ψηφιακό multimedia installation στο θέατρο «Απόλλων» της Ερμούπολης, το οποίο θα εξυπηρετεί ως προοίμιο του δρώμενου στην Άνω Σύρο.

Υπενθυμίζεται, σύμφωνα και με προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας, πως το κυρίως εκθεσιακό πρόγραμμα θα φέρει ζωντανά στο προσκήνιο πολιτιστικά, κοινωνικά, καλλιτεχνικά, βιωματικά και ιστορικά στοιχεία της εποχής, με τρόπο εντυπωσιακό, εκπαιδευτικό και διασκεδαστικό, ενώ υπάρχει η βούληση να αποτελέσει επίσης έναυσμα τόσο για την ενασχόληση των νέων στη μελέτη και δημιουργία, με βάση την παρακαταθήκη της παράδοσης, όσο και για έναν δυναμικό τρόπο επαφής του ξενόγλωσσου κοινού με μία σημαντική δημιουργική παραγωγή της ελληνικής κοινωνίας.

Με στόχο τον εμπλουτισμό του τουρισμού της εμπειρίας, το δρώμενο θα υποστηρίζεται από αυτόματα συστήματα αυτόφωτων κυλιόμενων εικαστικών συνθέσεων σε παράθυρα, ψηφιακές εκτυπώσεις και σύστημα οκτακάναλης αναπαραγωγής νέων ηχογραφήσεων μουσικής, με παράλληλη και συγχρονισμένη προβολή σε περιμετρική διάταξη μεγάλων οθονών με πρωτότυπα βίντεο κλιπ. Οι παραγωγές των βίντεο θα αναπαριστούν καλλιτεχνικά και ιστορικά εποχές, επαγγέλματα, καταστάσεις και βιώματα με τρόπο φαντασμαγορικό και ψυχαγωγικό.

Αισιοδοξία για την τελική κατάταξη και χρηματοδότηση

Όπως δήλωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Θωμαή Μενδρινού, “η πρόταση η οποία είχαμε καταθέσει, ως Τμήμα Πολιτισμού, για τη δημιουργία ενός χώρου πολιτισμού στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου, όπου θα παρουσιάζεται το έργο και η ζωή του Μάρκου Βαμβακάρη, βρίσκεται στην τέταρτη θέση”. Σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο, “αυτό σημαίνει, ότι από τις 23 προτάσεις που κατατέθηκαν, βλέπουμε, ότι 18 έως τώρα προτάσεις βρίσκονται στον προσωρινό πίνακα κατάταξης, ενώ την επίσημη ανακοίνωση της ένταξης, αναμένουμε να την έχουμε εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος τον 15-20 ημερών”.

Διευκρίνισε μάλιστα, ότι “δεδομένου, ότι η δική μας πρόταση βρίσκεται στην τέταρτη θέση και ψηλά στην κατάταξη, εκτιμούμε ότι δεν «κινδυνεύει»”, αφού της τελικής κατάταξης των προτάσεων, θα προηγηθεί διαδικασία ενστάσεων.

Το ποσό που εξασφαλίζεται, βάσει του προσωρινού πίνακα κατάταξης, ανέρχεται στα 200.000 ευρώ, με την Αντιδήμαρχο να μην αποκλείει την πιθανότητα, ο Δήμος να προχωρήσει σε ένσταση, ώστε να διεκδικηθεί υψηλότερη χρηματοδότηση, δεδομένου, ότι ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου, όπως προκύπτει στην κατατεθείσα Πράξη, αγγίζει τα 400.000 ευρώ, “παρ' όλα αυτά βλέποντας και την κατανομή των χρημάτων και στις υπόλοιπες πράξεις, η δική μας Πράξη, φαίνεται να έχει αποσπάσει από τις υψηλότερες χρηματοδοτήσεις”, όπως σημείωσε η κ. Μενδρινού.

Δεν είναι απλή εκδήλωση, είναι παρακαταθήκη

Για την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, “πρόκειται για ένα έργο ουσίας, που θα συμβάλει καθοριστικά στην αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού. Ουσιαστικά, είναι ένα έργο για τις επόμενες γενιές, μία παρακαταθήκη την οποία αφήνουμε. Όπως τότε, οραματιστήκαμε το Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, έτσι και αυτό θα είναι ένα έργο, το οποίο θα κοσμεί το μεσαιωνικό οικισμό. Θα αποτελεί ένα ψηφιακό “διαμάντι” στην “καρδιά” της Άνω Σύρου, το οποίο θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα, οπότε μπορεί κανείς να αναλογιστεί τα οφέλη που θα συνεπάγεται, τόσο για τον μεσαιωνικό οικισμό, όσο και για ολόκληρο το νησί της Σύρου”.

Όπως υπογράμμισε η ίδια, “από την πρώτη στιγμή που είδαμε την ανακοίνωση αυτής της πρότασης – και χωρίς να έχουμε την τεχνογνωσία σε κάποια θέματα, ως Τμήμα Πολιτισμού – ασχοληθήκαμε εντατικά και ας μην εμπίπτει ευθέως στις αρμοδιότητές μας. Ωστόσο, θέλαμε αυτό το όραμα, το οποίο είχαμε, για τη δημιουργία ενός μοναδικού χώρου πολιτισμού, να υλοποιηθεί και να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση”. Σύμφωνα με την κ. Μενδρινού, για την κατάρτιση και κατάθεση της πρότασης συνέβαλαν καθοριστικά, με πολλή δουλειά, ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτισμού, κ. Πέτρος Βακόνδιος, ο υπάλληλος του Τμήματος, κ. Δημήτρης Κορφιάτης, ενώ θερμές ευχαριστίες εξέφρασε και για τα μέλη της Ειδικής Διαχειριστικής Αρχής της ΠΝΑ, “για την εξαιρετική συνεργασία την οποία έχουμε και τη δουλειά την οποία κάνουν”.

Η κ. Μενδρινού τόνισε για ακόμη μία φορά, ότι “δεν πρόκειται περί μίας απλής εκδήλωσης. Αυτό το έργο, όπως είπα, αφορά σε μία παρακαταθήκη, που αφήνεται στον τόπο”, δηλώνοντας ευτυχής, που αυτό βαίνει σταδιακά προς υλοποίηση, κρίνοντας, πως αποτελεί ένα ιδανικό “κλείσιμο” της θητείας της στην Αντιδημαρχία.

“Το έργο αυτό αναμένεται να δώσει περαιτέρω πνοή στην Άνω Σύρο, την οποία αγαπώ πάρα πολύ και θεωρώ, ότι σε αυτό τον οικισμό αξίζει να τον προβάλλουμε, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, ανέφερε.

Ανάδειξη και άλλων ρεμπετών πουγέννησε” η Σύρος

Η Αντιδήμαρχος διευκρίνισε επιπλέον, ότι η ψηφιακή έκθεση μπορεί να αποτελέσει και μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία, προκειμένου να προβληθούν, όχι μόνο ο Μάρκος Βαμβακάρης και η ιστορία του ρεμπέτικου, αλλά και άλλοι, εξίσου αξιόλογοι ρεμπέτες μουσικοί, τους οποίους έχει “γεννήσει” η Σύρος.

Δεδομένου, μάλιστα, ότι έχει κατατεθεί πρόταση επίσης, για την ένταξη του ρεμπέτικου στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου επίσης αναμένεται θετικό αποτέλεσμα, η κ. Μενδρινού σημείωσε, πως μπορεί να υπάρξει μία συνολικότερη παρουσίαση του συριανού ρεμπέτικου και μέσα από την ψηφιακή έκθεση της Άνω Σύρου.

“Στην έκθεση, η οποία είχε τότε κατατεθεί στην UNESCO, είχε γίνει εκτενέστατη αναφορά στη Σύρο, όσον αφορά στη συμβολή της, ως πατρίδας του «Πατριάρχη» του είδους Μάρκου Βαμβακάρη και κατ' επέκταση του ρεμπέτικου”, σημείωσε η Αντιδήμαρχος, ωστόσο “αυτό που εμείς επιδιώκουμε και μέσα από το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, που διοργανώνεται, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μέσα από τις προτάσεις που έχουμε, αναφορικά με την αναβάθμιση του Μουσείου του Μάρκου Βαμβακάρη, με νέα εκθέματα, αλλά και μέσω του έργου της έκθεσης, όταν πλέον αυτό υλοποιηθεί, είναι να αναδείξουμε και το γεγονός, ότι έχουμε και πολλούς άλλους ρεμπέτες, τους οποίους ίσως «ξεχνάμε», αλλά μπορούμε να αναδείξουμε, μέσα από το Μουσείο, που μπορεί να λάβει μία άλλη μορφή. Σε αυτή την προσπάθεια έρχεται και «δένει» και αυτό το έργο, για το οποίο είμαι πολύ υπερήφανη, καθώς μπορούν να αναδειχθούν πλέον κι άλλοι ρεμπέτες της Σύρου”.

Πάντρεμα του σύγχρονου με το παραδοσιακό

Παρά το γεγονός, ότι ο μεσαιωνικός οικισμός αποτελεί έναν από τους παραδοσιακότερους της Σύρου, η χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών, για την ανάδειξη του πολιτισμού της “δένει” απόλυτα με το χαρακτήρα της, σύμφωνα με την κ. Μενδρινού. “Της «πάει» πάρα πολύ, το είδαμε και το διαπιστώσαμε αυτό και μέσα από το Eye's Walk Festival, που μέρος του πραγματοποιήθηκε στην Άνω Σύρο. Πιστεύω, ότι αυτό το «πάντρεμα» του σύγχρονου με το παραδοσιακό, θα δημιουργήσει ένα υπέροχο αποτέλεσμα, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα”.

Παράλληλα, τόνισε την αξία του έργου και σε ό,τι αφροά τον τουρισμό, επισημαίνοντας, ότι “βλέπουμε πάρα πολλά σχολεία, τα οποία ενδιαφέρονται και έρχονται στο Μουσείο του Μάρκου Βαμβακάρη, για το οποίο έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες για την αναβάθμισή του”, ενώ και στο πλαίσιο του πολιτιστικού τουρισμού, που αποτελεί τον “άσο στο μανίκι” της Σύρου, σε σχέση με τα υπόλοιπα νησιά, ως συγκριτικό πλεονέκτημα, το έργο αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην επισκεψιμότητα, αλλά και την ανάδειξη της ιστορίας της Σύρου και του ρεμπέτικου.