Στο προσκήνιο τα σοβαρά κτιριακά προβλήματα του κληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου

Επικινδυνότητα στο κέντρο της Ερμούπολης

Επιδείνωση της κατάστασης των κουφωμάτων στους χώρους που στεγάζεται η Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων και συνεχή αιτήματα για αποκαταστάσεις δεδομένης της κίνησης στους κεντρικούς πεζοδρόμους

Σοβαρός προβληματισμός για την ασφάλεια στον δημόσιο χώρο εγείρεται αναφορικά με την κατάσταση του κτιρίου του κληροδοτήματος Δον Ιωάννη Στεφάνου στο κέντρο της Ερμούπολης, το οποίο στεγάζει το Ταχυδρομείο και τη Δασική Υπηρεσία Κυκλάδων, εξαιτίας της “εικόνας” των κουφωμάτων του α΄ ορόφου, η οποία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο μετά από τις πρόσφατες κι εξαιρετικά έντονες κακοκαιρίες.

Το θέμα απασχόλησε το δημοτικό συμβούλιο, δεδομένου του φόβου που υπάρχει για την ενδεχόμενη πρόκληση ατυχημάτων στην απευκταία περίπτωση αποκόλλησης ή πτώσης κουφωμάτων, καθώς οι κύριες όψεις του κτιρίου “βλέπουν” στους κεντρικούς πεζοδρόμους της οδού Πρωτοπαπαδάκη και της οδού Κλώνου και Κυπαρίσσου Στεφάνου, από τις οποίες διέρχεται καθημερινά μεγάλος αριθμός πολιτών.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης “άνοιξε” το σοβαρό θέμα στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού οργάνου, ζητώντας απαντήσεις στις παρατηρήσεις του από τη Δημοτική Αρχή, στελέχη της οποίας απαρτίζουν το ΔΣ του κληροδοτήματος.

Σύμφωνα με όσα ανέδειξε ο ίδιος, ήδη η Διεύθυνση της Δασικής Υπηρεσίας έχει αποστείλει έγγραφο προς το ΔΣ, με το οποίο επισημαίνει εκ νέου την επικινδυνότητα που προκύπτει, όχι μόνον για τον δημόσιο χώρο, αλλά και για τους ίδιους τους υπαλλήλους, οι οποίοι μάλιστα τα τελευταία χρόνια, έρχονται αντιμέτωποι με σοβαρά θέματα εισροής νερού κι εντός του κτιρίου, κατά τις ημέρες έντονων καιρικών φαινομένων και βροχοπτώσεων.

Γραπτές κι επανειλημμένες οχλήσεις για την αντικατάσταση των “σάπιων” κουφωμάτων

Θέτοντας επί τάπητος το σοβαρό θέμα, ο Νικόλας Καΐλης σημείωσε πρωτίστως τα εξής: “Με επανειλημμένες αιτήσεις της, η Διεύθυνση Δασών το τελευταίο διάστημα έχει απευθυνθεί στη Δημοτική Αρχή σχετικά με το ζήτημα της επισκευής των κουφωμάτων του κτιρίου που ενοικιάζει και το οποίο ανήκει στο κληροδότημα του Δον Ιωάννη Στεφάνου. Κύριοι συνάδελφοι τόσο τα κουφώματα, όσο και οι κάσες του κτιρίου αυτού έχουν φθαρεί τόσο πολύ που πλέον δεν μπορούν να κρατήσουν έξω τον άνεμο και τη βροχή, με αποτέλεσμα, με την παραμικρή βροχόπτωση να εισρέουν νερά εντός του κτιρίου και λόγω αυτού τα τελευταία χρόνια, το κτίριο να έχει πλημμυρίσει αρκετές φορές”. Όπως μάλιστα προσθέτει σχετικά με το θέμα της ανησυχίας για την ασφάλεια πολιτών και υπαλλήλων, “Πέραν αυτού, το κτίριο έχει δύο όψεις. Η μία είναι στην οδό Κλώνου και Κυπαρίσσου Στεφάνου και η άλλη είναι στην οδό Πρωτοπαπαδάκη, ακριβώς πάνω από το Ταχυδρομείο, το οποίο καθημερινά επισκέπτονται δεκάδες κόσμου, ενώ γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι στην οδό Κλώνου και Κυπαρίσσου Στεφάνου υπάρχουν πάρα πολλά τραπεζοκαθίσματα, στα οποία συχνάζει πάρα πολύς κόσμος”.

Ζητώντας να υπάρξει άμεσα μέριμνα για τα σοβαρά προβλήματα, ο κ. Καΐλης διαβίβασε την τελευταία επιστολή της Διεύθυνσης Δασών με ημερομηνία 13/3/2019, η οποία μάλιστα όπως υπογράμμισε, “είναι χαρακτηρισμένη ως εξαιρετικά επείγουσα”.

Ο ίδιος δε, ανάγνωσε το περιεχόμενό της, το οποίο έχει ως ακολούθως: “Σε συνέχεια προηγούμενων γραπτών οχλήσεών μας αλλά και προφορικών μας συνεννοήσεων, καθώς και επιτόπιας αυτοψίας που πραγματοποίησαν οι τεχνικοί της Υπηρεσίας του Δήμου σας, επανερχόμαστε προκειμένου να προχωρήσετε άμεσα στην επισκευή – αντικατάσταση των κουφωμάτων του κτιρίου που στεγάζεται η Υπηρεσία μας, διότι παρουσιάζει υψηλή επικινδυνότητα αποκόλλησης των εξωτερικών φύλλων των παραθύρων (παντζούρια) και πρόκληση ατυχήματος λόγω παλαιότητας και φθοράς τους. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί μετά τις βροχές του τελευταίου χειμώνα. Παρακαλούμε για τη συνεργασία σας ώστε να ζητήσουμε προσφορές από τεχνίτες, ξυλουργούς και να προχωρήσουμε στην επισκευή.”.

Κατόπιν των ανωτέρω, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης εξήγησε προς το σώμα πως βάσει των όσων γνωστοποιήθηκαν, “υπάρχει επικινδυνότητα αυτή τη στιγμή για τους πολίτες που κυκλοφορούν στους δύο πιο πολυσύχναστους πεζοδρόμους της Ερμούπολης” δεδομένης όπως επανέλαβε της κατάστασης που περιέγραψε και ο ίδιος.

“Ρωτάμε αν προτίθεται η Δημοτική Αρχή να μεριμνήσει για την επισκευή ή αντικατάσταση των κουφωμάτων του κτιρίου” πρόσθεσε προς τη Δημοτική Αρχή, κάνοντας αναφορά και σε δύο ακόμη επιστολές της Δασικής Υπηρεσίας, με παρόμοιο περιεχόμενο τα έτη 2013 και 2017.

Κοινωνικό έργο και οικονομικά προβλήματα. Λύση η χορηγία

Απαντώντας στα παραπάνω, ο Αντιδήμαρχος και αναπληρωτής πρόεδρος του κληροδοτήματος, Αλέξης Αθανασίου διευκρίνισε αρχικά πως το εν λόγω κληροδότημα διοικείται από 3μελες ΔΣ, το οποίο αναζητά λύση.

Πρωτίστως ο κ. Αθανασίου θέλησε να υπογραμμίσει το κοινωνικό έργο που κατά καιρούς προσφέρεται προς την τοπική κοινωνία του νησιού, εξηγώντας πως το κληροδότημα του Δον Ιωάννη Στεφάνου είναι ένα από τα ελάχιστα στη Σύρο που έχει τηρήσει τους καταστατικούς σκοπούς του.

“Το συγκεκριμένο κληροδότημα αποτελεί τη Βοήθεια στο Σπίτι που δεν απέκτησε ποτέ ο πρώην Δήμος Άνω Σύρου, διότι είχε αυτό το κληροδότημα, αυτή τη διαθήκη, η οποία έκανε ακριβώς αυτή τη δουλειά που για πάρα πολλά χρόνια έκανε η κατ΄ οίκον νοσηλεία και το Βοήθεια στο Σπίτι” ανέφερε αρχικά, ενώ θέλησε να εξηγήσει πως, “Το πρόβλημά μας είναι το εξής: Είμαστε ένα κληροδότημα ενεργό, το οποίο απασχολεί έναν νοσηλευτή, αυτοκίνητο και πέραν από τις εργοδοτικές – ασφαλιστικές εισφορές του, φροντίζει για διάφορα υλικά φαρμακευτικά που βοηθούν στο έργο του”. Όπως πρόσθεσε δε, “έχουμε περίπου 150 περιπτώσεις, όσα έχει και το αντίστοιχο Βοήθεια στο Σπίτι του πρώην Δήμου Ποσειδωνίας” κι ως εκ τούτου, ανέδειξε πως, τα οικονομικά “στενεύουν”, λόγω των αυξημένων φορολογικών εξόδων που καλείται να καταβάλει.

“Το τεράστιο πρόβλημα είναι ότι οι μόνοι μας πόροι είναι αυτά τα δύο κτίρια. Το κτίριο του Ταχυδρομείου και το κτίριο της Διεύθυνσης Δασών νομού Κυκλάδων. (σσ. ενοίκια)” διευκρίνισε αμέσως, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, το συγκεκριμένο κληροδότημα “πριν από πέντε χρόνια πλήρωνε εφορία για τα ενοίκια γύρω στα 4.000 ευρώ ετησίως” ενώ “αυτή τη στιγμή έχουμε φθάσει στα 16.000 ευρώ”.

“Θέλω να πω ότι το ένα ενοίκιο εκ των δύο, πηγαίνει κατευθείαν στην εφορία” πρόσθεσε ο Αλέξης Αθανασίου, καθιστώντας σαφές πως, η μοναδική διέξοδος στο οικονομικό “στένεμα” είναι η ύπαρξη χρηματοδότησης. “Είμαστε σε αναζήτηση βοήθειας και χορηγίας” δήλωσε κατηγορηματικά, σημειώνοντας πως, αν υπάρξει ανταπόκριση και προσθέσει ένα ποσό και το ίδιο το κληροδότημα, τότε θα είναι εφικτή η αντικατάσταση των επικίνδυνων κουφωμάτων.

“Ερχόμαστε στην αναζήτηση κάποιου χορηγού, ο οποίος μαζί με ένα ποσό που δύναται να βάλει το κληροδότημα, θα προσπαθήσει να κάνει αυτήν την εργασία” ανέφερε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως το σοβαρό θέμα δεν έχει τη ρίζα του στην αδιαφορία, αλλά στα οικονομικά θέματα.

Ο ίδιος δε, έκλεισε τις δηλώσεις του, δεσμευόμενος πως, “Θέλω να πιστεύω ότι σε λίγο καιρό θα βρούμε αυτήν την χορηγία και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν”, με τον κ. Καΐλη τέλος, να τονίζει πως πρέπει το ΔΣ να ανταποκριθεί τάχιστα, με φόντο το ενδεχόμενο σενάριο να θελήσει η Διεύθυνση Δασών να μεταφέρει τη λειτουργία της σε άλλο ακίνητο.