Χρηματοδοτήσεις 55 εκ. ευρώ για μελέτες πυροπροστασίας και 35 εκ. Ευρώ για ράμπες και χώρους υγιεινής ΑμεΑ στα σχολεία, από τις οποίες επωφελείται και ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Αναβάθμιση προσβασιμότητας και ασφάλειας

Χρηματοδότηση για μέτρα πυροπροστασίας, καθώς και για ράμπες και WC για ΑμεΑ στα σχολεία, ανακοίνωσε το Υπ. Εσωτερικών, με τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, να υποστηρίζει, πως οι δημοτικές υπηρεσίες θα επιδιώξουν την εξασφάλιση χρηματοδότησης, για τις ανάγκες των σχολείων του νησιού.

Πρόσκληση ύψους 55 εκ. ευρώ για την εκπόνηση νέων ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, εγκεκριμένων από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, καθώς και στην υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στα σχολεία, στο πλαίσιο του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», ανακοίνωσε το Υπουργείο Εσωτερικών.

Τα μέτρα και τα μέσα πυροπροστασίας αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση, όπως και στον έλεγχο της καλής λειτουργίας των συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα απολύτως αναγκαίο για τη θωράκιση των σχολείων μας από τον κίνδυνο πυρκαγιάς, με δεδομένο ότι σε πολλά από αυτά το σύστημα πυροπροστασίας ήταν ελλιπές ή και απαρχαιωμένο.

Ανακοινώθηκε επίσης η πρόσκληση ύψους 35 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία της χώρας.

Χρηματοδότηση για έργα προσβασιμότητας, αλλά όχι για μελέτες

Σε ό,τι αφορά σε ράμπες και χώρους υγιεινής ΑμεΑ, η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας, για την κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες τους και αποσκοπεί στη βελτίωση των υποδομών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και στην αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών στον τομέα της εκπαίδευσης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, 7.361 σχολικές μονάδες της χώρας δεν διαθέτουν ράμπα για να εισέλθει αναπηρικό αμαξίδιο και 9.917 σχολικές μονάδες δεν διαθέτουν χώρους υγιεινής για ΑΜΕΑ.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 35.000.000 ευρώ. Το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε σχολική μονάδα (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) των δήμων του καθορίζεται σε 500 ευρώ για την κατασκευή ή προκατασκευή και τοποθέτηση ραμπών και 2.500 ευρώ για την κατασκευή χώρων υγιεινής.

Το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δήμων.

Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν σε δράσεις κατασκευής ή προκατασκευής και τοποθέτησης ραμπών πρόσβασης των ΑμεΑ, καθώς και κατασκευής χώρων υγιεινής για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ στις σχολικές μονάδες, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στους χώρους των σχολείων. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω κατασκευές θα γίνουν σύμφωνα με τις ισχύουσες τεχνικές προδιαγραφές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και σύμφωνα με τη νομοθεσία για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ σε δημόσια κτίρια και κοινόχρηστους χώρους όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα. Επισημαίνεται ότι, στις επιλέξιμες δαπάνες συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ.

Μη επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι δαπάνες από τυχόν εκπόνηση σχετικών μελετών. Επίσης, δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα δράσεις που είναι ήδη ενταγμένες για χρηματοδότηση σε άλλα προγράμματα. Επιπλέον, δεν εντάσσονται δράσεις που έχουν τη δυνατότητα άμεσης ένταξης σε άλλα Προγράμματα.

Σύνταξη και υλοποίηση μελετών πυροπροστασίας

Σχετικά με τη σύνταξη μελετών και υλοποίηση μέτρων και μέσων πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες που υπάγονται στη χωρική τους αρμοδιότητα, η πρόσκληση αφορά στη χρηματοδότηση των δήμων της χώρας για τη σύνταξη νέων μελετών πυροπροστασίας - σχεδίων κάτοψης και τεχνικών περιγραφών μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας, ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, τη σύνταξη και παράδοση των τευχών δημοπράτησης για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στη μελέτη μέτρων και μέσων πυροπροστασίας και την υλοποίηση και συντήρηση μέτρων και μέσων εγκεκριμένης μελέτης πυροπροστασίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης ανέρχεται σε 55.000.000 ευρώ, ενώ το πρόγραμμα υλοποιείται έως την 31η Δεκεμβρίου 2020, με δυνατότητα παράτασης σε περιπτώσεις δικαιολογημένων αιτημάτων των δήμων.

Επιλέξιμες δαπάνες θεωρούνται οι δαπάνες που αφορούν:

α) στην εκπόνηση νέων μελετών ή την επικαιροποίηση παλαιών μελετών, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων σχεδίων και τεχνικών περιγραφών μονίμων συστημάτων πυροπροστασίας, καθώς και των τευχών δημοπράτησης, για τα σχολικά κτίρια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, με βασική προϋπόθεση για την επιλεξιμότητα των μελετών, να αποτελεί η έγκρισή τους από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

β) Στην υλοποίηση των προβλεπόμενων στις εγκεκριμένες μελέτες μέτρων και μέσων πυροπροστασίας, που αφορούν στην εγκατάσταση, συμπλήρωση ή αντικατάσταση (κατά περίπτωση) και έλεγχο καλής λειτουργίας των φορητών, μόνιμων και λοιπών μέσων ή/και συστημάτων ενεργητικής πυροπροστασίας στις σχολικές μονάδες.

Αξιοποίηση υφιστάμενων μελετών και αξιολόγηση αιτημάτων

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκίσκο Βακόνδιο, Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, “υπάρχουν μελέτες πυροπροστασίας, ενώ όσον αφορά στις ράμπες, θα αξιολογηθεί και θα προσπαθήσουμε να «τρέξει» όλο αυτό το πρόγραμμα. Ήδη, σε κάποια σχολεία υπάρχουν και αιτήματα για τοποθέτηση ραμπών. Αυτά θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να δούμε το κόστος”.

Σημείωσε δε, πως τόσο το Τμήμα Προγραμματισμού, όσο και η Τεχνική Υπηρεσία είναι ενήμεροι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, ενώ υποστήριξε, ότι υπάρχει η βούληση να υποβληθούν προτάσεις για τις συγκεκριμένες εργασίες, για τις οποίες, μάλιστα, ο κ. Βακόνδιος ενημέρωσε, ότι αυτή τη στιγμή διαθέσιμα είναι και άλλα εργαλεία χρηματοδότησης.

Δεδομένου, ότι οι μελέτες, για τις ράμπες και τους χώρους υγιεινής ΑμεΑ, δεν χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα, ο κ. Βακόνδιος επιβεβαίωσε, ότι θα εκπονηθούν από την Τεχνική Υπηρεσία και θα χρηματοδοτηθούν ενδεχομένως από ίδιους πόρους, αρκεί να διενεργηθεί σχετικός έλεγχος στα σχολικά κτίρια, προκειμένου η υπηρεσία να βεβαιωθεί, πως υπάρχει η δυνατότητα χρήσης κατάλληλων χώρων, για τη δημιουργία χώρων υγιεινής ΑμεΑ, με τις προϋποθέσεις που ορίζονται από τη νομοθεσία.

Ο Αντιδήμαρχος υποστήριξε, πως θα ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία, προκειμένου να καλυφθούν τα συγκεκριμένα ζητήματα στις σχολικές μονάδες του νησιού, ωστόσο, δεδομένων των καθυστερήσεων, που συνεπάγεται η εκπόνηση του μελετητικού έργου, η λήψη των απαραίτητων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεως, αλλά και η έγκριση της χρηματοδότησης, κρίνεται αμφίβολη η υλοποίηση των εν λόγω έργων εντός της περιόδου των σχολικών διακοπών.