Παράταση σε σύμβαση για το έργο “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης των Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”

Δημιουργία μηχανισμού προσέλκυσης επενδύσεων

Επόμενο βήμα η δημιουργία και στελέχωση γραφείου το οποίο θα οργανώσει επαφές με δυνητικούς επενδυτές για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων

Στη δημιουργία ενός γραφείου που θα αναλάβει για δύο έτη την υπόθεση της προσέλκυσης επενδύσεων για το νησί της Σύρου προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο της αξιοποίησης χρηματοδότησης και υλοποίησης του έργου “Μηχανισμός Ενθάρρυνσης και Υποστήριξης των Επενδύσεων και της Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”.

Το θέμα ήρθε στην πρώτη γραμμή, μετά από την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής για παράταση της σχετικής σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία (μέχρι 30/9/2020) η οποία θα συντάξει τα τεύχη δημοπράτησης για τον διαγωνισμό της δημιουργίας αυτού του γραφείου.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω έργο και τις σχετικές συμβάσεις στις οποίες κλήθηκε να αναφερθεί παρακάτω ο Ανδρέας Γιαλόγλου, ως εντεταλμένος σύμβουλος του Τμήματος Προγραμματισμού του Δήμου, είχε υπογράψει η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.

Ως εκ τούτου, σήμερα, ο κ. Γιαλόγλου τοποθετήθηκε για την περαιτέρω πορεία του έργου μετά από την ολοκλήρωση του πρώτου υποέργου που αφορούσε στη σύνταξη φακέλων επενδυτικών προτάσεων για τη Σύρο.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αφού ολοκληρωθεί η δημιουργία αυτού του γραφείου, θα πρέπει να διοργανωθούν επαφές σε Ελλάδα, αλλά και σε εξωτερικό για την προώθηση της Σύρου ως επενδυτικού προορισμού.

Καταγραφή επενδυτικού περιβάλλοντος και δημιουργία γραφείου προώθησης

Ειδικότερα, ο Ανδρέας Γιαλόγλου υπενθύμισε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει δύο έργα ενταγμένα στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου, ένα εκ των οποίων αφορά και στον μηχανισμό ενθάρρυνσης και προσέλκυσης επενδύσεων.

“Το έργο αυτό είναι μέρος των έργων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου, δηλαδή εκεί που είναι ενταγμένο και το έργο της ανάπτυξης του Γεωτουρισμού. Και τα δύο αυτά έργα αυτή τη στιγμή είναι “αιχμάλωτα” της μη χορήγησης παράτασης κεντρικά στο σύνολο του προγράμματος”. Κατόπιν των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “Το σύνολο του προγράμματος είναι κατά κάποιο τρόπο “παγωμένο” από τις αρχές του χρόνου και ενώ τυπικά λήγει τέλος του 2020, ουσιαστικά όλοι γνωρίζουν πως αν δεν δοθεί παράταση για όλα τα έργα, θα έχουμε ένα “Βατερλώ” όλων των έργων και κανένα δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “Αυτή τη στιγμή είμαστε σε αναμονή μίας συνολικής παράτασης των έργων του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου έτσι ώστε να εκκινήσει η υλοποίηση και του Γεωπάρκου, αλλά και του Μηχανισμού, προκειμένου να γίνει ο διαγωνισμός ο μεγάλος που θα στηθεί πλέον ο Μηχανισμός υποστήριξης επενδύσεων”.

Εστιάζοντας ειδικότερα στο θέμα που απασχόλησε την Οικονομική Επιτροπή, ο ίδιος απάντησε και για τον λόγο που αποφασίστηκε η παράτασης της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρεία. “Αυτή η σύμβαση είναι μία από τις δύο συμβάσεις που είχαν συναφθεί πέρυσι το καλοκαίρι. Θυμίζω ότι η μία σύμβαση ήταν για την καταγραφή του επενδυτικού περιβάλλοντος της Σύρου και την εκπόνηση τριών επενδυτικών φακέλων. Αυτή η σύμβαση έχει ολοκληρωθεί. Η άλλη σύμβαση που παρατείνεται τώρα αφορά με έναν σύμβουλο υποστήριξης της όλης διαδικασίας. Εάν δεν του δίναμε παράταση κινδυνεύαμε να τελειώσει η σύμβασή του τώρα και να μην έχουμε ενεργό σύμβουλο για να μας προετοιμάσει τον μεγάλο διαγωνισμό”.

Εξηγώντας παρακάτω σε τί ακριβώς αφορά ο εν λόγω διαγωνισμός και τί προσδοκά ο Δήμος μέσα από αυτή την προσπάθεια, ανέφερε τα εξής:

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του, γι αυτό το έργο, μετά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες της σύνταξης των φακέλων, θα πρέπει να στελεχωθεί ουσιαστικά ένα γραφείο για δύο χρόνια, το οποίο θα μπορεί να προβάλει τις επενδυτικές δυνατότητες του νησιού, αξιοποιώντας τους επενδυτικούς φακέλους που έχει συντάξει, αλλά και όχι μόνον”. Σχετικά με το περιεχόμενο των φακέλων δε, συμπλήρωσε πως, “Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν σε real estate, δηλαδή τη δυνατότητα επένδυσης σε ακίνητη περιουσία στη Σύρο, σε δημιουργία μίας θερμοκοιτίδας καινοτομίας κλπ και γενικά στην αξιοποίηση ακινήτων”.

Εξήγησε σε κατηγορηματικό τόνο δε, πως, “Αυτά θα χρησιμοποιήσουν σαν πρώτη ύλη αρχικά, αλλά μετά” όπως πρόσθεσε, το γραφείο “θα πρέπει να οργανώσει επαφές στο εξωτερικό για την προώθηση της Σύρου ως επενδυτικού προορισμού και μετά να προσκαλέσουμε και δυνητικούς επενδυτές εδώ. Αυτές τις συναντήσεις θα πρέπει να τις οργανώσει αυτό το γραφείο”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Ανδρέας Γιαλόγλου τόνισε μάλιστα πως στην όλη προσπάθεια έχουν “προσκληθεί” να συμμετέχουν και επιχειρηματίες του τόπου αλλά και μεσίτες. “Ήδη έχω κάνει επαφές με μεσίτες του νησιού, ώστε να μπουν κι εκείνοι στην προσπάθεια, αντίστοιχα όπως και οι επιχειρηματίες του τουρισμού”. Επανέλαβε παρακάτω πως για την επίτευξη του στόχου, “Θα υπάρχει ένας μεγάλος σύμβουλος που θα συντονίζει αυτές τις ενέργειες, θα στελεχώσει αυτό το γραφείο και θα κάνει τις επαφές για το κομμάτι των επενδύσεων”.

Τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά”

Σχετικά με το ερώτημα αν όλη αυτή η προσπάθεια θα κινηθεί αποκλειστικά σε θεωρητικό επίπεδο ή θα υπάρξει απτό αποτέλεσμα για τη Σύρο και άρα, για την οικονομία της σε γενικότερο επίπεδο, δήλωσε τα εξής: “Για να είμαι ειλικρινής, δεν το σχεδίασα εγώ αυτό. Το βρήκα υπογεγραμμένο και σε φάση υλοποίησης και εκείνο που προσπάθησα να κάνω ήταν να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε κατά το δυνατόν αυτό το “εργαλείο”. Τα αποτελέσματα θα τα δούμε μετά. Από τη στιγμή που υπήρχε μία χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού θεωρήσαμε σκόπιμο ότι πρέπει να εξαντλήσουμε τις δυνατότητες”.