Συνέντευξη του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για τις υποθέσεις του Γραφείου Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και του Τμήματος Προγραμματισμού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, Ανδρέα Γιαλόγλου

Αυξημένη έμφαση στον επιχειρησιακό σχεδιασμό

Την οργανωμένη λειτουργία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την προώθηση έργου βάσει επιχειρησιακού σχεδιασμού επιθυμεί να αναπτύξει η νέα Δημοτική Αρχή, έχοντας μεριμνήσει από την αρχή της νέας θητείας, για την ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των αρμόδιων γραφείων, των οποίων πολιτικά θα προΐσταται ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος, ο Ανδρέας Γιαλόγλου.

Με απόφαση του νέου Δημάρχου, Νίκου Λειβαδάρα, ο κ. Γιαλόγλου ορίστηκε προ ημερών υπεύθυνος δημοτικός σύμβουλος χωρίς αμοιβή έως και την 31η/10/2021 για τα θέματα, τη λειτουργία και τις δράσεις των Γραφείων: α. Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και β. Διαχείρισης Ποιότητας, Αποδοτικότητας και Αποτελεσματικότητας, του Αυτοτελούς Τμήματος Επιχειρησιακού Προγραμματισμού και Τ.Π.Ε..

Ο ίδιος παραχώρησε συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη” μιλώντας αναλυτικά για τον σημαντικό ρόλο που αναλαμβάνει – μεταξύ άλλων - και τους συγκεκριμένους στόχους της Δημοτικής Αρχής, με σκοπό τον συντονισμό και την ορθή λειτουργία του Δήμου σε θέματα που συνδέονται άμεσα με την πρόοδο και την ανάπτυξη στο νησί της Σύρου.

  • Στις αποφάσεις του νέου Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης διαπιστώσαμε τον ορισμό του εντεταλμένου συμβούλου για θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού και προγραμματισμού. Ποια είναι η θέση σας για τη συγκεκριμένη πολύ σοβαρή απόφαση;

“Είχαμε διαγνώσει και στο προηγούμενο διάστημα ότι υπήρχε μία ανάγκη υποστήριξης του επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου και γενικότερα του προγραμματισμού και για τον σκοπό αυτόν, θεωρήσαμε ότι πρέπει να υπάρχει μία αυξημένη εποπτεία και παρακολούθηση του συγκεκριμένου τμήματος, με σκοπό να επιτελέσει τον ρόλο που προβλέπεται και από τον Οργανισμό. Όπως γνωρίζετε, κομμάτια αυτού του ρόλου δεν μπορούσε να επιτελέσει το τελευταίο διάστημα. Παραδείγματος χάριν, δεν είχαμε εκπονήσει επιχειρησιακό σχέδιο. Υπήρχαν κάποια ζητήματα που άπτονταν της ορθής λειτουργίας και παρακολούθησης και συντονισμού. Αυτό φυσικά, δεν έχει να κάνει με τους υπαλλήλους. Οι ίδιοι υπερέβαλαν εαυτόν. Έχει να κάνει όμως, με μία διαδικασία διαρκών αλλαγών και ελλειμματικής στελέχωσης”.

  • Ποιο είναι το κύριο έργο της συγκεκριμένης θέσης που αναλαμβάνετε;

“Το γραφείο προγραμματισμού είναι μία επιτελική υπηρεσία, η οποία παρακολουθεί, συντάσσει, εκπονεί όλες τις προγραμματικές συμβάσεις που κάνει ο Δήμος. Συντονίζει την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου και παρακολουθεί την ορθότητα εφαρμογής του και γενικά επιτελεί έναν συντονιστικό ρόλο και επιτελικό σε όλα τα ζητήματα που άπτονται του Δήμου. Συνεργάζεται με την Οικονομική Υπηρεσία για απολογισμούς, τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου κ.α.. Το βασικό κομμάτι είναι και η παρακολούθηση όλων των έργων του ΕΣΠΑ και των λοιπών έργων. Δηλαδή παρακολουθεί την τήρηση των όρων εφαρμογής όλων των αποφάσεων, των όρων ένταξης των έργων στα χρηματοδοτικά προγράμματα είτε είναι ΕΣΠΑ ή οτιδήποτε άλλο, κάτι που συνεπάγεται μία τεράστια γραφειοκρατική δουλειά μέσω των συστημάτων. Είναι μία κομβική υπηρεσία που πρέπει να επιτελέσει τον ρόλο της και σε αυτήν την κατεύθυνση προσανατολιζόμαστε”.

  • Η θέση αυτή είναι διακριτική από τη θέση του Γενικού Γραμματέα στον Δήμο. Είναι κάτι τελείως ξεχωριστό.

“Προφανώς. Είναι τελείως διαφορετικό. Αυτή τη στιγμή όπως γνωρίζετε, το τμήμα προγραμματισμού έχει τα γραφεία πληροφορικής και τα γραφεία προγραμματισμού. “Κόπηκε” στη μέση το τμήμα αυτό. Το σκέλος της πληροφορικής παρέμεινε στην Τεχνική Υπηρεσία όπως ήταν και σήμερα υπό την εποπτεία του Μηνά Αληφραγκή και εγώ έχω αναλάβει μόνον το σκέλος του προγραμματισμού. Για να δώσουμε ακριβώς, αυξημένη έμφαση και συντονισμό σε αυτό το κομμάτι”.

  • Καθ΄ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας είχε ασκηθεί κριτική για το γεγονός πως η Οικονομική και η Τεχνική Υπηρεσία δεν είχαν καλή συνεργασία. Η συγκεκριμένη θέση του εντεταλμένου που αναλαμβάνετε εσείς, θα βοηθήσει στην επίλυση σχετικών θεμάτων – προβλημάτων συνεννόησης;

“Μεταξύ των στόχων είναι και αυτός. Να κάνουμε μία πιο συντονισμένη συνεργασία των δύο αυτών νευραλγικών Υπηρεσιών του Δήμου ώστε να μπορεί να “τρέξει” και η εκτέλεση των έργων και η εκτέλεση των δαπανών”.

  • Και να “κουμπώνουν” μεταξύ τους.

“Ακριβώς. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα ανακολουθιών, τα οποία μπορούν να θεραπευθούν”.

  • Σε επίπεδο έργων και χρηματοδοτήσεων, πώς θα κινηθείτε; Που θα δώσετε έμφαση;

“Οπωσδήποτε υπάρχει μία σειρά έργων που είναι ενταγμένα. Από εκεί και πέρα, το ότι είναι ενταγμένα και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους, δεν είναι από μόνο του πανάκεια που να εξασφαλίζει την ολοκλήρωση ενός έργου. Έχουμε έργα δηλαδή που όντως είναι ώριμα και που είναι δρομολογημένα προς υλοποίηση, όπως για παράδειγμα είναι το προπονητήριο στα Πευκάκια, όπως είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του σχολείου της Ποσειδωνίας και των Λυκείων, τα οποία πράγματι είναι ώριμα, όπως επίσης και το εμπορικό λιμάνι. Μέχρι εδώ καλά. Γι αυτά τα έργα έχουμε μία διασφάλιση ότι θα υλοποιηθούν. Από εκεί και πέρα, χρειάζεται αγώνας δρόμου για να ωριμάσουν κάποια άλλα έργα που έχουν ενταχθεί, όπως για παράδειγμα η επέκταση του ΧΥΤΥ. Και φυσικά άλλος ένας αγώνας δρόμου είναι να δούμε τα καινούργια έργα που θα πρέπει να δρομολογήσουμε με γνώμονα πάντοτε τη δυνατότητα του Δήμου μας. Γιατί το να πηγαίνεις αφειδώς να υποβάλεις τεχνικά δελτία και μετά να μην μπορείς να υλοποιείς τα έργα, νομίζω δεν ωφελεί κανέναν. Πρέπει να απλώνουμε το χέρι μας μέχρι εκεί που φτάνει και μέχρι εκεί που μπορούμε να υλοποιήσουμε. Γιατί διαφορετικά, αντιλαμβάνεστε την απογοήτευση που θα έχουν μετά οι δημότες και όλοι μας, όταν ξαφνικά δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε κάποια από αυτά για αντικειμενικούς λόγους”.

  • Έχει γίνει αρκετός λόγος και για τον μηχανισμό ενθάρρυνσης επενδύσεων για το νησί της Σύρου. Οι δημότες θέλουν να γνωρίζουν, σε ποιο στάδιο είναι αυτή η προσπάθεια στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σήμερα;

"Για το συγκεκριμένο έργο, πρόσφατα, αναζήτησα να δω που βρισκόταν. Θεωρούσα ότι ήταν στο γραφείο προγραμματισμού. Αυτό μου υπαγόρευε η λογική μου. Τελικά, δεν ήταν εκεί. Είδα ότι ήταν κάπου μεταξύ Πολιτισμού και Τεχνικής Υπηρεσίας. Βρίσκεται σε μία ενδιάμεση φάση υλοποίησης και θέλω να μελετήσω ακριβώς τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα. Δεν είμαι έτοιμος ακόμη να αξιολογήσω σε ποιο επίπεδο έχει εκπονηθεί και αν αυτά που έχουν εκπονηθεί θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο. Προς το παρόν δεν μπορώ να αξιολογήσω σε ποιο ακριβώς επίπεδο έχει εκπονηθεί και άρα, αν αυτά που έχουν εκπονηθεί, μπορούν να αξιοποιηθούν από τον Δήμο. Θέλω χρόνο για να το μελετήσω. Παρόλα αυτά, δεν είναι αυτή τη στιγμή στο γραφείο προγραμματισμού και πρέπει να το αναζητήσουμε”.

  • Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας για το επόμενο διάστημα;

“Επειδή έχουμε κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά αυτές τις ημέρες, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, για το δημοτικό συμβούλιο που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, εκείνο που μπορώ να πω είναι πως έχουμε καταφέρει να φέρουμε στο σώμα, δύο προγραμματικές συμβάσεις. Η μία προγραμματική σύμβαση αφορά επιτέλους τη συνεργασία μας με το Πανεπιστήμιο για την εκτέλεση του έργου του Γεωτουρισμού, η οποία έχει περάσει από σαράντα κύματα και πλέον έχουμε καταλήξει στο κείμενο σε συμφωνία με το Πανεπιστήμιο. Η άλλη προγραμματική σύμβαση που θα φέρουμε είναι αυτή για τη συνεργασία με ένα άλλο κρατικό ίδρυμα το ΕΚΕΤΑ για να διεκδικήσουμε δωρεάν wi – fi μέσω ενός ευρωπαϊκού προγράμματος που λέγεται wi – fi4EU.

Αυτή η δουλειά έγινε την προηγούμενη εβδομάδα από εμάς και θα τη φέρουμε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο. Παράλληλα, κοιτάζουμε και τις λοιπές εκκρεμότητες που υπάρχουν στο τμήμα, προκειμένου να τις βάλουμε σε μία τάξη και να αρχίσουμε να παρακολουθούμε. Αυτό που έχουμε εντοπίσει αυτό το διάστημα είναι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα follow up, δηλαδή μία παρακολούθηση της διαδικασίας από την έναρξή της, μέχρι το τέλος της. Και πρέπει κάποιος να έχει την ευθύνη γι αυτό το πράγμα και να ξέρουμε ποιος κάνει τι και ποιος παρακολουθεί τι. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είναι επιτυχία. Οποιοσδήποτε ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση με έναν τρόπο που δεν τον ενδιαφέρει να εξαργυρώνει προσωπικά πράγματα, αυτό που θέλει είναι να δουλεύει ο Δήμος μας συστημικά και χωρίς να έχει ανάγκη τους αιρετούς. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να έχει σύστημα λειτουργίας έξω από την παρεμβολή των αιρετών”.

  • Υπάρχει κάποιο θέμα που εντάσσεται στη λίστα των εκκρεμοτήτων και για το οποίο εσείς αξιολογείτε ότι δεν έχει προχωρήσει αν και είναι μείζονος σημασίας;

“Ακόμη ψάχνω. Θα γνωρίζω περισσότερα σε λίγο διάστημα και θα γνωρίζει περισσότερα και ο Αντιδήμαρχος των Οικονομικών γιατί αυτά είναι συνυφασμένα. Ξέρω ότι και από εκεί υπάρχουν διάφορα ζητήματα που θέλουν αντιμετώπιση και φυσικά στην πορεία τα ανακαλύπτουμε. Δεν είναι και όλα “ξεδιπλωμένα” μπροστά μας. Ανάλογα με το κάθε επίπεδο, τα αντιμετωπίζουμε”.

  • Αναφορικά με το έργο που θα παράγεται από το τμήμα προγραμματισμού για τον Δήμο και θα έχετε κι εσείς την ευθύνη της παρακολούθησης, θα υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη ενημέρωση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου;

“Φυσικά. Όλα στο φως. Τίποτα δεν θα κάνουμε εν κρυπτώ. Εννοείται ότι δεν θα κάνουμε ούτε ένα βήμα, αν δεν έχουμε τη νομιμοποίηση του κυρίαρχου οργάνου που είναι το Δημοτικό Συμβούλιο”.

  • Επί μία ολόκληρη θητεία στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δεν υπήρχε εντεταλμένος για το συγκεκριμένο “κομμάτι”. Θεωρείτε ότι ο Δήμος, αλλά κατ΄ επέκταση και ο τόπος στερήθηκε πράγματα από αυτό το “κενό”;

“Δεν είναι στον χαρακτήρα μου ούτε να μηδενίζω τις προσπάθειες, ούτε να λέω ότι οι παλιοί ήταν οι κακοί. Εκ του αποτελέσματος, εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι η έλλειψη επιχειρησιακού σχεδιασμού του Δήμου μας και η σθεναρή παρακολούθηση μίας λειτουργίας βάσει ενός σχεδίου, είχε σαν αποτέλεσμα να κάνουμε ενέργειες όχι προγραμματισμένες, οι οποίες κουράζουν το σύστημα και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Αυτό είναι μία πραγματικότητα, η οποία προκύπτει αβίαστα από τον τρόπο λειτουργίας του Δήμου αυτήν τη στιγμή. Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο. Θεωρώ ότι χρειάζεται μία βοήθεια σε αυτόν τον τομέα και γενικότερα στην ανασυγκρότηση του μηχανισμού του Δήμου”.

  • Άρα, στόχος είναι ο Δήμος να αποκτήσει μία “πυξίδα” και έναν βηματισμό για το παρόν και το μέλλον του;

“Στόχος μας είναι να υπάρχει μία καλύτερη επιτελική παρακολούθηση των διαδικασιών και των λειτουργιών του Δήμου”.